Gå til innhold
  • Bli medlem

Julie_G

Passivt medlem
  • Innlegg

    140
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

187 Excellent

Om Julie_G

  • Bursdag 10. des. 1989

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Interests
    Friluftsliv, Foto, Klatring, Sykling, Trening
  • Sted
    Oslo

Nylige profilbesøk

2 619 profilvisninger
  1. Her vil jeg si meg veldig enig med @ketilring (som var hakket raskere enn meg på å skrive 😅). De fleste vil nok være enige at det ikke nødvendigvis er type kamera du bruker som bestemmer om et bilde er bra eller ei, men heller lys, komposisjon, formidling av budskap osv. Det betyr mye mer enn utstyret du har brukt. Veldig mange vil klare seg veldig godt med mobilen og ikke føle behovet for noe mer, mens andre ønsker mer kontroll og større rom for kreativitet og vil derfor søke mot et systemkamera. Personlig vil jeg påstå at hvis du kun bruker auto på systemkameraet og heller ikke printer ut bilder > A4, hadde man klart seg fint med mobilen eller et point-and-shoot kamera. Å bruke et systemkamera er mer krevende, men kommer med en del fordeler: - Manuelle innstillinger kan man utnytte for å få de viktigste elementene riktig eksponert, du kan redusere blendertallet og få uskarp bakgrunn, du kan øke lukkertid og få slørete vann (hvis man liker det) osv. - Bedre autofokus for å ta sportsbilder - Bedre bildekvalitet, flere mp og raw-format fører til at man kan gjøre mye mer etterbehandling uten å ødelegge bildet - Objektiver: Ja, her kan det bli dyrt, men kvaliteten på bildene med en ordentlig vidvinkel, tele eller macro er veldig mye bedre enn det du har på mobilen (hvis du har noe annet en digital zoom) - Mindre støy på bilder i mørket På tur velger jeg mitt speilløse systemkamera og en normal zoom (som også er mitt eneste objektiv). Kameraet har også en del mp, og derfor har jeg kunne printet ut et bilde i A3 som jeg tok i landskapsformat, redigerte lys og farger og croppet det til portrettformat uten at kvaliteten ble synlig dårligere. Jeg kunne selvfølgelig tatt bildet annerledes i utgangspunktet, men dette bildet var 2 år og tidsreiser er ikke mulig enda. Poenget mitt er at med bedre kvalitet på bildene, kan du gå tilbake år senere å skape noe helt nytt.
  2. Det har du helt rett i. Jeg har smått begynt å kikke på lettere alternativer, og skal legge Copper Spur på listen. Har også sett på Tarptent Stratospire 2 og Drop/DanDurston X-mid 2P. Spørsmålet er om romfølelsen og forteltene vil være store nok.
  3. Godt å høre at Orion ikke er like knot å få opp som Reinsfjell var! Vinterstid holder vi oss til hytta, men skulle vi ønske å sove i telt har jeg jo fortsatt Kaitum. UL-versjonen har jeg gått bort ifra i og med at dørene til innerteltet kun har myggnetting i toppen. Vil ha myggnetting i hele døren. Ellers ser Fjellreven Abisko Dome 3 også litt fristende ut. Erfaringsmessig telter vi stort sett på høyfjellet juli/august, og mai/juni/september/oktober holder vi oss til skog og snaufjell. Kuppeltelt på denne størrelsen har noen ulemper mhp hvor mye vind de tåler, men gjennomsnittshastigheter opp til 10-15 m/s burde gå fint?
  4. Drar opp denne gamle tråden istedet for å opprette en ny. Er mest interessert i erfaring med 3-persons modellene Allak 3 og Exped Orion Extreme 3 (mulig også UL 3). Det vil brukes av meg og kjæresten, begge på 170 cm ca, i juli/august på fjellet i f.eks. Jotunheimen og Rondane. Pr i dag bruker jeg et Hilleberg Kaitum 3GT som basecamp telt, og et Helsport Lofoten Pro 3 til alt annet. Mulig nytt telt vil erstatte Lofoten 3, og det jeg ønsker fra byttet er bedre takhøyde/romfølelse. Lavere vekt og volum hadde selvfølgelig vært fint, men det er ikke første prioritet nå. Hvordan er det å sitte inne i disse teltene med chairkit? I Lofoten sitter vi med hodet i duken med mindre vi vil sitte og kikke ned i fotenden av teltet. Et annet spørsmål er hvordan Orion er å sette opp? Har testet et Helsport Reinsfjell 3 SL og det var noe knot å tre i stengene ved de kryssende punktene.
  5. Fint initiativ, og sikkert veldig nyttig for nybegynnere som ønsker å ta bedre bilder! Er noe småting jeg savner som også nybegynnere ville ha nytte av: bildeeksempler og litt mer utdypender forklaringer. Ikke bare si ta bildet fra et lavere perspektiv, men forklar hva som skjer, med eksempler, når du tar et bilde nærmere bakken (du får mer forgrunn i bilde og mindre midtgrunn). Skulle også gjerne sett eksempler på forskjeller mellom vidvinkel og tele når du uansett snakket litt om det (eller ta det i en ny video). I en video jeg så nylig hadde en fotograf tatt bilde av et enkelt tre forran en skog. Bilde ble tatt med alt fra 16 til 200 mm brennvidde, og for hvert bilde flyttet han seg fra treet slik at treet alltid var i like stor på hvert bilde. Jeg syntes dette var et veldig fint eksempel, og gjorde det lett å forstå forskjellene mellom vidvinkel og tele. Det handler om mer enn bare utsnitt. En annen ting jeg stusset på er hvorfor du ville ha en vidvinker når du tar bilder av vidder? Med vidder så tenker jeg på åpne, flatere fjellterreng, ikke dype daler og høye fjell. På vidder bruker jeg mer normal/tele fordi en vidvinkel vil gjøre alt i bakgrunnen så smått (gitt at man ikke står nærme et fjell). Kan selvfølgelig fungere fint hvis man har en interessant forgrunn, men det er ikke like lett å få til. Helt enig at man ikke trenger det dyreste for å ta bedre turbilder! Kan være bedre å starte med noe enklere for å gjøre seg erfaringer om hvordan man liker å ta bilder. F.eks. Landskap = vidvinkel er absolutt ikke en sannhet, men en preferanse for enkelte. Kunne kanskje nevnt at optikk til fullformat er ikke bare dyrere, men også tyngre.
  6. Fra den siste toppturen i år, her fra Savalen ikke så langt ifra Tynset. Har vært på mange fine turer i både Østerdalen og Rendalen de siste to årene.
  7. Har ikke kommet over noen norske, men har bestilt fra dutchwaregear.com og hammockgear.com før selv.
  8. Om et par uker vurderer vi å ta en langhelg for å gå noen toppturer. Utgangspunktet er Oslo/Kongsvinger + ca 4 timer kjøring. Plan B er å dra til hytta i Rendalen der vi vet om fine skogskjøringer, men det hadde vært morsomt å utforske noen nye steder. Nesten uansett hvor jeg kikker nå ser det både hardt og forblåst ut (Jotunheimen, Rondane, Haukeliseter), eller er stor skredfare. Kikket litt på Rauland, men har ikke vært der siden jeg var liten og vet ikke hvordan det er for toppturer. Har også tenkt på Sudndalen/Geilo, Espedalen, Hallingdal, Blefjell. Har dere noen anbefalinger? Trenger ikke være veldig lange turer så lenge forholdene er fine.
  9. Bare til info og for nygjerrigheten: kom over Trekkertent Saor som ligner veldig på Unna. Innerteltet er smalere slik at man får fortelt og det veier 1.35 kg, kanskje dårligere ventilasjon. Men.. Står ikke veldig mye på siden...
  10. Jeg bruker Lightroom til redigering av RAW-filer og det er en ting jeg har stusset på. Mulig det er noe innlysende, men vet noen hvorfor Lightroom CC lager større jpg-filer (fra raw) enn Classic (typ <5 mb vs 10-30 mb)?
  11. Noen (sånn ca) koordinater til noen gapahuker jeg vet om (det er benker inne i gapahukene som jeg tipper man kan sove på greit) Dronningens utsikt, Finnskogen Nord: 60.1633981, Øst: 12.2837737 Bjørnstadberget, Brandval Nord: 60.3098944, Øst: 11.9748812 Damtjennet, Åbogen Nord: 60.1014533, Øst: 12.0934327 Svartberget, Sand, Nord-Odal Nord: 60.3900547, Øst: 11.5684865
  12. Hvordan du vil gjøre det kommer ann på hvor mange timer du maks ønsker å gå i løpet av dagen. Sånn ca. tidsbruk tatt fra hodet: Hjerkinn (4-5 timer) Grimsdalshytta (6 timer) Dørålseter (6-7 timer) Bjørhollia (4-5 timer) Rondvassbu (1.5 timer) Spranget Forslag: Dag 1 til Grimsdalshytta, Dag 2 til Dørålseter, Dag 3 til Bjørnhollia, Dag 4 til Spranget med en tur innom Rondvassbu Da jeg gikk gjorde jeg det slik: Dag 1 til Grimsdalshytta, Dag 2 til Bergedalstjønnin, Dag 3 til Rondvassbu Det går buss fra Spranget til Otta, men vet ikke hvor sent den går på dagen eller hvor langt ut i September. Taxi er alltids en løsning dersom det ikke går buss.
  13. Korriger meg hvis jeg tar feil, men er det ikke ulovlig å telte utenfor campingplasser i Lodalen?
  14. Personlig syntes jeg strekningene mellom Grimsdalshytta, Dørålseter og Bjørhollia er de fineste, og dermed ville jeg valgt å gå fra Hjerkinn og inkludert Bjørnhollia. Illmannsdalen mellom Bjørnhollia og Rondsvassbu syntes jeg var litt kjedelig, men kanskje jeg bare var litt lei av å gå. Jeg tok 8-toget fra Oslo og var fremme på Grimsdalshytta kl 16-17, men starter du tidligere kan du telte i Haverdalen hvis det frister med noen ekstra km. Hadde en kollega som teltet ved Skranglehaugan ved Dørålseter og har selv teltet ved Bergedalstjønnin. Har du en liter eller to med vann i sekken så er det ikke noe problem å få fylt på underveis. Er vel maks 6-7 timer mellom hver hytte, og det er alltid et vann/bekk/elv å finne på veien.
  15. Min personlige erfaring er at det er greit å tenke litt på vekt dersom du har ambisjoner om å gå en del km. Ville ikke gått med 4 kg+ telt alene veldig langt... Eventuelt kjøpe og selge brukt dersom behovet endrer seg. Oulteten til Helsport har ofte gode tilbud som nevnt, og fjellforum-rabatten på fjellsport hjelper mye. Dette er mine erfaringer jeg har gjort meg de siste årene. På turer alene kan jeg likegodt ha et kuppeltelt som et tunneltelt. Fordelen er at det føles romsligere i innerteltet og kan lett flyttes hvis man må. De fleste 2-manns kuppeltelt har to innganger og på varme sommerdager er det godt å kunne åpne begge dører og få god gjennomtrekk. Ulempen er at forteltene er litt små, men alene syntes jeg ikke det er et problem. Når jeg er på tur med kjæresten foretrekker jeg tunneltelt. Fint å kunne sitte og lage mat (og kaffe!) sammen i forteltet. Pluss at det er god plass til bagasje. Ulempen er at de fleste (men ikke alle) skrår en del mot fotenden slik at det er bare behagelig å sitte ved døra. Et annet pluss er at jeg kan rulle opp enden på forteltet og få en liten "gapahuk" ved inngangen (Helsport Lofoten). Skulle jeg valgt et nytt tunneltelt for kortere turer hadde jeg nok endt opp med Hilleberg Kaitum 2GT (skrår nesten ingenting mot fotenden og har to innganger, ulempen er at det veier en del), for lengre turer endte jeg tilslutt opp med Hilleberg Anjan 2GT. Eksempler på telt med 2 innganger Kuppel: Hilleberg Allak, Helsport Reinsfjell, Fjellreven Abisko Dome eller View, Exped Orion Tunneltelt: Hilleberg Kaitum (en inngang i hver ende), Fjellreven Keb Endurance (to innganger i forteltet), Helsport Spitsbergen, Helsport Lofoten ( en liten og en stor inngang i forteltet) Hva du ender opp med handler mest om hva slags kompromiss du er villig til å inngå og budsjett.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.