Gå til innhold
  • Bli medlem

Markamann

Aktiv medlem
  • Innlegg

    115
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Markamann

  1. Som vektnerd var jeg noe overrasket da jeg basert på normalt kostbare kriterier endte opp med en svært rimelig klokke til turbruk. Mine ønsker var: Mulig å sjekke tid i mørket (lys). Mulig å definere alarm. Eksempelvis for å fjerne snø fra teltet X ganger i løpet av en natt. Lang batteritid. Lav vekt. Fant ut at den klassiske Casio F-91W er populær for through-hiking. Lang batteritid, lav vekt (21g), lys og alarm. Alt jeg trenger og ikke noe annet.
  2. Enkelte ønsker ekstra lengde på vinterpose for å kunne lagre diverse i bunn av posen. For å ikke fryse ønsker du å varme opp minst mulig unødvendig volum. Smakssak hvor jeg personlig er tilhenger av å benytte kortest mulig pose. (Selvfølgelig ikke for kort slik at du "stanger" og komprimerer topp og/eller bunn av posen.)
  3. Så vidt jeg vet produseres vel Alpackaraft fortsatt i statene? Personlig opplever jeg Alpackaraft som et hakk over andre alternativ. Tilstrekkelig mye bedre til å kunne forsvare prisen? Godt mulig ikke. Ellers er det produsenter spredt rundt omkring som vi ikke ser så mye til her i landet. Ekempelvis https://www.aqua-xtreme.com (Israel) og https://timetrial.ru/ (Russland). Sett bort fra eventuelle praktiske og etiske hindringer er det godt mulig en kan gjøre gode kjøp fra de russiske produsentene om dagen..?
  4. Jeg har hatt fiskelykke i området, men da med en litt annen strategi. Mitt inntrykk er at gode vann i området gjerne er private mens elv tilstøtende nevnte vann dekkes av fiskekort. Har fått mye fin fisk i elv sent på sesongen. Tidligere på sesongen har jeg prioritert andre områder på vidda.
  5. Det er stort sett bare løyper som er tilgjengelig i nært byen, men der er det til gjengjeld både kvalitet og kvantitet. Forstår argumentet, og jeg pleier normalt å være en av dem som kommenterer at men ikke trenger mye og dyrt utstyr for friluftsliv. Dog tror jeg et par ski til begge formål blir et kompromiss for begge deler. Bedre med to rimeligere skipar enn et par dyre. I samme situasjon hadde jeg selv vurdert brukte fjellski på Finn da spenn der er av lite betydning. Ski for langrenn hadde jeg kjøpt på en av butikkene som spesialiserer seg på Ski. Ikke nødvendigvis dyre ski, men ski som er korrekt plukket ut for deg. Typ Sportslageret, Milslukern eller Bull Ski & Kajakk.
  6. Høres dessverre ut som om du bør skaffe deg to par ski. Du kommer deg alltids fram, men det vil nok bety en del for skigleden at du har et par som passer i sporet. Selv noe rimelig fra Finn vil bære betydelig bedre enn brede fjellski.
  7. Jeg har en X-Lite 300 uten hette. Personlig ingen problem med å droppe hette da jeg uansett stort sett bruken hetter på sommer/3-sesong til å stramme rundt hals for å hindre kald luft. Ikke tilhenger av hette uten "klaff" for å stenge rundt halsen. Personlig to punkt med posen som fører til at den blir mindre benyttet enn planlagt: 1. Jeg opplever den som noe for smal i partiet rundt hofte. Fint om jeg sover på mage/rygg, men får kuldebro når jeg sover på siden da det er vanskelig å unngå at posen komprimeres. Smakssak knyttet til hvordan en sover, så ikke egentlig noe galt med posen. 2. Den glidelåsen som var standard for X-Lite (ikke samme som Lite) er litt mer styr å bruke. Går greit så lenge man tar hensyn, men oppleves litt unødvendig å hele tiden måtte ta hensyn til glidelåsen. Skulle ønske jeg valgte den glidelåsen som er standard på stort sett alle andre poser fra Cumulus.
  8. Helsport er til opplysning en del av siste DNB supertilbud. Ytterligere 30% rabatt om man har kort fra DNB..
  9. Mulig tilfeldigheter, men har opplevd bunnduken i Helsport superlight som lettere og mer skjør enn bunnduken i lette Hilleberg telt. Da jeg vurderte begge sammenlignet jeg vekt med footprint for Helsport mot Hilleberg uten footprint. Lenge siden og mulig ikke lenger relevant.
  10. Eksempelvis Hilleberg Anjan 3 er i samme kategori som teltet du linker til over.
  11. Spurte dels fordi jeg var nysgjerrig og dels fordi trådstarter tilsynelatende vurderer Stradic. Anser nettopp muligheten til å bytte størrelse på spolen som en oppside for Stradic da en snelle fungerer godt for både fjell og sjøørret. God snelle både da og nå
  12. Er det forskjellige sneller nå? For min noe eldre Stradic Ci4+ er 2500 og 3000 identisk sett bort fra forskjellige spoler. Benytter både 3000 og 2500 spoler. Oppgitt vekt på nettsiden du linker til indikerer at det muligens fortsatt er identiske hus..?
  13. Ja, et par små lekkasjer, men bare når det har vært fortjent fordi jeg har vært alt for sent ute med vedlikehold av tizip. Merk at lekkasjene har vært så små at det har vært mer et irritasjonsmoment enn et faktisk problem. Opplever lekkasje som et ikke-problem. Liker utviklingen med WW-spruttrekk også for lette varianter. Jeg opplever personlig WW-spruttrekk som overlegent til alt mitt bruk. Til flatt vann kommer vann fra åra utenfor åpningen, så det er ikke behov for skjørt. Behagelig åpent og lite styr. I drittvær og/eller elv er det med skjørt helt tørt innenfor trekket i motsetning til hva jeg har opplevd med borrelås
  14. Ville personlig foretrukket telt framfor tarp på vidda. I skogsterreng kunne jeg gjerne klart meg med kun tarp. Hvor høy er du? Kommer du til å bruke gåstaver? Spør da eventuell bruk av staver kan gi flere valgmuligheter vedrørende valg av telt.
  15. Et tips som ikke nødvendigvis trenger å koste en krone kan være å ta vare på egnede beholdere i hverdagen. Eventuelt kjøpe nye. Mye vekt å spare på å kun ta med seg det man har behov for framfor fulle beholdere. Eksempel på en gjerne kan ha i lette beholdere i passende størrelse: kaffe, smør, krydder, syltetøy, såpe, solkrem etc etc. Samme tilnærming hva gjelder førstehjelp. Ta med deg det du spesifikt opplever behov for, ikke ta med en full pakke rett fra sportsbutikken.
  16. På den annen side er det kanskje greit som en første åre? Reserveåre når eventuelt pensjonert. Du får tid til å finne ut hva slags åre du ønsker deg hva gjelder lengde, åreblad, antall ledd, stivhet, vekt etc. Så kan du heller kjøpe en skikkelig åre neste gang. Eksempelvis foretrekker jeg selv 2-delt ment for høy åreføring framfor de normale 4-delte årene benyttet til packraft. Den 4-delte åra jeg hadde først ble uansett bare delt i to på tur. Mindre vekt og mindre risiko for problem med 2-delt.
  17. Ser ut til å være mye for pengene. Ja, du ønsker nok spraydeck. Lengde handler i stor grad om preferanser. Ønsker du sitte med bøy i knær og sparke fra i front som i en regulær kajakk? Kort packraft. Eller ønsker du komfort og masse plass til bena så du kan strekke dem helt ut?
  18. Lengde handler mye om preferanser. Ønsker du å sitte med bøyde knær som i en kajakk? Via å kunne spenne fra i front fungerer raften gjerne bedre i elv. Kan også argumenteres for at det er lettere å padle teknisk korrekt. Komfort, flattvann og fiske fra raften? For å kunne strekke bena helt ut er det kanskje bedre med en litt lenger variant. Personlig foretrekker jeg å runde ned framfor opp hva angår lenge packraft. Har eid en packraft identisk med tidlig versjon av kipara char 250. Opplevde den for lang med mine 191cm.
  19. Det lettvektsteltet jeg har sett mest diskutert til vinterbruk tror jeg er HMG ultamid. Både som regulært telt og som dedikert gruppetelt på ekspedisjoner. Benytter på vinteren mid i skogsterreng, men i høyfjellet foretrekker jeg fortsatt lette endukstelt. Smak og behag antar jeg.
  20. På flatt vann er det vel kanskje hensiktsmessig først dersom behov for å frigjøre plass for barn/hund/annet. I elv blir raften betydelig mer stabil med baggasje sikret internt i tubene. Dessuten garantert tørt etter en dag på vannet. Jeg kan med tizip padle elementer i elv jeg ikke ville padlet med sekk i front.
  21. Var nysgjerrig på ski da typiske markaski gjerne er bredere og har varmere støvler enn mer kostbare treningsski/racingski. For en tur over vidda i februar ville jeg personlig vurdert innkjøp av fjellski. Selv eldre fjellski fra finn er betydelig bedre egnet enn langrennsski for løyper. Antar at du har funnet denne vedrørende tidspunkt for stikking: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/turistforeningen/files/8eca02ccdc0ed94c546106f77e3e2632ac572c06.pdf For en tur rundt påske med sannsynlig bedre vær, mer mennesker i fjellet (oppgåtte stikka løyper) og åpne betjente hytter ville jeg personlig vært mindre skeptisk til regulære langrennsski.
  22. Februar tilsier vel at du skal gå uten stikka løyper? I så tilfelle ville jeg personlig ikke benyttet noe annet enn fjellski. Såpass tidlig er det vel heller ingen garanti for mat og gass på hyttene som fortsatt er tilgjengelig. Antar at du har ved planlegging sjekker hvilke hytter det vil være mulig å benytte. En del er jo kun betjente uten selvbetjent-del utenfor sesong. Dessuten en del stengte hytter grunnet villrein: https://www.nationen.no/nyhet/dnt-stenger-16-turisthytter-av-hensyn-til-villreinen/ Dersom du ikke har oversikt over utstyr er det kanskje enklest å starte med DNT sin pakkliste vinter: https://www.dnt.no/artikler/turtips/7098-pakkeliste-for-vinterturen/ Tenkt å vente til løypene er klare og hyttene åpne? Både hastighet og krav til utstyr er veldig avhengig av vær og føre. Med dårlig føre vil det være upraktisk med vanlige ski selv med stikka løyper. Hva er forresten "vanlige ski"? Bør helst være noe bredde. Vedrørende støvler vil utstyr ment for fjellet tåle mer av både fukt og kulde. Gitt hvor flatt det er over vidda er det egentlig ingen krise å benytte ski uten stålkanter.
  23. Enig, bemerkelsesverdig lite folk i de øvre delene av både Sølna og Mistra. Aldri truffet noen der.
  24. Det produseres også packraft andre steder enn Kina. Eksempelvis Alpackaraft (USA), Sputnik (Russland) og Aqua Extreme (Israel). Monsen og Kipara er produsert av Audac. Aner ikke hvor mange fabrikker som produserer packraft i Kina, men packraft vi ser mest til her hjemme tror jeg stammer fra to-tre stykker. Kvalitet og materialvalg varierer.
  25. Ser ut til å være en ekstremt gunstig pris. Aldri testet dem, men har kikket på dem på Westsystems. VD har vel tidligere blitt ansett å være inhouse-merket til Westsystems. Både design og materialer er av det bedre man finner. Så vidt jeg vet produsert på samme sted som MRS sine packrafts. Kan ikke gjøre noe feil ved å gå for denne såfremt størrelsen er riktig.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.