Gå til innhold
Kristian123

Lite med Ryper i år.

Anbefalte innlegg

Ikke noe mindre ryper på Hardangervidda og Sør-Jotunheimen enn de siste par årene etter min mening, men jeg har sett veldig mange små kyllinger. Trolig har det første kullet dødd, og de har lagt nye egg. I forrige uke så jeg et par kull med kyllinger som ikke kunne fly enda.. De overlever neppe vinteren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har vært på få turer i sumar og sett enda færre ryper.

Sjølv om det ikkje er jakt som er hovedårsaken til at rypebestanden ligg nede kjem jakta på toppen av dei andre faktorane. Å jakte no

er som å sparke ein som ligg nede.

Fatter ikkje kvifor totalfredning ikkje er eit meire debattert tema? Jakt og predatorbegrensning er dei to faktorane vi i størst

grad kan regulere. Fredning og skotpremie på korp, røyskatt, måker, kråker og liknande. Rev er det vel allereie skotpremie

på dei fleste stader?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Totalfredning, for rypa, er jo veldig smart ;)

Det må isåfall være fordi du generelt er mot jakt.

Jeg var ifjor høst på et foredrag med en høyskoleamanuensis fra HIT som hadde forsket på rype i over 40 år. Han presenterte følgende regnestykke:

Ved inngangen til vinteren er det, i et normalår, ca 7 mill ryper i Norge. Disse består av 2 mill voksne og 5 mill årets kull. Iløpet av vinteren tas 3 mill av rovdyr, og 1 mill dør av ulykker og annet (litt vinterjakt inkludert)

Vårens bestand er 4 mill typer. Disse legger 15 mill egg. 5 mill egg tas av rovdyr før klekking. Av 10 mill klekkede kyllinger tas 5 mill av rovdyr innen jaktstart. Jegerne tar 0,5 mill og nye 1,5 mill tas av rovdyr og andre årsaker før vinteren setter inn på nytt. Da er vi tilbake på 7 mill.

Ser dere hvor liten del av totalregnestykke jegerne utgjør. Det er ikke jakten man bør fokusere på, det er rovdyrene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det må isåfall være fordi du generelt er mot jakt.

Eller fordi vi ønskjer å ha ei rypestamme vi fortsatt kan hauste av om 20 år.

Du må tilbake til byrjinga av 2000-tallet før du finn 500.000 felte ryper i Norge. Etter det ligg fellingskurva meir eller mindre i fritt fall med

dårlegaste noteringa for tre år sidan med 165.000 felte fugl. Dei to siste åra har det gått opp litt og fjoråret endte på 230.000 fugl.

Så beklager, høgskuleamanuensisen din brukar litt utdaterte tall i reknestykke sitt. Tillater meg også å stille meg litt skeptisk til statiske

utrekningar om utvikling i faunaen.

Skjult lenke - logg inn for å se den Forstår ikkje korleis dei kan vinkle dette positivt med oppgang når ein veit korleis fellingstalla var

for ti år sidan.

Sitat: I 2011/2012 var det ein oppgang på heile 85 prosent. Med andre ord vart omlag 32.000 ryper felt i Finnmark sist jaktår mot 17.000 i

2010/2011. Det var eit BRA år i mange Finnmarkskommuner. Sitat slutt. Interessant å sjå korleis dei definerar bra når det i opninga av

avsnittet er kommentert at seks år tidlegare vart det felt tre gonger så mykje fugl som i eit bra år.

Løgn, forbanna løgn og statistikk....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette var ikke ment å være noe eksakt statisktikk. Tallene jeg fremla var ment for å anskueliggjøre hvor liten del av totaltregnestykket rypejakt utgjør for bestanden, tilfeldivis med utgangspunkt i et normalår. Ved høyere eller lavere bestand ser tallene selfølgelig annerledes ut.

Det er rovdyrene som styrer bestanden og ikke jegerne. Om rypene ble fredet nå vil det ikke ha en dritt å si for bestanden om 20 år.

Jakt på rev, mår, kråke og ravn derimot.....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skyt og fangste smårovvoilt; det funket før og funker nå, men er kommet litt i posisjon hvor det sees på som en slags ekstremisme; naturen skal regulere seg selv må vite..

Og ikke minst-skyt måser på fjellet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jakter selv rype og har sett utviklingen de siste årene på "mitt" terreng: jevnt og bratt nedover.

De siste ti årene har antall rypejegere økt og antall skutte fugler har i snitt sunket. Den faktoren som alle later til å glemme er været. Hva har f.eks en kald og våt vår å si for klekkingen? Hva med flere slike vårer etter hverandre?

"Regnestykket" til høyesteamanuensisen er sterkt villedende dersom det presenteres uten å spesifisere at alle tallene er +/- ca, omtrent 25% med store årlige og lokale svingninger OG ytterligere faktorer som man enten ikke tar med eller ikke kjenner.

Mitt ørlille bidrag i år blir 8 patroner pr dag og lengre pauser. Skulle gjerne sagt at jeg legger igjen børsa til fordel for kamera, men da kommer jeg på fotoutstyrgaleien rett etter å ha snekret Den Perfekte Fuglehagle og det blir ikke bra for økonomien.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I mine trakter har fjellrypebestanden vært vært ganske stabil siden jeg begynte å jakte rype for 20 år siden, men det har blitt mindre lirype. Her har også antall rypejegere bare blitt mindre og mindre. I tillegg har rypejakta startet 1 oktober i store deler av kommunen de siste 10-15 årene. Da kan en ikke legge skylden på rypejegerene her i kommunen, men jeg har mine tanker om hva grunnene kan være. Jeg tror at kaldere vår og sommer, økt trafikk i fjellet, rovvilt, hytteutbygging og snøscootertrafikken i fjellet har eksplodert de siste årene. Jeg tror summen av dette er med på å redusere rypebestanden, og så kommer jakta i tillegg.

I fjor høst gikk jeg meg på 4 forskjellige steder på en dag, der rovfugl hadde tatt rype. Og videre har det blitt veldig mye måker i fjellet her de siste årene, regner med forsyner seg grovt av egg og rypekyllinger.

Det er fjellrype jeg jakter på, mest pga at det fører meg på en "annerledes fjelltur". Utbyttet betyr bare mindre og mindre, turen teller mest. Jeg har i flere år nå hatt en selvpålagt baglimit på 3 ryper pr jaktdag. I fjor skjøt jeg 4 ryper, selv om jeg hadde mange turer. Men til tross for at det var en høst med mye dårlig vær, og at jeg skjøt lite rype, hadde jeg noen meget fine turer :)

Men jeg er bekymret for rypa, jeg tror begrensninger i jakttid og baglimiter er en god start, så får en ta mer drastiske tiltak om nedgangen fortsetter. Å totalfrede rypa bør være siste utvei, rypejakta har sterke røtter i Norge og det er sterke følelser i sving. Skulle det komme til at det er nødvendig med fredning skal jeg sette hagla i skapet tvert, men det blir som sagt med tungt hjerte, for opplevelsene mine jaktturer etter fjellrypa gir meg setter jeg veldig høyt.

Jeg tror at alle rypejegere vil det beste for rypa til syvende og sist.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og der var takseringsrapportene for gamleterrenget inne. Sånne bør taes med en solid klype salt, men dette er det dårligste av en rekke dårlige år.

Normalt høster vi av overskuddet. Nå ser det ut som om man bør være forsiktig med uttaket - er du rypejeger og ikke ser kyllinger i høst, husk at det du da skyter er stamfugl.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Blir rovdyrjakt til høsten ser jeg :)

Bare synd de aller fleste jegere føler seg alt for høyt hevet over slik en slavejakt. Og jeg som trodde vi jaktet for rekreasjonen og mestringsfølelsens skyld :neutral:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og jeg som trodde vi jaktet for rekreasjonen og mestringsfølelsens skyld :neutral:

Sjølv jakter eg for matauk og for å forvalte ein naturressurs.

Småviltforvaltninga har eg aldri forstått meg på, og derfor jaktar eg heller ikkje småvilt. Men dersom småviltjegrane jaktar for rekreasjon og mestringsfølelse, forstår eg at det kan vera ei forvaltningsmessig utfordring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.