Jump to content

ArveS

+Sponsor
 • Posts

  519
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by ArveS

 1. Hei - gitt varigheten på turene tror jeg et lett, vindtett plagg vil være det beste valget. Da hindrer du litt av varmeutvekslingen med stadig nytt luftlag, og du hindrer litt fordampning fra klær og hud som også kjøler deg ned. Og siden varigheten er så kort er det ikke et stort problem med lange pauser heller, om jeg forstår bruken rett.
 2. Dette er det korrekte svaret på problemstillingen, for på lighterpack kan du da legge til dette som "worn weight".
 3. Altså en Toaks 0,75l. veier 86g, men poenget mitt var vel at titankjeler er en ganske dyr måte å spare vekt på. Så jeg tror vi er på bølgelengde her.
 4. Titankjeler til 400kr og mer, som sparer 50-100 gram, viser at dette er et felt for spesielt interesserte. Jeg er selv en av dem, og jeg har en titankjele på 0,9l som er ca 100 g lettere enn kjelen i keramisk alu jeg har. Det er bare én av kjelene som egner seg å lage eggerøre i.
 5. Det finnes en kalkulator for dette, men finner ikke akkurat nå. Tror det er mer enn varmt nok for å sove lunt i -20 med den komboen.
 6. Ville gått for én sommerpose i dun, ca 300 g fyllvekt og t comf rundt null, og én syntetisk som var litt rommeligere og varmere. Da har dere vår/sommerpose i dun, høstpose i synt og en vinterkombo som fint går til -20. Viktig at ytterste pose er stor nok så dere får mest mulig loft i innerste pose.
 7. Har du noen formening om hvordan Dragonfly oppfører seg vs Simmerlite?
 8. Vel, jeg er for så vidt enig i det meste du skriver, @Hc.b, men det jeg skrev noe om er at produktene vi får tak i nå er bedre enn før, og vi betaler mindre for den kvaliteten enn før. Men det er åpenbart at på samfunns/økologi-nivå så er ikke en slik utvikling bærekraftig på sikt.
 9. Tja, jeg synes du ser veldig svart på situasjonen. Faktum er at utstyr av meget høy klasse er blitt tilgjengelig til massene til en meget lav pris. Og nisjeaktører når ut til massene til en helt annen kostnad enn tidligere, blant annet gjennom forum som dette. Miljøet vinner ikke, men vi som forbrukere har aldri hatt det bedre. Reallønnskostnaden for bra utstyr har aldri vært lavere.
 10. De siste årene har jeg gått i Jotunheimen, Skarvheimen, områdene ved Sognefjellet, rundt Hardangerjøkulen, nordre deler av Hardangervidda. Selv om det finnes både ville og tamme dyr, fra insekt til ku i størrelse, har jeg aldri vært i tvil om at mengden vann som renner er så stor at det er trygt å drikke det. Så kan man være uheldig og drikke fra en elv rett nedenfor et sted hvor en sau har gått seg fast og krepert. Ingenting er sikkert her i verden. Men en kan ikke være i friluft og samtidig redusere risikoen til null. Her må jeg si at jeg tenker helt motsatt. Trives planter og insekter i området jeg henter vann fra, er det for lite transport og for stor risiko for opphopning av greier jeg helst ikke vil ha i meg. Døde bekker med blank stein forteller meg at vannføringen er stor nok til å bokstavelig talt vanne ut forurensninger. Men jeg kan ta helt feil.
 11. Bare hyggelig - lengter allerede tilbake til området.
 12. Hei - jeg gikk Finse-Raggsteindalen-Geitrygghytta-Finse forrige helg. Er det lett å finne teltplass? Ja, enkelte steder. Første fem km fra Finse retning Kyrkjedøra/Raggsteindalen, og siste fem km før du er nede ved veien i Raggsteindalen, er det en del å velge mellom. Milen i midten er stort sett ur, du finner en del plasser nær Simlenutene men du er da på 1500m med alt det fører med seg av temperatur og vind. Og helt nede mot Raggsteindalen er det en del hytter, og mye kratt som ikke egner seg så godt for telt. Jeg endte med å telte rett ved elven, på rullesteinene. Var rimelig sikker på at det ikke kom nedbør den kvelden... Etappen mellom Raggsteindalen og Geitrygghytta er litt lavere, der kan jeg ikke huske noe parti hvor det var langt mellom egnede teltplasser (dvs passe utsikt om en ønsker det, tilgang til litt ly for vind, og til vann). Fra Geitrygghytta mot Finse igjen er det fine teltplasser langs Geitryggvannet og frem mot Omnsvannet, og på én liten høyde til, før det begynner å bli mye ur. Jeg campet på amfiet ved Omnsvannet på denne etappen. Høyere opp er du mer eksponert for vind. Rundt Klemsbu er det månelandskap, med hardpakket grus/gneis og lite vegetasjon. Teltet ditt holder sikkert 15m/s, men jeg er usikker på om pluggfestet gjør. Du kan evt. kompensere med steiner. Og du finner vann i området, om du er villig til å gå litt. Så det går sikkert an. Om det er behagelig er nok mest en smakssak. Jeg ville nok ikke kalt snøfonnene for breer, selv om de kanskje ligger hele året. Jeg vil ikke si de egner seg spesielt godt for telting, siden de stort sett ligger i nordhellinger.
 13. Jeg minnes det har vært diskutert før, men dette teltet fremstår jo omtrent som et Unna med redusert innerteltstørrelse - dvs ganske perfekt for mange her på forumet. Særlig når det også er lettere. Må si ekstrakostnaden de skulle ha for å endre fasong på innterteltet var langt fra avskrekkende - selv om grunnprisen på teltet er høy. Hadde vært interessant om en fikk sydd et innertelt helt uten mesh, men med full meshdør (som alle savner på Unna) som kan blendes av med tett duk...
 14. Kort fortalt pakker jeg sekken i denne rekkefølgen: Åpner skillet i hovedrommet Setter teltet på høykant ned i sekken, slik det er pakket (dvs rullet rundt stengene og tredd ned i posen) Pakker reserveklær jeg ikke trenger før kvelden, sovepose, underlag rundt teltet, i separate vanntette pakkposer Pakker kjøkken, mat, "reparasjonspose", førstehjelp og ekstra klær som kan være nyttige ila dagen oppå dette (og evt teltet) i separate poser Ruller sammen skalljakke og -bukse, pakker de i de utvendige glidelåsrommene. Her går også solkrem ol. Lokklommen består av elektronikk (Kindle, powerbank, ledninger) og dopose (dorull, antibac, såpe etc) Lommene på hoftebeltet rommer leatherman, sjokolade, kompass Nettinglommen bak rommer kartmappe og søppelpose Liggeunderlag vertikalt i nederste stropper bak Flere små enheter gir større fleksibilitet i pakkingen. Ikke fokuser så mye på å få hver enhet minst mulig, det er lettere å få sluttresultatet kompakt om det er mulig å begege litt på hver enkelt pose.
 15. Jeg brukte de ordene i mitt tenkte eksempel. Konkret når det gjelder Helsport så handler det vel om at flere kunder her opplever at tilgjengeligheten på service har blitt redusert. Det kan hende det er midlertidig, men jeg tror de skal være forsiktig med å undervurdere hvor sterkt service-elementet har vært i folks bevissthet.
 16. ArveS

  Bok på tur?

  Ja, det kan jo komme godt med :). Fantastisk lesestoff på tur, anbefaler Derek Robinson varmt til alle!
 17. Det er det som er fint, vi kan alle velge etter de kriteriene vi vil. Jeg har heller ikke lagt stor vekt på dette. Jeg har ikke kjøpt helsport hittil, selv om de har vært bra på service. Men jeg synes det var litt fint da, at MSR valgte å sende nye stangledd kostnadsfritt da jeg hadde laget hakk i et par av mine.
 18. Det har vel litt med at "service" har vært en del av Helsports konkurransefortrinn. Står valget mellom de to store H'ene, vil kanskje noen foretrekke den leverandøren som har vært lettest å komme i kontakt med, og tradisjonelt har tatt de laveste prisene på reparasjoner og modifiseringer. Så når Helsport endrer tilgjengeligheten og kvaliteten på service påvirker det verdien av produktet. Eller for å si det på en annen måte: Du kan velge mellom produsent A og produsent B. Selve teltene er omtrent like bra, men siden produsent A behandler reklamasjoner raskt og reparererer skader til kostpris, velger du produsent A selv om det er noen tusenlapper dyrere. Hva synes du om valget ditt når produsent A plutselig endrer betingelser for reklamasjon og reparasjon?
 19. ArveS

  Bok på tur?

  Som trådstarter, Kindle Paperwhite. Fantastisk greie. Fra teltturer jeg husker: Three Body Problem (SciFi), James Ellroys LA-kvartett, Piece of Cake av Derek Robinson, Salamanderkrigen (ja, det er en bok for voksne, skrevet på 30-tallet). Best med bøker som tåler litt avbrudd i lesingen - du vet aldri helt hvor lenge øyeblikket er der.
 20. Glad den kom til nytte. Vet ikke om jeg har skrevet det eksplisitt, men det eneste som henger utenpå sekken er liggeunderlag i skumplast. Ved behov for mer utstyr ville teltet havnet under lokket, og dermed frigjort 20 l ekstra uten redusert bærekomfort.
 21. Ikke annet enn å ikke tenke så mye på det . Spøk til side: Jeg pakker alltid teltet som anvist, dvs ruller stengene inn i inner- og yttertelt og trer posen utenpå, og stapper det på høykant ned i en 65–l sekk. Så stapper jeg andre pakkposer rundt og over. Det blir beste kombinasjon av å utnytte sekkene volum, og å ikke skade teltet ved å komprimere for mye. Er sekken for liten, legg teltet under topplokket i stedet. Og en siste ting; gratulerer med et fantastisk telt!
 22. Går du «mot klokken» er det litt tøfft opp fra demningen v Rembesdalsseter, og deretter siste etappe opp mot Helvetesgjela på siste etappe (Kjeldebu-Finse). Ellers er det ganske overkommelig, men langt å gå på tre dagsmarsjer. Særlig etappen fra Rem. til Kjeldebu. Har du fire dager til rådighet er det greie etapper.
 23. Dersom du tenker på omleggingen ved Rembesdalsseter ble denne gjennomført for noen år siden. Ruten er grei å følge - dvs det var den i alle fall for 2-3 år siden.
 24. Har Allak 2 og elsker det til sommer- og vinterbruk. Det er god plass til én, ok plass til to sommer, litt tight til to på vinterstid. Eneste ankepunkt til solobruk sommerstid er at det veier litt. Skal du bære langt ville jeg gått for Unna. Niak er litt lettere, men har mindre fleksibel ventilasjon og kun myggnett i innerdør.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy