Gå til innhold
  • Bli medlem

Omnilite

Aktiv medlem
  • Innlegg

    2 483
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    13

Alt skrevet av Omnilite

  1. Jeg har brukt 45mm mohair og 35mm nylon på Tind 76, det har i alle fall funket. Forskjellen i bredde mellom mohair og nylon utligner forskjellen i glid og grep. Har brukt mohair på tørt føre og nylon på vått/skare. Med "for smal fell" mister du "marktrykk", det vil si at jo løsere underlaget er, jo dårligere blir festet fordi det blir for liten kraft fra fellen og ned i underlaget (forholdet mellom areal med fell og areal uten blir for "skjevt"). Sagt enklere, det kommer til å funke, men ikke nødvendigvis ved alle snøforhold. Det skal heller ikke mye kanting av skien til før fellene er oppe av snøen.
  2. Det er ikke komplisert å lade, denne microadapteren finnes med forskjellige tilkoblinger f.eks USB C eller IOS, veier ikke mange gram og koster en tredvelapp
  3. Ser ut som pinnen i strammeren har jobbet seg utover, det er tagger i endene som skal bite seg fast i plasten. En tang vil kunne klemme den på plass, men det er ingen garanti for at den ikke kommer ut igjen.
  4. Ellers må du til med en Hailite overbag pro. Den er oversize og beregnet for å ha utenpå en sovepose. Det syntetiske fyllet er impregnert. Jeg bruker en Western Mountaineering Hotsac VBL dampsperrepose, den har ikke gitt "søppelsekk følelse" og jeg har ikke våknet søkkvåt, har heller ikke merket at den har sluppet gjennom fukt videre inn i dunpose. Sovesystemet med WM Hotsac WBL + WM Antelope GWS (-15) og Hailite Overbag Pro har jeg brukt ned mot -30 (værmeldingen sa -26). Ikke antydning til fukt noe sted, jeg har telt med rette endevegger (Keron 3GT)
  5. Hvordan er duossal pannene til Trangia? Den er 2lag. Det ytterste aluminiums laget vil kanskje spre varmen bedre inn mot stållaget?
  6. Balansepunktet er der pinnen på BC støvlene er. På 75mm er det der de 3 pinnene er. Jeg har også brukt skyvelære, men når kanten skrår og den er avrundet på toppen syntes jeg at jeg brukte for mye tid på å måle, og å måle en gang til.. Derfor kjøpte jeg vinklene, setter den ene på 0 på linjalen. Deretter setter jeg den på er sted litt foran der bindingen havner (linjalen oppå skien), da er det lett og avlese bredden i punktet og merke midten. Så setter jeg den litt bak, gjør det samme og trekker en linje mellom merkene.
  7. Åsnes har vel ikke noe monterings merke på fjellskiene. De monteres på balanse punktet. Legg skien oppå en snekkervinkel som du setter i en skrustikke om du har (da har du begge hendene fri), så finner du hvor skien balanserer. Er kanskje litt avvik mellom skiene (ikke mye), jeg pleier sette de inntil en vegg og ta midt mellom. Legg en stripe maskeringstape på skien, da kan du bytte tapebit om du merker litt feil. Vanskeligste er å finne senterlinjen (litt fordi sidekanten skrår). Jeg kjøpte to av disse på Obs Bygg og satte begge vinkeldelene på den ene linjalen.
  8. Mitt desidert mest brukte skipar er Ingstad av den gamle modellen på de har jeg Voile 3pin. Jeg har ikke "pillet" på den nye utgaven av Breidablikk (de hvite), men den gamle modellen (blå) er basert på forrige utgave av Ingstad. Så jeg vet ikke om "hvite Breidablikk" er basert på ny eller gammel Ingstad. Uansett, forrige modell Ingstad er fenomenalt gode til å gå utenfor løyper og å lage egne spor med. Om du er redd for at Breidablikk er tunge og treige å gå med, så har jeg flere 5mils dagsturer med mine forrige modell Ingstad enn jeg har fingre. Jeg har Amundsen med BC, de er raskere der det er en form for spor, men mye tregere å lage egne med. Nye Ingstad har jeg også, de svinger lettere enn forrige modell. Men som "brøyteski" synes jeg forrige modell gjør det bedre. Jeg har Explore på dem, men pga uheldige omstendigheter som nevnt tidligere i tråden, så har jeg ikke helt vent meg til å stole på at pinnene i støvlene fungerer til enhver tid. Derfor bruker jeg de kun på turer der jeg ikke ser for meg å ta av skiene underveis.
  9. Ved restverdisikringr av røykskader bruker de ozon. Men om det er mulig å få det til "hjemmebruk" vet jeg ikke. Men kanskje et firma som driver med slikt kan hjelpe.
  10. Ingen ting er "perfekt", ei heller om du skal velge skibindinger. Jeg går mest på Voile 3pin, mange vil si at Rottefella med kabel er det samme, men det er det ikke.. Jeg har skrudd av Rottefella og satt på Voile på det paret jeg hadde med Rottefella. Grunnen er så enkel at det nesten er for dumt: innfestingen av kabelen. Voile har en "lukket plate", Rottefella har en slags krok. Disse krokene kan hekte/butte i hverandre om du har beina tett sammen. Det som er verre er at (kanskje en pga en hekt) bøyde kroker, har gjort at kroken har lagd langsgående riper på topplaget på motsatt ski, noen så dype at kjernen i skien har blitt eksponert.. Det paret jeg har hatt Voile på alltid, har nærmere 10x lengre bruksdistanse og ingen riper. Skal du ha 75mm på Breidablikk ville jeg hatt 10mm plater (3pin Traverse). Også her er Voile sine plater bedre, Rottefella sine er i hardplast og kan sprekke. Jeg har også Explore på et par ski, jeg var "tidlig ute", og fikk et par støvler hvor ene pinnen ble sittende fast inni skoen når jeg tok av skiene for å krysse en vei første gangen jeg prøvde utstyret.. Fikk nye støvler (Rottefella har forbedret produksjonsprosessen). Veldig mange andre har gode erfaringer, men jeg tør liksom ikke helt stole på at det ikke kan feile igjen, derfor velger jeg ikke Explore på turer der det ikke er rom for feil. I tillegg til en 4km fottur, fant jeg nemlig ut at om innfesting av skoen feiler, så er det ikke langsgående spor eller noe i støvel/binding. Så hvis noe feiler, så er det som å stå på en ski helt uten binding. På 75mm og BC er det i alle fall noe å sette skoen i, selv om den kanskje ikke sitter fast. Explore er riktignok gode å gå og kjøre med, det er viktig å nevne til tross for at jeg har vært uheldig. I BC finnes det en variant som heter BC Magnum, der er plata som støvlene hviler mot 6-7mm bredere enn "manuell". Det gir litt mer kraft på kanten av skien (mer moment når skien er på kant). Stivheten i BC systemet ligger i støvlene, så støvlene må være så stive som mulig. Myke støvler (og såle) gir dårlig stryrerespons og skikontroll. Sjekkes blandt annet med å sette støvlene i bindingen og sjekke vridningsstivheten). BC er mer befengt med gnagsår for min del (og mange andre). Jeg har samme sko modell og størrelse i 75mm og BC (Crispi Svartisen). Aldri gnagsår med 75mm og gnagsår etter 1mil med BC. Å sette en hælsåle bak i BC støvlene har hjulpet for min del. BC vil nok klare Breidablikk (ihvertfall Magnum på den), men de andre bindingstypene vil håndtere de bedre. Oppsummert: Velg Voile 3pin fremfor Rottefella med kabel. Litt mer gåmotstand i 75mm systemet enn de andre. Explore fungerer bra, men dårlig om de ikke gjør det. BC Magnum fremfor manuell, kjøp de stiveste støvlene du finner som passer foten. Forrige taler oppsummerte støvelvalget.
  11. Jeg synes lukten av gamle powerfuel minner litt om Swix skirens.. Du kan jo forøvrig snuse litt på Coleman fuel også.
  12. Nå vet jeg hvorfor sledehunder legger igjen brunflekker i sporet...
  13. Enig i at Amundsen er raske ski, i løssnø derimot, er de ikke de som er raskest, da liker de seg best bak den som brøyter. Jeg heller kanskje litt mot BC, støvlene er varmere og tåler mer. Har enda tilgode å finne langrennsstøvler som ikke blir våte etter en stund. En 5mils tur blir tross alt på noen timer.
  14. Takk, det var jeg ikke klar over, og fint å vite! Telefonen jeg hadde tidligere var en eldre Galaxy modell, den har garantert ikke den mest avanserte gps mottakeren..
  15. Jeg bruker fyrstikker, holder fyrstikken tent over brennerhodet til fyrstikken har brennt litt over halvveis. 1 fyrstikk pr opptenning.
  16. Nå har jeg fått enda mer vintererfaring med den. Værmeldingen sa -26 på Finse stasjon. Var nærmere Jøkulen så det var nok så kaldt.. Brenneren fungerte fint, kokte 4-5 liter vann morgen og kveld i 3 døgn. Brukte en Alocs 6.3l kjele, den er såpass vid at det forsvant minimalt med varme ut på sidene. Kjelen sto stødig på brenneren, hadde bare en bit av "motorkassen isolasjon" under. Det er en glassfibermatte med alufolie på. Dette lå rett på snøen, og ingen ting under brenneren smeltet så det ble ustabilt. Ved ett tilfelle fyllte brennerhodet seg med bensin og det ble litt bål.. Jeg hadde akkurat fyllt flaska og jeg tror jeg kom i skade for å fylle den litt for mye (altså brukerfeil). Når den er i "start" går det en luft/bensin blanding til brenneren, er flaska for full og ligger litt skjevt, kan kanskje luftslangen også dra litt bensin slik at blandingen blir feil. I "bålmodus", funket det å sette den i "air", da brant det oppi brenneren blått, mens det utenfor brant opp (reduserte bålet). Jeg holder meg selv ansvarlig for bålet, og jeg kan trygt si den funker når det er kaldt. Låseringen på pumpestanga skrudde seg løs av seg selv ved ett tilfelle, den var bare å stramme igjen. Ut over det er det en driftsikker rakker, jeg har egentlig ikke skrudd på den i det hele tatt, bortsett fra at jeg har tatt silikonfett på pumpestanga for å være på den sikre siden. Turen var i en større gruppe, resterende brennere var Optimus Nova/Polaris omtrent halvparten av disse fikk lekkasje i pumpe eller spindel (eller trøblet på andre måter).
  17. Hælplata er helt flat og 9cm lang, så det er ikke noe spor eller noe på den. Det er 2cm mellom innstillingene, altså den står 2 cm lengre frem enn den burde. Hælen på støvlene er 7cm lang. Det skal da en god del til for at hælen på skoen ikke treffer plata. Så lenge den treffer plata vil du ikke merke noe.
  18. Jeg har nylig sett at det er mulig å trykke stangleddet så kraftig inn i hylsa på neste stang at den spjæret.. Det var under oppsett, utført av en som ikke hadde satt opp teltet før (deltaker på ekspedisjonskurs). Så alt tåler de ikke.
  19. Nå sist tur på Finse brukte jeg en litt annen approach. Når teltet var rigget og ting var klart, byttet jeg ut skalltøyet med Bergans Microlight Jakke og bukse. Det puster såpass at det jeg hadde på meg tørket på kroppen under teltrutinene morgen og kveld. Det var riktignok ikke en høyintensitetstur, men jeg regulerer som regel uansett på en måte som ikke gjør meg veldig svett.
  20. Amundsen er en vidde commuter, og er nok den Åsnes skien med mest spenn. Den er langstrakt og ganske rett (ikke mye innsving), det gjør den litt vanskeligere å svinge med enn de øvrige modellene. Den er rask å gå med om noen har gått der før deg, altså ikke den skien som brøyter best nye spor. Det er en rask og god ski, som har en del gode egenskaper, og som mangler noen. Gå for 201, jeg er 179 og har de i 201.
  21. Jeg bruker Forsvarets fotposer som fås hos overskuddsmateriell eller Olav Teigen (finn). Oppi de har jeg klippet til en såle av en "Termatex" sitteplate (de sorte som liggeunderlag var laget av før i tiden). Så jumper jeg bare oppi de med mine WM Flash booties på når jeg skal ut, eller stå i kokegsopa i forteltet (har en samme type plate i dobbel tykkelse nede i gropa). Da er det bare å labbe ut og rundt i leiren, fungerer utmerket, sist brukt på Finse for en uke siden, da var temperaturen lavere enn -25..
  22. En jeg kjenner kjører friluftskurs og brenner parken består av Nova og noe Polaris, vi snakker opp mot et 20 talls brennere, han bruker Aspen på de. (At pakningene i spindel og pumpa ikke er så glad i kulde ned mot -25 og lavere er en annen sak)
  23. Jeg kjører litt av begge. Min gamle telefon kunne jeg til slutt ikke bruke ute om høsten en gang fordi den ikke tålte "kaldt vær". Teltet nylig på Finse, værmeldingen sa -26, det var nok så kaldt og vel så det.. Min Pixel 8 klarte seg fint i jakkelomma, men syntes touchen ble litt lite responsiv. Jeg har også opplevd at gps signalet I telefonen har vært kanske så mye som 50m off i tykk tåke og steinur. Det var ikke så lett å oppdage der og da..men kunne vært kritisk om det hadde vært i brattere terreng. Jeg tipper tåken og ura gjorde at det ble refleksjoner av gps signalet. Bruker Norgeskart Friluftsliv som app i betalversjon (bratthet og offline kart). Sporer med den også, avslutter sporet hver dag. Derfor har jeg en dedikert gps: 66sr, den har 2 bånd pr satelitt (dual band mottaker), så nøyaktigheten er bedre enn en standard mottaker. Den har innebygget batteri, det skal holde i 38t til "vanlig", altså ikke ekspedisjonmodus. Den holder nok det, og den hadde heller ikke problemer med kulda på samme turen som nevnt (lå i den andre lomma). Kom over en standard 66 på ett tidspunkt (AA batterier) som var så billig at jeg ikke kunne la den gå. Den er enten backup eller i bruk til padling, da er ikke tapet så stort om den skulle bli våt. Har Kartmannen kart med bratthet på begge, det kartet har 5m ekvidistanse. Avslutter ikke sporet hver dag på flerdagersturer, fortsetter på det samme. Da er der enkelt å kunne backtracke hele turen, eller det er en runde der f.eks slutten er sammenfallende med starten. Fenix 6x bruker mer strøm når den har karvisning på skjermen, har samme kart på den som de øvrige. Blir litt lite display, men fungerer egentlig. Til backtracking er det egentlig suverent å ha det på klokka. Og ja, papirkart og 2 stk kompass. Til slutt måten jeg bruker det på: Mobilen til å ha "the big picture", altså holde oversikt over området, så det er mulig å gjøre rutevalg mens jeg er i bevegelse. Da er det fint å ha stor skjerm. GPS til å finnavigere slik at kartet da stort sett er zoomet godt inn (til dette er 66 skjermen stor nok). Altså om det er mørkt, er dårlig sikt, eller utenfor sti i skogen. Sånn generelt går jeg mye mer utenfor stier og løyper enn på.
  24. https://trangia.se/produkt-kategori/trangiakok Her er det mulighet til å få oversikt over alle kombinasjoner. Hva butikkene har i sortimentet er litt forskjellig. Som du sikkert ser, så er en av forskjellene om det er med kaffekjele eller ikke. Denne er kun i UL utførelse. Dernest er det variasjon på stekepannen. Så om det er UL eller HA eller UL/HA. I et UL/HA sett er vindskjermen (de to delene som er stablet oppå hverandre) i UL (disse kan godt være i UL), videre er grytene i HA, og stekepannen non stick. Det er også et sett der stekepanner og gryter er helt og holdent non stick. Det mest robuste settet (og det tyngste), er det i duossal, her kan du skrubbe alt, og det er ikke så viktig hvilke redskap du bruker. Skal du bruke stekepannen i duossal, er det viktig å ha fett i den så det ikke brenner seg. I det ene settet med duossal er stekepannen i non stick, mens grytene er duossal. Turpanner går å ta i oppvaskmaskin, men UTEN å bruke pulver/oppvask tablett. Maskinoppvaskmiddel er svakt etsende og vil gjøre UL stygg, og HA blassere i fargen. Jeg kjører mitt på "gryteprogram" uten oppvaskmiddel. Kjør også klypa i maskinen, den kan det bli sittende matrester på som over tid kan generere nye livsformer.
  25. https://www.outnorth.com/no/varemerker/trangia/25-23-ul-d-62699-P204-0066 Duossal er 25-21 og 25-23. Forskjellen er stekepannen, den er enten i duossal eller non-stick. Modeller som har "GB" i betegnelsen er med gassbrenner. UL=ubehandlet aluminium, vanskeligst å rengjøre. HA=Hard anodisert, behandlet aluminium med belegg, er sterkere og lettere å rengjøre. Non Stick="teflonbelagt", som grytene hjemme, lettest å rengjøre, må bruke plast/tre redskap. Grytene er generelt tynne, så må være litt forsiktig med varme (på tomme gryter). Vindskjerm kan godt være UL, men grytene velges i dette kun om budsjettet ikke tillater de andre materialene.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.