Jump to content

Blindgjenger

+Sponsor
 • Posts

  376
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Blindgjenger last won the day on February 14

Blindgjenger had the most liked content!

About Blindgjenger

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Blindgjenger's Achievements

 1. Kjekk liten sak, det. Dårlig saks, og "fila" kunne de nesten spart seg, men ellers er den overraskende brukbar til å være så liten. Veier 7 g mer enn min 40 år gamle Victorinox men er fysisk mindre. Og halve prisen av ca tilsvarende Leatherman.
 2. ...og de gråter krokodilletårer når de er skikkelig lei seg, de hyklerne! Men nå har vi vel tatt en skikkelig ekspeditur utpå viddene
 3. Stemmer godt med definisjonen fra Norsk akademisk ordbok, "(lengre) ferd med et bestemt (især vitenskapelig eller militært) formål; (oppdagelses)reise; tokt" Tradisjonelt tror jeg ikke en utflukt kunne kalles en ekspedisjon om den ikke har et konkret formål - og gjerne er av en viss varighet. Din utflukt bør oppfylle de kriteriene. Men språk endrer seg. Bruken bestemmer innholdet i ord enten man liker det eller ikke. Nå for tiden tror jeg de fleste bruker "ekspedisjon" om enhver litt lang og strabasiøs tur. Litt på siden, men jeg må si jeg dør litt inni meg hver gang jeg hører noen snakke om å bli forfordelt når noen (urettmessig) får mer enn resten. Men sånn er det nå engang å være en gretten gammal gubbe. Når mange nok bruker det sånn vil til slutt feil bli riktig. Enn så lenge mener ordbøkene at det kan bety begge deler - mao at det er ubrukelig... Forfordele 1. gi en mindre enn en har rett på ved fordeling 2. gi en mer enn det en har krav på; favorisere "When I use a word," Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, "it means just what I choose it to mean—neither more nor less."
 4. Teite greier. Men de sendte hvertfall med passe store trekk til Rago SL, både kompresjon og oppbevaring.
 5. Lenke for dem som vil høre: [Hidden Content]
 6. Min eldgamle Ajungilak-pose har vel aldri levd helt opp til sin komforttemperatur på rundt 0° (mener jeg det var), og det spørs vel om den noensinne har veid de oppgitte 1,1 kg. Nå veier den hvertfall ca 1,4 og holder ikke mer enn til lune sommernetter. Og etter 25+ år i tjeneste er det egentlig ikke noe å si på det. Så nå har jeg omsider investert i ny 3-sesongs, en Rago SL Long. Den er jo faktisk lang nok (noe den gamle Ajungilak'en aldri har vært, tross sin 195cm-merking), den er en drøy halvkilo lettere - og forhåpentligvis noe varmere. Tror ikke ca 3500 er så gal pris, heller. Så får det heller være at den neppe tåler like mye juling som den gamle fiberposen.
 7. Her, kanskje: [Hidden Content] Har forøvrig ikke så mye å bidra med i diskusjonen.
 8. Jeg synes Locus Map (på Android, hvertfall) har en grei ruteplanlegger. Det er bare å legge inn punkter, så lager den rute langs stiene selv. Gratisversjonen holder til det meste. Kan også laste inn GPX-filer fra f.eks ut.no. De har en web-versjon med eksportmulighet også ([Hidden Content]). Har bare såvidt testet den, men ser grei ut. Bare å velge "Hiking" under "Plan", og så legge inn punkter. Trykk "Export" for å laste ned GPX-fila til bruk i andre kart-apper.
 9. Det er den kategorien jeg også har begynt å sikte meg inn på. Jeg har en Bergans Helium 55 som er "lettsekken" min, veier ca 1 kg. Synes ikke den er god å bære med særlig mer enn 12 kg, så det gir også et incentiv til å redusere vekta på det som skal oppi. Når jeg sier at jeg tilhører "større er bedre"-klubben gjelder det egentlig innenfor hver "vektkategori". Jeg bruker ofte Helium-en som småsekk selv når en 20-30-liter hadde holdt, rett og slett fordi de mindre sekkene ofte ikke er noe særlig lettere. Samme gjelder for storsekk. Om det er 100 gram forskjell på en 85 og 100 ville jeg gått for sistnevnte - hvertfall om de også koster omtrent det samme - selv om jeg neppe noensinne vil trenge noe større enn en 85-liter. Men jeg bruker ikke Xenith-en min som småsekk, hvertfall ikke så ofte, når Helium-en er halvannen kilo lettere.
 10. Tror de fleste moderne sekker er enkle å stramme inn om de ikke er fulle (Osprey er hvertfall det), så jeg ville gått for største alternativ. Men det er vel hovedsakelig to, kanskje tre, grupper av ryggsekkbrukere. Den ene er "større er alltid bedre"-klubben (hvor jeg hører hjemme, og hvor Espen Ørud er livstidsærespresident). Den andre er "den minste mulige hvor alt går oppi"-gjengen - som krever disiplin og god pakketeknikk, og kanskje et større utvalg av sekker. Den tredje gruppa er de som skal ha så liten sekk at det meste må henges utenpå (disse er ofte amerikanere). Det finnes ikke noe rett eller galt, bare finn noe som funker for deg.
 11. Ikke vet jeg, men lappen i lokket er fra Optimus' kontor i California. Høres rart ut om hæren i Jugoslavia handla sånt i Junaiten. Men det spiller vel mindre rolle hvor en ubrukt primus ikke har vært brukt Grattis, og håper du får den snart!
 12. Kan det funke om du sorterer eventualitetene etter sannsynlighet? Noe sånt som: - dette trenger jeg forutsatt at ingenting går galt (tross alt ganske sannsynlig); nødvendig basisutstyr - dette trenger jeg om været blir kjipere enn varslet - ...om jeg blir ekstra sulten (men det er grenser for mye det går an å spise!) - ...om noe går stykker (litt nylonsnor, duct tape og lappesaker til liggeunderlag dekker det meste på en kort tur) - ...om jeg vrikker foten - ...om jeg får lyst på Gitega Mahonda istedenfor Monsooned Malabar - ... - ...åpent lårbeinsbrudd - ...meteornedslag og zombieangrep kl 4 Så er det å sette en strek et sted og tenke at, nei, skjer dette drar jeg heller hjem. Eller ringer 113. Eller utløser nødpeilesenderen.
 13. Jeg er veldig fornøyd med MSR-trugene som mr Stønn nevner, av de samme grunnene. Har prøvd hel-løfterne litt, og de funker bra. Er lette å få både opp og ned med staven (bruker "kroken" på håndtaket for å løfte dem opp). De stedene det er mest aktuelt for meg å gå er det nokså kupert, og der er stålkantene fine å ha. Har ikke så mye å sammenligne med, da, har bare gått noen småturer med en Tubbs-modell (husker ikke hvilken). Opplevde å skli endel i utforbakke, men det var nok mye pga dårlig teknikk, tror jeg fikk vekta for langt bakpå i frykt for å tre snuten ned i snøen og falle framover. I sånt terreng er MSR-ene bedre. Om det er noenlunde flatt spiller det ingen rolle. Og er det dyp løssnø er det en fordel med størst mulig flate. Med mine 85 kg (kanskje 100-105 kg med klær og sekk) holder 30" greit nok, men i løs snø ville 36" (eller større) vært en fordel. Totalt sett synes jeg MSR-ene er en god allround-løsning.
 14. Jeg har også hatt god hjelp av massasjerulle mot kramper i leggene (som typisk kommer etter leggetid). Virkningen er kortvarig, men så lenge jeg bruker rulle gjevnlig, gjerne et par ganger i uka, er krampene stort sett fraværende. Har også lagt merke til at krampene tiltar ved dehydrering. [Hidden Content]
 15. Du får gjøre som under krigen, kverne brente erter eller løvetannrøtter Litt snodig at de hadde sånt fokus på vond smak når kaffens eneste egenskap av betydning er koffeingehalt...
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy