Jump to content

rokkitan

Aktiv medlem
 • Posts

  51
 • Joined

 • Last visited

About rokkitan

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Telemark, fjellskiturer, toppturer, klatring, sykling.
 • Location
  Trondheim

Recent Profile Visitors

1,375 profile views

rokkitan's Achievements

 1. Litt trist at utvalget på 75mm minker, men jeg føler ikke at Alfa sine modeller blir så veldig savnet og skjønner satsingen på Xplore i stedet. Forhåpentligvis gjør det at salget hos Crispi og Alpina holder seg og de fortsetter å selge 75mm til de som ønsker det. Selv hadde jeg gamle Asolo Morgedal som var modne for utskifting og gikk for Xplore da jeg syns systemet virker lovende. Jeg likte ikke Rottefella 75mm med kabel og kommer til å selge bindingen, men det kan også ha sammenheng at skoene mine var for myke og gamle, så jeg ville kun brukt den med sko som har stiv såle, f.eks. Crispi Bre, Andrew St. Moritz o.l. Jeg har også brukt Riva 412 tidligere, som med festene i framkant var god å gå med og kabel fjerner slark i 75mm binding hvilket jeg liker veldig godt, men ga mindre kraft i nedkjøringene. Jeg hadde likt en 75mm kabelbinding hvor man enkelt kunne byttet mellom en gåmodus hvor det er lite motstand når man løfter hælen og kjøremodus som gir mer kraft når man skal kjøre ned igjen. Xplore dekker mitt behov på både turskøyter (hvor 75mm ikke fungerer), samt på smale og brede fjellski. Jeg liker at det er godt å gå med, veldig lite slark, lett å komme ut av og lite som kan gå i stykker, men problemet med pinnene og at man bare klarer å tråkke inn i bindingen i 80-90% av forsøkene, samt litt tungvint bytte av fleks trekker ned. Systemet har mulighet for både kraftigere sko enn NNN-BC og være bedre å gå med enn 75mm, og sammen med mulighetene for lette toppturer som Alfa Free peker på, så har jeg troen på systemet. Patenteringen hindrer dessverre innovasjon fra andre enn Rottefella, men hvis de forbedrer å tråkke ned i bindingen og kommer med annen en enkel binding som lett kan bytte fra gåmodus uten motstand til kjøremodus så savner jeg ikke noe og kommer nok ikke til å gå tilbake til 75mm (eller kjøpe NNN-BC). Neste år kommer det også flere sko fra både Crispi, Alpina, Fischer og Lundhags til Xplore. Det viktigste er uansett at skoene man kan kjøpe er gode på foten og ikke gir gnagsår når man går.
 2. Først en liten advarsel; pinnene (SpringPin) kan være/bli trege og sette seg fast. Det er noen som har opplevd dette og Rottefella har fri retur og deler for rask reparasjon, så hvis du opplever dette eller er usikker før en lengre tur så ta kontakt med de via nettsiden. Åpen artikkel på utemagasinet: [Hidden Content] (Jeg ville prøvd å lirke ut pinnen med stavtupp e.l. hvis dette skjedde meg på tur, men ta kontakt med Rottefella med en gang hvis pinnene er trege eller setter seg fast.) Jeg har Alfa Skaget med Xplore bindinger på et par gamle Fischer E109 og et par nye Åsnes Ousland og er godt fornøyd så langt. Jeg har tidligere brukt 75mm med og uten kabel på E109 og andre fjellski, men syns dette fungerer bedre totalt. Jeg har nå også fått prøvd den harde fleksen. Den har, i motsetning til standardfleksen, litt slark/dødgang før den tar (sikkert for å lette inntråkk i bindingen), men så er den veldig hard og deformeres svært lite, så det er sålen i skoen som bøyes. Jeg ser nå hvorfor sålen er så stiv på Xplore, for det er den som gir motstanden ved bøying og følelsen er litt som med kabel hvor det er mye mer og progressiv motstand når jeg løfter hælen. Jeg syns den har fungert veldig bra på de få nedkjøringene jeg har prøvd til nå. Jeg syns ikke den harde fleksen er aktuell å gå tur flatt eller oppover med, for da blir det for mye motstand når jeg løfter hælen og jeg frykter gnag på tur, slik jeg har opplev med kabelbindinger jeg har prøvd. Jeg syns dog det er litt slitsomt å måtte huske å ha med seg en løs fleks som kan mistes, og når det i tillegg er vanskeligere enn nødvending å bytte fleks på grunn av en liten forsenket knapp, så syns jeg ikke det fungerer optimalt. Det er dog veldig fint å ha muligheten til å bytte fleks både før og på tur. Jeg ønsker meg egentlig en stivere fleks til allroundbruk på fjellski, mens på lette/smale ski og turskøyter så tror jeg standardfleksen kan fungerer bra. På ski for toppturer så ønsker jeg meg en binding som kan skifte mellom gåmodus med null motstand og hard fleks, eller kanskje justerbar motstand hvis det kunne fungert bra. Etter å ha prøvd den stive fleksen så forstår jeg nå også hvorfor sålen på skoene er såpass stiv, men da ønsker jeg meg mer rocker i skosålen som P. T. Gamme etterlyste i testen i Utemagasinet. Jeg frykter dog at toget for det og gummi under sålen helt fram på tåen er gått, men vi får se. Det kommer flere sko til neste år: Fischer [Hidden Content] Alpina: [Hidden Content] / [Hidden Content] samt også fra Lundhags og Crispi. Alt i alt så syns jeg systemet virker lovende og er spent på utviklingen på sko og bindinger framover. Alfa Free med BOA-justering gir nye muligheter som vi ikke har hatt til nå på 75mm eller NNN-BC, og jeg lurer på om en litt høyere utgave hvor BOA-lissene går rundt hele skaftet og stiver av både framover og bakover kunne fungert godt.
 3. Jeg vil hevde Meidjo er en bedre toppturbinding enn Freedom pga. vekt og ingen motstand i gåmodus, samt kanskje også muligheten for fast hæl med Crispi og gamle Scarpa modeller. Freedom er dog en god og aktuell binding, mens Freeride er helt uaktuell. "Problemet" med NTN, telemark og topptur er det ikke finnes sko som er like lette og gode å gå med som på randonee hvis oppturen er førsteprioritet. Utvalget i sko er også ganske begrenset pga. lav popularitet, med Scarpa TX Pro, Crispi Evo og Shiver, samt kanskje Scott Voodoo, som aktuelle modeller. 75mm er på vei ut ser det ut til, for både Scarpa T1, Crispi X-P og alle Scott(Garmont) modeller er produksjonen nylig stoppet på. Forhåpentligvis så kommer Scarpa med en ny modell om ikke så lenge, men det har vi håpet i flere år allerede.
 4. For telemark så kan også [Hidden Content] være minst like bra. [Hidden Content] kunne også hett alfa/åsnes appreciation society og fokuserer mer på fjellski/toppturer med lærstøvler (XCD) og diskusjon av slikt utstyr og bruk, men det er også mange som kjører telemark der. Et annet og kanskje bedre alternativt er Telemarkski Norge på Facebook: [Hidden Content] som også er ganske aktivt med en god del medlemmer. Angående utløser så er vel 7tm er alternativet: [Hidden Content] De har både bakke og toppturversjon, og jeg vil sterkt anbefale en binding med friksjonsløs gåmodus hvis du går topptur. (Voile Switchback er en enkel og glimrende toppturbinding, men har ikke utløsning.) Jeg gikk over til NTN rett etter at det kom og startet med Rottefella Freeride. Den er tung, har en del motstand i gåmodus og er en ren bakkebinding vil jeg si, så Freedom er alternativet derfra, som en kamerat har vært veldig fornøyd med. Jeg byttet selv bindinger til Meidjo og er foreløpig mye mer fornøyd enn Freeride på alle måter, men det koster jo en del med nye sko og bindinger. Lykke til uansett hva du velger. Hvis ikke topptur er et mål og du skal ha utløser så er det ikke vits å kjøpe rando, da kan du jo bare gå for vanlig rimelig alpinutstyr.
 5. Jeg gikk fra Brøttem, opp til Sikatjønna og videre et par ganger for 25+ år siden, og det var grei traktorveg med hårnålsvinger så langt jeg husker. Det var hardt da vi kjørte ned der igjen ene gangen og jeg slet litt med å holde farten nede på lave sko og turski uten stålkanter, men regner med at det hadde gått helt fint nå med stivere sko og stålkanter. Andre gangen tror jeg vi kjørte ned til veien fra øst og gikk den tilbake. Det var litt kjedelig, våt snø og skoene ble gjennomvåte. Er veiene der brøytet? Hvis ikke så hadde jeg valgt ski og fulgt en av de, men det spørs jo på hva du er ute etter. Jeg har ingen erfaring med truger, så vanskelig å gi råd i forhold til det. Lykke til.
 6. Det er litt delte meninger om de ser det ut til på telemarktalk, men jeg syns dette ser ut som fine ski. De kan visst beskrives som en nedskalert Ingstad eller Nansen med rocker, taper og smørelomme som på Ousland/Gamme. Her er litt mer info fra Åsnes: [Hidden Content] [Hidden Content]
 7. Otto Sverdrup, Ingstad eller Gamme, eventuelt Nansen er vel svaret fra det jeg har sett litt ut fra hvilke egenskaper du prioriterer hvis du skal ha Åsnes. Fischer har også et godt kortfell-system, men hvis du/dere har Åsnes fra før så er det supert å kunne bruke feller litt om hverandre. Det blir vel fort sekk med en del vekt i, så da er bredde og spenn viktig for bæreevne. Utemagasinet kåret forrige Ingstad som beste allrounder/viddekrysser og Ousland ble best i test for smale fjellski. Sverdrup legger seg vel midt i mellom det to og ser ut som en fin ski. Nye "Ingstad har mistet noen av svingegenskapene, retningsstabiliteten og bæreevnen i dyp snø som kjennetegnet den gamle og tyngre versjonen." ifølge Utemagasinet da de testet den nye smørefrie utgaven. Du kan også kjøpe abonnement, hvor digital tilgang gjelder for Ute, Fri Flyt, Klatring, Terrengsykkel, Landevei og Jeger, for å lese deres tester. Forhåpentligvis har Åsnes truffet like bra med Sverdrup som med Ousland og kommer med en oppdatert Ingstad etter hvert. Så spørs det hvilke andre turer du tenker på og hvilke egenskaper du prioriterer høyest. Jeg har kjøpt Ousland selv pga. at den går i oppkjørte spor på hytta og har bra med innsving, men er ikke den skien jeg ville valgt på varierende snøforhold utenfor spor. På en tur med skare/vindpakket snø så hadde jeg godt valgt Ousland.
 8. Angående telemark; Telemarksutstyr blir fort temmelig tungt å gå med for unger, så det kan være demotiverende. Sønnen min var 140 cm og 33 kg da vi gikk topptur i fjor, og utstyret veide ca. 6,5 kg, men det finns også _litt_ lettere utstyr. Han klaget ikke, men var vel ikke helt fornøyd med at jeg var minst like rask som ham (han er sprek). Ja, langfeller er det vanlige alternativet på telemarkski for topptur og hvis de er brede så kan man gå opp nesten hva som helst, men bortover er det trist. Skiene har ikke spenn så glien blir antagelig også dårlig med smurning. Kroppslengde eller litt under er et godt utgangspunkt for telemark-/alpinski. Det finns forresten store mengder 75mm telemarksutstyr på finn.no, ofte rimelig. Voile Switchback er en super toppturbinding, alternativt Hardwire 3-pin eller kanskje Rottefella 75mm med kabel. Sønnen min har også brukt utstyret til å kjøre i alpinbakke.
 9. De nye utgavene av Rabb og Falketind er visst stivere og bedre i følge Crister hos Åsnes, så får noen med erfaring med de nye utgavene uttale seg. Fra [Hidden Content]: "The new Falketind 62 will get a few small updates. It will be reinforced in the binding zone, a bit stiffer underfoot, and tuned to perform even better than before. It has been the No.1 ski we have tested the Xplore concept on, so we have tuned it to perform even better downhill. And, we added a bit more flex and a higher camber/wax pocket for better kick and glide. Other than that, there are no "major" changes. We have done the same with the Rabb 68 and added a directional groove in the sole on the Rabb 68 too. Meaning, you'll get more touring capacity in that model as well. But, we also "beefed" it up a bit, so that it skis even better on edge and charges better. I have skied it quite a lot with a light AT-setup lately, and I actually skied some downhill and gates with it. It performs really well, even at higher speeds! Super lightweight, but skis like a carving ski and handles powder really well."
 10. Da er jo Rottefella 75 mm med kabel eller Voile Hardwire 3-pin/3-pin cable traverse enkle oppgraderinger som vil være bedre å gå oppover og bortover med. Jeg har ikke troen på at Xplore vil gi like mye kontroll nedover som de skoene med kabelbinding, men de blir bedre å gå oppover og bortover med. Så får vi se hvilke sko som blir tilgjengelig til Xplore etter hvert.
 11. Jeg har kjøpt Åsnes Ousland, mest på grunn av testen og egenskapene som jeg tror passer min bruk (dagsturer delvis i oppkjørte spor) best, men også så jeg slipper å se ned det livaktige bildet av krølltoppen. Jeg har litt sansen for bildene når de er stiliserte og mest i en farge som på Amundsen, Nansen med flere, mens når de blir så livaktige og dominerende som på Gamme så misliker jeg det sterkt, mens Ousland går til nød an. Ousland-skien har visst en mykere tupp enn Gamme, som følger terreng og spor bedre, og taper så innsvinget starter lengre bak og i praksis blir litt kraftigere (kortere svingradius) enn om det hadde startet i tuppen. Jeg har ikke fått bindinger på skiene mine ennå, men gleder meg til å få brukt de. Lykke til.
 12. Det er jo to litt motstridende ønsker å være god å gå med, og gi god støtte og kraft i svinger under nedkjøring, så spørs der hva man prioriterer mest. Skoene er nok det viktigste, så sammenligningen må være minst like mye der som mellom bindinger. Jeg fant bare Andrew St.Moritz/Artico som jeg kunne tenkt meg å kjøpe av kraftige lærsko for bruk med bredere ski. De med støpt gummisåle jeg testet virket dessverre for myke. En kabelbinding vil uansett gi mer støtte i svinger enn 75mm binding med bare tåbøyle, Xplore eller NNN-BC. Hvis du går rett opp med helfeller og kjører rett ned igjen så ville jeg valgt Voile Switchback hvis skoene/sålen er kraftig nok. Hvis terrenget varierer/er slakere så hadde jeg gått for Rottefella 75mm med kabel eller Voile Hardwire 3-pin/3-pin cable traverse avhengig av hvor tykk tåa på skoene dine er (Voile ser ut til å fungere bedre med tykke såler, mens Rottefella er bedre på tynnere). Da har du bindinger som det går fint å gå med uten hælbøyle/kabel og som er veldig gode å kjøre ned med når du fester bøylen/kabelen på hælen. Se også tråden: Jeg prøvde også Rottefella 75mm med kabel på mine Fischer E109 før jeg kjøpte Xplore, men skoene mine (Asolo Morgedal) var gamle og for myke syns jeg. Å gå med kabel gir for mye motstand og gnag, så det er uaktuelt selv om den gir en mer presis følelse ved gange. Jeg har tidligere også prøvd gamle Rottefella 412 og den fungerte ganske godt å gå med så lenge wire var festet i fremste posisjon og ikke stammet for mye, men i bakerste ga den for mye motstand og gnag. Jeg syns dog det måtte til en stramming av wire før nedkjøring og det var tungvint. Rottefella 75mm med kabel trodde jeg var løsningen, men fant ut at det skulle en skikkelig nedkjøring til før jeg syns det var verd å feste på kabelen. Innfestingen i Xplore er veldig presis og gir mye mindre slark enn Rottefella Super telemark som jeg hadde før. Jeg har ingen betenkeligheter med vridningsstivhet i innfestingen (så lenge pinnene holder) og sålen er temmelig stiv (på godt og vondt). Xplore med Alfa Skaget gir meg like mye kontroll i svinger som den gamle kombinasjonen og virker bedre å gå med uten noe fikling, så jeg har gått over til den på fjellski og turskøyter. Jeg venter spent på den stivere fleksen og hvordan den vil påvirke bøyingen av sålen og kraften i svinger. Så håper jeg at NTN (original Scarpa TX og Meidjo) skal dekke resten av bruken min på toppturer og skikjøring og at det etter hvert kommer sko som er mer konkurransedyktige i forhold til randoneesko.
 13. Jeg har brukt Asolo Morgedal med 75mm med kabel long og det fungerte for meg. Det var dog litt vanskelig å få hælstøtten til å ikke jobbe seg ut av sporet når den lukkes, men når den var lukket og på plass i sporet så holdt den seg der og fungerte. Kanskje litt silikonpasta e.l. i sporet kunne hjulpet for letter å ta den på? Justering av lengden av wirene gjøres ved å rotere på fjærene i forhold til stagene på begge sider. Skruen bak er bare for å feste hælstøtten til hælbøylen. På min første utgave så virket det som det ene staget satt fast i fjæren og dro med seg fjæren rundt inne i sylinderen og da fungerte ikke justering, så jeg fikk ny binding. På mine Morgedal i str. 42 så fikk jeg justert fjærene akkurat så korte at det fungerte, men de kan ikke justeres for særlig mindre enn det. Jeg var dog ikke så fornøyd med Asolo Morgedal i denne bindingen. Jeg syns sålen virket litt for myk i forhold til fjærstyrken i bindingen, samt at støvelen var for myk i skaftet til å gi god støtte og utnytte den ekstra kraften fra bindingen. Å ta på hælstøtten tok også litt tid, så det måtte være en litt lengre nedkjøring før jeg giddet å sette den på. Å gå med wire festet til skoen var uaktuelt. Jeg hadde likt en høyere og kraftigere sko for bruk med denne bindingen. Jeg har dog byttet til Xplore og Alfa Skaget i stedet og kommer til å selge bindingen.
 14. Bildet på telemarktalk er mitt. Det er Alfa Skaget M i størrelse 41 og jeg er godt fornøyde med de så langt, men har bare testet de hjemme og en kort tur på turskøyter. Jeg får plass til et par Smartwool hiking medium og et par hiking heavy og likevel litt plass til overs, så det er bra med plass syns jeg. Jeg prøvde tidligere også et par Alfa Guard i (str. 41 eller 42) som jeg syns var alt for romslige. De på XXL så litt lave ut foran. Vet du hvilken størrelse det var? Hvis man ser på Vista så ser de en del høyere over tåa, men det er kanskje mer isolering og tykkere såle så de skal være varmere? Ellers så har jeg bare erfaring med 75mm på fjellski tidligere. Sammenlignet med det så er det en fleks som dytter skoen ned i bindingen igjen i stedet for at skoen dingler i bindingen. og det er heller ikke noe slark fra side til side. Jeg syns det virker veldig lovende og ga en veldig god følelse på turskøyter, hvor 75mm ikke fungerer godt og de virker også stødigere enn NNN kombisko. En skikkelig gummisåle er også mye bedre enn plastikksålen på NNN. Sålen er dog ganske stiv og jeg kunne tenkt at den var mykere når jeg går med den, men de bøyer ok når jeg legger vekt på den. Jeg er dog litt skeptisk til slitestyrken på gummien i front, siden gummisålen slutter bak tåa og det er den støpte mellomsålen som har mindre friksjon og virker mindre slitesterk som stikker ut i tåen. Jeg er selvfølgelig også nysgjerrig på holdbarheten til pinnene og fjøren(e), men systemet med sko og bindingen virker veldig enkelt og med lite som kan gå i stykker. Tiden vil vise.
 15. Skandinavisk Trondheim har nå fått inn Xplore binding og Alfa Vista og Free ifølge facebooksiden deres. Innlegget kom for 15 timer siden ser jeg. Jeg kommer til å stikke innom og klå litt på Alfa Free en dag, men jeg liker lisser og modellen er temmelig dyr, så jeg valgte Alfa Skaget i stedet. Innvendige forsterkninger i skaftet høres dog litt fint ut og BOA er raske å justere. Vista ser veldig lik ut Guard for NNN-BC.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy