Jump to content

ArveS

+Sponsor
 • Posts

  558
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by ArveS

 1. Jeg har BOA også på sykkelsko, og der fungerer det kjempefint. Men som Espen sier, det er ikke det en kan kalle "field repairable". Jeg foretrekker utstyr jeg vet funker og lar seg reparere (eller bruke med med noen begrensinger) ved små uhell når det kan være langt til folk.
 2. Et annet forslag jeg ikke har sett så langt: Scarpa Kinesis Pro. Relativt tunge, sies det, men gode på foten og holder tett med godt vedlikehold.
 3. Bare at ikke alle MSR-brennere lar deg rotere flasken uten å rotere hele brenneren. Husker jeg rett er det kun universal-brennere, som også tar gass, som kan det.
 4. Jeg har ikke brukt disse teltene, men har brukt en del andre telt av ulik "tetthet" for vind og vær. Hvis du mener det samme som jeg gjør mht "norske forhold" og "tre sesonger på fjellet", så ville jeg gått for solid inner. Trekk gjennom teltet blir fort veldig kaldt.
 5. Merk også at de tar forbehold om at det kan virke dårligere nord for 62. breddegrad. Dvs det er litt sketchy nord for Nordfjord.
 6. Forsøkt én gang, men blir litt knapp. Kan overleveres Oslo sentrum, evt. sendes i post mot frakt. 500,-
 7. Jetboil og lignende brennere med stor varmeveksler skal man også være spesielt oppmerksom på ved bruk i telt. De utvikler svært mye CO (karbonmonoksid) så om en ikke har tilstrekkelig gjennomlufting kan det gå veldig, veldig ille.
 8. Enig, evt. med plastposen inni. Men her var spørsmålet om hva som kan løse kompresjon bedre enn det som er levert med posen, og "min" løsning synes jeg løser to problemer på en god måte.
 9. Bruker Osprey sine vanntette pakkposer, 6 liter holder med god margin til min 600g Mammut Sphere. Synes det er viktigere at posen er vanntett enn at den blir minst mulig. Det er vanskelig å pakke harde poser tett, så volummessig går ofte vinningen opp i spinningen dersom du komprimerer supermye.
 10. Originalposen er 23 cm i diameter og hele 70 cm lang. Dvs mye lenger enn stangledene, og litt for trang for både innertelt og yttertelt ved siden av hverandre. Ville laget ny med litt mindre lengde men ca samme volum, og gjerne en kompresjonsløsning.
 11. Sånn som dette https://www.apotek1.no/produkter/autan-tropical-pumpespray-100ml-833494p - fungerer det omtrent like bra som Mygga/Myggmelk med DEET?
 12. Hvordan vurderer du dette strekket mht interessant natur, fremkommelighet, utsikt? Jeg har gått deler av dalen fra Geiteryggshytta->Finse, og det virker veldig... flatt?
 13. Enig med @Vandrefalken, og det var det jeg forsøkte å si noe om i første innlegget mitt. Skulderstroppene bør kunne forhindre at sekken sklir ned over hoftene. En har mulighet til å stramme dem inn i forkant - og hvis det ikke er tilstrekkelig er sekken for lang. En del sekker har skulderstropper som kan flyttes opp og ned i bakkant, men det er ikke sikkert at det monner i tilstrekkelig grad. For øvrig vil ulike hofter ha ulik fasong og kompatibilitet med hoftebeltet. Glir hoftebeltet ned når du har lite vekt på skuldrene kan det komme av a) for lite som "stikker ut" på hoftene dine (vanskelig å gjøre noe med), eller b) for lite "grep" eller for dårlig passform på hoftebeltet (her er det stor forskjell).
 14. Prøver du dem med realistisk vekt i sekken? Uavhengig virker det som om du må ta mer av vekten på skuldrene, dvs stramme inn lengden på skulderremmene.
 15. ArveS

  To-mannstelt

  Allak har trygt vern mot elementene og god plass, men er relativt dyrt og ikke spesielt lett med 3,3 kg. Virkelig et telt jeg trives godt i! Gode alternativer... er ikke så godt å bli klok på. Helsport Reinfjell 2 SL har jeg ikke forsøkt selv, men det har duk ned til bakken, to innganger og er 2,2 kg. Faktisk litt billigere enn Allak også, men klart mindre solid (særlig bunnduk) og har kun myggnetting i dør, om jeg forstår rett. Mindre stormsikkert, men om du holder deg til tre sesonger går det bra de fleste steder. Et annet er Tarptent Scarp. Det ser i utgangspunktet ut som et klassisk tunneltelt med én bue, men en kan legge til kryssbuer som gjør det selvstående. Du får det med tett innertelt, det har to innganger og fortelt, og ettmannsversjonen har plass til to i nødsfall. Lettere enn Allak, men mer plundrete å få tak i. Har heller aldri brukt dette.
 16. En liten betrakting: fra 1990 til i dag har konsumprisindeksen omtrent doblet seg. Jeg husker jeg kjøpte en ganske bra sekk (Lowe Alpine Cerro Torre 2) til 1720,- I dag er man godt over i high-end segmentet før en legger 3400,- eller mer i en sekk, og med tilbud får en fort veldig gode sekker til omtrent samme kronebeløp som jeg betalte på sent 80-tall. Produsenter av kvalitetstelt møter nok også utfordringen av at kopiene er blitt så bra (pga at det er blitt så billig å transportere og produsere telt), at det totale markedet deres blir mindre. Dermed blir det enda færre kunder å fordele utviklingskostnader på, og enhetsprisen går opp. Jeg vil påstå at det nesten aldri har vært mulig å drive bra friluftsliv så billig som i dag, og få så bra utstyr som i dag. Kanskje med unntagelse av årene 2008-2013, før oljeprisfallet endret kronekursen til ca 6 pr doller til ca 10.
 17. ArveS

  To-mannstelt

  Har hatt Hubba Hubba NX og vil ikke egentlig anbefale det for noe "eksponert" bruk. Det er i all hovedsak mesh inni, og ca 10 cm fra bunnen av overtelt til bakken. Samlet sett blir det ganske trekkfullt og sårbart for regn, snø og annet som kan blåse inn i fortelt. I tillegg er det litt plundrete å slå opp ytterteltet først om det regner. Jeg har Allak (2 pers) som løser alle disse problemene, er mer stabilt mht vind, og egentlig det mest anvendelige teltet jeg har. Det har to ulemper; det veier dobbelt så mye som et HH2NX og det koster dobbelt så mye. Når du velger telt vil du har stor plass, trygt vern mot elementene, lav vekt, lav pris. Du får vanligvis to, noen ganger tre, aldri fire.
 18. MSR XGK-II eller EX går for å være veldig driftssikre, og siden du snakker om -25 grader forstår jeg ikke hvorfor gass i det hele tatt er oppe til diskusjon. Parafin har mer energi per vektenhet, og er derfor drøyere i bruk. Det er litt mer plunder, du må ha veke (som på MSR) eller egen forvarmingsveske (Rødsprit), og søler du blir faenskapet værende der det havner. Bensin tenner lettere, noe som (i min erfaring) gjør forvarming raskere og enklere (mindre risiko for flameout). Og søler du vil det fordampe raskere enn parafin.
 19. Jeg bruker et UL oppblåsbart liggeunderlag direkte på duk, uten ekstra footprint, og uten skum under (sommerstid). Det har fungert et tyve-tredvetalls overnattinger. Men det betyr ikke at det ikke kan skje (derfor følger det vanligvis med repkit). Ville ikke brukt veldig mye energi på det, et skumunderlag har jeg med uansett til bålbruk og til rast.
 20. Husrådet på forumet er å legge noen tynne streker med silikon på underlaget. Silikon er billig, tynner du det med litt white spirit blir det pent også.
 21. Har prøvd et par Firepot-varianter og min erfaring er at de bør stå omtrent dobbelt så lenge, kanskje mer, enn DRYTECH/Real. Det blir fort så lenge at innholdet blir smålunkent, for de som synes sånt er viktig, med mindre du dekker til i dunjakken eller lignende. Smaken opplevde jeg som... behersket, dvs ikke sterk i noen retning, men at en faktisk smakte råvarene litt hver for seg. Her er inntrykket litt bedre enn Real. Men det overrasker meg ikke at ting ikke smaker spicy...
 22. Som Allak-eier må jeg bare si gratulerer! Det er et telt som er utrolig behagelig å bo i, lett å sette opp og ta ned, passe robust for slitasje og som står av ordentlig dårlig vær. Jeg har brukt det sommer og vinter på aleneturer og har båret det opp mot 27 km på kuperte dagsetapper. Funker knall alene, bra for to i tre sesonger, og om du har en kompis med kontroll på utstyr (og ikke er for bred) går det på vinteren og. Kunne jeg bare hatt ett telt ville det vært Allak. Det er ingenting bedre enn å ligge og slappe av i gjennomtrekken på varme sommerdager - enten det er for å lade opp til en lang dagsetappe eller å slappe av etterpå.
 23. Er det plass til 120 er det plass til 130. Men spøk til side; 5 cm "bøy" på hver dørside. Tror ikke det nødvendigvis blir krise annet enn at innerteltet trekker litt nedover.
 24. Ziplongs i ull, til 50 %. Henger noen flere i DNT-butikken i Oslo, om du er litt smal og stuttbeint som meg (de har str S).
 25. Haha, har vært bosatt på Østlandet i over 20 år, men mørkdalen går vel for å ha en del snø. Eksingedalen var vel også kjent for å ha nok, men jeg aner virkelig ikke hva som gjelder nå for tiden.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy