Gå til innhold

PTG

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  993
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

PTG vant dagen sist Januar 23 2017

PTG hadde mest likt innhold!

Om PTG

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. PTG

  Nepal evo/cube gtx for Høyfjell tur i Bolivia?

  Har ikke vært i høyden, men bruker Nepal Evo GTX til isklatring, versjonen før Cube, og vil si de holder til -15 (med ett par vanlige Ulvang sokker), men blodsirkulasjonen blir vel noe dårligere i høyden? Om du har store sko og kan putte nedi veldig tykke sokker blir jo saken bedre . Med varm overboot kan du sikkert gå 5-10 grader lavere. Om du tenker tur med Hvitserk, så har de veldig god kompetanse, så ville hørt med dem om hva som er anbefalt.
 2. PTG

  Nye x-strem soveposer fra Helsport: Spitsbergen og Svalbard

  Hei @Thomas E Du skrev at de ikke har klart å levere på soveposefronten, så min feil, da jeg antok at du hadde også hadde brukserfaring med ekstrem soveposene til Helsport. Å vektlegge ting forskjellig er jo helt greit, men idag hvor det finnes så mange produkter som "claimer" å være beste på pris, kvalitet, vekt etc, så tillegger jeg nok mer i hvordan det er designet, sydd og om det faktisk holder mål, og da er brukserfaringer som andre har veldig viktig for meg .
 3. PTG

  Nye x-strem soveposer fra Helsport: Spitsbergen og Svalbard

  Min kommentar gikk på at det å sammenlikne vinterposer med ekspedisjonsposer blir feil da de retter seg mot helt forskjellig bruk. Hvordan Helsport klarer seg i ekspedisjons segmentet vet jeg ikke, men samarbeidspartnerne og ambassadørene som de jobber med representerer jo noen av de mest aktive og erfarne som vi har i norge idag mht bruk og kunnskap under ekstreme forhold og for egen del ville jeg tillagt det stor vekt. Og har ikke Helsports Tempelfjord vært med på Børge Ousland og Torry Larsen og Rune Gjeldnes sine siste polare ekspedisjoner? I mitt hode betyr "tallene" på en sovepose mye mindre enn at f.eks Hvitserk eller Børge Ousland (i Helsports tilfelle) både bruker, har deltatt i design og anbefaler produktet for en type bruk (selv om de får betalt for det). @Thomas E Hvilke ekspedisjoner er det du har vært på og hvilke poser fra Helsport var det da som ikke holdt mål?
 4. PTG

  Nye x-strem soveposer fra Helsport: Spitsbergen og Svalbard

  Unnskyld, men nå er dere helt ute å kjøre . Her er det snakk om ekspedisjonsposer hvor det er lagt mye ned i detaljer for den type bruk. Man kan ikke sammenligne en pose til t-lim - 25 med en som går under -40. Type materialer , kvalitet på dun, sømteknikk, volum etc er i en helt annen klasse. Når man krabber under -35 er prisleiet -7000 til 15000 kr helt forventet. Man får helt ok telt til 1500 kr også, men det er ikke det du ville tatt med i vinterstorm på vidda eller arktis, da må du regne med priser rundt 7-12 000 kr.
 5. Jeg har riktignok ikke Pico, men Tesla X og den har samme plugg. Lett å sette isammen, og som regel vanskelig å ta fra hverandre. Det ser ut til å være gummien som "setter" seg, og det er jo bra så den er vanntett, usikker på om det er pga vakum eller friksjon. Uansett så hjelper det å bruke negelen på gummikanten og vippe gummien litt ut. Da har kontakta alltid vært lett å lirke fra hverandre. Og de gangene jeg har etterfylt med litt konduktivt fett går det veldig lett.
 6. Jeg ville seriøst vurdert tur sånn du beskriver din situasjon nå. Ser flere har svart om hva det betyr for fremtiden, økonomisk. Men la oss si at du står i fremtiden allerede og ser bakover. Hva tror du da du ville ha vektlagt? Hva gikk du glipp av og vil angre på? Hva tror du at du vil være mest fornøyd med? Hvilken "livskapital" har du å tære på..og se tilbake på. Personlig tror jeg altfor mange hopper inn i tredemølla dag ut og inn og kanskje i for liten grad reflekterer over hva de egentlig vil.. Statistisk sett vil en stor andel av oss være friske og kanskje ha en aktiv pesjonsalder, men veldig mange av oss vil også ha sykdommer som kanskje reduserer mulighetsrommet. Vil vi da angre på de opplevelsene vi valgte bort? Jeg tror det er viktig å ha en realistisk fremtidsbilde og at til større usikkerhet fremtiden bringer til mer bør man kanskje vurdere å ta ut opplevelser jevnt og trutt. Personlig har jeg gjennomført turer opp til kun 3 uker etter studietiden, og det er kanskje for lite, men når jeg ser tilbake har disse gitt meg mye mer en utallige helgeturer som ofte blir for "komprimerte" (pakking, reising, kort opplevelse, retur, utpakking/vask).
 7. Ser ikke helt behovet for ekstra brenner om sommer'n, da er det lett å finne vann og man overlever fint på kald mat om man ikke har tatt med seg ubehandlet mat som må stekes/kokes først. Om vinteren hvor vind og kulde gjør at man må oppholde seg inni teltet vil en kvistbrenner være uaktuelt. Er det vindstille og man kan gå litt rundt å grave etter kvist kan man jo fint bruke kvistbrenner eller lage ett lite bål, men brenner nr 2 bør jo helst bidra til å gi varme når forholda er dårlige også 😮.
 8. Har alltid med komplett repsett og ekstra pumpe. Har til gode å oppleve problemer (MSR brennere) som rep.settet ikke kunne fikse. Drar jeg helt alene uten mulighet for å komme inn på DNT hytte eller til vei, ville jeg kjørt med ekstra brenner eller noe enkelt f.eks rødsprit og brennerkopp så man kan skaffe seg vann og varm mat som minimum. @Marius Engelsen de er lagd av gummi og kan nok både morkne pga alder og brenne.
 9. PTG

  Beringer skiseil

  For meg er skiseil noe som benyttes når man skal på langtur med pulk og må forflytte seg under dårlige forhold, F.eks en 5 kvm. Skiseil har mer kontroll, men også mindre fleksibilitet. Om du har lyst til å leke eller bare forflytte deg sporadisk (lokalt eller dagsturer) er kite mye bedre. Bevegelsene du kan foreta på ski er mye større og vindrangen bedre. Og du plukker opp vind mye bedre om terrenget er litt kupert, eller du skal gjennom "bevokst" område. Sjøl er jeg turkiter og til pulketur f.eks på hardangervidda, kjører jeg en 6/8 kvm og 12 kvm. 12 kvm går fra 3-12+ sm dersom vinden er relativt stabil. Er det fortsatt okei vind kjøres 6/8 kvm opp til 16-17 sm, blir det verre er det som regel å pakke ned, da det føyker for mye eller vinden blir ustabil. Med skiseil og sikt kunne du da forsatt videre. Lokalt (Lillehammer) og har jeg til gode å se folk som kjører skiseil, så tenker det har ett relativt smalt bruksområde innafor ekspedisjon, tur i dårlig vær hvor man må forflytte seg hver dag. PS: kiting med sekk funker dårlig, vil tro det heller ikke er særlig ok med skiseil. Sjøl har jeg Ozone Access 4,6 og 8, Flysurfer Outlaw 12 og en oppblåsbar jævel på 17 kv som jeg er redd for å bruke 🙄. Alle har okei depower og rask release. Flysurfer har 5th line som fungerer veldig bra (tar ut all kraft). Jeg tar ikke mye film, men her en med 12kvm på tur i koselig variert fjellterreng, hvor jeg tryner og løser ut kite, kjører fast i tre pga lite vind, og cruiser på flater (40-50 km/t) og kjører kontrollert over Neveltoppen med stein og 14-15 sm i vindkasta:
 10. PTG

  Smørefrie fjellski med fell vs smøreski

  Om du ikke liker å smøre og kanskje bor i ett område med varierende forhold og terreng så har det jo dukket opp en god del bra smørefrie ski etterhvert som også har integrert fellesystem. Ville som @Lompa foreslår å se etter helt vanlige ski og bare file ned stålkanten. Om du titter på fischer sitt "crown" utvalg så ser du at det er blitt jobbet en god del med smørefrie ski for offtrack,, f.eks excursion 88. Sjøl har jeg Fischer E99 Easyskin (kortfell) for lettere fjellturer med og uten pulk. Uansett kommer Fischer bra ut i mange reviews.
 11. PTG

  Beringer skiseil

  UL - Ultra light, "lav profil" bak leading edge, lettere stoff, mindre slitbart. S og SC er begge "full profil", S - standard stoff. SC - tykkere stoff.
 12. Herlig luke. Veldig artig å se ungdommer som er så motivert . Digga den morgenstarten i teltet ala Monsen "akkurat fått meg morrakoppen, ..med varm saft"
 13. PTG

  Vinterpose, Ajungilak Tyin

  En ting er at vi genererer veldig forskjellig med varme ut fra kjønn, alder og kroppskonstitusjon, men kan det være at oppsettet ditt bør sjekkes. Dunposer er generelt mer sårbare for kuldebroer iom at fyllet komprimeres lettere. Alt som da trykker mot overflaten vil påvirke dette. Med godt liggeunderlag tar man bort den aller største kuldebroen (mot bakken), men ligger du med armene utvendig og oppå eller med jervenduk som presser litt er det nok til å skape kuldebroer . Skal du ligge med jervenduk bør også den være tettet så varmetransport ut reduseres. Og når du sier at du ikke liker trange poser, betyr det også at du ikke drar igjen åpningen på posen så den er helt tett (både ved skulder og hode). Om ikke så har du en betydelig varmetrasnport der også. Skal du ligge med noe åpning for å redusere klaus er veldig varm lue og tykke klær på overkroppen ett must. Når posene max testes så er soveposedunen veldig "fluffy". Om man lagrer posen noe komprimert eller tar den ut av sekken for kort tid før natt vil duna allerede ha en god del mindre spenst enn under ideelle testa forhold. Min erfaring (som også ligger litt urolig og hvor hode og armer kryper ut av posen ila natta er at balaklava, tykk romslig nattlue og ullgenser så holder man varmen mye lengre. Og varmeflaske og sokker på beina så klart når det nærmer seg limit
 14. PTG

  Første klatretau

  +1 på svarene over. Med 60m og rundt 10mm har du ett godt all-round tau, som tåler flere fall, flere rappeller, mer topptauing, tar godt i "vanlige bremser", bedre å håndtere. Tynnere og lengre kan du betrakte som mer spesialisert.
 15. Stilig @esw . Artigt å følge med på prosjektene dine .
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.