Jump to content

fjellkaren

+Sponsor
 • Posts

  282
 • Joined

 • Last visited

About fjellkaren

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

fjellkaren's Achievements

 1. Jeg har gått endel på Aurlandsfjellet, bla fulgt den gamle anleggsvegen fra Skålane over Soleibakkvotni forbi Statskrafthytta nedover mot Kolaren og fjellstyrehytta og videre mot Frønningen. Det innebærer å følge kraftlinja et godt stykke. Det som overrasket meg var hvor mye rask det ligger igjen etter arbeidene med linja. Jeg har observert (knuste) isolatorer rundt kraftlinjer tidligere som kan likne på obsidan, men husker ikke om det var i dette området. Jeg tor derfor @Eksilbergenseren er inne på noe. Men det er ikke lett å være sikker på dette ut fra et bilde. Men i og med at det ble funnet like ved en høyspent, og obsidan er meget lite sannsynlig, tror jeg det er isolator.
 2. @Msadian, vekta oppgitt (230g) er det per stav eller per par?
 3. Neida, ingen grunn til skjerpings - artig med slike kommentarer og litt "fleipete" tone! Synes nå kommentaren din var herlig jeg da!
 4. Det har vært flere tilbud på lappskausen til 79,90 i sommer, bla på SPAR. Så det i dag på Rema også. Da gjelder det å hamstre.
 5. Ballene blir vel mer svette uten skorsteinseffekten, og eimen kommer når du tar av sekken/hoftebeltet og buksa - blaut, klam og sur.
 6. Skorsteinseffekten avtar betraktelig med hoftebelte ja. Jeg strammer aldri hoftebeltet tett, det er alltid en glippe slik at lufta får passere opp. Bærer da vekta stort sett på skuldrene. Har aldri hatt sansen for hoftebelte, det hindrer fri bevegelse av hofta, som jeg setter mer pris på enn å ha sekkevekta på hoftebelte.
 7. Jeg bruker ikke belter i det hele tatt. Bruker bukseseler. IMO hindrer belter "skorsteinseffekten" du får ved bukseseler og løst sittende bukse. Skorstinseffekten gir god avkjøling for beina og en får kvittet seg med endel fuktighet. Belter og tettsittende bukser hindrer denne effekten.
 8. Har forstått det slik at Xenith 105 er faset ut og i år erstattet av Aether 100 [Hidden Content] Noe som har kjennskap og erfaring med denne?
 9. @Skogens Stønn, Jeg har ingen problemer med å forstå @ketilring sin erfaring (dristig påstand, ja, våger meg på en begrunnelse under!). Har opplevd tilsvarende selv flere ganger. Skal prøve meg på en forklaring, så får dere vurdere Jeg tror man her må tenke kroppens prioritering av kjernetemperatur. Har du tykk jakke og lite klær på beina vil du varmes opp på overkroppen av jakka. For å ikke bli overopphetet i overkroppen (kjernen) og begynne å svette, vil kroppen nedregulere varmeproduksjonen for å stabilisere temperaturen på overkroppen til optimal temperatur. Overkroppen vil da kjennes passe varm, og kroppens reduserte varmeproduksjon vil da føre til at temp i beina avtar, og dermed fryse. Kroppen prioritere alltid optimal temperatur på indre og viktige organer (hode, nyre, milt, lever, mage osv ) fremfor ekstremiteter (armer, bein). En annen vinkling. Økt varme i overkropp fører til behov for avkjøling. Kroppen øker mengden av blod til beina for å avkjøles (blod er en effektiv transportør av varme). Liten isolasjon på beina vil føre til avkjøling av blodet tilbake til overkropp, som var hensikten. Over tid vil behovet for kaldt blod til overkropp avta fordi overkroppen har blitt nok avkjølt, og kroppen reduserer blodtilførselen til beina. Redusert mengde varmt blod til beina når overkroppen har blitt nok avkjølt fører til frysing på beina fordi temp her da vil avta raskt. Det beste for å holde på varmen er trolig jevn bekledning over hele kroppen.
 10. @tshansen, ja, det kan sikkert stemme. Hvis jeg husker rett var dette rådet fra exped ang downmat (som jeg fulgte "for å være sikker"). Enklere å lagre det sammenrullet i pose.
 11. Oppbevarer min med ventil åpen og liggende utrullet åppå et skap (såvidt jeg husker fant jeg ikke noe på amok om dette da jeg lette etter slik info, så jeg bare følger exped sitt råd om opppbevaring - utrullet med åpne ventiler).
 12. @Forsakencowboy, skal du bære en del og bruke køya mye, ville jeg gått for skjold, uten tvil, først som sist. Hovedsakelig pga vekt. Betyr ikke vekt noe ville jeg gått for 11'eren (NB jeg vet ikke noe om kvaliteten på denne ift skjold annet enn det du skriver).
 13. Gjør som @Omnilite, og det har fungert i årevis og limet er fortatt like bra. For meg går nylon'et på fellene før limet blir for dårlig.
 14. Har 3.0. Jeg bruker samme pose som på telttur. Myggnettet gir litt mer varme. Litt kondens har jeg opplevt uten tarp og totalt vindstille. Med tarp legger fuktigheten seg på tarpen hvis den ikke er for høyt oppe (og vindstille). Men jeg opplever ikke kondensen som noe problem, bare at det varierer noe - variablene er +/- tarp, +/- myggnett og +/- vind. Bruker ingen ytterpose. Vanligvis bruker jeg soveposen som en slags "quilt med fotpose" ved at jeg har glidelåsen et stykke ned og bruker øvre del som dyne og beina i "posen" i nedre del. Det jeg opplever som største "problem" er at det blir kuldebro nedenifra. Jeg startet med Synmat 7, gikk over til downmat 7, og nå har jeg gått til innkjøp av fjøl vinter 9 som jeg skal prøve ut nå etter påske. Jeg tenker da å bruke fjøl helårs med bamse etc i tillegg på vinteren. Anbefaler minimum 9 cm oppblåsbart, egnet til vinterbruk, også generelt sommerstid opp mot tregrensa. For meg ble synmat 7 for kaldt selv på høysommeren, downmat 7 holdt ikke ned mot -5 grader på våren/høsten. Så nå håper jeg fjøl gjør susen!! Ja, jeg har justert lufttrukket i undelagene ettertrykkelig! Problemet er at man får lite isolasjon fra posen pga den presses sammen av kroppsvekten, slik at det er liggeunderlaget som står for isolasjonen nedover, mens posen står for isolasjonen til sidene og oppover.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy