Gå til innhold
  • Bli medlem
IGNORED

Hvordan tenner du primusen din?


Anbefalte innlegg

Jeg bruker fyrstikker, og har med tennstål som backup. Men det finnes jo enklere måter å få ild som ikke krever to hender og hvor man kan beholde vottene på.

Lighter peislighter,  piezo-tenner (klarer den å tenne rødsprit til forvarming?), elektrisk tenner, stormlighter?

Hva er å anbefale, og evt hvile merker?

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg liker fyrstikker for kontroll på det jeg driver med, og tennstål fordi det aldri svikter. Snakker vi enklere betjening/tilkomst til det som skal tennes er jo en peislighter en god ide, men de fleste jeg har sett er ganske skjøre. Er også usikker på effekten når det er veldig kaldt. Zippo gir gatekredibilitet, har høy driftssikkerhet, kan enkelt fylles, men har et litt klønete format. Det ville kanskje likevel vært mitt tredjevalg om jeg skulle legge noe til stikker og tennstål.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tennstål, fyrstikker, Primus PowerLighter. Det er de tre tingene jeg som regel har med til å antenne noe med. :) Til primus har jeg innebygget piezo, men jeg har som regel alltid benyttet tennstål frem til jeg fikk dette. Blåser det veldig godt bruker jeg PowerLighteren (eller hvilken som helst annen stormlighter) evnt en elektrisk lighter, men denne svikter sjeldent, og er god på mange andre områder også- så derfor har jeg de tre tingene. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Vandrefalken skrev (1 time siden):

Blåser det veldig godt bruker jeg PowerLighteren [...]men denne svikter sjeldent:)

Regner med "denne" er PowerLighteren? Når evt. svikter den? Blir ikke lightere veldig lite effektive i kulde om de fylles med butangass?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutes ago, ArveS said:

Regner med "denne" er PowerLighteren? Når evt. svikter den? Blir ikke lightere veldig lite effektive i kulde om de fylles med butangass?

Ikke alltid den tenner på første forsøk, og skulle det bli kaldt (og nei jeg er ikke ute i Nordpol temp :P) så er den som regel lett å varme i f.eks hånda/votten før bruk, da det ikke er mye gass som skal varmes. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tenner opp med det jeg har for hånden. Veldig ofte er dette et fyrstål siden jeg pleier å ha et fyrstål liggende sammen med alle brennere for gass og bensin. Men har jeg fyrstikkeska i hånda bruker jeg like gjerne den. Eller en lighter. Det er som regel ikke disse tingene som gjør at jeg ikke får fyr - bortsett fra de gangene jeg har glemt å ta dem med da. 😊

;-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tändstickor kan anv genom att man skjuter fram stickan på plånet och håller längre ner mot tändsatsen för att stickan ej ska gå av sedan finns det lite längre och grövre stickor i lite större askar och lösa plån som sitter på en plast eller kartong skiva.

Man kan ju även doppa träet på stickan i smält stearin för att de ej ska slockna så lätt jag hade förr en plåt eller plastburk från kamera film med preparerade stickor i och plån limmat på insidan av locket.

Om man ej stressar eller fryser går ju sticker ej av så lätt men med vantar så är de ej bra utan gaständare  bäst som man har i innerfickan för att gas ska vara varm.

Att ha 2-3 olika alternativ är ju bra och att man är vana på den variant man använder oftast.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tips ved bruk av fyrstikker; fukt den like før tenning så blir hele tenningen noe forsinket. Da rekker en (nesten) alltid bort til emnet uten noe fare for at den slukker på veien. Hos meg får de alltid en svipp innom munnen før jeg tenner. Merkbar forskjell 😊

Ellers må jeg vel innrømme at det er lighter og lighter som er mest benyttet her i gården...

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Provade tända som på filmen nu ej så lätt som visas och metoden som jag hittat i en bok var heller ej så lätt utan den lite mer riskabla när man belastar stickan och trycker mot plånet med hela handen framför är nog bäst och som man övat på tusentals gånger och att vindskyddar lågan med kupade händer fram till det man ska tända.

Jag har mest anv gaständare med långt rör och tändning i mynningen hemma och korta turer med kök men kan ju böjas och små vanliga eller storm är bäst på långtur.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Håkan S skrev (5 minutter siden):

Provade tända som på filmen nu ej så lätt som visas

Trykk relativt hardt med tommelen og rykk ut fyrstikken bestemt uten å nøle. Virker hver gang. 😁

Testet tipset til @esphojo, og det gir det ekstra halve sekundet som ofte er akkurat det som skal til for å rekke bort til der man skal sette fyr uten at trekken/vinden blåser ut fyrstikka.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Omnilite skrev (4 minutter siden):

Husk å putte den brukte fyrstikken tilbake i esken, den vet du virker og kan være god å ha!

Ja, selvfølgelig. Kan ikke kaste bort noe som virket så bra - tente på første forsøk og greier.

...men jeg lurer på om samboera mi driver og erstatter dem med svarte fyrstikker hele tiden når jeg ikke ser på, bare for å irritere meg. For esken pleier å bli full av svarte fyrstikker etter ei stund. Irriterende greier altså. Venter bare å få tatt a på fersken.

Endret av Skogens Stønn
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tenner alltid ute, da kan jeg sleive i vei, forvarmer med bensin fra primussen, tenner med engangslighter, men har en gammel filmboks eller plastpose med fyrstikker (og ripe) som backup.  Parafinprimus forvarmer jeg oftest med sprit, i krise parafin. Mangler det veke så er dopapir en erstatning. Må isåfall stå og brenne en stund på fullt for at sot skal bli borte.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.