Jump to content

Therm-a-Rest XLite mot XTherm


ost

Recommended Posts

Hei

Er det noen som har brukererfaringer med begge to? Skal ha meg nytt 2-3 sesongs liggeunderlag, og ønsker i utgangspunktet så lett som mulig. Jeg er 189 cm, så jeg må gå for Large.

Begge har størrelsen 196x63 cm, Xtherm veier 100 gram mer enn XLite. Xtherm har R-verdi på 5,7, XLite er på 3,2. XTherm har bunnstoff på 70D, XLite på 30D.

Bruken vil være hele den snøfrie sesongen, fra frysepunktet og opp til gode sommerdager (netter).

Jeg hadde egentlig bestemt meg for XLite, men så ser jeg at XTherm er litt billigere. I utgangspunktet ønsker jeg å unngå de 100 grammene ekstra, men men...

Er XTherm for varm midt på sommeren? Kan XLite brukes ned i de små blå? Kan XTherm brukes rett på bakken, eller bør begge ha duk under seg som beskyttelse mot punktering? Andre momenter jeg ikke har tenkt på? 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

ikke for å spore helt av, men har sett på disse jeg også. Men jeg lurer på tykkelsen, jeg har en Exped 7 som jeg bruker nå, og ser Therm-a-rest er 0.7cm tynnere. Er det noen som har erfaringer med begge to som kan komme med tilbakemelding?

Til sammenligning har jeg sett på Exped Synmat UL 7LW denne har rating ganske likt Xlite. Og er da oppgitt til å fungere ned til 3-4 minus grader. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har dessverre ikke brukt begge, men kun Xlite f.o.m sesongen 2013 og det er helt suverent. Jeg har brukte det litt sammen med fjellduk (ikke fôret) når det er kaldt, men og sammen med et Z-lite foamunderlag (3/4 langt). Jeg har brukt det på de aller fleste turene mine i barmarsksesongen f.o.m. 2013 til i dag, senest sist helg. Det er skikkelig solide saker vil jeg mene, men de ekstra hundre grammene som Xtherm gir bør jo det være enda mer solid, og selvsagt gi mer isolasjon. Fjellduken har jeg med uansett, også foamunderlaget.

:)

Link to comment
Share on other sites

Jeg har byttet ut Exped Downmat 7 LW mot Thermarest Xtherm Large, og er svært fornøyd med det. Minst like varmt og personlig synes jeg det er mer komfortabelt.

Vekten er også langt hyggeligere, så da blir det til at det blir med oftere også. Har ligget på våt snø i 4 dager over 4000m rundt 0 grader uten ekstra underlag under, var aldri kaldt selv om jeg til tider hadde svært lite luft i underlaget av komforthensyn.

Ikke erfaring med det andre, men om du kun skal ha ett underlag er Xtherm et sikkert valg. Om du aldri skal bruke det i minusgrader funker det sikkert fint med et lettere. Så kan du jo bare ta med ekstra i skumplast om du en sjelden gang skal ut i kaldere vær, da har man jo helst det i backup uansett.

Link to comment
Share on other sites

100 gram i forskjell for ett underlag med mye bedre r-verdi og slitestyrke. Kanskje du klarer deg med en lettere sovepose og sparer inn vekten på den måten?

Jeg hadde valgt xtherm. Utrolig kjeldelig å ha en litt hustrig natt og tenke i bakhodet at "hadde jeg valgt xtherm, ville jeg kanskje ikke frøset". Eller få hull i underlaget og tenke "hadde jeg hart xtherm, hadde det kanskje ikke gått hull". Men jeg skjønner tankegangen at man vil spare litt vekt på alt.

Selv har jeg synmat ul 7 mw og synmat winterlite mw. Men der var forskjellen fra UL til vanlig betydelig mer enn 100 gram, heller rundt 400 gram, og jeg valgte UL utgaver. Jeg har bestilt ett chairkit, og valgte da exped sitt siden det kan sitte på underlaget hele tiden og gjør det hundre ganger mer slitesterkt, så jeg slipper bakdelen med at jeg har UL underlag.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har begge i Large. Kjøpte først xlite og xtherm senere. Har nesten ikke brukt xlite siden. Er aldri for varmt i høyfjellet og varmen reflekteres tilbake umiddelbart ift. expeden som bruker tid på å varme seg opp. 100 gram for ekstra holdbarhet og ekstra varme var et enkelt valg for meg.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Har Xlite og Xtherm. Xlite er brukt en gang (isolerer merkbart mindre, en del mer lyd, synes jeg), Xtherm brukes hele året både i lavlandet og  fjellet når det skal bæres  (Exped Downmat 9 LW brukes på pulkturer, Base Camp lokasjoner, eller dersom jeg forventer at det blir ekstra kaldt.)

Hmm.. kanskje jeg bør selge Xlite underlaget? 🤔😄

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har kun erfaring med Xtherm.

Jeg legger den rett på marka (mose, gress, snill lyng eller svaberg) når jeg skal sitte eller slappe av liggende en kortere stund. Men jeg tror jeg alltid har hatt en duk under (enten tilhørende telt, bivy, tarp eller "bath tub floor") når jeg skal sove. Uten at jeg kan si at jeg bevisst har planlagt for det, tar jeg nok hensyn til at jeg kan røre meg mye når jeg sover og da kan flytte litt på Xthermen - kanskje mot noe skarpt... Om det har vært nødvendig tviler jeg egentlig litt på, det ser i hvert fall ut som nytt ennå.

Så lenge man kan justere med soveposen, takler Xtherm det meste av temperaturer. Hadde en natt i sommer der jeg ikke kunne krype delvis ut av soveposen - jeg lå i en insektsbivy som ikke var hengt opp på noe vis, og derfor ville horder av mygg nådd inn til huden min gjennom nettingen om ikke soveposen dekket meg. Siden nattetemperaturen da var 16-17 grader, ble det for varmt for meg, og det ble ingen god natts søvn i mygghelvetet. :huh: Men liggende i et myggtelt der jeg kunne ha lagt større deler av soveposen til side tror jeg ikke varmen ville blitt spesielt problematisk den gang.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ville utvilsomt valgt Xtherm om jeg skulle kjøpt kun et underlag. Xtherm er egentlig å foretrekke også i skuldersesongene. Bruker begge, men hadde klart meg helt fint med kun Xtherm.

Nevnte 100g kan dels spares inn ved bruk av lettere sovepose når det begynner å bli kjølig.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takker for alle svar så langt. Jeg ser at XTherm anbefales og skjønner hvorfor. 

For å komplisere det litt for egen del er saken den at jeg solgte nettopp et Mammut Light Pump Mat med samme vekt som XTherm fordi jeg 1) ikke likte det og 2) ville ha noe lettere. For vintersesong har jeg en downmat og et eldgammelt Therm-a-Rest kingsize deLuxe ett eller annet fra midten av 90-tallet som veier nesten 2 kg men som også fungerer ypperlig. 

Samtidig så brukte jeg Mammut'en ute i ca -2 og frøs rævva av meg, den hadde r-verdi på 4,1 og det er lite trolig at et XLite med r-verdi på 3,2 vil være bedre da. 

Apropos det å spare vekten på soveposen, så er det noe med det at jeg bare har den ene...

Blir nok XTherm. Samme vekt som Mammut, men bedre r-verdi og større og billigere enn XLite. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hei. Jeg har brukt et Xlite siden 2013. Holder fortsatt og har ikke opplevd lekkasje etter sikkert over 100 turdøgn. Dette har blitt brukt vår sommer og høst uten problem. Jeg har brukt et halvt liggeunderlag av gammel type under, dette gir kanskje litt ekstra isolasjon og har også blitt brukt som underlag når jeg sitter ute. Xliten har jeg kun brukt inne i teltet. Denne kombinasjonen har stort sett holdt meg god og varm. Om du allerede har et vinterunderlag og er ute etter å spare vekt hadde jeg valgt Xlite.

Jeg vurderer selv å kjøpe et Xtherm, men det skal da bli brukt som vinterunderlag. Har fortsatt ikke bestemt meg om jeg skal gå for dette eller en downmat 9. 

Når alt dette er sagt tror jeg ikke du gjør feil om du går for Xtherm heller, tror du blir fornøyd uansett. Det med frysing er jo individuelt så kan ikke bastant påstå at min løsning vil fungere fungere for deg. Så da gjorde jeg vel deg kanskje bare mer usikker:) Lykke til med valget. Ps, ser de har Xthrem underlaget på tilbud hos Fjellsport. 

Link to comment
Share on other sites

Det er nettopp denne 30% reduksjonen til Fjellsport som gjør XTherm ekstra interessant akkurat nå. 

Jeg har egentlig ikke tenkt å ha med ett halvt eller trekvart liggeunderlag ekstra, men jeg ser jo nytteverdien av noe å sitte på. Jeg er ikke noen utpreget fisker eller bålbrenner, mer en øyeblikksnyter og vandrer (hvis man kan klassifisere turbruken). 

Ideelt skulle jeg kjøpt XLite i Str small, og brukt sekken som underlag under beina for å spare mest mulig vekt. Problemet er at XLite i small blir for smalt for meg, og at jeg, ett år unna 40-tallet, begynner å innse at komfort om natten er vesentlig det også  - ungdommen får ta seg av det ukomfortable. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Slår ett slag for Xtherm.  Har hatt mitt (str regular) i 5 år og er imponert av både slitestyrken og isoleringsevnen.
Faktisk så fornøyd at da MAX versjonen i str large var på salg for en tid tilbake, så havnet det 2 stk i postkassen. 😳

Kjærringa er dritfornøyd med at jeg nå har liggeunderlag til hele slekta. 😌🙄

 

De eneste bittelbittebitte små små minusene jeg har å utsette på Xthermen er:

- At det kan være litt glatt.
Som de fleste liggeunderlag mao, fikses med noen striper aquasure eller seamsealer. 

- At det ikke holder på varmen.
Dvs det er patentet med relekterende varme som gjør at ett så "simpelt" liggeunderlag kan ha så høy R rating, og i motsetningen til downmatene så blir lufta inni underlaget fort kald. Downmatene derimot holder bedre på varmen.
Når det er sagt så er det kun når det virkelig er kaldt ( -5 og ned ) at dette "plager" meg

 

Jeg har pusset litt i nippelen på schnozzle bagen fra Exped, slik at den passer både for Xthermen, Downmatene og Mammut underlaget.
 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Som mange andre har heller ikke jeg erfaring med XLite, men jeg har Xtherm. At det er et varmt underlag for de kalde nettene er det mange som kommenterer, men jeg vil også anbefale det for resten av året.

Har nå kun dette underlaget som jeg kombinerer med to soveposer. Kun de 3 varmeste sesongene.
Den ene posen er en Mamut Lahar 3 sesong dunpose som er fin. Den andre er en 15 år gammel Ajungilak summer compact syntetisk ting.

Juli. Nordmarka. Tilnærmet tropenatt. Xtherm er helt perfekt sammen med summer compact-posen.
Juli. Femund. 10-12 grader. Xtherm sammen med Laharposen. Kanskje den beste natta jeg har hatt alene i et telt.

EDIT: Bruker som Emil også en Schnozzle bag med ørlite modifisert hullkant så den passer på Thermarest'n. Den posen som følger med er verdiløs.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Walle mottatt!

Aksjon gjennomført. Endelig resultat foreligger om en par ukers tid da det er bestillingsvare (sukk).

Takker for alle innspill og erfaringer. Var absolutt nyttig.

Edited by ost
Lagt til takk!
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...

Er det meningen at den skal miste litt luft over natten? Ikke mye altså, men litt?

Jeg har nå prøvd underlaget på en tur. Dvs, dattera mi på 6 tok underlaget, jeg måtte ta ett annet. Fylte det helt opp på kvelden, morgenen etter var det ikke tomt for luft, men overraskende lite fast i fisken. 

Hjemme har jeg lagt det i stua to netter på rad. Fyller opp så mye at det er tungt å presse to fingre sammen. Morgenen etter, uten vekt på, er det lettere å presse fingrene sammen. Det er altså ikke mye luft som går ut, men litt. 

Noen som har vært borti slikt? Reklamasjon? Annet?

Link to comment
Share on other sites

Blåser du det opp med munnen er pusten ganske varm, så det kan vøre grunnen.

Blås det hardt opp dagen etter det har myknet litt, altså etterfyll det som har gått ut, og se om det også mykner igjen til dagen etterpå. Da er det så lite varmluft du puster inn at det ikke burde ha mye betydning.

Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, Mareng skrev:

Blåser du det opp med munnen er pusten ganske varm, så det kan vøre grunnen.

Blås det hardt opp dagen etter det har myknet litt, altså etterfyll det som har gått ut, og se om det også mykner igjen til dagen etterpå. Da er det så lite varmluft du puster inn at det ikke burde ha mye betydning.

Blåser opp med munnen. Brukte den medfølgende pumpeposen først, men den var heller tragisk. Har tenkt på varme fra pusten, men nå har liggeunderlaget ligget i stua siden søndag, og jeg har fylt opp (toppet tapt luft) på kvelden. Forskjellen uten vekt på underlaget er slik (samme vekt/trykk med hånden på begge bildene) 

Om kvelden, toppet med luft: 

IMG_3244.thumb.JPG.7320fc8ff644368a62659f2aefafb292.JPG

 

Etter ca 24 timer i stua: 

IMG_3243.thumb.JPG.92e5f37d9e8f40cef5ed2d8e37201147.JPG

Hvordan sjekker dere for hull? Dyppe i vann? Tror egentlig det er en ventilfeil, men  har ikke peiling. Med et splitter nytt underlag av denne typen forventer jeg ikke så mye lufttap. 

Link to comment
Share on other sites

Å sjekke for hull har jeg prøvd å senke ned i badekaret. Funker ikke.

Blås hardt opp, og spray zaloblandibg over hele underlaget som du stryker utover. Del for del, dekk rikelig og grundig. Da finner du helt sikkert lekkasjen. Sjekk også rundt ventilen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy