Jump to content

Grimner

+Sponsor
 • Posts

  1,611
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Grimner

 1. Utgangspunktet på 8,5 kg er veldig bra - et stykke opp til de som trenger minst 20 kg for samme turen. Hygiene i toer'n er morsomt. Jeg hadde tatt med et par tørk i papir for nødsfall, men hvis du holder øynene åpne underveis, så er naturen full av dopapir. Ormegress, gress (tørt og grønt) og diverse mose er fint. Plukk pent og forsiktig der det passer, så er du klar for dagens og trenger ikke dra med mer enn nødvendig. 3 par ullsokker - fin kvalitet, men du trenger høyst to par, egentlig 1 par dersom du skyller dem i vann underveis. Spork.... tja, jeg synes nå en skje er mindre søl. Ikke noe kompass... vel, speilkompass er unødvendig, men hadde vært greit med et lite og enkelt ett sånn i tilfelle. Takk meg når batteriene dør og tåka kommer rullende. Vurderingen din av sekken er etter mitt syn helt riktig. Det er ikke en blytung pakkramme sekk med ramme i stål og lekre detaljer i messing vi snakker om og det at den bærer godt er viktig. Men det finnes sekker med samme volum, helt fin bærekomfort og halve vekta - til neste år 0 bamsemums - nå ble jeg trist her, men for å være helt praktisk: hva redder dagen dersom alt har gått på tverke? En pose sukker og fett nederst i sekken. To kniver - en Gerber og en Victorinox? Gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør; det holder lenge med en. Hadde tatt med litt solid sytråd eller tanntråd samt en synål. Fin til reparasjon av det meste og ved vannblemmer: tre en tråd gjennom blemma og la den være der over natten. Virker som en veke og sørger for at blemma er borte til neste marsj.
 2. Ja, og har det på samme måten Hvis Helsport ikke har råd/tid/oppmerksomhet nok til å rette et par skriveleif, hvor mange feil er det da på teltene deres? Jeg vet at det ikke er noen sammenheng, men det er en type rask konklusjon vi gjerne gjør.
 3. Hva med "TREK er enkle, rimelige 3-sesongstelt." Som det står er det en sarkastisk brodd mot Trek-serien og/eller campingplasser. Hvilket er dårlig markedsføring. Noterer at rofferdal ikke stoler på noen
 4. Underlag og sovepose først er det lureste (etter teltet), ja. Men det var en liten Esbit brenner som forsvant inne i en liten kjele som startet meg på tanken om at ting kunne være lettere, så du er herved advart Men uansett vekt; det er kjekt å ha hele kjøkkenet i ett - ryddig å pakke, orden i bruk.
 5. Stilig. Jeg liker kokesystemer som er "alt-i-en-kjele". Bare for å plage deg, men kvist og Esbit tar mindre plass enn gass...
 6. Det blir en fin tur, men ta det pent gjennom Helvetsgjela. Langs vannet der vil det sannsynligvis ligge snøskavler som er i ferd med å smelte. Frem til Sandhaug er det gode bruer der du trenger det (Leiro). Mellom Litlos og Hellevassbu er det også bruer. Med hensyn til teltplasser med beskyttelse for vind: landskapet er ikke så flatt som det ser ut på kartet. Du vil finne stein og hauger som gir ly for vinden - håp på vind som blåser bort myggen!
 7. Full fart forover - vidda venter!
 8. Sant, sant; kjøpesummen ser vi ikke på og 2 kg er jo direkte luksøriøst. Var det kanskje 1,5 kg jeg tenkte på? I alle fall der man bretter tarp, bygger sekk og er nøye med utvelgelsen av soveplass.
 9. Du kan jo se på hvordan du får de tre ned i rundt 3 kg. Da har du et godt utgangspunkt for en lett oppakning. Spesielt vanskelig er det heller ikke - når folk presser de tre ned i under 2 kg, da snakker vi kunst.
 10. En uke = en hviledag. Når du har såpass mye på din side, så blir det ikke for å "komme seg igjen" (ved skader hjelper en dag fint lite), men for å bli kvitt stressfaktoren med å gå på tid. Den verste turen jeg har gått var fem dager hvor jeg måtte rekke frem på et gitt tidspunkt. Himla styr hele turen (og en feit, rød varsellampe). Så gi deg selv god tid. Kanskje er det godt å ligge lenge om morgenen en dag eller la lunsjen skli over i en lur før middag. Lukt på blomstene og la regnet slå i teltduken. Vet ikke hva du mener med "tung sekk", men det kan være verdt å kikke på vekten. Ved siden av gnagsår er det sekken som trekker ned på turer. Og på Omveien er du ikke på "ekspedisjon", men på tur og trenger ikke ha mat for to uker i sekken. Ser ut som en fin rute - litt flaks med været innemellom, så blir det bra!
 11. Grimner

  Hytter

  Kronikk fra NINA: [Hidden Content] Det er særdeles sjokkerende å møte påstanden om at politikkere lyver når det passer dem, men jeg tror vi kan gå i mer konstruktive retninger. Hva med en ny hyttestandard? - selvforsynt med strøm - resirkulering av vann og kloakk - nærmeste parkering er 200 meter unna ... er tre punkter som synes for meg å være en god start for å kutte i størrelse og bruk.
 12. Nå følger jeg dårlig med, men så vidt jeg vet så har vel Helsport ennå et stykke å gå før de har monopol på telt. Hvis du ikke synes at kvalitet og pris står i forhold til hverandre, så er det mange andre muligheter. Hva med heller å spørre forumet følgende: "Her er Helsport-teltet jeg ser på, men jeg liker ikke prisen. Hvilke andre telt anbefaler dere?"
 13. Nå er du veldig sårende, Skaubjønn. Nettopp tilbake fra en todagers i Østmarka og her disser du hele ekspedisjonen? Overrasket av ville dyr (rådyr), villedet av gretne innfødte (gretne innfødte) og kart fra en fremmed i en dunkel bar (Kartverket), skremt av trommer i natten (søppelgjøkene kalt "russ" (denne gjengen havner på Stortinget om ikke så mange år - takk, jeg bidrar gjerne til din deperesjon)). og desperat slitt mot målet (trefall og egen feilvurdering av form) og det skal liksom ikke være en heildundrende ekspedisjon? Om sarkasmen ikke var klar nok: ja. Når turen ikke går lengre enn en dagsmarsj fra "sivilisasjonen", da er ekspedisjonsbegrepet utenfor rekkevidde. Og jeg tror Skogens Stønn er inne på noe. Skjønt, vi lever i den dårlige ironiens verden. Kanskje det er humor når folk blåser seg opp. Jeg har aldri gått på ekspedisjon. Når jeg ser på ekspedisjoner fra tidligere tider, så skjønner jeg at jeg kommer aldri til å gå på noen ekspedisjon, med mindre ad astra.
 14. Hvis vi måtte utruste en ekspedisjon for å lete etter slapt språk, da hadde vi ikke hatt daglige påminnelser om hvor fulle av feil vi er. Med på at ordet "ekspedisjon" blir utvannet når en tur i Femundsmarka skal være nok. Men dersom den turen omfattet f.eks oljemaling av scener fra Femundsmarka og deltakerne måtte ha med seg maling, staffeli og lignende, da lukter det fugl. Ekspedisjon = lang tur + formål/utstyr utover det man trenger for transport. Så om det kan være noen trøst for mange av dagens "ekspedisjoner", så gikk Lars Monsen en tur i Alaska. Er heller ikke nødvendig å slenge om seg med fjonge ord. "Tur" inneholder så mye at man er i godt selskap.
 15. På kortere turer er det vel bare å slå seg løs. Vitsen med frysetørret er å spare vekt på lengre turer. Men jeg synes vi burde heve lista når lekre måltider tilbedres i friluft. Uten å nevne navn, så har vi her i tråden en herlig middag i skjønne omgivelser. Så langt 10 av 10 mulige poeng. Må dessverre trekke hardt for den røde boksen ved siden av. For øvrig; ukrainerne skryter fælt av feltrasjonene sine, så der har vi en variant om et par års tid.
 16. Med 9 og 7 cm tykt underlag, blir mitt spørsmål: hvor mye blåser du opp underlaget? For lite luft er selvforklarende, men med 90-80% av "sprekkeferdig", så vil madrassen føye seg bedre etter kroppen. En annen løsning som virker for tilsvarende smerter i hoftene, er å lage seg en smultring i skumgummi - kanskje en 'U' hvor armen ligger inne i u'en. Eller du bør stokke armene på en annen måte. Prøv deg frem, men for min del er en håndflate halveis inne i den andre en god start. Men med de underlagene, så ser jeg meg nødt til å stemme frem den siste bemerkningen til Skogens Stønn.
 17. Ikke nødvendigvis noe aber å starte med blanke ark og jegerprøven. Kulturen rundt jakt kan være ymse. Utmerkede tips allerede, men jeg legger til to: Ha orienteringen i orden. Å gå seg vil med sekk på ryggen er en ting; med våpen er noe helt annet. Tren på behandling av våpen og bruken. Sikkerhet og trygg bruk er viktig. Slår gjerne et lite slag for at man bør ha god kunnskap om hvordan redskapen virker også. Da får man en forståelse for vedlikeholdet og hvor ting kan gå galt.
 18. Ser vel heller dette som et sjeldent tilfelle av ærlig markedsføring. Har ikke Rondane selv, men det er ikke overraskende at en kniv med så tynn rygg mot spissen vil bøye seg og knekke under den behandlingen. Eggen er skarp som vist i starten av videoen, men med det stålet vil det fort bli hakk dersom kniven brukes uten en smule finesse. Går greit å slipe tilbake. Jeg tror Rondane er en kniv... ikke et huggjern eller en boksåpner. Det viser videoen godt. "Jeg vil ha penga tilbake på garantien!" "Hva gjorde du med kniven?" "Hugget i gråstein!" "Så du videoen?"
 19. Godt å se at det er noe du er amatør på, Skogens Stønn. Prøv skyfri himmel, 210 grader og krysning av reingjerde ved hjelp av grensevarde, så skal vi snakke. Tilbake til vett og forstand... Det er også greit å få et forhold til hvor sola står på himmelen. Kan gi en pekepinn på omtrentlig retning. Når du har tatt kompasskurs, hold en hånd over solen når du står i marsjretningen. Da blir det lettere å huske og dermed holde retningen.
 20. Du må nesten prøve først. Isoleringen er mer enn god nok, men spørsmålet er komforten. Og den følelsen vil variere fra person til person. Prøv - om du snorker natten gjennom; gratulerer, du slipper unna med mindre i sekken og mer i lommeboka. Hvis du blir kjent med skjelettet, vel, det er et hav av mykere madrasser som du kan legge oppå skumgummien.
 21. Tror ikke det er så mange turgåere som har gått i fella, men skogsarbeidere er mer utsatt. Er vel kombinasjonen av skogfall som er ryddet og hvor veltene har blitt stående pga frost som blir skumle når temperaturene stiger.
 22. Har bare vært i området inntil Hårteigen (som du bør svinge innom), og det er lett og fint terreng. Gode sjanser for diverse blodsugere i juli. En sekk på 35 kg ville for meg kreve et mindre mirakel om jeg skulle komme over en mil første dagen. 9 km andre dagen, 8 km den neste... Selv om du er i mye bedre form enn meg, så vil det muligens være verdt å se litt på hva du pakker i sekken. Hva er det som veier så mye? Det kan bli varmt, så noe lett og luftig tøy kan være gull verdt.
 23. Greit; da organiserer du lista akkurat som det passer deg! Ingenting i veien for at du for eksempel lager en hovedliste delt opp etter hvor ting er (utstyr på loftet, under trappa, i garasjen, under sofaen, bak kjøleskapet osv) og så plukker derfra til pakklista når du skal ut på tur. Lag den/de listen(e) som virker for deg og dine turer. Poenget er ikke å lage den fineste lista, poenget er å komme seg på tur.
 24. Hva er det som alltid blir med, uansett? Hvis du har alternativer til den faste kameraten, kvitt deg med dem. Pleide å gå flere runder om hvilken kniv jeg skulle ha med. Tok meg pinelig mange turer før jeg skjønte at det endte med samme kniven hver gang. Det var steg en - sliter en smule med steg to... Det er ikke lett å ha for lite, men det er ikke nødvendigvis bra å ha for mye heller.
 25. Er nok flere gode poeng med det. Ett av dem er at hvis nabolaget vet at du har lager, så er det plutselig nabaolagets lager om ting skulle skje. Lurt å samarbeide med naboen, men f.eks 10 kg ris forsvinner fort om 100 munner skal mettes. Brasil? Ja, ja, skal vi se... Jamaica har bedre kaffe OG rom.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy