Jump to content

Couscous som turmat - utskilt fra Gilde utfordrer Real


Ludden
 Share

Recommended Posts

Ludden skrev (2 timer siden):

Får slå ett slag for couscous siden ingen andre nevner det. Like enkelt som potetmos, og definitivt bedre enn hurtigris :)

Semulegrøt (couscous) - semule, er den indreste delen av hvetekjernen - som igjen er rullet i mel - slik får man couscous. Den er såpass næringsfattig at den neste er å regne som slankekost. På tur der man forbrenner mer kalorier enn normalt, vil man fort oppleve seg slapp og trøtt etter et par dager med couscous på menyen. På "slappe" dagsturer i lavt tempo, eller rolige helgeturer kan det fungere.

Egner seg best til bruk i tagine (keramisk fat med heldekkende lokk som langtidsstekes - gjerne på bål). Eller på saj-stekepanne. Men slike fremgangsmetoder er ganske uvanlige for nordmenn flest. De fleste i Norge bruker couscous som en erstatning for ris - da får man ofte en tørr og litt kornete konsistens som kan oppleves som sandkorn. Eller i bruk i salater. 

Både potetmos, pasta og ris er mye rikere i næringsinnhold enn couscous. 

Hilsen kokken. 🤪

Edited by Frihet85
Link to comment
Share on other sites

Semulegrøt ble ikke nevnt med ett ord, har ingen erfaring med det siden heimkunnskap på skolen, og couscous oppleves som noe helt annet, selv om det er semulegryn.

Couscous er 354 kcal pr 100gr tørr vare(70% karbohydrater), eller 177kcal pr 100 gram ferdig vare, mot 148 kcal for hurtigris og 56 kcal for potetmos. Står ikke næringsinnhold for tørr vare på disse.

Det blir hverken tørt, eller likt sand når jeg lager det, er enkelt å tilføre smak, og fungerer godt for meg, selv uten tagine :)

Link to comment
Share on other sites

Ludden skrev (13 minutter siden):

Semulegrøt ble ikke nevnt med ett ord, har ingen erfaring med det siden heimkunnskap på skolen, og couscous oppleves som noe helt annet, selv om det er semulegryn.

Couscous er 354 kcal pr 100gr tørr vare(70% karbohydrater), eller 177kcal pr 100 gram ferdig vare, mot 148 kcal for hurtigris og 56 kcal for potetmos. Står ikke næringsinnhold for tørr vare på disse.

Det blir hverken tørt, eller likt sand når jeg lager det, er enkelt å tilføre smak, og fungerer godt for meg, selv uten tagine :)


Æsj, du har helt rett ang couscous. 😆
Jeg må slutte å stole blindt på det jeg (tror) jeg lærte på kokkeskolen for 20 år siden. Jeg måtte google litt. Det virker som næringsinnholdet på couscous varierer mye fra merke til merke. Men tar utgangspunkt i Matvaretabellen.

Kokt couscous: 177 kcal - 2g fett, 31g karbohydrater, 6g proteiner 2g fiber
Potetmospulver m/melkepulver - 344 kcal - 2g fett, 70g karbohydrater, 8g proteiner, 7g fiber
Hurtigris ferdig kokt - 122 kcal, 0g fett, 26g karbohydrater, 8g proteiner, 2g fiber
Ferdig kokt pasta - 150 kcal, 0g fett, 23g karbohydrater, 4g proteiner, 1g fiber
Kilde: https://www.matvaretabellen.no/

Uoffisiell kåring høyest til lavest næringsinnhold
1. Potetmospulver m/melkepulver
2. Couscous
3. Pasta
4. Hurtigris 
5. Potetmospulver u/melk


Tror jeg skal passe meg for hva jeg skriver heretter. 😆

Link to comment
Share on other sites

  • Kjell Iver changed the title to Couscous som turmat - utskilt fra Gilde utfordrer Real

Støtter trådstarter 100%

Couscous krever dessuten lite koketid (bare kokende vann, og det kan også trekke kaldt) og smaker (etter min mening) mye bedre enn potetmos.

Vanligvis så «spriter» jeg også opp couscousen med smør/olje, stekt løk og/eller hvitløk, chilli, etc. supert tilbehør til fisk, etc.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bjellesau skrev (25 minutter siden):

Tenker røykelaks, sorte oliven, litt agurk og tomater og feta ost i vakumpakket pose, som vendes inn i couscousen. Litt olje og salt i også. Føler jeg trenger litt nye tur matoppskrifter for 2021 sesongen. 🥘

Men...dersom du må bruke så mange ingredienser for å få couscousen til å bli spiselig, hvorfor ikke heller ta med seg noe som smaker godt i utgangspunktet?
(Men sier samtidig ja takk til oppskrifter på god turmat, det trengs, blir fort litt ensidig her i gården :)

 

 

Edited by zimwalker
Link to comment
Share on other sites

zimwalker skrev (45 minutter siden):

Men...dersom du må bruke så mange ingredienser for å få couscousen til å bli spiselig, hvorfor ikke heller ta med seg noe som smaker godt i utgangspunktet?
(Men sier samtidig ja takk til oppskrifter på god turmat, det trengs, blir fort litt ensidig her i gården :)

Det smaker ikke vondt, det bare smaker lite. Mer smak enn hvit ris, men ikke mye mer smak. 

Link to comment
Share on other sites

Hadde jammen en pakke Bulgur stående 😆

koketid: 8-10min

næring: 1500kJ/350kcal pr. 100g

Personlig så er jeg (på kortere turer) mer opptatt av metthetsfølelse enn max mengde energi. Så lenge jeg er mindre enn 14 dager på tur så er det ikke noe problem å forbrenne mye mer enn jeg spiser.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jeg testet nylig cous cous som turmat og synes det fungerte bra. Det smakte godt, var enkelt og raskt å tilberede og ga fin metthetsfølelse uten å bli for tung i magen. 

Jeg hadde med 2 dl cous-cous i ziplock pose og en blanding av oppstrimlet røykelaks, tomat, agurk, sorte oliven og fetaost som jeg vakumpakket. Oppkok av 2 dl vann med litt salt og olje er gjort på et blunk, cous-cousen helles oppi og sveller 1 minutt. Tilslutt rører jeg inn lakseblandingen. Lun salat for 2 personer:

 

IMG_20210711_211845.thumb.jpg.cafdad423256eaa85ca8cf0456d2eb7b.jpg

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Bjellesau said:

Jeg hadde med 2 dl cous-cous i ziplock pose og en blanding av oppstrimlet røykelaks, tomat, agurk, sorte oliven og fetaost som jeg vakumpakket. Oppkok av 2 dl vann med litt salt og olje er gjort på et blunk, cous-cousen helles oppi og sveller 1 minutt. Tilslutt rører jeg inn lakseblandingen. Lun salat for 2 personer:

Høres (og ser) aldeles nydelig ut!

Link to comment
Share on other sites

zimwalker skrev (På 24.2.2021 den 22.54):

Men...dersom du må bruke så mange ingredienser for å få couscousen til å bli spiselig, hvorfor ikke heller ta med seg noe som smaker godt i utgangspunktet?
(Men sier samtidig ja takk til oppskrifter på god turmat, det trengs, blir fort litt ensidig her i gården :)

 

 

Om smak legges til grunn kommer jo potetmos på bunn. Krever kjøtt og saus eller gryterett for å være spiselig. 

Link to comment
Share on other sites

TheSleepwalker skrev (2 timer siden):

Om smak legges til grunn kommer jo potetmos på bunn. Krever kjøtt og saus eller gryterett for å være spiselig. 

Potetmos alene kan piffes opp med en god dæsj grillkrydder.

Har du mulighet til å ha med noen form for pølser, velg en smaksrik type, f.eks chorizo. Kutt pølsen opp i biter og legg bitene oppi vannet som du koker til potetmosen. Da får du varmet pølsebitene, og krydderet går ut i vannet og setter smak på potetmosen.

En hel rett som smaker pølse kan vel ingen motstå🙂

Link to comment
Share on other sites

Trekte røye til middag her for et par dager siden, ga krafta et oppkok, helte over couscous og renset fisken mens cc svellet. Funket fint.

noen ganger lager jeg et mellommåltid med Toro rett i koppen som jeg blander i vannet før jeg heller det over cc. Pleier alltid å la det svelle i en termokopp. 

Link to comment
Share on other sites

TheSleepwalker skrev (På 15.7.2021 den 9.22):

Om smak legges til grunn kommer jo potetmos på bunn. Krever kjøtt og saus eller gryterett for å være spiselig. 

Ikke enig i det, men om du savner smak er det lett å tilsette medbrakt. F.eks. som Lars Monsen viste en gang. Etter en lang dags marsj tar du av deg fjellstøvlene og tråkker i den ny-rørte potetmosen, hvorpå du skraper mosen av tærne med ei skei og putter rett i gapet. Tipper det smaker da ja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By CarlHenrik
      https://www.nortura.no/nyheter/gilde-lanserer-frysetørket-turmat?fbclid=IwAR3WOXchaw3NnsKw8RU2nZpvY4vTynjBm5v6R3k5sWW6v5d19Xfh3Uprlas

      Det blir spennende å prøve disse, deilig med noen alternativer til Real og de andre aktørene på markedet.
       
       
       
    • By Pearl
      Hei!
      Dere som er på ukestur og mer med barn - hva spiser dere til lunsj? 
      Hjemme er det brød, yogurt og frukt det går i. Helgeturer er greit, men når turen blir lengre? Barna her er 2 og 4år.
      Tenker både på sommeren og vinter. 
      Takker så mye for svar! 😊
       
      Ann-Kristin 
    • By fjellkaren
      Er det noen som har prøvd å tilberede turmat av type tilsvarende Real etc på kaldt vann? kanskje går det hvis man tar (kaldt) vann i posen på morgen slik at det får mange timer i bløt? Det er litt pes å varme opp vann til koking for så å helle oppi posen og vente noen minutter, spesielt ved dårlig vær etc. Tenkte å gjøre noen tester på dette snart, men hvis noen har erfaringer trengs ikke det.
    • By Gjert
      Lurer på om det er noen her som har erfaring med frysetørket turmat på reiser i utlandet, gjerne mer spesifikt Sør-Amerika, Brasil, Argentina og Chile. Har hørt det er vanskelig å anskaffe turmat lignende real turmat i Sør-Amerika så vil gjerne ta det med meg, men skal innom Brasil først, før jeg flyr til Argentina.
    • By HannKatta
      Denne brukbar?:
      http://www.nrk.no/mat/peanottsjokolade-1.7017330
      INGREDIENSER
      1 glass grovt peanøttsmør
      2 dl lys sirup
      1 dl sukker
      4 dl corn flakes
      2 dl kokos
      200 g lys kokesjokolade
      Rist kokosmassen gyllen i en tørr stekepanne.
      Smelt sammen peanøttsmør, sirup og sukker over svak varme. Hvis du får fatt i det, kan du bruke finkornet sukker – det smelter på en litt annen måte enn vanlig sukker.
      Trekk kasserollen til side, og bland inn corn flakes og kokos.
      Kle en liten langpanne med plastfilm. Trykk massen jevnt utover bunnen i formen. Tykkelsen bær være cirka én centimeter.
      Smelt sjokoladen over vannbad. Bre den jevnt utover «karamellen», og sett formen kaldt.
      Når massen er stiv, løfter du den ut av formen, og skjærer den i jevne biter.
      Peanøttsjokoladen holder seg godt hvis den oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy