Gå til innhold

Robinson

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  776
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

Robinson vant dagen sist Februar 21 2015

Robinson hadde mest likt innhold!

Om Robinson

Profile Information

 • Interests
  Barnebarn, friluftsliv og jakt. I den rekkefølgen
 • Sted
  Stavanger

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg har ett par Alfa støvler , og dette paret er vel mitt 3. par av denne typen . Joda , de har Gore-Tex membran også. Mine trekker ikke vann som en svamp. Likevel vil de etter noen timer i regnvær på Hardangervidda være fuktige , men det vil alle lærstøvler være. I sommer har jeg vasset bekker i sommer uten å bli våt med dem. Bruker gamasjer som beskytter toppen av dem mot vann som kan komme inni. Jeg gjør det samme før hver tur. Jeg begynner noen dager i forveien med å smøre inn støvlene med impregnering . I ganske tykke lag. Når jeg ser dagen etter at det er tørre flekker der alt er trukket inn , fyller jeg på mer impregnering akkurat her. Helt til jeg ser at det trekker ikke mer inn. Så tørker jeg støvlene rene med ei fille , og de er klar til noen våte dager. Jeg gjør forresten det samme med Lundehag støvlene mine , selv om disse egentlig bare blir brukt til jakt om høsten.
 2. Jeg har en fleece liner jeg har brukt mye tidligere , i kombinasjon med en ajungilaq sovepose som ikke helt holdt meg varm nok. Det var ett enkelt tiltak for å øke komforten uten å koste for mye. Men etterhvert ble jeg lei av å bære på to poser i fjellet og oppgraderte til en bedre pose som veide mindre en gamleposen og fleecelineren til sammen. Og varmet like godt . Siden har jeg aldri brukt innerposen. Så for meg synes jeg det er best med en pose som varmer godt nok alene. Og slippe en innerpose.
 3. Jeg har bare brukt Statoil sin miljøbensin , som de selger på grønne 3 ltr. kanner på bensinstasjonene. Beregnet på motoriserte små hageredskaper. Den har fungert glimrende for meg. Jeg har aldri noensinne opplevd at sikkerhetsventil blåser. Eller hørt om noen som har opplevd det.
 4. Interessant med testing. Jeg tok meg tid for noen år siden, rett etter at jeg kjøpte min Svea123 , å gjøre en test der jeg sammenlignet effekt både med hensyn til koketid og forbruk. Jeg hadde en Optimus 8 , den nye Svea 123 og en 111 på kjøkkenbordet samtidig. Og fyrte dem opp etter tur. Jeg veide dem før test og etter test og tok tiden på hvor fort de kokte opp en halv liter kaldt vann rett fra springen. Det overrasket meg at Svea123 både fikk vannet til å koke fortest , og med minst forbruk av drivstoff. Det er nesten bare Sveaen som har fått være med på tur de siste årene. Unntak er når jeg en gang i blant pakker i kayaken for en helgetur , der jeg har med luksus som poteter og annet som trenger lang koketid. Og jeg ikke trenger å bære. Da blir en av 111 primusene med. Men ellers er det alltid Sveaen. Det er én ulempe med Sveaen. Og det er frykten for å brenne den tom. Det er blitt sagt , og produsenten advarer også , at når den brennes tom kan veken ødelegges. Jeg har brent den tom 2 ganger , der jeg glemte meg ut. Men det ser ut som det har gått bra. Jeg testet etterpå , og den kokte opp akkurat like fort som før. Jeg skulle ønske at jeg kunne finne ut en måte å skifte veke i felt , med enkelt verktøy. Men både det å få tak i reserveveke og å skifte den er noe tricky. Jeg har aldri gjort det. Tanken på en primus som slutter å virke dag 2 på en ukestur , gjør at jeg blir paranoid for dette med å brenne den tom.
 5. Det der var ett godt råd. Det er ikke alltid lett å beregne hvor mye man skal fylle på. Det blir oftest på slump...
 6. Det er en veldig kategorisk tolkning av brannforskiften du kommer med her @josteink. Legg merke til at linken du bruker fra Lovdata ikke tolker så detaljert som du gjør. Og det er en grunn til det.Skulle forbudet generelt tolkes så kategorisk ville også røyking utendørs være forbudt. Og siden røyking stort sett er forbudt innendørs overalt nå , unntatt i ditt eget hjem , ville din tolkning innebært ett forbud mot røyking. Nå røyker ikke jeg , og har aldri gjort det, så jeg hadde ikke grått meg i søvn om det var slik. Men slik er det ikke. Når de nevner bålfyring og grilling som eksempler i veiledningen , er det fordi de her ser den største risikoen. Jeg har studert brannstatistikk en del , siden det er brannforebygging og beregning av brannrisiko som er yrket mitt. Brannstatistikk er lett tilgjengelig fra DSB , og ganske deltaljert og analysemessig laget. For bygninger. Jeg er litt irritert over at jeg ikke kan finne like grundige statistikker for årsak til skog, gress&lyngbrann. For det opptar jo oss alle. Men for å ta de siste her i mitt distrikt, sør-vestlandet , så har brannårsakene som er nevnt i media vært bråtebrann som har kommet ut av kontroll. Storbrannen på Vårlivarden for noen årt siden var en sigarett kastet i lyngen , der han som gjorde det modig nok stod fram , og tok straffen for det. Storbrannen på Li rett over fjorden for meg , var barns lek med fyrverkeri. Jeg kan ikke komme på en eneste brann de siste årene der det er blitt opplyst at ett kaffebål startet en brann. Den virkelig store på Ombo i fjor sommer fant de egentlig aldri ut årsaken til. Så hvem vet ? Riktignok stod det en morroklump fram på Facebook og lurte på om noen hadde funnet en bålkjele på Ombo som han savnet . Hvorfor finner vi ikke bålfyring som brannårsak på brannstatistikken i noen særlig grad ? ( Jeg har ikke funnet. De kan være der likevel) En grunn er nok at folk flest ikke fyrer bål når de er i marka uansett , de har jo engangsgrillen. Mens de ikke tenker over at sneipen de kaster fra seg er farligere. Likevel jeg vet jo at det blir fyrt opp mange bål i mark og hei mellom 15. april og 15.september. Hvorfor hører vi ikke i media om disse som brannstiftere oftere? Her er min tolkning. Føl dere fri til å være uenige: Jeg tror at de som fyrer bål ute nå er klar over hva de gjør og også vet hva som må til for ikke å havne i statistikken. DVS, akkurat nå , med det ekstraordinære bål&grill forbudet som gjelder , vil de også måtte være svært risikovillige. Så risikovillige at de måtte kunne kalles uaktsomme. Men under normale forhold mener jeg at de ikke det. Det tror jeg er grunnen til at vi ikke finner kaffebålene i brannstatitikken.
 7. Jeg bruker denne en del. Rustfritt stål ,men akseptabel vekt likevel. Her kokes det poteter , men jeg har også kokt grøt noen ganger i denne. Stort lokk og lett å gjøre rein. Kjøpte den på Amazon.
 8. Kom over dette båtvraket på vei tilbake til naturen i omgivelser jeg liker å ferdes i. Hadde hatt ei natt ute nå i februar i Hetlandskogen og siden det var så grått og småregnet litt hadde jeg pakket kameraet ned i sekken da jeg kom over båten. Men siden jeg hadde telefonen i lomma ble det bilde likevel. En gammel plastbåt hadde ikke gitt samme stemning. Noen år til , så er det ingenting igjen å se av båten...
 9. https://www.bergans.com/no/katalog/utstyr/ryggsekker/tilbehør/side-pockets Her er sidelommene jeg bruker. Jeg tok dem av en Trollhetta sekk jeg også bruker inn i mellom. Jeg vet ikke om sekken du linker til er siste modell. Den ligner ikke helt på min som jeg har avbildet under. Der ser du også sidelommene. Som du ser på bildet henger de ikke så pent der, men de funket. Jeg fant etterhvert ut bedre metoder og feste dem med. Med egne snorer. På bildet er de bare tredd inn på strikkene som hører til sekken. De hang litt løsere da. Jeg klarte ikke å få soveposen inn i en så liten sekk, så den henger utenpå i en drybag. Det funket helt fint. Å feste ett liggeunderlag under går muligens an , men det er ikke lagt til rette for det. Det må nok noen McGyver løsninger til for å få dette til. Jeg bruker ett Ther-A-Rest liggeunderlag som havner inne i sekke, siden det har mindre volum enn en 2 L melkekartong.
 10. Jeg har en Helium , og den er jo bare på 55L , men jeg har montert 2 sidelommer på 5L hver på den. Dermed er det blitt en 65L sekk. Lommene plukket jeg av en annen Bergans sekk som jeg har. Det er ikke akkurat plug and play å montere disse lommene , for jeg tror ikke det var meningen fra Bergans , men med alle hempene som er på en Helium var det ikke spesielt vanskelig heller med litt snor løsninger. Dermed veier tom sekk ca 1200 gram istedet for 1000 gram . Denne løsningen har jeg brukt på mange turer med huset på ryggen. Dvs ikke hytte til hytte turer. Vet ikke om det er i kategori langturer , for mine turer vare sjelden over en uke , men jeg får alt med og klarer å holde vekten på mellom 15 -16 kg.
 11. Du skal ikke undervurdere hofteprotesen. Hvis du klarer teltkomforten , så klarer hoften din det. Jeg har stål i begge hofter , skiftet den høyre for 4 vårer siden nå , og 4 måneder etter operasjonen gikk jeg en tur på vidda med huset på ryggen , uten andre begrensninger enn kondisen. Du har fått ett nytt liv med den nye hoften. Nyt det...
 12. Hvis det kom en hunter-killer drone på markedet som kunne jakte og skyte ned andre droner , hadde jeg også blitt drone eier...
 13. Teltet er ett Stetind 2 , forløperen til Ringetind teltet. Da jeg bestilte ny bøyle fra Helstport fortalte de at aluminiumstenger som blir spent oppå i en bøy utallige ganger etterhvert kan bli sprø med årene og knekke lettere. Jeg gjorde ikke noe spesielt med stangen , skulle bare tre den i da det smalt. Trodde ikke mine egne øyne da jeg trakk den ut og så at det var 3 brudd . Teltet er nok nærmere 30 år gammelt nå , men jeg liker det så godt at jeg håper å kunne bruke det mange år til.
 14. Det er lett å misforstå her. Man har ikke en brannslokker i huset fordi huset stadig vekk tar fyr. Eller airbag i bilen fordi man hele tiden kolliderer. Jeg har skjøteledd til teltstengene mine alltid med , men i løpet av mine 50 år med huset på ryggen i fjellet , har jeg bare hatt nytte av det en gang. Den andre gangen jeg brakk , brakk teltbøylen på 3 steder , og det var ingen måte jeg kunne reparere stangen på og jeg måtte sove med teltet som dyne den natten. Nå har jeg 3 skjøteledd i pluggposen. 2 ganger har det at jeg hadde ett skrujern tilgjengelig gjort at jeg kunne skru opp dysespissen på Novaen , plukke ut den lille rensenålen med tanga , og stikke opp dysehullet slik at brenneren virket igjen . Det derre shaker type rensenål konseptet var bare ikke godt nok. Med min Svea 123 som jeg bruker nå , vil trolig aldri ett slikt problem oppstå. Men kanskje ett annet ? Også var det skruen i ene enden på haspelsnella som løsnet og heldigvis landet i bunnen på kanoen slik at jeg fant den. Uten ett skrujern kunne jeg nok fått den på plass med neglene og en knivspiss, men du verden så mye greiere det er med ett skrujern . Og vekta av en Skeletool gjør ikke at turen blir ødelagt av den grunn , men den kan gjøre at en « shit happens « situasjon ikke blir noe pes likevel. Den som ikke kan se verdien av en multitool i fjellet mangler litt fantasi ...
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.