Gå til innhold

PTG

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  906
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

PTG vant dagen sist Januar 23 2017

PTG hadde mest likt innhold!

Om PTG

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Lillehammer
 1. Ja har begge deler, men bruker kun syntet om det er is/hardt føre i lavlandet. Ellers mohair, også på ettervintern i høyfjellet, med litt impregnering er det svært få ganger at de ikke har fungert under blaute forhold på slutten av dagen heller. Er kun under pulketurer at jeg har med ekstra feller, men da ett par kortfell og ett par langfell.
 2. For snille toppturer og hytte-til-hytte helt klart mohair. Bedre glid.
 3. Keep it simple: vanlig parafin voks, gjerne for aktuell temperatur, er det sliteføre vil revoksing nå og da være bra. Men det er først ved høyere temp at det har en betydning og da mer som "impregnering" enn bedre glid.
 4. Pris - kvalitet - vekt henger som kjent i sammen. Om du vil ha det billig, så har Bergans noe av de bedre. Går du bort fra pris, vil jeg si at Mammut, Arcteryx, Rab, Mountain Hardware som har mye bra mot "klatrejakker" hvor design snitt, vekt og løsninger er på topp. For Kilimanjaro trenger du vanlig norsk vinterutstyr. Dvs ei jakke til pauser, kvelder og toppstøtet som bør være såpass romslig at du kan ta den utenpå skalljakka.
 5. Mine er fra 2010/2011 og har inserts, men ser etter litt googling at nyere årganger faktisk er uten. Tipper du vil bli fornøyd, 1,5 cm er marginalt
 6. Motorsag - hva er gale?

  Jeg heller mot slitt sverd. Har du rett stramming på kjede så sjekk etter slark sideveis. Om du ikke har snudd sverdet ila levetiden på sverdet så vil som regel slarken være mindre oppe, og da kan du eventuelt sage nedenfra og opp. I tillegg vil mykt (raskt voksende) trevirke som oftest medføre at saga velger letteste vei om du ikke styrer veldig presist. Så har du sagsverd uten slark vil god teknikk hjelpe mye. Ut fra kuttet ditt ser det ut til at du har "friholdt" saga, så kanskje bruke anlegget på saga for bedre stabilitet og saga med vifteform kan hjelpe?
 7. @lompa Lett å flytte på disse skia, da du bruker fabrikk insertene og kan flytte kort, da de er i plastikk for ekstra styrke ift kjernemateriale.
 8. Mistenker hindring i rør/wire.. Vil foreslå feilsøk for å eliminere, jeg pleier å starte fra kun pumpe/flaske. 0. Fyll flaske 3/4 full. 1. Ligger pumpe/flaske rett vei, så luftinnsug er på toppen i flaska (slange med filter på enden skal ned) 2. Pump. Øker trykket når du pumper? Om ikke, sjekke pumpepakning, bytt eller smør med fett. Spesielt viktig i kulde. 3. Etter å ha pumpa det som er antatt bra trykk. Skru opp, kommer bensin jevnt økende når du skrur opp? Om ikke, prøv uten bensinfilter. 4. Prøv å tett åpningen med tommelen, trykket skal være såpass godt at du sliter med å tette og det skal ikke være lekkasjer i skrukoplingen. Om det er lett å tette så skapes det for lite trykk. 5. Sett på rører/slangen, men ta ut wiren og dysa, tett med tommelen. Er rør og overgang til kobberslange tett? 6. Fjern tommel, flyter bensin lett igjennom (det bør den for det skal nå ikke være noe hindring). 7. sett i wiren, flyter bensin lett igjennom? Ofte kan marginal endring av wirens posisjon bedre flyten. 8. Sett i dyse, men uten rensenåla. 9. Kommer det lett bensin opp? 10. Sett i rensenåla, kommer bensin fortsatt lett opp? 11. Forvarm med "full" skål. På slutten skal det begynne å komme besindamp som antennes og putrer, da er forvarminga bra nok. 12. Skru opp litt og brenneren bør virke som forventet. 13. Fortsatt problemer, bytt bensin.
 9. Gratulerer med første vinter telttur alene . Veldig artig lesing, mange har jo startet sånn, tabber og suksesser kommer som perler på ei snor og gir deg masse erfaring og trygghet som du vil ha mye glede av fremover
 10. Skalljakke budsjett

  +1 for @Espen Ørud og @Piratens innlegg På alle dagsturer og kortere turer så brukes billige skallklær. Har en jakke fra Swedmount til hele 800 kr og i herlig lilla farge . Den har vært primærjakka på isklatring i 8 år nå, som betyr at den har 100+ dager på is + øvrig bruk. Den puster like dårlig som andre skalljakker ved høy aktivitet, men har bra lufting, god passform og litt stretch. Jakka trekker ikke folk til "cat-walken", men gjør nytta. Her litt vintersteming fra en snørik dag i den lokale lekegrinda, med typisk mye snøbasking og litt klatring:
 11. Ikke når du drar med pulk. På kaldføre bør du glemme smørelomme og legge på mye lengre feste. Det vil påvirke gliden lite, men sikre festet. Om du har spenn og kun smører i smørelomme må underlaget være svært fast og du må gå med "huskende gange " for å få feste. Som er veldig unormalt og ineffektivt med pulk. Er det i tillegg løst underlag vil du ikke ha feste i det hele tatt (når det dårlig er med kortfell også). Voks er heller ikke så "aggressiv" som kortfell så større areal er påkrevd, spesielt fremover på skia. Prøv det å snart er du blant blåswixerne
 12. Brodder, hvilke skal man kjøpe?

  Ved isete forhold på sti og vei synes jeg brodder festet i kjetting eller gummi er noe herk, blir for klumpete og ustabilt. Så her benyttes piggsko med 9 mm skrupigg både til jogging og gåturer. De sitter også supert på sleipe røtter, glatte steiner og mose. Jeg bruker Asics Gel Artic, men Icebug oa... har også topp utvalg.
 13. Begynte å regne etter, men kom på at i tilfelle kona leser fjellforum så er det greit at antallet er ukjent . Men alle skia brukes og jeg bytter aldri for å ha årets modeller. Har f.eks topp klisterski som er over 20 år gamle.
 14. Galdhøpiggen i mars?

  Å gå med truger virker tungvint, så vurder ski. Ellers vil årstida være at dere må tenke vinter og utrustning deretter. Galdhøpiggen om vinteren har som mange andre topper i Jotunheimen potensielt skredterreng, alle ruter opp har korte bratte eller lengre deler i skredterreng eller utløpssone for skred, så innsikt og vurdering av aktuelle forhold og faregrad før tur og sikker gjennomføring under tur er det vesentligste. Så om dere har tilstrekkelig kompetanse så er det ingen grunn til ikke å velge en tur i mars. Sniktitt over terreng og bratthet: https://geodata.ngi.no/arcgisportal/apps/webappviewer/index.html?id=fd597e0179fe479b9274d95a90b00931
×