Gå til innhold

fjellkaren

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  210
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om fjellkaren

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Ja, klart, brukes boksen rett veg brukes i hovedsak propanen når det er kaldt, og forvarming må til vinterstid. Det må med i beregningen. Tenkte selv jeg skulle teste litt med gass i vinter for å se det i praktisk bruk.
 2. Men @Freebird, er det ikke dette en unngår hvis en brenner fra gassboksen opp-ned. Da vil man tappe fra væskefasen og såsant tettheten på de ulike gassene (i væskefasen) er lik slik at en unngår at den tyngste væskefasen legger seg nederst og dermed tappes først. Risikoen for å få forskyvninger i %-ballansen mellom gassene er da minimalisert. Ved fyring rett veg på boksen vil en under kalde forhold stort sett forbruke propan i gassfase. Etterhvert som boksen kjøles ytterligere ved fyring vil mer av gassen (Iso-/N-butan) kondenseres til væskefase. Både ved at butan kondenseres ved avkjøling pga fyring og at propan forbrennes, gjør at gassen over væsken består av mer og mer propan etterhvert som temp minker og boksen tømmes. Og en kommer i den situasjonen du beskriver. I tillegg vil trykket avta med fallende temp.
 3. Såvidt jeg kan forstå med min begrensede kunnskap, så er kurvenes tale klar. Kurvene i Randulf sin artikkel (linket over) viser klart at vinter gas gir bedre effekt enn power gas. Om dette skyldes at gassblandingen evt er ulik eller papiret eller andre ting vet jeg ikke. Men resultatene er vel tydelige nok? Opp-ned brenning gir betydelig mer effekt enn "rett veg"-brenning, og winter gas bedre effekt enn power gas (de to kurvene lengst mot høyre). Det er i alle fall slik jeg leser kurvene.
 4. fjellkaren

  fjellkaren

 5. Likte også skillet mellom turnetter og utenetter. Turnetter tenker jeg blir utenfor bopelen (dvs i hytte, campingvogn, bobil etc, men ikke overnattigsbesøk hjemme hos onkel og tante eller venninna osv). Utenetter blir telt, tarp, gapahuk, åpen himmel, hengekøye osv. Formålet med overnattingen må være friluftsliv. F. eks koie uten oppvarming grenser til å bli utenatt, avh av standarden - vurderes fra tilfelle til tilfelle. Er standarden god er det vel turnatt.
 6. @Kristian J. Vabø, jeg har ikke solcellepanel nå, og håper jeg ikke trenger det og at jeg kan komme unna med at powerbank(er) er nok for mine turer.
 7. Takk @Larix, har faktisk jump-starteren du linker til, men forrige modell. Ikke så fornøyd, den kan kun lade iPh7 ca 1,5 ganger, den mister effekt bare få dager etter at den er fulladet, klarer ikke lade iPh mer enn 80%. Sente butikken en email og de sa den er ment å lades opp og brukes umiddelbart til å jump-starte en bil etc. Den er ikke primært lagd som powerbank for smålading av småbatterier, men til å gi mye strøm i kort tidsrom slik at bilen starter.
 8. Har alltid i flymodus på fjelltur, men bruker offline kart endel og da kan det gå en del strøm ved hyppig kartsjekking. At den må lades hver dag er worst-case scenario. Takk @Terka, den ser bra ut.
 9. @Anders G, takk for tips. Fin episode med Børge, selv om det blir litt overkill for meg. Men han klarte seg i 3 mnd på tur med bare batterier. @Marius Engelsen, blir nok ikke lengre enn ukesturer med pulk, uten mellomlading. Tror ut fra dette at det holder med en powerbank eller 3. Trenger da en powerbank som kan lade iPhone kanskje daglig, AA (2700mAh) batteri for GPS annenhver dag, og kamerabatteri (1800mAh) hver 3 dag. Men kamerabatteriet er på 7.4V, litt upraktisk for de fleste powerbank har vel kun USB.
 10. Nå som det er vinter og snø i fjellet og lite sollys, og dertil dårligere ladeforhold for solcellelading av utstyr som trenger strøm (mobil, nettbrett, batterier etc), tenkte jeg på mulige andre lademuligheter. Er det noen som bruker andre ladere enn solcellelading og powerbank? Tenkte kanskje det kunne finnes en slag dynamoløsning som kan festes på pulken med en slags mekanisme/dynamo som lader batterier mens en går? Som f.ex et hjul som roterer bak pulken med dynamo påmontert. Eller kanskje et slags vindmøllesystem som kan monteres på pulken (det blåser ofte på fjellet)? Noen som har kjennskap til slike ting?
 11. Ok. CS har kniv, men jeg så på PS, som er linket opp i lista. Den er grei
 12. Ser på multitool'et, slik jeg forstår det har det ikke kniv. Er det greit å ikke ha med kniv?
 13. Mine 5 flotteste turopplevelser: Kysten på Varangerhalvøya, Norlandskysten med de 7 søstre som best, padling på bulandet, Aurlandsdalen, Folgefonna på ski i mai. Det jeg vil få med meg før jeg dør: indre sogn på kryss og tvers (fjordlandskapet), nordlandskysten det jeg ikke fikk med meg forrige gang (bla Dønnamannen), Stølsheimen på kryss og tvers, Femundsmarka, Husedalen og vestvidda.
 14. Litt depressiv tittel kanskje, men tanken er god! Jeg filosoferte litt i helga over hva jeg vil ha med meg av turer og friluftsliv før jeg dør. Noen har kanskje kommet til en alder der en må prioritere med ulik grad av strenghet, andre tenker kanskje ikke så mye over det. Kanskje det trengs litt bevissthet rundt at livet består av mange kompromisser og prioriteringer? Så det kan være en morsom tankeøvelse For å avgrense litt tenker jeg turmål i Norge. Kan også krydre tråden med dine flotteste tur-opplevelser du har hatt i livet frem til nå. Så da blir spørsmålene: 1. Hva er dine 5 flotteste turmål du har hatt frem til nå i livet? 2. Hva er de 5 viktigste turmål du skal gjøre før du dør? Jeg skal selvfølgelig svare selv også, men legger det inn som et innlegg i tråden.
 15. Har xp 7 lw og 9 lw (med innebygd pumpe), og det er mer kronglete å pakke ned den med innebygd pumpe. Bruker uansett schnoozle bag på begge - mye enklere enn pumpe. Liker den uten innebygd pumpe best.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.