Jump to content

Hammer

+Sponsor
 • Posts

  793
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Hammer

 1. Jeg har et inntrykk av at devold ull er ganske overlegen når det kommer til slitestyrke. Det har vist seg på mine klær, og voldsomt overlegen på ungene sine klær.
 2. Kart og kompass. Gps ligger avslått i sekken til nødbruk. Dvs. i tåke, whiteout, natterstid osv. sammen med kartet. Av den enkle grunn at jeg ser ikke "hele bildet" med GPS. Hender seg jeg kontrollsjekker med en eller annen app på tlf. sommerstid.
 3. Jeg bruker egentlig bare en av de. Og der står det noe som: "Vel framme i leir, alt bare bra." Så har jeg to til som aldri har brukt. "Forsinket, men alt er ok" og "hent meg her" Utover det så pleier jeg å skrive meldingen.
 4. Dere vil nok måtte ta jevnlige turer for å se på tilstanden ja. Jeg har hytte i fjellet, og må se til snølast på taket på den gjennom vinteren. så en tøygamme vil ha betydelig større behov. I værste fall har du en meter med tung nysnø på duken. Da kollapser nok både ramme og duk fort.
 5. Det er kapitalismen i praksis dette. Og vi har jo sett over tid at nisjeprodukter blir kommersielle. Kvalitet går ned, kvantum opp. Før produktene etterhvert sakte men sikkert blir prikket inn mot massene og bedriften inn i et stort konsern som eier store deler av verdikjeden. Enten etablert selv, eller kjøpt av noen andre. Dessverre et løp man som forbruker (og miljø) er dømt til å tape. Men vi kan alltid klamre oss til entusiastene som gang på gang etablerer nye foretak for å produsere nisje produkter. Disse vil nok alltid være der, men konkurransen for de blir også hardere siden de store konsern alltid vil ha innkjøpsfordeler i form av kickbacker, bonuser, prioritering av leveranser osv. osv. i tillegg til en ekstremt stor markedsandel. Som igjen gjør at nisje produkter av entusiaster blir veldig dyre for at de skal klare å leve av det. Dessverre er det begrenset hvor lenge en kan leve av og være entusiast. Det værste er vel at vi er skyld i det selv, menneskene altså. Alltid billigste produkt som kjøpes, man leter alltid etter rabattkoder. Kan man kjøpe fra utlandet for å spare noen kroner gjør man det. Bedriftseierne er slue nok de, men det er søren med forbrukerne også.
 6. Jeg har begge deler. Jeg synes kvaliteten på Voile er himmel og hav framfor Rottefella, som røy sammen på de første turene (festet til wire løsnet, men er fortsatt brukbar). Jeg går aldri med kabel, på verken Voile eller Rottefella. Bruker kun ved nedkjøringer for bedre kontroll (har ofte pulk, kombinert med trekkhund).
 7. Har Niak. De to andre du nevner var aldri reelle alternativ for meg. Fornøyd med Niak. Eneste "negative" er at det kan være litt vel luftig om du får mye vær fra "feil" side. Pga den hele myggnetting i døra. Dog ikke stort problem. Jeg byttet ut et reinsfjell 2 superlight til fordel for Niak.
 8. Fersk hundeeier. Men, det er vel stor forskjell fra rase til rase. Vi har en voksen Siberian Husky. Hun sover alltid ute. Sommer, vinter, regn, snø, mygg, knott. Ingenting virker som om det plager henne. Pelsen er såpas tykk at jeg tror ikke myggen kommer til, snuten ligger under halen osv. Kun engang har jeg hatt henne inne i teltet. Dvs, hun varslet at hun satt fast i noe buskas en tidlig morgen, da tok jeg henne med i teltet siden det var et skikkelig drittvær og lite plasser å legge seg i le for henne. Har derimot vært på mange turer med en annen hund som definitivt ikke kunne ligge ute. Han lå bestandig inne i telt/lavvo med sovepose til og med. Han var riktignok ikke vokst opp med utelivet, og hadde ikke utviklet god nok pels. Blandet med at han badet i alle pytter, vann, elver, bekker og myrhull han fant. Hadde med oss en valp på tur nå nylig. 10/11 mnd. Blanding av malamute, husky, pointer og mye rart. Hun sov ute i 7 av 9 netter. Den ene natten tordnet det noe vanvittig og hun var livredd, den andre var samme natt som mi endte inn i telt på morgenen. Mye vind, ingen le og masse nedbør. Hun sov vel sine første ute netter når hun var 7/8 mnd. De fleste "brukshunder" er skapt for å være ute. Det er bare vi som holder de inne så de ikke utvikler god nok pels etc. som gjør at de ikke blir skikket til å være ute. Jeg ville nå prøvd så smått allerede nå jeg. Men vurdere å legge hunden slik at den ser at dere går inn i teltet, evt. at dere også har teltet åpent slik at den ser dere.
 9. Kjapt skummet innom Lovdata. Så ser ut at straffen er nok ikke værre enn ei bot. Mener å ha hørt 15 000 - 25 000 for privat personer.
 10. Disse reglene forandrer seg mer eller mindre fra dag til dag. For eks. om en region i Sverige blir rød mens du er der, så må du i 10 dagers karantene når du kommer tilbake til Norge. Dvs. At man er pålagt karantene uansett når man kommer inn i Norge, så fremt regionen du kom i fra var grønn, da har man et unntak. Men, om man ikke går ned i tettbygdestrøk, og sover kun i telt. Så har man forsåvidt overholdt karanteneplikten (om man oppfyller kravet for å få unntak for karantene hotell) Ellers så er det å følge med på Helsenorge.no for å se hvilke regler som gjelder til enhver tid, hvem som har unntak, hvilke unntak som finnes etc. Ellers så tenker iallfall jeg at sunn fornuft gjelder her også. Er du en svipptur innom Sverige eller Finland langt ute i "huttaheiti" og ikke møter folk, bør ikke det være noe problem. Og det står vel ingen om sender deg på karantene hotell der ute heller. Da er nok sjansen større for at du smitter noen, eller noen smitter deg enn om du var ute i "huttaheiti". Hva forskriften sier er jeg usikker på. Men den som vil kan jo lese seg opp på lovdata.
 11. Hadde to skikkelig runder med torden vær sist uke i fjellet. Det gikk bra, og jeg mener selv jeg hadde lagt meg til logisk i forhold til naturen rundt. Men enkelte smell var altfor nære til at det var særlig trivelig. Opplevet myye mer tordenvær de siste to årene enn jeg noensinne har gjort tidligere. 😕
 12. Siden jeg ikke klarer å få i meg noe mer havregrøt. Så har det blitt knekkebrød her. Evt. Noen skikkelige rugbrød skiver. Nå er jo langtur relativt. Men dette har jeg med på 8-9 dagers turer. Av pålegg så går det i noe spekemat. Kanskje peanøttsmør og syltetøy. Evt. Brunost om det ikke er meldt altfor varmt. Jeg liker at det er kjapt og enkelt å lage/spise frokost.
 13. Jeg har prøvd begge (to manns varianten) og velger uten tvil Allak.
 14. Har ikke vært i området nå i det siste. Men se på webkamera på nedalshytta. https://www.tt.no/artikler/nyheter/6890-web-kamera-pa-nedalshytta/ For mer detaljert føreforhold så ring de. Meldt absurd bra vær i helga.
 15. Hei. Telt tips har jeg ikke når det gjelder lystett duk. Men, vi har vært på telttur med våre barn siden de var knapt ett år. Aldri hatt lystett telt. Ja, det ble noen runder med styr. Men ungene vendte seg fort til at det var lyst. Det er et ikke eksisterende problem lengere. Derimot kan jeg se for meg at det er en bjørnetjeneste å ha mørkt telt nå. Før eller siden vil dere ha behov for telt som ikke er lystett, og da får dere igjen rundene med at ungene sliter å sove da. Min erfaring er at barn i 7 års alderen og oppover med søv underskudd er betydelig værre enn små barn som sover, eller kan sove dupp på dagen. Bare et tips altså. Vedr. Varme i telt. Spenn en tarp over teltet. Da blir det ikke så varmt når solen kommer. Et lite tips til der altså. Og et siste tips. Sovemaske. Mine barn brukte det en liten periode. Mor i huset bruker det konsekvent på sommeren.
 16. Hei, Takk for konkrete tips. Jeg har sett litt på de Dynafit pakkene. Til han minste, så tror jeg kanskje de blir litt i største laget. Men han er er også den som "kjører" tøffest av de to. Og i så måte trolig håndterer enn litt lang ski best. Jeg har lest meg til at skiene ikke bør være særlig lengere enn nesetippen til unger. Er dette dine erfaringer også? Hvilke sko anbefaler du? jeg tenker varme sko er pri 1, enkle sko er pri 2. Datteren min, har som din, smal lang fot. Sønnen i huset har vel litt mer "guttefot", men fortsatt ganske lang og smal.
 17. Hei igjen, Klar over mulighetene med slalåmski, og bære de opp osv. Men det er ikke det vi er ute etter. Vi er ute etter noen lette ski, som vi kan montere på rando bindinger. Synes det var viktig informasjon @torese kom ved vedr. bindinger, og at de bør utløse fram også. Heldigvis er datteren i huset eldst, og gutten tre år yngre. Så vi opplever stort sett at det meste av utstyr brukes i 4 sesonger før det er for lite. Neste erfaring da er at det lønner seg å legge noen kroner ekstra i utstyr, det holder godt de årene det brukes, og man får igjen helt greit når man selger det igjen. Spesielt om man handler alt på tilbud/outlet
 18. Sitter å funderer på å gå til anskaffelse av noe som kan fungere som randonee ski til barna. Mine barn er 6 og 9 år og relativt ski vante (på fjellski). Nå har de egentlig aldri mast på slalåmski, og kost seg nok med fjellskiene sine. Men, spørsmålet kommer vel etterhvert og vi tenkte å være litt i forkant. Ingen av oss i familien er egentlig spesielt glad i alpinanlegg og ferdes der alle andre ferdes. Så den primære bruken blir nok i skogen og fjellet med en og annen tur gjennom skole e.l. i alpin anlegg. Jeg er ute etter så lette ski som mulig, gjerne også bindinger. Å kjøpe brukt er helt suverent, men jeg aner ikke hva jeg skal lete etter (merker, modeller etc). Sko regner jeg med vi kjøper nye uansett, så vi er sikker å finne noen som passer føttene. Så ja.. fyr laus med tips, størrelser, bredder, linker triks, osv. På forhånd takk
 19. Jeg har hatt Kajka 100l. Fantastisk sekk på mange måter, men for meg havnet den mitt mellom. Litt for liten til turer med hele familien og to små barn, og for stor når jeg er alene. Samboeren min brukte sekken noen gnhager, hun er på høyden din. Det gikk fint det, men det blir veldig høy, om du er kort i ryggen. I tillegg kan hoftebelte bli vel kraftig. Jeg vil anbefale deg å prøve før du kjøper. Men rygglengde og hvordan sekken passer deg definerer mye mer enn antall liter sekken tar.
 20. Ja. Vi har kodelås på lokket (begge sider) og de gangene vi satte fra oss bil og henger over tid så låste også med kulelås. Vi var stort sett i så grisgrendte strøk at det ikke var noe stor utfordring med mye folk og fare for tyveri.
 21. Hadde en ukes tur med en ungene, en kompis og ungene hans. Vi hadde pakket for alle eventualiteter, inkl. Kanoer og utstyr for 10 dager i Børgefjell. Så både bil og henger var smekkfullt. Vi hadde vannkanner og kjøleskap bakerst i hengeren. (jeg har lagt opp strøm dit fra eget "aux batteri"). Så hadde vi kasser til "kjøkken", tørrmat, og ymse utstyr. Klær hadde vi i koffert eller kasser, slik at dette enkelt kunne stables. Dette fungerte egentlig helt greit for oss. Tilgang til det aller meste enkelt å greit. Men det handler om å lage seg et logisk system, slik at man vet hva man har i kassene til enhver tid, og at kassene har en fast plass.
 22. Jeg har insulated xt. Bruker den kun om vår, sommer og høst. Husker ikke helt, men mener jeg brukte den nå jeg gikk Jostedalsbreen for noen år siden. Og har vært på en del vår skiturer. Aldri følt den har vært kald. Jeg bruker forøvrig alltid et thermarest z-lite øverst.
 23. Alfa er vel ganske brede sko. Crispi skal vel være smalere. Har en kompis som har crispi fjellsko som passer godt, men så kjøpte han seg et par Alpina skisko, disse er for smale til han. Så kanskje du skal sjekke ut de?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy