PTG

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  847
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  6

PTG last won the day on Januar 23

PTG had the most liked content!

Om PTG

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Lillehammer
 1. Hvor har du vært på tur i dag?

  Så stilig at de har nedskalerte havkajakker, de ser fine ut
 2. Ble anholdt av nysgjerrigper i utmark

  Skal ikke uttale med i denne saken, er jo veldig situasjonsbetinget med kroppsspråk m.m. hvordan det oppfattes etc. Jeg fikk også kjeft en gang ved parkering ifm isklatring. Vi spadde oss inn på en tømmervei som ikke er oppe om vinter'n, akkurat idet bonden kom på traktoren forbi. Først så var han litt arg (vi sperret veien om han skulle komme på å brøyte den...) men da vi fortalte hva vi var ute på og at vi gjerne kunne forlytte oss og om han hadde noen tips om annen parkering. Dvs helt flat respons fra oss, så ble enden på visa at det primært var folk som ikke hadde noe der å gjøre (les potensielle tjuvradder, kremmere, vegfanter, og alskens øvrige utenbygdsboende ...), men vi kunne bare stå der så lenge vi bare ønska, da denna vegen nok ikke ville bli brøytet med det første . Så litt vennlighet og litt om hvorfor en er der kan ta bort mye fremmedfrykt og usikkerhet tenker jeg. Jeg har også en historie med noe motsatt fortegn om fiskeoppsyn. To kollegaer og jeg skulle fiske i ett fjellområde (dropper å angi navn). Da vi skulle kjøpe fiskekort på lokalt sted (nær elva) oppdaget min superærlige og helt igjennom "hel ved" kollega at han hadde glemt å ta med kvittering for årsavgifta. Dette var helt uproblematisk sa ekspeditrisa, men min kollega ville allikevel sende kopi av kvittering seinere. Etter å ha fiska en liten time kom det en kar mot oss fra der vi kjøpte fiskekort. Vi spøkte med vår kollega (som da var 60 år) at nå må du beinfly, det er sikkert oppsynet og vi lo godt av det... også var det jaggu oppsynet, og han ville se papira ja. Og det ble bot og det hjalp ikke å nevne dialogen vi hadde hatt når vi kjøpte kort. Vi hadde jo selvfølgelig fryktelig moro av å være på tur med en "tjuvfisker" og at nå var det jo bare å tjuvfiske mer for han kunne umulig bli tatt to ganger på en kveld...osv. Men en ukes tid seinere fikk vi høre at vi nok ikke var de første som hadde opplevd dette der og at oppsynet "der oppe" faktisk var forlovet med ekspeditrisa 😳.
 3. Hvor har du vært på tur i dag?

  Likner på retningsstyrt antenne for ICE bredbånd. Skal jeg tippe ut fra bildet og vinkler på antennene, så er det hvite boksen mottaker for ICE signal e.l og så sendes signalet (forsterket 7-10 db) mot en tilsvarende antenne mottaker (som ligger i mobilskygge) nedi dalen ved fjorden.
 4. Så morsomt, denne er det håp for Jeg har bygd kajakk sjøl og reparerer stadig båter i kajakklubben som jeg er medlem av. Her er mine tips for amatør nivå fix: 1a. Skvalper vannet rundt? Om det er tilfelle så lag ett eller flere hull hvor det skvalper så det blir drenert ut. Om det ikke skvalper så består hulrommet mest sannsynlig av noe som gir oppdrift (isopor, flyteskum, -matte e.l.) og du har en større utfordring da dette vil holde igjen vannet. Da må du skape en luftsirkulasjon gjennom hulrommet, noen hull under og flere over og helst benytte god varme under aktuelt skrogområdet så vannet fordamper. Dette vil ta tid. Et tips er å veie kajakken på vekt, så du ser at noe skjer underveis. Uansett bør du få tørket ut området godt. 1b. slip ned området rundt og plugg igjen hullene med polyester resin (f.eks to-komponent fra Biltema) + eventuelt litt glassfiber til forsterkning. Alle riper kan også behandles på samme måte. Når du sliper for å få det jevnt, sørg for lufting eller støvmaske da slipestøvet er ganske aggressivt. 2. Du matter ned ved å benytte pussepapir før lakking, ikke benytt for grovt da det lett gir riper som du vanskelig blir kvitt igjen, begynn med kanskje 200 og avslutt med 300+ og bruk heller litt tid. Våtslipepapir er best. Ikke bruk maskin på runde flater, men slip lett for hånd eller med myk kloss som følger skroget. Synes noe glassfiber->sparkle eller grunne. Maling kan være billakk, båtlakk etc, Spraybokser er enklest på amatørnivå, alternativt pensel + skumfordriver, men det krever god hånd. Start på et sted som ikke synes så du finner ut avstand, fart og metode, det skal flyte ut, men ikke renne, for lang avstand og det blir for tørt og nuppete. Etter første runde vil litt pussing (300/500 papir) og fjerne pussestøvet veldig nøye, gi bedre finish. Avslutt med 2 strøk lakk med UV i. Det beste er så klart en to-komponent (f.eks fra Western Systems), men da koster lakken fort det dobbelte av båten, så igjen kan en vanlig billakk gjøre susen, og vil holde fint så lenge båten ikke ligger i vann året rundt. Husk at når skroget er helt rengjort før lakking er alt fett, barnehender osv viktig å unngå, og resultate blir bedre om du kan jobbe i støvfritt rom da alt støv vil gi nupper. 3. Anbefaler å veve opp igjen de setene som er der og heller tilpasse liggerunderlag til å sitte på, det gir minst jobb. 4. Jeg har dårlig korsrygg, og liker ikke å sitte, så det passer meg ypperlig at man burde sitte på knærne. Hva kan jeg bruke som underlag til det? Liggeunderlag eller knepads f.eks de som benyttes ved hagearbeid.
 5. Enig med Espen, man må ha noen avtaler, og manglende "OK" meldinger bør ikke utløse aksjoner. Ifm problemer med SPOT prøvde jeg å lese meg opp på de forskjellige teknologier, og etter det så skrotet jeg min egen SPOT og øvrige varianter som InReach etc Hvorfor, det viktigste først: - sendestyrken er for svak, teknologien er ikke robust nok, de er ikke "godkjent" som "SOS" enheter av myndighetene og har ikke en tydelig nettverksprioritet og silingsmekanismer på tvers av de kommersielle nettene og frem til responderende nødetat. I mine øyne er dette kommersielt utstyr med alt for lav robusthet til at de kan betraktes som "SOS" enhet i det hele tatt. På diverse forum finner man utallige brukeropplevelser som også utdyper dette. - "Nice to have features" som OK varianter gir kun gråsone info og oftere tvil (om de ikke kommer igjennom) enn reell nytte, dersom man ikke har veldig klare avtaler, men man må være klar over at man da legger press på mottakerne av disse meldingene, ett press som lett vil føre til bekymring og utløse redning. Jeg mener at et slikt press ikke bør overføres til pårørende, man har selv valgt å dra på tur! - Dersom behov ift turrisiko er det kun PLB som bør velges, og så kan man velge mobil (om dekning) eller satellitt telefon om behov for toveis kommunikasjon.
 6. Telt belysning

  https://www.fjellsport.no/black-diamond-voyager-ultra-white-1.html?___store=fjellsport_no_nb&nosto=nosto-page-product1 Suveren teltlykt, brukt i en-manns til store familie telt.
 7. Høyfjellsklatring i Jotunheimen etter kurs

  Ja, Agent Orange så klart. Den har jeg ikke klatret, men andre i Klatreklubben (som er på turklatre nivå) melder om fin rute. Enig lurt å ha graden inne. I Mine Notater for Sternscnuppe har jeg antydet 5'er tallet, men en tl. som noe tynt sikret (jeg var ganske fersk innen tradklatring når vi gikk den). Mot Sola har jeg notert velsikret crux og 6- som grad. Av mer sære ting var vi på Ånundsbufjellet og gikk ruta Zwillight Zoom. Den stod angitt med rappelfester, men hadde i virkeligheten dårlige tynne enkeltvise tyske bankebolter på standplass og på en taulengde var det 25m runout før crux på 5+ på marmorkrystaller før ny bolt. En veldig dårlig opplevelse, for psykende på det nivå vi var på da (og nå ), men den har fått tilført nye og flere bolter i 2008 (?) og er nå en trygg rute, vel verdt et besøk. Kan anbefale å ta en titt på felta nær Valle i Setesdal også, f.eks lange ruter som ikke er boltet, bl.a. i sektor "Breitmacher". Lykke til
 8. Høyfjellsklatring i Jotunheimen etter kurs

  Nordveggen på Glittertind er nok innafor, men dere får huske at selv med relativt tydelig ruteføring så er det å lese fjellet og velge riktig vei ofte den største utfordringen på slike ruter når man står oppi der. Via Lara, Austabotntind fra sør eller normalruta eller opp Storen via normalrutene, er alle ruter som ikke krever rutefinning og det er ruter som har veldig fast fjell til å være Jotunheimen. I starten ville jeg anbefalt noe litt kortere som gir høyfjellsklatring, mens som er lettere å lese og ta retrett fra, så dere samler erfaring gradvis.. Noen forslag: Skagastølstraversen fra Nord til Storen Nordvestveien på Storen Søre Dyrhaugstind fra Bandet Austabotntraversen med avslutning opp Søreggen direkte Nåle (ved Skardstind) Sørøsthjørnet PS: I Nissedal vil ruter til venstre for Via Lara som Sternscnuppe og Reven være fine. Og kanskje klassikeren Mot Sola etterpå?
 9. Pulsklokke - hvilken?

  Vanskelig å gi råd men jeg registrerer at min Garmin 920 XT har en god del funksjonalitet utover det jeg bruker. Det er antall skritt, søvnmønster, estimert restitusjonstid etter økter og flere typer profiler (høyde, lengde, fart...) og GPS plott som blir lagret. Den har også g-metre som benyttes ved løping og informerer om skrittlengde og stegform, samt tachometer for å bedre løpsfrekvens m.m. Og man kan legge inn GPS ruter som man kan følge og en enkel variant av TrackBack, men den har ikke kart. Den har svært raskt GPS som vibrerer klar nesten før jeg er ute av døra. Min eldre Garmin Forerunner 205 kunne der bruke ett par minutt. Den kan også skreddersys til triatlon, svømming, løping m.m. og du kan velge mellom forhåndslagrede profiler for hva skjermen skal vise eller lage dine egne. Jeg har f.eks en for roing, en for kajakk, en for ski osv... Den for roing er artig da den også viser lengde på rotak, frekvens m.m. så jeg kan fin tune ideell takt ift hastighet. Klokka er heller ikke av de aller største og kan kanskje bedre passe en damehånd. For mer info: https://www.tek.no/artikler/test-garmin-forerunner-920xt/190518
 10. Kvinnedag 8.mars

  Gratulerer med dagen alle jenter/kvinner på forumet! Som halvgammel krok som har vært på Fjellforum noen år, så registrerer jeg at antall innlegg fra jenter har økt. Om det gjelder å dra på aleneturer, vinterturer, sammen med andre jenter, innen nye områder eller om utstyr. Områder som nok tradisjonelt har vært mannens domene. Det er bra! Vi trenger likhet, likeverd og likestilling, på flere områder jo bedre I den lokale fjellsportgruppa kan nevnes at det er jentene som er pådriverne innen både terrengsykling på sti og toppturer hvor målet er skikjøring. Og ishockeyen på torsdagskveldene var det jenter som dro i gang.. Girl Power - stå på ! Dere kan, nyt dagen!
 11. Bytte 75mm binding

  Har selv remontert bindinger på ski som har hatt andre bindinger og brukt seint tørkende Araldit, tar det også inn på badet for god temperatur så limet "polymerer" best mulig. Med varme så flyter Aralditen nedi hullene av seg selv. Sikkert andre snillere lim som også vil funke, men har prioritert at det ikke skal løsne lett på tur.
 12. Kan ikke tenke med at ripstop i innertelt er noe stort poeng selv om mange telt har det. Innerteltet vil aldri stå så stramt eller bli utsatt for de krefter som på ytterteltet. Men muligens kan de med ripstop benytte lettere stoff. Fjellreven prøver nok bare å sikre seg her, jeg har modda et helsport telt (la inn ekstra lufteluke nede for vinterbruk) og riv testa delene jeg klipte ut. Ingen tvil om at ripstop gjør jobben, også med kutt inn i stoffet .
 13. Erfaringer med Hilleberg Keron 4 GT.

  Det vil være å forenkle verden litt , både Helsport og Hilleberg har bredt spekter av telt og segmentert markedet i normal, semi, og proff segment. Begge har normalt bra rep service og jeg vil si likeverdige på de fleste områder. Men brandinga er noe forskjellig, Hilleberg finner du sjelden på salg. De har valgt en profil lik den som du finner blant dyre biler. Dyrt, stort sett veldig bra, men ikke nødvendigvis så mye bedre enn andre merker og mer lavprisa modeller. Men brandinga treffer veldig godt i ett marked preget av "usikkerhet" og mange velger gjerne det dyreste, da er de "sikre" på at de har det beste. Du ser det samme innen soverposer, dunjakker, randonee utstyr, terrengsykler osv.. Jeg ville ha brukt noe mer tid på behov, skal du kun ha telt for vår til høst og bære det + mye annet for barna ville jeg fokusert mye mer på vekt og volum, og valgt noe annet enn KERON for "enkle" turer. Keron er bra, jeg har det selv, men jeg har også Helsport telt som jeg ville preferert for den årstiden når det skal bæres på rygg. Til sammenlikning: Helsport Fjellheim Superlight 4 Camp : størrelse : 19x42 cm, vekt totalt: 2,3 kg, pris 8500 kr Hilleberg Keron 4 GT: størrelse: ? (mitt 3 GT er stoort), vekt totalt 5,4 kg, pris 13995 kr 3 kg mer for sommertur er mye..men skal du gå kort eller har megasvær sekk og prioriterer "svært god plass til å være fjelltelt" så blir ikke Keron feil.
 14. Oppvask

  Mose/tørket tang/strå, kvist, sand, grus og litt papir, tar oppvasken rett etter mat før det tørker inn. For teflon, kun papir.