Jump to content

squidman

Aktiv medlem
 • Posts

  514
 • Joined

 • Last visited

Reputation

28 Neutral

About squidman

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Har en youtube kanal, det var visst lenge siden (2008! og første innkjøp av HDV kamera) da jeg la ved beskrivelsen. Blitt mange turer siden, med alt fra Canon HV20 til Gopro og Mavic 2 pro. Bruker nå Adobe Premiere og Davinci Resolve til fargeletting. Jeg skulle trodd en lenke til en youtube kanal funket best. Min kanal er SkonrokkenTV, men da er beregnet på familie og venner er ikke særlig proff. Var blandt de første legge ut på youtube med turer da, tilbake i 2007. Hadde til og med videokamera tapet til hjelmen da jeg først prøvde ut randonnee ski i 2007. Før jeg visste hvordan bruke randonnee eller stå nedover. Nå går det i Maya og 3d samt drone videoer for tiden. Og youtube er blitt noe helt annet, med proffe innholds youtubere, med proffe kameraer og hele sulamitten. Som lever av det. Nei ting har nok forandret seg litt siden jeg begynnte. Som sagt youtube lenke eller vimeo lenke....(eller instagram, kan ikke noe om det). Har ikke vært her i nesten 5 år, vet ikke hva regler er når det gjelder lenker. Tror nok at enkleste måte få til animert kart er fortsatt Adobe After Effects. Har ikke brukt After Effects i noen år da jeg jobber mest i 3d. Jeg pleier ikke gjøre så mye med mine hjemme vids da er ment for familie, bare slenge de sammen kjapt uten redigering. Hadde vært noe annet hvis jeg skulle lage noe mer proft da. Bruker en del tid og krefter på farger og Resolve. Har fortsatt ikke skikkelig kamera her, bare en gopro (8 black) og en mavic 2 pro. Og 7 år gammel mobil. Forhåpentlig blir det skikkelig kamera neste år.
 2. Støtter den! Lenge siden jeg har sovet så kaldt (lenge siden det har vært så kaldt på Vestlandet, sikkert 10 år) men en termos med varmt vann i posen før man legger seg, så sørger man for vann om morgenen og varme gjennom natten. Men den gangen jeg sov i -26 for circa 10 år siden var det essensiellt. Også ganske essensiellt ikke rote til vannflasken og tisseflasken! Brukte ikke tisseflaske da, lente meg den meteren ut teltet og tisset utenfor. Rett i inngangen. Jaja gul snø no problem. Rett i soveposen deretter. Våknet til frost overalt i teltet. Men hadde vann! Altså en vannflaske med kokende vann i noen sokker i soveposen er ingen dårlig ide når det blir skikkelig kaldt. Og jeg hadde halv-dårlig soveposer! Tenker du burde være grei ned til -15 med forbehold, og kaldere hvis du virkelig 'take precautions'. Har sovet i kaldere enn det med mye dårligere utstyr, dårligere poser, men må innrømme ble en del kvelder i foster stilling. Og hadde både dun jakke og dun bukser. Ikke å anbefale. Blir ikke så kaldt bortsett fra opp i nord nå da. Vestlandet blir det nå sjeldent så kaldt som -5,-10. Global oppvarming. Var -26 for 5-10 år siden utenfor Voss.
 3. Jeg ser det, har også opplevd at Bamse extreme trekker vann. Kjedelig. Går bra når det er kaldere da.
 4. Jeg bruker også bamse ekstreme, men med oppblåsbart på toppen. Tidligere en tynn sommer oppblåsbar, men har investert i en thermarest isolert oppblåsbar, har ikke testet enda. Bortsett fra sommer. Varm og god der. Ville anbefalt 2 stykker. Reinskinn er vel bare vis du drar inn med skuter! Jeg går med pulk og ski, kan ikke ha reinskinn og sånne tunge ting oppi. Eller gapahuk. Har man snøscooter og tilhenger kan det nok funke. Men da kan man vel også ha med vedfyrt ovn og hele sulamitten. Ta med boblebad osv. De nye oppblåsbare liggeunderlag med isolasjon er ganske geniale, så lenge det ikke går hull! Har stor tro på min til vinteren! Tar mindre plass også. Hjelper at den var på salg til 500kr, halv pris. Men som sagt, ville brukt to...en closed-cell foam som bamse extreme under, og oppblåsbar på toppen. Det burde holde masse.
 5. Er ikke Sea to Summit et Australsk selskap? Jeg er jo selv halvt australer, og ville holdt meg langt unna Australske produkter når det gjelder soveposer. Sea-to-Summit lager jo derimot veldig gode drybags. Men Australere har ikke peiling på utstyr når det gjelder kaldt vær, sove ute osv, skikkelig vinter. Jeg snakker fra erfaring. Tror min bror har en del Sea to Summit soveposer, som hålder så vidt mål i rundt 0 grader. Jeg ville holdt meg til godkjent produsenter av soveposer som Western Mountaineering, Mountain Equipment, RAB, Marmot, osv. Ikke Helsport eller Mammut/Angjungilak! De norske duger heller ikke! Hold deg til de anerkjente! Mulig jeg misforsto der, at det er en Mountain Equipment pose hun snakker om. Hold deg uansett unna Sea to Summit poser, eller Big Agnes, og andre billig merker!
 6. Jeg har en ME Glacier expedition regular, og er veldig lav (1,6m) og den føles omtrent riktig. Er dog mann. Jeg ville også som de andre har sagt prøve finne en pose som er riktig lengde. Har ikke prøvd posen ute enda, bare på soverommet, men kan kommentere at glidelåsen er vanskelig. Jeg kjøpte også til billig peng på addnature. Marmot CWM membrain er vel en 5k spenn dyrere. Og gåsedun. Ville trodd den er mye varmere. Har erfaring med ME Glacier 300 i sommer, i rundt +4 grader, der den skulle ha holdt til 0/-2 grader, og den holdt ikke mål. Jeg sov i foster stilling. Tror ME poser som regel holder ikke mål, man må beregne en del ekstra grader på de, gjerne 5-10 grader. Men billige på addnature, derfor har jeg kjøpt ikke bare Glacier Expedition, men Glacier 700, Glacier 300, og en 800 variant (husker ikke navnet). Bare kjøpere varmere enn til mit formål. Er dog andedun, og som sagt mye billigere en skikkelig gåseduns poser. De holder ikke helt mål, men man kjøper bare desto varmere pose. Har tenkt og bruke Glacier 700 posen til sen-sommer høst for eksempel, eller tidlig vinter. Selv om det står -6 t-comf, -13 t-lim. De temperaturene er i hvertfall bare tull. Ditto de temperaturene som oppgis på websiden (good nights sleep). Du må plusse på en god 10 grader på ME poser, ellers er de greie (for å være relativt billige poser!). Veldig behagelig også, hvis du klarer dra igjen glidelåsen. Jeg har sovet ut i circa -26 blå i halv-dårlige poser, og tenker at ME Glacier expedition klarer -15 til -20 nokså greit. Men hvis du er frysepinne, og skal sove ut i de temperaturene, heller spar opp og kjøpe en verstings pose som CWM Membrain eller Western Mountaineering Bison, betal de 12k-14k spenn, og heller svette litt for mye. Nå er det ikke mange steder i Norge det blir -26 lenger desverre... 10 år siden kanksje. Nå er det rundt 0 grader der jeg pleide å telte, da for 10 år siden var det -26. Mindre snø og mindre pudder! Det trengs kanksje ikke lenger en verstingspose lenger. For ultimate frysepinner, så finnes det feathered friends, som lager poser som er god til -60. Ifra USA da. Jeg tenker hvis du skal bare sove ute i hengekøye, og ned mot -10, så må en ME Glacier Expedition holde massevis. Og du kan få kjøpt i short eller regular til billig peng på addnature. Marmot CWM Membrain og WM Bison er beregnet på temperaturer ned under -20,-30. De er også vel en 7-9 tusen kroner dyrere.
 7. Jeg sa opp min SPOT abbo for et par år siden, men lurer nå virkelig om det trengs de fleste steder i Norge. Kan se i flere fjernt-liggende fjellstrøk det kan være greit. Samtidig, er mye greiere med Iridium sat-telefon, særlig de nye. Litt i dyreste laget da, særlig abbo. Nå er det et par år siden jeg har brukt SPOT'en, og mange år siden jeg har vært på forum sidene her, sist jeg husker så responderer ikke politi eller redningsmannskapet til SPOT lenger jo mindre de får en telefon tilbake. Er det noen meninger hva som er mest forunuftig, og hva har forandret seg i løpet av de siste 5-6 år siden jeg har vært borte? Det kan jo ha forandret seg siden Covid-19 og frafall av turister også. Er bare etter meninger her, holder meg mest til strøk der det bra mobil dekning. Men ikke alltid. Bror'n har fortsatt en Iridium 9555 som begynner bli skikkelig gammel, men han er ofte i outback Australia uten mobildekning. Det samme kan ikke sies om Norge, her er det vel mobil dekning omtrent overalt. Jeg pleier gå med mobil, og en gammel samsung arbeids-mobil eller tough mobil. Holder det nå for tiden? Eller er det vert kjøpe inn en EPIRB eller Iridium? Duger SPOT eller InReach til noe lenger? Nei takker for svar!
 8. Jeg ga opp min SPOT får et par år siden da det ble så dyrt. Setter opp ny tråd der det spørs om SPOT, InReach, eller Iridium, eller EPIRB er best. Eller bare holde seg til vanlig mobil dekning.
 9. Ser det Terka! Jeg har bodd over 20 år i Vestlandet og har sett temperaturer gå opp fra -25 for 15 år siden til varmegrader nå om vinteren. Det spørs om varme bukser trengs i det hele tatt nå. Akkurat nå for tiden sliter jeg med forsvare ny innkjøp av varm sovepose for bruk langs Bergensbanen. Det spørs om det blir i det hele tatt snø langs Bergensbanen og ordentlig vinter som i gamle dager... For 8-10 år siden var det gjerne 1,5 til 2m snø ved Mjølfjell..siste 5 år under halv-meteren...(i november)..og er lenge siden det lavet ned på Voss eller Myrkdalen i absurde mengder..hvor lenge siden er det siden man kunne hive seg på kjelke ned fløi-svingene? Vinter er borte på Vestlandet Terka... jeg husker godt da jeg vasset gjennom nesten 1m snø i Bergen for å se på fyrverkeri nyttårsaften ifra under Ulriken..men det er 20 år siden. Skjedde bare 1-2 ganger siden. Må tilbake 5-6 år siden det virkelig snødde i sentrum også. Ja flotte dunbukser er tingen (bare ikke rundt bålen!) men for å forsvare det tror jeg man må langt nord nå. Bare lurer på om det blir snø og kuldegrader på Vestlandet i det hele tatt i des/januar..har lagt tur til Mjølfjell og Ustoaset, og det ser ikke lyst ut! Snø på Usta for en gangs skyld, Mjølfjell er det varmegrader og regn og bar bakke. Kan lure når det er varmegrader på Usta i januar! (var det siste 3 år på rad, og dårlig med snø!)...
 10. Jeg hadde et par Mountain Hardwear Absolute Zero bukser som tok dagen desverre rundt bålen..men de var helt konge! Fikk de på salg også. Var helt suveren da jeg teltet rundt -27...nå ønsker jeg noe mer robust enn dunbukser..feks noe fra felleskjøpet, eller noe billig som jeg kan ødelegge rundt bålet uten at det svir så mye. Når det er sagt, har de buksene reddet en del dager i dårlig soveposer, sov i -20 ned med de på med poser som var beregnet på en -5. Har ikke lest trådet enda, ville bare legge inn mitt. Terka er visst en ekte viking eller noe..vi andre tyr til comfort av og til... Absolute zero bukser tror jeg ikke lages lenger, men tilsvarende finnes sikkert. Deilig var de uansett! Finnes en absolute zero heldekkende dress til Himalaya bruk selfølgelig..litt i overkant. Jeg ville trodd hvilken som helst vattert dress rundt leiren ville funket, om det er snakk om dun-bukser eller relativt billig dress fra felleskjøpet. Sier seg selv at dun-bukser er mer komfortable og varmere..og dyrere...kan fort betale en 3-4k lapper der. Tror jeg betalte 2k. Som Terka sier, man klarer seg nok uten, men mye mer behagelig med! Spesiellt da man skal forberede seg på tur, styre med primus, og komme i gang. Og på tur så lenge man ikke ødelegger de ved å brenne de igjel som jeg gjorde, bedre med dun (som regel andedun) enn syntet pga vekten. Nei bare mine 2 cents der, men savner sårt mine dun-bukser! Bål og dun-bukser, ikke bra kombinasjon!
 11. Plugger på Gjerdesaga..er det plugger av tre du snakker om? Nynorsken er ikke helt bra her desverre....
 12. Ja ser det..som sagt, 3 dager maks med vintertelting og trengte en ekstra vinter-telt til broren, pris ble avgjørende...en enduks som black-diamond firstlight var fristende, men må exit foran og en-duks med kondensasjon..og tusen lappen dyrere...pris ble avgjørende til sist. Burde aldri solgt min TNF mnt-25 men vi kan ikke dele når han snorker såpass...må være 2 telt. Bruker selv en relativt lett mntn hrdwr 2 persons telt på 2,2? kg med ytterduk som funker ypperst som 1 manns telt om vinteren. Lages desverre ikke lenger...hverken mntn hardwear eller marmot eller de andre har skikkelig 2-lags telt lenger som er lette og funker til vinter-bruk. Man må ty til de dyre på 8-10k kr nå (hillestad osv)...veldig synd. Mener jeg kjøpte min til under 4k. Vi telter nede i skogen, regner med at storm/vind er ikke noe sak..ellers hadde valgt noe annet...er egentlig en 3-sesongs telt da...men må funke til 3 dagers telting inne i skogen...
 13. Kjøpte nettop vapor 2p til vinter bruk siden den har full duk og kan lukkes...ok ikke mot storm! 2p er relativt tung for å være en 2p telt, men skal brukes med pulk. Dette også på vestlandet. Ekstra telt til broren på besøk. Pris hadde noe å si også, litt over 2k var hyggelig pris. Skulle ønske den var lettere og hadde ekstra telt-plugger, men har flere fra før og snø-plugger. Spent på hvordan den funker.
 14. for sent. Ble helsport sine..men hadde en tidsfrist...og leste innlegget bare nå etter å ha hentet snøpluggene. Vel vel, jeg som er vanligvis en god ebayer..nå vet jeg til neste gang...fa..n heller...
 15. Gikk nylig til innkjøp av 30cm og 50cm snøplugger fra helsport ifra sportsnett.no. Hadde fra før 3-4 fra MSR. Min erfaring tidligere var at granbar og lignende funket like bra som teltplugger, men med gjester denne gangen ville jeg være forsikret at alt funket. Sukk, 1000kr senere. Helsport sine plugger er ganske svære og veier mye, men burde duge. Som andre har kommentert, sub-optimalt bruke ski og staver osv hvis du skal i fra teltet og la den stå. Hvis du har lysst å spare peng, foreslår rett og slett kvister osv, gjerne med barnål på. Nå er innkjøpet gjordt, jeg slipper tenke på det..men 8x 50cm teltplugger var kanksje unødvendig, kan ikke se for meg det blir så my snø i Vestlandet i framtiden..siste 5-8 år har vært katastrofalt...8x30cm derimot kan komme godt med.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy