Gå til innhold

PTG

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  975
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

PTG vant dagen sist Januar 23 2017

PTG hadde mest likt innhold!

Om PTG

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. PTG

  Jerven fjellduk med eller uten for?

  Alt til sitt bruk. Foret duk for vinterturer om ikke telt er med, for jakt, bålkos og for turer hvor man skal sitte en del stille. Disse stiller i helt egen klasse for sikkerhet, komfort og varme. Skal du ha ett reelt nødly alternativ som også tåler røft bruk og hund er nok dette ett godt valg, men det kommer med en volum- og vektpris, og vekta gjør at ett lettvektstelt kan være et alternativ for mange. Så ellers foretrekker jeg minimalistiske duker som alltid blir med i sekken uansett, som denne 270 grammer'n nå http://www.exped.com/switzerland/en/product-category/bivybags/bivybag-duo-ul Den går til pauser for 3 stk, (da er det trangt ), men er nok ikke noe for hundeklør.
 2. PTG

  Gode, vanntette fjellvotter

  Om du vil ha noe av det bedre innen vanntette votter bør du se til de som lager hansker / votter for isklatring. En god del bra system der. For isklatring er jakten på de perfekte hansker/votter alltid et hot tema. Sjøl har jeg funnet mine fra produsenter som Outdoor Research (formsydde goretex skallvotter med fantastisk lær for grep). Har hatt dem i 15 år nå og de er fortsatt helt vanntette, f.eks disse https://www.outdoorresearch.com/us/en/mens/mens-gloves/mens-alti-mitts/p/2432840415007 eller disse https://www.outdoorresearch.com/us/en/mens/mens-gloves/mt-baker-modular-mitts/p/2432530001008. Fra Black Diamond bruker jeg https://eu.blackdiamondequipment.com/en_NO/punisher-glove-BD801659_cfg.html . Fra ArcTeryx https://arcteryx.com/us/en/shop/alpha-ar-glove#clickcode=281-335-5201 eller Alpha SV Glove som jeg bruker når taulengdene er dryppende våte. For de aller fleste med liners, så bytter jeg de ut med ullvanter/-votter. Hestra bruker jeg kun når det er tørt, men kaldt, f.eks i skibakken. Er det veldig kalde forhold på skitur i terreng så liker jeg best vindvotter i bomull.
 3. PTG

  Gode, vanntette fjellvotter

  Men er det ikke bare stoffet og ikke selve votten som er vanntett på disse, eller er sømmene tapet?
 4. Det er slitsomt med mye vind over lang tid, så @REJOHN's tips om rundt 15 m/s synes jeg er bra, da har man litt margin om varselet skulle være feil, og styrken i kastevindene vil sannsynligvis ikke slenge deg av gårde, man kan fortsatt kommunisere på litt avstand og gjennomføre turer uten at det tærer for hardt på kreftene. Personlig kan jeg strekke strikken en del mer på kortere turer og i antatt trygge forhold, men har da også opplevd situasjoner pga det. På generell basis vil jeg si at på topper, nær kanter, på egger i rasutsatt eller steinete terreng o.l. må man være obs på at kastevinder kan være fatalt. Og vinden kan bli betydelig sterkere enn varslet, så vindretning og om du er lo eller le er meget viktig å ta hensyn til.
 5. Anbefaler det som @Terka og @kimH sier, posen du har kjøpt virker bra. For å få mindre volum og samme temperaturområde så snakker man fort 8-10 000 kr og da er det bedre å oppgradere til en god "vintersekk", som også gir plass for andre "vintersaker". Kan nevne at jeg for helgetur i sommerfjellet med telt klarer meg med 46 liters sekk, mens på vintern tar jeg frem 110 litern for å gi ett lite innspill på forskjell for en som ikke er lett-pakker. Alternativt investere i pulk, som jeg personlig foretrekker på alle "flate" turer. Mer robust telt + lange plugger. Bensinbrenner i stedet for gass, mer bensin for "komfort" fyring. Tykkere ligge underlag Større sovepose. Mere klær og bivuakk utstyr. Ski utstyr/smørning/feller Spade/skredsøker utstyr Luer, ekstra votter, slalombriller osv....
 6. PTG

  Lengde på gåstaver+

  Har brukt staver i sikkert 15 år nå, ikke fordi jeg egentlig trenger det (fortsatt bra knær - bank i bordet), men fordi jeg helt ifra starten av har følt at det fordeler belastninga bra, særlig i lange motbakker. Også kan de jo brukes til vading, teltoppsett, bardunering m.m. Jeg har de også med på tinderangling på sekken uten problem. Ville vektlagt følgende: - 3 delt med klikklås og/eller flick lock som kan etterstrammes. - må ha tungsten pigger for å holde og sitte på stein. helst den som er koneformet så den virker alle veier. - helst med litt vinklet håndtak og justerbar reim for votter. - lengde +/- ift albue. Jeg kjøper ikke for dyre staver, da de som regel knekker nå og da i ura, og går gjerne for de av alu.
 7. PTG

  Høyfjellsprell i jotnenes rike

  Flott rapport og bilder! Alltid noe spesielt å komme til Jotunheimen
 8. PTG

  Buldresko / Evolve Shaman

  Om du klatrer sporadisk ville jeg gått opp en størrelse. Skoene går seg nok noe til og vil føles bedre etter litt bruk, men de har mye gummi så ikke regn med at de vil utvide seg mye. Aggressive sko vil hjelp deg en god del på bratt og overhengende, men ikke nødvendigvis veldig på små tak. Her kommer et par innspill: Styrke i stortå er svært avgjørende, de med stor styrke og god stabilisering kan dermed også benytte myke sko med god følsomhet. Sko som sitter veldig godt rundt stortåa (så skoen ikke vrir seg) er avgjørende og veldig fotavhengig. Sko som er litt stivere og/eller har litt rand kant vil ofte føles bedre for de fleste på små tak, da de krever mindre tåstyrke, har bedre torsjonsstivhet og da lettere med stabil posisjon. Jeg er mosjonsklatrer som på gode dager går grad 7 ute og i år har jeg brukt La Sportiva TC pro og funnet disse veldig bra, særlig på små tak (de skal jo være best på riss). Meget stabile både med og uten sokker i :-), disse kan jeg fint stå ett par timer i.
 9. Vil tro at utviklingen av dempesystem på sykler beskriver bra hva som må til for å få det praktisk: -En fjær (elastisitet) som må tilpasses en vekt (justering av denne - "sag") for å ha ett mest mulig gunstig "midtpunkt". - Ett dempesystem (olje/gass/gummi) for å stoppe sving og hindre "bunning", spesielt om egenresonans oppstår. -Kunne endre returhastighet for å kunne tilpasse systemet til fart og underlag. - Og låsing av system ved stigning eller når man står å tråkker... . Så legg til litt biomekanikk, varierende sekkevekt, bevegelse og frekvens så kommer i hvert fall ikke jeg til å kjøpe første generasjon som kommer på markedet
 10. PTG

  Materialer på telt

  Jeg har lest en god del om utstyr og mitt innspill er at du ikke klarer å se ut fra kun materialbeskrivelser om teltet er bra eller ikke. Kvalitet på ett telt avhenger like mye av arbeid med design, løsninger, produksjonsmetoder, valg av kvalitet på materialet og kontroll på prosess. Eks på stenger: DAC er ett merke som leverer en hel porterfølje av stenger, fra lightpacking til sommerbruk til solide vintertelt. Om teltet har DAc sier ikke mer enn at produsenten er anerkjent. 7075 er en alu-legerings (mye benyttet i flyindustrien) standard som er mer spesifikk, og godt kan være kraftige eller spinkle stinger, da det ikke opplyses her. Eks på vannsøyle på teltduk: God vannsøyle er jo ett godt utgangspunkt, men sier ikke da noe om vekten på teltet eller dukes fleks i vindkast eller UV motstand etc. Ei regnjakke I pvc er jo veldig vanntett, men veier mye og har ofte mer stivt stoff. Lette duker vil kanskje ha mindre slitestyrke, og vannsøyle, men allikevel ha mye bedre egenskaper på andre områder. Osv..
 11. Jeg har padla en god del på høsten og har ikke funnet noen god løsning (har ikke prøvd rødt lys da..). Hodelykt er bortimot ubrukelig da refleksjonene fra åra tar alt nattsyn, og refleksjonene fra vannet er heller ikke mye å skryte av. Det som har fungert best for meg er å ikke bruke lys i det hele tatt og kun padle etter konturer på land, i månelys, stjernehimmel og strølys i området. Er du i område med båttrafikk er sikkert lanterne lurt så du blir sett av andre... For trimturer padler vi langs belyst E6 som gir nok lys (lysløypa vår, selv om det ikke akkurat er noe naturopplevelse ) Blir spennende om du finner noe som fungerer!?
 12. PTG

  Ødelagt Åsnes Polar Expedition stav!

  Jeg ville ha testet en quick fix først. Sjekk om det er mulig å dytte/vri den løse delen helt inn (fra 0 motstand til stopp), dette vil kanskje være 1 cm bevegelse, merk av på den løsdelen hvor langt den kom inn. Bruk så litt pussepapir på innersiden av røret til den nederste del av staven for å fjerne limrester. Legg så på epoxy (kun inni toppen av det samme røret) og dytt/slå helt inn til merket. La limet herde ett døgn og prøv så å vri det løs igjen. Om alt går bra har du en fullt fungerende stav igjen
 13. PTG

  Reparasjon av flenge i telt.

  Ville prøvd med tape. Om det ikke er silikonlag burde tape, eventuelt med lim fungere. Spinnakertape eller reptape til kiter burde være bra. Har god erfaring med www.kitefix.com hvor de også har spesiallim (til mine kiter). Ellers vil lim av typen aquasure eller liqiusole (casco) som er fleksibel når de har herdet veldig bra..
 14. Her har du en som er litt enklere og OCAD angle er vinkel mellom magnetisk nord og UTM rutenettnord (som mange kart har) http://www.remmaps.it/mag/ . Sjekket og OCAD angle for din posisjon blir 4,3 grader.
 15. hadde ett innspill, men @eksilbergenseren forklarte det mye mer genialt..
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.