Jump to content

Walle

+Sponsor
 • Posts

  1,068
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Walle last won the day on March 20

Walle had the most liked content!

About Walle

 • Birthday 04/14/1983

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Oslo

Recent Profile Visitors

4,344 profile views
 1. Om du starter med lavterskel tur først, så kan man alltids avansere senere. Når dere først har kommet på tur så går det som regel av seg selv. Jeg kjenner veldig på dørstokkmila når jeg pakker for meg og ungene, og tenker alt som skal/må på plass for turen skal bli bra, og ikke minst ser sekken som skal bæres 🙈 Ett flott fjelltur-alternativ i nærheten av Oslo er Blefjell som har parkering rett ved start av turstien(e), som er lettgått og fint merket. Nå vet jeg ikke om dere sikter dere inn som telt- eller hytte-fjellturfamilie, men du kan velge selv på Blefjell. Kanskje en kombinasjon, med en natt eller to på Sigridsbu og en natt eller to i telt mellom hytteovernattingen. Jeg må "lokke" 5 og 9 åringene ved starten av turen, men når vi først har funnet "drivet", så går det av seg selv. Og så har jeg lært å se signalene som forteller meg når jeg skal stoppe for en drikke/sjokolade/snack pause. Om jeg tar det før det blir litt sure miner så vinner jeg (og ikke minst de) voldsomt på det. Og så er det @Hammer skriver om å pushe barna litt, veldig viktig. Jeg gir de ofte overkommelig oppgaver underveis på turen for at de skal få mestringsfølelse. Da koser de seg glukk og får enda mere å snakke om. Det kan være noe så enkelt som at jeg terpet litt på hvor vi skal i begynnelsen av turen, og så spør de om å finne ut hvilket vei vi skal gå i ett kryss der det er skiltet med turmålet. Ved siste tur, fikk 5 åringen tittelen "Vannsjef", og var den som hentet og ordnet med vann. (Dog under oppsyn) Det var hun veldig stolt over og mente at det var naturlig at hun var på hver tur nå som hun hadde fått så mye erfaring. 😏 Edit: passer alltid med ett bilde / kart referanse, så passet med en snipp av kartet for Blefell
 2. Du kjenner sikkert til det allerede, men synes det fortjener gjentas for andre som tenker i samme bane; Det viktigste er å ikke sette for høye mål med turen, da blir dørstokkmila fort veldig lang. Turen må settes opp etter barnas premisser og der målet med turen er å være på tur. Jeg la lista litt høyt i begynnelsen med mine førstefødte og det ble heller til at jeg droppet noen turer fordi det ikke lot seg gjøre å nå målet jeg hadde satt, enten tidsmessig eller værmessig. Det angrer jeg på i dag. Nå prøver jeg heller å nyte de små tingene, og tar gjerne med ungene 5-600 meter'ish til en gapahuk ved Ljanselva for å grille noen pølser eller marshmallows like gjerne som vi drar på overnattingstur i skauen eller på fjellet.
 3. Lengre lengde bidrar litt til bedre retningsstabilitet, men det er finnen som gjør underverker. Det fikk jeg merke når jeg padlet min 2 manns packraft (MRS Barracuda R2 Pro) uten finne for første gang sist uke. (Glemte å ta finnen med..) Baugen danset fra side til side for hvert åretak, selv jentungen og 15'ish kg pakksekk i front. Det var virkelig stor forskjell. Den er 360 cm lang Jeg har finne på 270 packraften (rød), men ikke på Llama'en (blå, 250'ish) eller 220 packraften (rød). 270 packraften er mer retningsstabil med finnen påmontert, men jeg har padlet den lite og har derfor i så mye erfaringsgrunnlag for å si hvor stor forskjell det faktisk er. Om det kun blir deg og sekk vil jeg anbefale å kjøpe en der du kan sitte føttene utstrakt, men samtidig når frem til tuben i front. Da har for både flatt vann og elv. Jeg sitter 95% av tiden på flatt vann med føttene krysset, og likeledes 95% med føttene utstrakt og av og til med svak bøy i knærne når jeg padlet elv. Det kan være du finner det mere behagelig å sitte med føttene utstrakt, og da er det dumt at den er for kort. Packraftene er jo egentlig designet for elvepadling og derfor blir det ofte anbefalt packraft størrelse som gjør at man sitter med føttene utstrakt med svak bøy i knærne slik at man kan hvile føttene på tuben i front og på den måten stive av kroppen. 220 packraften er størrelsen anbefalt for min høyde, men jeg synes ikke det er behagelig å ikke kunne strekke føttene helt ut bare jeg føler behov for det, så jeg gikk for en Alpaca Denali Llama når jeg kjøpte min første packraft tilbake i 2013, og har ikke angret på det.
 4. Språk er jo i konstant endring, og i dette tilfellet som omhandler ordet "ekspedisjon", så synes jeg det har gått inflasjon i det og har nå fått såpass brei definisjon (dog ikke spesifisert) at jeg egentlig ikke spisser ørene og blir særlig nysgjerrig når jeg leser eller hører ordet i tur sammenheng. Det samme gjelder ordet "ekstrem", der media vifter rundt med ekstremvær, ekstremkulde, ekstremvarme, eksteemditt og ekstremdatt. Der det blir brukt som ett adjektiv for vær eller lignende som slettes ikke er i nærheten av å være ekstrem, men som kun brukes for clickbait og hyping. Og så har vi jo ett par ord som brukes flittig om utstyr mange av oss bruker, men som jeg i veldig mange tilfeller ikke føler stemmer over hodet for en del av produkter som har fått det i navnet eller beskrivelsen: Superlight, Superlite, Ultralight og Ultralite. Men det er jo min subjektive mening, at produsent er fornøyd med å feks ha dratt ned vekta på to manns teltet de lager fra 4 til 2,5 kg gir de vel grunnlag for å kalle det superlight, sammenlignet med den tidligere versjonen. Dog i den større sammenheng, nja...
 5. Nei, ble ikke helt overbevist av den siden der. Så som overstående så tror jeg det noe lureri, og anbefaler derfor ikke å handle der.
 6. Jeg liker den definisjonen. For da er jeg egentlig på ekspedisjon hver gang jeg har med ungene, for da kjenner jeg virkelig vekta av sekken 😅
 7. Litt ot, men skitt au. Ja hengekøyene har vært i bruk noen netter og på dagsturer (kjøpte to, på tilbud til samme pris som deg mener jeg å huske) Jeg har bare sovet en natt i de. Monterte på Ridgeline, samt byttet til woopieslings i endene på begge køyene. Greie køyer til den prisen jeg fikk de for, men hadde ikke kjøpt til fullpris. Glidelåsen har fungert fint på begge køyene. Det er litt enten eller med bruk av tang for å prøve å "klemme den til" (altså drageren på glidelåsen). Har erfart at det går greit noen ganger, men andre ganger så er den blitt for bøyd og knekker i forsøket på å klemme den den tilbake. De har vært generøse med myggnettingen.. Selv med Ridgeline så sover du med myggnetting i trynet. Om jeg får ånden over meg, så kommer jeg til å modifisere ved å fjerne / sy inn myggnettingen slik at at den blir forholdsvis stram ved riktig oppsett. Ser at de har endret designet litt på versjon 2 av køyen, der man nå tilsynelatende skal ha en "Ridgeline" som henger over myggnettingen.
 8. Den ville nok funket til å skygge for teltet, men jeg tror ikke jeg ville brukt Reflectix / Astroshield til det formålet. Det pakker veldig stort stort, og det trengs noen kvadrat for å skygge ett telt, så du ville måtte bære med deg et svært søppelsekk. På plussiden så er det jo lett. Her er noen ting bobleplasten er bedre brukt til Det fulgte med tarp med hengekøyene jeg kjøpte til barna for ett par år siden (XXL / Mackenzie hengekøye). Disse har reflekterende stoff på undersiden, vil nok kanskje fungere grei. Vet ikke om man får kjøpt de løs, men det kan jo hende det er andre tarper som har lignende material. [Hidden Content] Vises kanskje ikke så godt på bildet (fra XXL sin nettside linket til ovenfor), men det er altså reflekterende stoff på undersiden. Om det vil bidra mye mer enn vanlig tarp materiale vet jeg ikke. Det viktigste er vel at den er så lystett som mulig.
 9. 50% på Zip-off bukser fra Wrangler hos Dressmann 699,- før avslag på buksa på bildet, 599,- for de til venstre. (Som man så vidt kan se..)
 10. Beklager, jo det stemmer at det er "vindskjerm" på Svea’n. Eller, kjelestøtte og ledevarmefrabrennerennedtiltanken-dings er vel mere rett å si. Hadde Svea'n med på tur nå i uka der jeg hadde glemt å ta med vindskjermen (Bruker normalt alltid en Eagle brettbar vindskjerm sammen med Svea'n). Noe som var litt irriterende da det var vinddrag "overalt" og måtte plassere den opp mot noen steiner for å kunne simre med den. Så denne innebygde "vindskjermen" funker egentlig ikke til noe annet enn de to tingene nevnt ovenfor.
 11. "Ikke vær redd for å falle, det er lettere å holde balansen liggende"
 12. Er nok en ganske standard advarsel for toppmonterte brennere, og er lignende advarsel for bensinbrennere der brenneren er montert over tanlen, feks Svea 123 " G. NEVER COVER the stove with a windscreen, rocks, or anything else while it is in use." ("Never cover" er faktisk i uthevet skrift!) [Hidden Content] Så de som bruker vindskjerm på Svea leker visst med livet, meg inkludert 🙈 Har sett noen eksempler av folk her inne som også gjør det. 😏 Dog tenker jeg at med litt sunt vett, forståelse av risikoen ved å gjøre slikt, og kunnskap om hvor grensen går, enten det skulle være bruk av vindskjerm på Svea’ eller oppvarming av gassboks på toppen av lokket til en kjele med vann på kok, så kommer jeg til å fortsette med praksisen. Jeg vet feks at jeg ikke greier å holde noe med en overflatetemperatur på 50 grader, i hvertfall noe særlig lenge, så når man kjenner lunk i boksen så er man i mål og kan ta den av. Nå bruker ikke jeg Crux'en min noe særlig, men da den var i bruk vurderte jeg vindskjermen fra Optimus nettopp pga at jeg oppleve ett par ganger at gassboksen ble ganske så varm.
 13. Fikk ikke testet det denne gangen, heldigvis 🥶
 14. Ja hadde en flott tur. Spesielt prinsessa var begeistret for øy hoppingen. (Så da lukter det tur til Fjorda også) Blir en tur tilbake før isen kommer, da forhåpentligvis med kano istedenfor packraft. Hadde jeg hatt bedre plass i packraften hadde jeg tatt med noe av søppelet som lå der. Om det blir kano neste gang tar jeg med dedikert pose. Nå får jeg det kanskje til å høre verre ut enn det faktisk var med søppel. Men etter å ha padlet rundt i Losby vassdraget, som jeg vil tro er betraktelig mere besøkt, men med mindre søppel liggende, så ble jeg bare litt overrasket. Med små telt som feks HB Unna eller lignende går det fint å finne seg plass å sette opp teltet på, for litt større telt på man belage seg på å lete litt. Men så flere plasser på Trolloya der jeg skulle fått opp Kiva teltet mitt (lavvu lignende) uten problem. Flott padlested, og mtp størrelsen så gjør det seg fint med både kajakk, kano og packraft her. Dog, skal jeg med packraft neste gang, velger jeg heller sydenden av Setten eller Mjermen siden jeg synes den er noe utfordrende å padle alene med når det er endel vind (>4 m/s ) Ikke for det, prinsessa fikk prøve seg på litt padling hun også
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy