Jump to content
IGNORED

Lite med Ryper i år.


Kristian123
 Share

Recommended Posts

Ikke noe mindre ryper på Hardangervidda og Sør-Jotunheimen enn de siste par årene etter min mening, men jeg har sett veldig mange små kyllinger. Trolig har det første kullet dødd, og de har lagt nye egg. I forrige uke så jeg et par kull med kyllinger som ikke kunne fly enda.. De overlever neppe vinteren.

Link to comment
Share on other sites

Har vært på få turer i sumar og sett enda færre ryper.

Sjølv om det ikkje er jakt som er hovedårsaken til at rypebestanden ligg nede kjem jakta på toppen av dei andre faktorane. Å jakte no

er som å sparke ein som ligg nede.

Fatter ikkje kvifor totalfredning ikkje er eit meire debattert tema? Jakt og predatorbegrensning er dei to faktorane vi i størst

grad kan regulere. Fredning og skotpremie på korp, røyskatt, måker, kråker og liknande. Rev er det vel allereie skotpremie

på dei fleste stader?

Link to comment
Share on other sites

Totalfredning, for rypa, er jo veldig smart ;)

Det må isåfall være fordi du generelt er mot jakt.

Jeg var ifjor høst på et foredrag med en høyskoleamanuensis fra HIT som hadde forsket på rype i over 40 år. Han presenterte følgende regnestykke:

Ved inngangen til vinteren er det, i et normalår, ca 7 mill ryper i Norge. Disse består av 2 mill voksne og 5 mill årets kull. Iløpet av vinteren tas 3 mill av rovdyr, og 1 mill dør av ulykker og annet (litt vinterjakt inkludert)

Vårens bestand er 4 mill typer. Disse legger 15 mill egg. 5 mill egg tas av rovdyr før klekking. Av 10 mill klekkede kyllinger tas 5 mill av rovdyr innen jaktstart. Jegerne tar 0,5 mill og nye 1,5 mill tas av rovdyr og andre årsaker før vinteren setter inn på nytt. Da er vi tilbake på 7 mill.

Ser dere hvor liten del av totalregnestykke jegerne utgjør. Det er ikke jakten man bør fokusere på, det er rovdyrene.

Link to comment
Share on other sites

Det må isåfall være fordi du generelt er mot jakt.

Eller fordi vi ønskjer å ha ei rypestamme vi fortsatt kan hauste av om 20 år.

Du må tilbake til byrjinga av 2000-tallet før du finn 500.000 felte ryper i Norge. Etter det ligg fellingskurva meir eller mindre i fritt fall med

dårlegaste noteringa for tre år sidan med 165.000 felte fugl. Dei to siste åra har det gått opp litt og fjoråret endte på 230.000 fugl.

Så beklager, høgskuleamanuensisen din brukar litt utdaterte tall i reknestykke sitt. Tillater meg også å stille meg litt skeptisk til statiske

utrekningar om utvikling i faunaen.

Hidden Content

Forstår ikkje korleis dei kan vinkle dette positivt med oppgang når ein veit korleis fellingstalla var

for ti år sidan.

Sitat: I 2011/2012 var det ein oppgang på heile 85 prosent. Med andre ord vart omlag 32.000 ryper felt i Finnmark sist jaktår mot 17.000 i

2010/2011. Det var eit BRA år i mange Finnmarkskommuner. Sitat slutt. Interessant å sjå korleis dei definerar bra når det i opninga av

avsnittet er kommentert at seks år tidlegare vart det felt tre gonger så mykje fugl som i eit bra år.

Løgn, forbanna løgn og statistikk....

Link to comment
Share on other sites

Dette var ikke ment å være noe eksakt statisktikk. Tallene jeg fremla var ment for å anskueliggjøre hvor liten del av totaltregnestykket rypejakt utgjør for bestanden, tilfeldivis med utgangspunkt i et normalår. Ved høyere eller lavere bestand ser tallene selfølgelig annerledes ut.

Det er rovdyrene som styrer bestanden og ikke jegerne. Om rypene ble fredet nå vil det ikke ha en dritt å si for bestanden om 20 år.

Jakt på rev, mår, kråke og ravn derimot.....

Link to comment
Share on other sites

Jakter selv rype og har sett utviklingen de siste årene på "mitt" terreng: jevnt og bratt nedover.

De siste ti årene har antall rypejegere økt og antall skutte fugler har i snitt sunket. Den faktoren som alle later til å glemme er været. Hva har f.eks en kald og våt vår å si for klekkingen? Hva med flere slike vårer etter hverandre?

"Regnestykket" til høyesteamanuensisen er sterkt villedende dersom det presenteres uten å spesifisere at alle tallene er +/- ca, omtrent 25% med store årlige og lokale svingninger OG ytterligere faktorer som man enten ikke tar med eller ikke kjenner.

Mitt ørlille bidrag i år blir 8 patroner pr dag og lengre pauser. Skulle gjerne sagt at jeg legger igjen børsa til fordel for kamera, men da kommer jeg på fotoutstyrgaleien rett etter å ha snekret Den Perfekte Fuglehagle og det blir ikke bra for økonomien.

Link to comment
Share on other sites

I mine trakter har fjellrypebestanden vært vært ganske stabil siden jeg begynte å jakte rype for 20 år siden, men det har blitt mindre lirype. Her har også antall rypejegere bare blitt mindre og mindre. I tillegg har rypejakta startet 1 oktober i store deler av kommunen de siste 10-15 årene. Da kan en ikke legge skylden på rypejegerene her i kommunen, men jeg har mine tanker om hva grunnene kan være. Jeg tror at kaldere vår og sommer, økt trafikk i fjellet, rovvilt, hytteutbygging og snøscootertrafikken i fjellet har eksplodert de siste årene. Jeg tror summen av dette er med på å redusere rypebestanden, og så kommer jakta i tillegg.

I fjor høst gikk jeg meg på 4 forskjellige steder på en dag, der rovfugl hadde tatt rype. Og videre har det blitt veldig mye måker i fjellet her de siste årene, regner med forsyner seg grovt av egg og rypekyllinger.

Det er fjellrype jeg jakter på, mest pga at det fører meg på en "annerledes fjelltur". Utbyttet betyr bare mindre og mindre, turen teller mest. Jeg har i flere år nå hatt en selvpålagt baglimit på 3 ryper pr jaktdag. I fjor skjøt jeg 4 ryper, selv om jeg hadde mange turer. Men til tross for at det var en høst med mye dårlig vær, og at jeg skjøt lite rype, hadde jeg noen meget fine turer :)

Men jeg er bekymret for rypa, jeg tror begrensninger i jakttid og baglimiter er en god start, så får en ta mer drastiske tiltak om nedgangen fortsetter. Å totalfrede rypa bør være siste utvei, rypejakta har sterke røtter i Norge og det er sterke følelser i sving. Skulle det komme til at det er nødvendig med fredning skal jeg sette hagla i skapet tvert, men det blir som sagt med tungt hjerte, for opplevelsene mine jaktturer etter fjellrypa gir meg setter jeg veldig høyt.

Jeg tror at alle rypejegere vil det beste for rypa til syvende og sist.

Link to comment
Share on other sites

Og der var takseringsrapportene for gamleterrenget inne. Sånne bør taes med en solid klype salt, men dette er det dårligste av en rekke dårlige år.

Normalt høster vi av overskuddet. Nå ser det ut som om man bør være forsiktig med uttaket - er du rypejeger og ikke ser kyllinger i høst, husk at det du da skyter er stamfugl.

Link to comment
Share on other sites

Og jeg som trodde vi jaktet for rekreasjonen og mestringsfølelsens skyld :neutral:

Sjølv jakter eg for matauk og for å forvalte ein naturressurs.

Småviltforvaltninga har eg aldri forstått meg på, og derfor jaktar eg heller ikkje småvilt. Men dersom småviltjegrane jaktar for rekreasjon og mestringsfølelse, forstår eg at det kan vera ei forvaltningsmessig utfordring.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy