Gå til innhold
Kikut

Vil pussing av løp påvirke kulebanen?

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.

Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.

Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 

Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :

- Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 

- Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 

- Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?

 

Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!

Endret av Kikut

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en ny rifle med mindre kaliber som jeg har skutt mye med i høst/vinter for å bli godt kjent med den og ammunisjonen. Har pusset/ikke pusset osv ifm testskyting/innskyting og har aldri hatt avvik på første skuddet som samsvarer med det du beskriver... 

Eneste jeg har hatt av avvik er noen få cm høydeavvik (for hele serier) i forhold til forrige skyting. Disse har jeg tilskrevet at kikkert har fått et lite avvik ifm lagring i trang bag eller lignende...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Hei

 

Aldri opplevd noe slik. "noe nedoverhelning" ? Så lenge holdet er så kort så skulle ikke hellning oppover eller nedover ha noe å si. MEN det er forskjell på å skyte "rett" frem og å skyte med løpet nedover. Tipper du har skutt over. Sakset fra "Kammeret"

Her har du eks. på en hjemmeladet 3006 Swift 165gr. Innskutt på 100m.

 

Data hentet fra Ballistic FTE prog.

 

50m 20 grader opp eller ned, ingen forandring i treffpunkt.

50m 30 grader ----II----- , ingen forandring i treffpunkt.

50m 45 grader ----II----- , en mellomting mellom ingen ting og 1 cm over siktepunkt.

 

100m 30 grader ----II-----, 1 cm over siktepunkt.

 

Dvs. i praksis akademisk liten forskjell

 

mvh

 

jenspetter

Endret av jenspetter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Kikut skrev:

Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta -

Du skyter vel ikke med oljet løp? 

Nå er det lenge siden jeg har skutt med rifle, men både i militæret og da jeg hadde egen rifle så ble alltid løpet rengjort ved å trekke en ren pusselapp gjennom, en eller to ganger, like før skyting eller jakt. Jeg vet ikke om olje i løpet vil påvirke kulebanen, men jeg er tilbøyelig til å arkivere skuddet du beskriver under "brukerfeil", altså mener jeg at det er større muligheter for at årsaken ligger hos skytteren enn hos rifle eller ammunisjon.  Jeg har bommet på sittende rype med hagle, og da lå årsaken i at kolben på våpenet var for lang for meg. Men dette gjorde seg gjeldende hver gang jeg skjøt, ikke bare en gang. Kolben ble senere justert med godt resultat for meg, ikke for rypene.

 

5510e5e9d793b3d2b8b6481abc99a9af.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror ikke noe på skjevt skudd etter puss, men marginal endring av vinkler i skytestilling kan gi "skjeve" serier, men langt unna "bom".

Anekdote: Regnvåt Kragh ga skjeve serier, oppe til høyre om jeg husker rett.

Før skyting : Tørrpuss.

Unngå generelt olje i magasin og kammer, og om det er noe må det fjernes nøye.

Tror mest på dårlig avtrekk, patron med feilladning, strå eller kvist i kulebane, dyret flyttet seg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg ville vel også være mer tilbøyelig til å tro på et gresstrå eller noe sånt i kulebanen.  Evt at det har kommet noe rusk i løpet før dette skuddet? Det er ikke rare greiene som skal til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er ganske normalt med avvik i treffpunkt fra nypusset løp til neste skudd, men det er vel skjelden at dette utgjør så mye at du bommer på en rein på 70 meters hold. Her er det nok andre ting som har spilt inn. På så kort hold må det ha vært ekstremt bratt om vinkelen skulle ha ført til så stort avvik. Uansett kan det være lurt å teste på skytebanen hvor stort avviket eventuelt er ved nypussa løp, kontra tørrpusset, kontra etter første skudd..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis jeg har skutt en del skudd i løpet av en banesesong og bare trukket en oljefille gjennom løpet mellom en del økter , og så tar en skikkelig djevleutdrivelse med bronsebørste og mantelfjerner , da endrer treffpunktet  seg alltid. Mest på 223 rifla , men også på 7mm rifla. Noen cm. Ikke nok til å bomme på ringen på prøveskiva på banen , men det er rart med det. Noen ganger er det flere faktorer som spiller inn , og så kommer treffpunktendringen på 6- 7 cm på toppen. Og det blir bom.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 timer siden, REJOHN skrev:

Krag i regn ga stort avvik - slik jeghusker det fra 10 til ener i øverste venstre hjørne.

 

oppe til venstre var det ja. begynner å bli noen år siden jeg var aktiv med baneskyting 😊

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Interessant lesning.

Jeg var skarpskytter (sniper) i FN-styrken, hvor jeg brukte både rifle og AG3. Mener å huske at vi måtte testskyte etter våpenpuss, men lenge siden nå.

PS: Har ikke skutt noen😊

Endret av Jan@

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei alle!

Tusen takk for gode og konstruktive tilbakemeldinger! Bare for å konkretisere; jeg drar selvfølgelig en tørr fille gjennom løpet etter olja. Forskjellen denne gang var at jeg hadde gått hardt til verks med børster og rens..

Jeg har vel landet på at jeg sannsynligvis hadde et dårlig avtrekk, men kommer uansett til å teste dette inngående på banen før årets jakt. Kanskje det var en blanding av flere faktorer, slik noen av dere nevner. Bomskudd og i verste fall skadeskyting er alltid et lite mareritt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

TS. Å fjerne mantelavleiringer, påvirker normalt treffpunktet. Og bedrer sammlingene. Olje i løpet er som du vet, ikke bra. Og du får nok ikke fjernet all olje, med en tørr pusselapp. Bruk av rensveske, er en fordel og så tørrpusse til slutt. Samme med å stille på jakt, eller i konkuranse med nypusset løp, er ofte uheldig. Kan være avhengig av våpen. Jeg bruker alltid å skyte noen skudd etter puss, før både jakt og konkuranse. Og det er vel det som anbefales av de fleste. Men alt dette, er nok ikke årsaken til din totale bomskudd. :) 

Selv rifler og hånvåpen som skyter blukuler (med fett), er det viktig å fjerne olje. Samt å skyte noen skudd, før det gjelder.

Det er krevende å løpe 2 km og kanskje med mye adrenalin i blodet, for så å avlevere gode skudd. Og forhåpnentligvis, uten "dyresjelven" :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

  • Av AmundJS
   Hei 
   Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.