Jump to content

Julie_G

Aktiv medlem
 • Posts

  140
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Julie_G

 1. Her vil jeg si meg veldig enig med @ketilring (som var hakket raskere enn meg på å skrive 😅). De fleste vil nok være enige at det ikke nødvendigvis er type kamera du bruker som bestemmer om et bilde er bra eller ei, men heller lys, komposisjon, formidling av budskap osv. Det betyr mye mer enn utstyret du har brukt. Veldig mange vil klare seg veldig godt med mobilen og ikke føle behovet for noe mer, mens andre ønsker mer kontroll og større rom for kreativitet og vil derfor søke mot et systemkamera. Personlig vil jeg påstå at hvis du kun bruker auto på systemkameraet og heller ikke printer ut bilder > A4, hadde man klart seg fint med mobilen eller et point-and-shoot kamera. Å bruke et systemkamera er mer krevende, men kommer med en del fordeler: - Manuelle innstillinger kan man utnytte for å få de viktigste elementene riktig eksponert, du kan redusere blendertallet og få uskarp bakgrunn, du kan øke lukkertid og få slørete vann (hvis man liker det) osv. - Bedre autofokus for å ta sportsbilder - Bedre bildekvalitet, flere mp og raw-format fører til at man kan gjøre mye mer etterbehandling uten å ødelegge bildet - Objektiver: Ja, her kan det bli dyrt, men kvaliteten på bildene med en ordentlig vidvinkel, tele eller macro er veldig mye bedre enn det du har på mobilen (hvis du har noe annet en digital zoom) - Mindre støy på bilder i mørket På tur velger jeg mitt speilløse systemkamera og en normal zoom (som også er mitt eneste objektiv). Kameraet har også en del mp, og derfor har jeg kunne printet ut et bilde i A3 som jeg tok i landskapsformat, redigerte lys og farger og croppet det til portrettformat uten at kvaliteten ble synlig dårligere. Jeg kunne selvfølgelig tatt bildet annerledes i utgangspunktet, men dette bildet var 2 år og tidsreiser er ikke mulig enda. Poenget mitt er at med bedre kvalitet på bildene, kan du gå tilbake år senere å skape noe helt nytt.
 2. Det har du helt rett i. Jeg har smått begynt å kikke på lettere alternativer, og skal legge Copper Spur på listen. Har også sett på Tarptent Stratospire 2 og Drop/DanDurston X-mid 2P. Spørsmålet er om romfølelsen og forteltene vil være store nok.
 3. Godt å høre at Orion ikke er like knot å få opp som Reinsfjell var! Vinterstid holder vi oss til hytta, men skulle vi ønske å sove i telt har jeg jo fortsatt Kaitum. UL-versjonen har jeg gått bort ifra i og med at dørene til innerteltet kun har myggnetting i toppen. Vil ha myggnetting i hele døren. Ellers ser Fjellreven Abisko Dome 3 også litt fristende ut. Erfaringsmessig telter vi stort sett på høyfjellet juli/august, og mai/juni/september/oktober holder vi oss til skog og snaufjell. Kuppeltelt på denne størrelsen har noen ulemper mhp hvor mye vind de tåler, men gjennomsnittshastigheter opp til 10-15 m/s burde gå fint?
 4. Drar opp denne gamle tråden istedet for å opprette en ny. Er mest interessert i erfaring med 3-persons modellene Allak 3 og Exped Orion Extreme 3 (mulig også UL 3). Det vil brukes av meg og kjæresten, begge på 170 cm ca, i juli/august på fjellet i f.eks. Jotunheimen og Rondane. Pr i dag bruker jeg et Hilleberg Kaitum 3GT som basecamp telt, og et Helsport Lofoten Pro 3 til alt annet. Mulig nytt telt vil erstatte Lofoten 3, og det jeg ønsker fra byttet er bedre takhøyde/romfølelse. Lavere vekt og volum hadde selvfølgelig vært fint, men det er ikke første prioritet nå. Hvordan er det å sitte inne i disse teltene med chairkit? I Lofoten sitter vi med hodet i duken med mindre vi vil sitte og kikke ned i fotenden av teltet. Et annet spørsmål er hvordan Orion er å sette opp? Har testet et Helsport Reinsfjell 3 SL og det var noe knot å tre i stengene ved de kryssende punktene.
 5. Fint initiativ, og sikkert veldig nyttig for nybegynnere som ønsker å ta bedre bilder! Er noe småting jeg savner som også nybegynnere ville ha nytte av: bildeeksempler og litt mer utdypender forklaringer. Ikke bare si ta bildet fra et lavere perspektiv, men forklar hva som skjer, med eksempler, når du tar et bilde nærmere bakken (du får mer forgrunn i bilde og mindre midtgrunn). Skulle også gjerne sett eksempler på forskjeller mellom vidvinkel og tele når du uansett snakket litt om det (eller ta det i en ny video). I en video jeg så nylig hadde en fotograf tatt bilde av et enkelt tre forran en skog. Bilde ble tatt med alt fra 16 til 200 mm brennvidde, og for hvert bilde flyttet han seg fra treet slik at treet alltid var i like stor på hvert bilde. Jeg syntes dette var et veldig fint eksempel, og gjorde det lett å forstå forskjellene mellom vidvinkel og tele. Det handler om mer enn bare utsnitt. En annen ting jeg stusset på er hvorfor du ville ha en vidvinker når du tar bilder av vidder? Med vidder så tenker jeg på åpne, flatere fjellterreng, ikke dype daler og høye fjell. På vidder bruker jeg mer normal/tele fordi en vidvinkel vil gjøre alt i bakgrunnen så smått (gitt at man ikke står nærme et fjell). Kan selvfølgelig fungere fint hvis man har en interessant forgrunn, men det er ikke like lett å få til. Helt enig at man ikke trenger det dyreste for å ta bedre turbilder! Kan være bedre å starte med noe enklere for å gjøre seg erfaringer om hvordan man liker å ta bilder. F.eks. Landskap = vidvinkel er absolutt ikke en sannhet, men en preferanse for enkelte. Kunne kanskje nevnt at optikk til fullformat er ikke bare dyrere, men også tyngre.
 6. Fra den siste toppturen i år, her fra Savalen ikke så langt ifra Tynset. Har vært på mange fine turer i både Østerdalen og Rendalen de siste to årene.
 7. Har ikke kommet over noen norske, men har bestilt fra dutchwaregear.com og hammockgear.com før selv.
 8. Om et par uker vurderer vi å ta en langhelg for å gå noen toppturer. Utgangspunktet er Oslo/Kongsvinger + ca 4 timer kjøring. Plan B er å dra til hytta i Rendalen der vi vet om fine skogskjøringer, men det hadde vært morsomt å utforske noen nye steder. Nesten uansett hvor jeg kikker nå ser det både hardt og forblåst ut (Jotunheimen, Rondane, Haukeliseter), eller er stor skredfare. Kikket litt på Rauland, men har ikke vært der siden jeg var liten og vet ikke hvordan det er for toppturer. Har også tenkt på Sudndalen/Geilo, Espedalen, Hallingdal, Blefjell. Har dere noen anbefalinger? Trenger ikke være veldig lange turer så lenge forholdene er fine.
 9. Bare til info og for nygjerrigheten: kom over Trekkertent Saor som ligner veldig på Unna. Innerteltet er smalere slik at man får fortelt og det veier 1.35 kg, kanskje dårligere ventilasjon. Men.. Står ikke veldig mye på siden...
 10. Jeg bruker Lightroom til redigering av RAW-filer og det er en ting jeg har stusset på. Mulig det er noe innlysende, men vet noen hvorfor Lightroom CC lager større jpg-filer (fra raw) enn Classic (typ <5 mb vs 10-30 mb)?
 11. Noen (sånn ca) koordinater til noen gapahuker jeg vet om (det er benker inne i gapahukene som jeg tipper man kan sove på greit) Dronningens utsikt, Finnskogen Nord: 60.1633981, Øst: 12.2837737 Bjørnstadberget, Brandval Nord: 60.3098944, Øst: 11.9748812 Damtjennet, Åbogen Nord: 60.1014533, Øst: 12.0934327 Svartberget, Sand, Nord-Odal Nord: 60.3900547, Øst: 11.5684865
 12. Hvordan du vil gjøre det kommer ann på hvor mange timer du maks ønsker å gå i løpet av dagen. Sånn ca. tidsbruk tatt fra hodet: Hjerkinn (4-5 timer) Grimsdalshytta (6 timer) Dørålseter (6-7 timer) Bjørhollia (4-5 timer) Rondvassbu (1.5 timer) Spranget Forslag: Dag 1 til Grimsdalshytta, Dag 2 til Dørålseter, Dag 3 til Bjørnhollia, Dag 4 til Spranget med en tur innom Rondvassbu Da jeg gikk gjorde jeg det slik: Dag 1 til Grimsdalshytta, Dag 2 til Bergedalstjønnin, Dag 3 til Rondvassbu Det går buss fra Spranget til Otta, men vet ikke hvor sent den går på dagen eller hvor langt ut i September. Taxi er alltids en løsning dersom det ikke går buss.
 13. Julie_G

  Teltplass i Loen

  Korriger meg hvis jeg tar feil, men er det ikke ulovlig å telte utenfor campingplasser i Lodalen?
 14. Personlig syntes jeg strekningene mellom Grimsdalshytta, Dørålseter og Bjørhollia er de fineste, og dermed ville jeg valgt å gå fra Hjerkinn og inkludert Bjørnhollia. Illmannsdalen mellom Bjørnhollia og Rondsvassbu syntes jeg var litt kjedelig, men kanskje jeg bare var litt lei av å gå. Jeg tok 8-toget fra Oslo og var fremme på Grimsdalshytta kl 16-17, men starter du tidligere kan du telte i Haverdalen hvis det frister med noen ekstra km. Hadde en kollega som teltet ved Skranglehaugan ved Dørålseter og har selv teltet ved Bergedalstjønnin. Har du en liter eller to med vann i sekken så er det ikke noe problem å få fylt på underveis. Er vel maks 6-7 timer mellom hver hytte, og det er alltid et vann/bekk/elv å finne på veien.
 15. Min personlige erfaring er at det er greit å tenke litt på vekt dersom du har ambisjoner om å gå en del km. Ville ikke gått med 4 kg+ telt alene veldig langt... Eventuelt kjøpe og selge brukt dersom behovet endrer seg. Oulteten til Helsport har ofte gode tilbud som nevnt, og fjellforum-rabatten på fjellsport hjelper mye. Dette er mine erfaringer jeg har gjort meg de siste årene. På turer alene kan jeg likegodt ha et kuppeltelt som et tunneltelt. Fordelen er at det føles romsligere i innerteltet og kan lett flyttes hvis man må. De fleste 2-manns kuppeltelt har to innganger og på varme sommerdager er det godt å kunne åpne begge dører og få god gjennomtrekk. Ulempen er at forteltene er litt små, men alene syntes jeg ikke det er et problem. Når jeg er på tur med kjæresten foretrekker jeg tunneltelt. Fint å kunne sitte og lage mat (og kaffe!) sammen i forteltet. Pluss at det er god plass til bagasje. Ulempen er at de fleste (men ikke alle) skrår en del mot fotenden slik at det er bare behagelig å sitte ved døra. Et annet pluss er at jeg kan rulle opp enden på forteltet og få en liten "gapahuk" ved inngangen (Helsport Lofoten). Skulle jeg valgt et nytt tunneltelt for kortere turer hadde jeg nok endt opp med Hilleberg Kaitum 2GT (skrår nesten ingenting mot fotenden og har to innganger, ulempen er at det veier en del), for lengre turer endte jeg tilslutt opp med Hilleberg Anjan 2GT. Eksempler på telt med 2 innganger Kuppel: Hilleberg Allak, Helsport Reinsfjell, Fjellreven Abisko Dome eller View, Exped Orion Tunneltelt: Hilleberg Kaitum (en inngang i hver ende), Fjellreven Keb Endurance (to innganger i forteltet), Helsport Spitsbergen, Helsport Lofoten ( en liten og en stor inngang i forteltet) Hva du ender opp med handler mest om hva slags kompromiss du er villig til å inngå og budsjett.
 16. Hei! Nå er det snart tid for ferie og jeg er ute etter turtips, teltplasser eller andre ting som er verdt å se og gjøre. Dato: 22-28 Juli Rute: Arendal - Treungen - Odda - Lærdal - ? - ? - Oslo Starter i Arendal og kjører nordover mot Treungen hvor vi tenkte å ta en liten tur innom jettegrytene. Derfra setter vi kursen mot Odda (med en overnatting i telt underveis, tips?). I området nær Odda/Sørfjorden frister Dronningstien, og området ellers ser ut til å ha mange fine turmuligheter (tips?). Fra Odda har vi ikke rukket å se så mye på turer, ruter og veivalg, men har lyst til å kjøre til Lærdal over fjellet istedet for gjennom tunellen. Også fristende å kjøre til Øvre Årdal og gå til Skogadalsbøen, alternativt en tur innom Eidsbugarden før vi kjører hjem til Oslo. Ruta er som skrevet bare grovt skissert og tips til steder, turer og topper kommer godt med. Tips til teltplasser langs ruta hadde også vært veldig nyttig.
 17. Litt forsinket svar siden vi var på Blefjell i helgen. En veldig fin og ikke minst myggfri helg :P Med de forslagene jeg hadde så sparer jeg nesten 1.5 kg, det syntes jeg er en grei reduksjon av vekt (pluss at man klarer ikke å fordele vekten på teltet perfekt 50:50 så min reduksjon blir større enn 500g). Tror kanskje Anjan 2GT hadde blitt en bedre løsning med tanke på at den har en større roteseksjon (altså fortelt). Av en eller annen grunn så liker jeg ikke kuppeltelt like godt.
 18. Plukker opp denne tråden igjen. Kikker på Abisko Lite 2, Anjan 3 og Nallo 2, og lurer på hva andre ville valgt og hvorfor. Har allerede et Helsport Lofoten Pro 3 Camp, men dette er tungt når vi skal dra på lengre turer i f.eks jotunheimen (kun på sommeren). Abisko lite veier litt mer enn Anjan 3 og har litt lavere takhøyde, men duken går helt ned og det er en stor ventil. Nallo 2 lurer jeg på om litt trang med to sekker i forteltet? Vi er to på ca 170 og bruker Exped str. M liggeunderlag
 19. Hilleberg Soulo og Helsport Lofoten 3 Pro Camp. Veldig fornøyd med begge teltene, men fordi jeg nesten aldri drar alene på tur lenger vurderer jeg å bytte det i et lett telt med plass til to. Hadde vært litt hyggeligere å drasse med enn Lofoten-teltet på lengre distanser sommerstid 😅
 20. Kommer bare på sekker som må bestilles fra USA, men SeekOutside Divide 4500 og Unaweep 4800 veier henholdsvis 1.4 og 1.5 kg og er 74 og 79L. HMG har også en større en 5400 Porter, se omtale her.
 21. Plukker opp denne tråden igjen siden jeg nettopp har vært i Rondane, og er nysgjerrig på hvor deres komfortsone stopper når det gjelder vind og topptur. Vi tok en tur til Veslesmeden. Enkel og fin tur, men det ble veldig mye vind. Sjekker jeg vindmeldingene fremover så er det meldt alt fra 11-17 m/s i vind med kastevinder på 20-30 m/s. Hvor går grensen for når det er "uforsvarlig" å gå? Vi snudde oppe på 1871m, rett før siste stigning, det var uansett tåke på toppen.
 22. Av de pluggene jeg har testet er absolutt Hilleberg sine Y-plugger og Easton Aluminium Nano 8in/20cm plugger best 👍 Noen ganger er det fint med litt lengere plugger og da er de fra Easton gode; lette å sette i og lette å dra opp. Helsport-pluggene er lagt innerst i boden der ingen kommer til 😅
 23. Er vel ikke verre enn å sjekke spec. her? [Hidden Content] Jeg kjøpte Downhugger 800 #0 fra den japanske Montbell Outlet: Komforttemp -10C, Limit -18C. Hadde ikke et enormt budsjett, så sparte en del ved å kjøpe i outleten her: [Hidden Content]
 24. Da jeg kikket etter sekk så jeg en del på Exped Thunder og Lightning. Har ingen personlig erfaring dessverre, men de er relativt lette og har fått god omtale.
 25. Takk @Tessatroll, det kan det godt hende vi gjør! Skal kikke på stedene så fort jeg har mer en 5 min ledig tid Merker at jeg gleder meg allerede, og har nok flere ideer enn tid også
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy