Jump to content

REs

Aktiv medlem
 • Posts

  4,886
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  77

Everything posted by REs

 1. Et lite spørsmål nå før jul. Min kone hadde en liten runde på julepresanger til barna, og da ble de som vanlig spurt om det var noe de trengte. Vi kjøper helst ikke ting vi ikke trenger og da pleier vi å stille spørsmålene: Har jeg lyst på det, og trenger jeg det? Hvis svaret er ja på begge så er det greit, men hvis svaret er nei på et av spørsmålene så blir det ikke kjøpt. Begge mine barn er voksne og har nylig "flydd ut av redet". Eldstemann som både er glad i, og flink til å lage mat ønsket seg en spesiell kokkekniv og det var jo greit. Ordinær pris ca. 1500,- og da var lita lagt for prisen. Yngstemann jobber i forsvaret og liker å dra på tur med jerven duk og ellers minst mulig utstyr. Han kunne godt tenke seg en fiskestang til å ta med i sekken når han var på tur, og da burde jeg være på hjemmebane. Selv har jeg bare ca. 20 forskjellige komplette sett med forskjellige typer fiskestenger og sneller, pluss en brukbar samling antikke stenger og sneller så dette burde gå greit. Problemet er gare at jeg alltid går for "high end" utstyr med god kvalitet og da sprenges lett et budsjett på ca. 1500,- Stangen skal nok primært brukes til innlandsfiske , vann og bekker/elver i områder med utgangspunkt Lillehammer. Selv om jeg stort sett styrer unna teleskopstenger så tenkte jeg at dette kanskje kunne passe til en som ikke har noe videre erfaring med fiske, og mine øyne falt på en "Shimano STC Mini Tele Travel", https://www.tradeinn.com/.../shimano.../136991551/p... ,men den må også ha en snelle. helst en haspelsnelle. Selv liker jeg godt Mitchell Avocet og sneller fra Shimano, men det trenger ikke å være en snelle av denne typen. Det er kanskje lurt å gå for noe som tåler litt tøff behandling og derfor ville det være interessant å høre hvilke erfaringer og meninger andre enn meg sitter med, både når det gjelder stang og snelle. Ps. Jeg hater å se Lars Monsen på tur, gjennom busker og kratt, med ryggsekk og montert fiskestang i hånda eller som en antenne på ryggsekken. Lurer på hvor mange stenger han har ødelagt på denne måten.
 2. Jeg lager marflo imitasjoner på en litt krum krok. Kroppen bindes av gummi/lateks og med noe sprikende fjær fra hanenakke som bein. Så vikler jeg litt kobbertråd rundt for å få litt vekt. Disse bør fiskes langs bunnen, med synkende snøre og trekkes litt støtvis fremover. Disse krepsdyrene lever stort sett på bunnen og i strandsonen og beveger seg stykkevis fremover langs bunnen.
 3. På 1980 tallet planla min kones bror og noen venner en ferietur med dykking som hovedtema. De skulle kjøre fra Grimstad til Kirkenes, korteste vei, og ta kysten sørover. På hjemturen skulle de besøke dykkerklubber, ta opp film og bilder, men det var bare et problem. De var studenter og manglet penger. De klarte faktisk å fullfinansiere turen pluss at de fikk låne en hel del dykkerutstyr fra Viking gummi i Stavanger. Da de kom hjem var dessverre Viking gummi i Stavanger konkurs og da de skulle levere tilbake utstyret så møtte de bare en vaktmester som ikke hadde noe firma som kunne ta imot utstyret. Han ba dem komme tilbake hvis Viking gummi ble startet opp igjen, men det ble det aldri noe av. Det burde være mulig, selv i disse korona tider, å få sponsorer til et friluftsstunt, men alle som sponser slike ting forventer å få noe tilbake. Det må nok være litt mer enn en egotripp med svak økonomi.
 4. Er vusvollen i slekt med den skotske haggisen? Den ligner litt.
 5. Allemannsretten gir deg lov til å telte i inntil to døgn i utmark og på fjellet, men på Miljødirektoratat sine sider kan du lese. "Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i lokale bestemmelser." I verneområder kan andre regler gjelde Du er velkommen til å nyte friluftslivet i verneområdene. Allemannsretten gjelder også her. Noen aktiviteter kan likevel være unntatt i områdets verneforskrift, særlig i naturreservatene. Drikkevannsforskriften og vannressursloven kan også legge restriksjoner på aktiviteten i et område. Sjekk med kommunen hvis du er i tvil. Er jeg i et verneområde? Slik finner du ut om du er i et verneområde: Last ned mobilappen til Miljøstatus kart I appen - trykk på det aktuelle området i listen over verneområder og trykk så på lenken til verneforskriften Verneforskriften lister opp hvilke aktiviteter du ikke kan gjøre https://www.miljodirektoratet.no/for-private/friluftsliv-og-allemannsretten/telt-og-hengekoye/
 6. Jeg har brukt et gammelt vaffeljern av støpejern på primus. Det tok veldig lang tid å få det varmt og så måtte jeg snu det ofte for at ikke oversiden skulle bli kald. Men så kjøpte jeg et nytt tur vaffeljern i aluminium og opplevde det samme som trådstarter. Noe av årsaken ligger nok i røra. Pannekakerøre fra pose er nesten umulig å steke pannekaker av ute på tur og jeg kan godt tenke meg at det samme gjelder for vaffelrøre fra pose. Jeg lager ofte pannekaker når jeg er ute på tur, spesielt hvis det er barn eller andre lite turvante folk med., men røra lages hjemme fra bunnen av. Forsøk å varme jernet godt opp hjemme og sett det godt inn med f.eks. rapsolje. La det stå på varmen og trekke og gi det en god dose olje. Da metter du porene i metallet og det legger seg en tynn hinne utenpå. Dette pleier å hjelpe. Jeg bruker en del jerngryter hjemme, og de blir vasket som andre gryter. Derfor må de ofte "kokes inn" med olje for ikke å ruste og for at ikke maten skal sette seg fast.
 7. Uten å vite det sikkert så ville jeg tippe på fugler, og kanskje svarttrost. Den leter etter mat under tørt løv og lignende og slenger da diverse planterester rundt om kring, Men det ser ut til å være svært systematisk arbeid, trosten er litt mer tilfeldig i sin aktivitet, så det er ikke godt å si hvem eller hva det kan være.
 8. Du kan kanskje risikere at en rev slenger innom i løpet av natten, men den er kun ute etter mat. Jerv eller andre dyr kommer nok ikke og fikler med sekken din, men kanskje du får besøk av en jerv hvis du har en jerven duk lett tilgjengelig. Fra spøk til alvor. De det er størst fare for at vil fikle med sekken din er andre folk som er ute, dyra holder seg oftest langt borte. (Piss litt oppetter trestammene i nærheten så er du ganske trygg for dyr.)
 9. Jeg kjøper en del sykkeldeler fra beikster.no og det har aldri vert problemer, verken med levering eller retur. Mange nettbutikker selger varer de ikke har på lager, men som sendes fra Kina eller et annet sted ute i den store verden. Dette har jeg aldri opplevd hos beikster.no Pengene kommer i retur, men det kan ta noen dager.
 10. REs

  #ete ute

  Jeg er litt engasjert i et prosjekt som er et samarbeid mellom Stavanger Turistforening og flyktningetaten i kommunen og på onsdag var vi ute og lærte litt om kart og kompass. Da ble det også laget mat ute på primus / stormkjøkken og den som tok seg av, eller lærte bort matlaging ute, var en dame som heter Hilde Grøtte. Hun har også nylig gitt ut en bok om matlaging på tur som er av et slikt format og er laget slik at du kan ta den med ut, den tåler vind og vær uten å bli ødelagt. Et interessant tilskudd til boksamlingen. https://www.friluftsbua.no/products/bok-eteute
 11. Stroppene som går under skoene er forbruksvare om sommeren. Jeg skifter disse ut med solide skolisser, det holder mye lenger enn de tynne strikkene som følger med.
 12. Jeg vet ikke sikkert, men jeg vil tro at det er viktig å beskytte den mot UV lys. Jeg har fått ødelagt en dykkerdrakt og et par nye gummistøvler som ble lagret slik at lys fra vinduet traff dem. Ikke sollys, bare dagslys. UV lys produseres også i lamper med lysrør. Om en Ally rulles sammen eller lagres montert betyr sikkert ikke så mye, men hvis den lagres sammenrullet så bør den nok oppbevares i romtemperatur. Plast og gummimaterialer som lagres sammenrullet og utsettes for kulde har en tendens til å miste elastisiteten og da kan du få bretter eller huller i materialet.
 13. Nå har jeg endelig fått tid til å se de to første episodene, men jeg må si jeg er litt overrasket over hva slags folk de tar med seg til fjells. Kaffelatte generasjonen, folk fra en asfaltjungel som ikke en gang klarer å holde soveposen tør. De griner og spyr og forstår ikke en gang at man må fylle på med mat når energien er brukt opp. Lurer på om de forstår at man må fylle bensin på bilen når tanken er tom?
 14. Jeg pleier å få med meg minst en ukestur i løpet av sommeren, men i år ble det ikke noe av. Dette viruset som folk plent skal drive på med ødela mye for turer som innbefatter overnatting på hytter. Jeg kunne jo bruke telt, men det er jo litt stas å komme inn på en hytte etter en dagsmarsj i fjellet, sette seg i en god stol, lage litt god mat og sove i en seng. Litt luksus må man vel kunne unne seg når man er blitt så voksen som meg.
 15. Det er fint inne på Blåfjellenden nå om høsten, og nå lengter jeg til fjells. I år har jeg bare hatt en snartur in til Viglesdalen med ny brannstige til den nye hytta, men ellers ingen ting. Hadde beregnet en høsttur, men så fikk jeg nærkontakt med en sirkelsag og nå har jeg gått en stund med bandasje og gips på høyre hånd. Da stoppet arbeidet med å renovere et bad opp og det eneste jeg kan gjøre er å gå å se på at høsten går mot vinter og at badet og gangen utenfor ser ut som et anleggsområde. Men det blir vel en ny mulighet får vi håpe.
 16. Hvis man har sett ei hulder så har mann sette ei hulder, det er det vel ingen tvil om. Jeg så ei hulder ved Langevann en gang, dvs. jeg kan ikke være helt sikker, for jeg kunne ikke se om hun hadde hale, men en høyreist kvinneskikkelse med klær og hår fra en helt annen tid enn vår. Hun var så tydelig at jeg spurte om det kom folk så sent, men så ble jeg oppmerksom på klærne og skjønte at det ikke var en fjellvandrer av dagens modell. Så forsvant hun i løse luften, eller ned i bakken, jeg vet ikke. Men tror jeg virkelig at det var ei hulder? Vel, hva kunne det ellers være? Hvis man mener at alt man ikke kan bevise bare er tull og overtro så beveger man seg raskt over i en diskusjon om religion etc. og det trenger vi ikke gjøre her.
 17. Jeg har et Hilleberg Akto telt som ble kjøpt inn for en ukestur fra Haukeliseter til Lysebotn. Det veier 1.2 kilo. Når jeg anbefaler telt som skal bæres så pleier jeg å si at et telt for en person ikke bør veie over 1,5 kilo, og for hver person som kommer i tillegg blir det + 1.0 kilo. Teltet bør ha plass til bagasjen utenfor soveseksjonen og hvis det er plass i åpningen til å fyre en primus så er dette bare et pluss. Det kan være greit, hvis værgudene ikke spiller på lag, å kunne lage seg litt varmt til frokost uten å måtte gå ut av teltet. Husk at et kilo ekstra i sekken ikke betyr så mye, men et kilo overvekt i sekken vil kunne bli som en stein i skoen på litt lengre turer.
 18. REs

  Reparasjon av ski

  Var innom en bekjent som hadde storopprydning i garasjen og der dukket det opp et par gamle ski. Skiene var ikke så interessante, men den ene var brukket, og brekker man en ski så må man selvfølgelig reparere den, og har man ikke tilgang på passende verktøy og lim så får man ta hva man har. I dette tilfellet ble det en tom hermetikkboks som hadde inneholdt erter Kjøtt og Flesk.
 19. REs

  Vadebukse

  Takk, Den skal jeg sjekke ut.
 20. Du må skaffe deg en overlock maskin. https://www.nettsykurs.no/overlock/hva-er-en-overlock.asp
 21. Ja alkohol har forskjellig virkning på forskjellige mennesker og toleransen avhenger også av korpsmasse og tidligere eksponering. Folk som drikker mye tåler ofte mer enn folk som drikker lite. Det er litt det samme som f.eks. morfin. Morfin brukes som smertestillende middel, og noen føler de får englevinger av et skudd morfin, men jeg blir kvalm og uvel og ved litt større doser så er det kvalme og oppkast. (Jeg blir nok aldri en god narkoman.)
 22. REs

  Vadebukse

  Jeg har en ABU vadebukse, svart neoprene, men den er lagt ut for salg. Nå skal jeg kjøpe ny, men er litt usikker på om jeg bør kjøpe med løse eller faste sko. Jeg vil ha en av den typen som er laget av Gore-tex eller lignende stoff. Jeg lånte en sånn vadebukse på en fisketur til Trysil, og det var en helt annen opplevelse å vade med den enn med min neoprene bukse. Jeg tar gjerne imot råd om buksetype også.
 23. Hvordan vet du at det er Fireline som skremmer fisken? Fiskerens oppførsel på fiskeplassen skremmer ofte fisken mer enn det du fisker med. Jeg arrangerte en gang et fiskekurs for Turistforeningen og første dag ute ved et fjellvann hadde jeg en artig opplevelse. Vi stod et stykke fra vannet og så ned på den aktuelle fiskeplassen. Årsaken var at jeg forklarte hvordan man ser seg ut en god plass og hvordan man oppfører seg når man kommer ned til vannet. Mens vi stod der kom det to andre personer som også skulle fiske. De gikk ned til vannet et stykke til siden for der vi hadde tenkt å fiske, hoppet ut på noen steiner som lå i vannet og begynte å fiske. Min kommentar var da at de personene får ingen fisk siden de skremmer fisken bort før de begynner å fiske. Vi gikk da forsiktig ned til vår fiskeplass, og i skjul bak en stor stein som lå like ved vannet kastet jeg mitt første kast. Det endte med en fin ørret, på første kastet. Så ventet vi litt før nestemann forsøkte seg, fremdeles gjemt bak en stor stein. Vi fisket der i ca 20 minutter og det ble landet 5 ørret av 8 fiskere. Personene som stod på steinene ute i vannet fikk ingen ting. Mange er ikke klar over at fisken ser fiskeren når han kommer ned til vannet og spesielt i fjellvann med klart vann kan fisken være veldig sky og rømmer vekk når den ser folk bevege seg ved vannkanten.
 24. Jeg har brukt mange timer på å vase opp snøre og reparere snella til min sønn bare fordi jeg var litt gnien på prisen. Kjøpte et sett med innebygget snelle og det ble bare kluss. Senere har jeg anskaffet litt bedre utstyr og det holder. Det er bedre å betale litt mer for utstyr som fungerer enn å sitte halve fisketuren og reparere og vase opp sen på barnas fiskestenger, og bedre blir det ikke når barna blir sure fordi de ikke får fisket.
 25. Det er ikke bare det visuelle som er problemet, men alt det arealet som ødelegges for å få bygget disse anleggene. Jeg beklaget meg en gang over at vegetasjonen i våre nære turområder ble pleiet som i en park eller en hage og at det resulterte i at fuglene ikke lenger finner verken mat eller hekkeplasser. Svaret var at da kunne de bare fly til andre plasser som ikke ble behandlet på denne måten. Veldig enkelt, men problemet er bare at slike områder blir det mindre og mindre av og de som er vil allerede være opptatt av andre fugler. Slik det er i dag så ødelegger vi naturen bit for bit, men arealet vi har å ta av vokser ikke. Det blir bare mindre og mindre og til slutt er det ikke mer igjen, og da er det for sent.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy