Jump to content

Nikke

Aktiv medlem
 • Posts

  725
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Nikke last won the day on August 14 2021

Nikke had the most liked content!

About Nikke

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Nikke's Achievements

 1. Veldig så hårsår da, da er det sarkasme som gjelder tydeligvis. Forstår godt, og har god kunnskap på området. Det er allment kjent at det materialet er svært ledende, etter det jeg har forstått, mer ledende enn alu. Men kan ta feil, og er ikke redd for å innrømme det. Hvorfor tror du det står "lyn" tegn på fiskestenger? Iom at jeg har brukt de siste 25 årene på flatvidder, der man er ekstremt eksponert, er dette noe jeg har vært bevisst på. Derimot, turer man for det meste under tregrensa så går det sikkert fint. Jakter litt gram jeg også iom at man er på tur gjerne 2-3 uker i slengen. Bruker ikke staver, men forstår godt at noen trenger de til diverse vondter, bruker de til tarpoppsett/telt og i tøft/bratt terreng. Poenget er uansett at vekta blir den samme, så ingen gram spart.
 2. Så totalt tett på 1,2kg, dermed ikke langt unna vekta på andre lettvektstelt med teltstenger.
 3. Lærte noe i denne tråden. Takk! Når det gjelder tidligere turer de siste 25 årene over ei ukes lengde, så ble de mest sannsynlig kalt "langtur". De siste årene har det blitt en kombinasjon av "langtur", og "adventure". En tolkning av dette engelske ordet er "engage in hazardous and exciting activity, especially the exploration of unknown territory". Ser jo nå i ettertid at også "adventure" er å ta litt i. Likevel, det er forbundet litt fare med å ferdes i områder uten kommunikasjon med omverden. Videre så er det heller ikke ufarlig å for eksempel padle, line og forsere elver med utfordringer. En annen dimensjon som gir en følelse av en "adventure" er å vite at man deler terrenget med for eksempel bjørn. Det at man ikke er på toppen av næringskjeden, og derfor må ta visse forhåndsregler. Et eksempel her var en same som kom for hente oss ut etter endt tur i 2020. "Åja, så dokker har campet her ja, det var jo ikke langt fra binna som har hi rett bak i terrenget her". Vi vet jo at sjansene er små for at det skal gå galt, men det er mer følelsen av dele terrenget som gir den ekstra "adventure" dimensjonen. Et annet aspekt som for egen del tillegger en langtur noe spesielt, er planleggingen i forkant. Det gjelder både mat, utstyr og sikkerhet. I tillegg kommer også planleggingen av selve ruten, gjerne basert på informasjon man har jobbet lenge med å innhente, samt timevis med studering av kart. Altså dette med "fra a til å", og alle eventualiteter i mellom. Generelt så er det en hel del logistikk. Et eksempel her er fjorårets tur på tre uker, der man både skulle forflytte seg på land, over innsjøer og elv. Ekspedisjon? Nei, egentlig ikke. Om det til tider var en ekstrem tur? Ja! Mange magiske øyeblikk? Gjett om! Verdt det? Helt klart! Langtur? Ja, etter min målestokk. "Unknown territory"? Neppe. "Turen, uansett nivå, kan ingen ta fra deg".
 4. Greit å ha i mente at bruk av teltstenger og gåstaver i materialet carbon over tregrensa er forbundet med risiko. Ja, man har sikkert vært heldig til nå, men man vil ikke være uheldig i lyn og torden vær. Kvittet meg av den grunn med Tarptent Scarp 2, ønsket ikke å ligge i en grillrist.
 5. Et av mange magiske øyeblikk på tre ukers turen i fjor. Min sønn knipset dette bildet av meg fra nattpadling på vei ned Áhkkanasjohka.
 6. Toppmonterte brennere: Det med ustøhet/høyde er som oftest overdrevet. En fin løsning er å gå ned en størrelse på gassboksen. Bruker man i tillegg benstøtte til gassboksen så fungerer det enda bedre. Utover det gjelder det å sørge for et godt underlag. Selv finner jeg flat stein og sørger for at den ligger støtt og godt. Løsningen er litt lettere å flytte på også enn en slangebrenner. Når det gjelder brukervennlighet så skal man lete lenge etter noe bedre alternativ. Brennehode, Hvis det er sånn at man ønsker/har behov for å både koke vann raskt, og ha en fleksibel brenner med tanke på steking og koking av matvarer som fordrer det, hvorfor ikke gå for en av hver? To budsjett toppmonterte brennere, en med bredt hode og en med smalt hode, er ikke vanskelig å finne. Fremdeles kan vekta holdes under eller tilnærming svis lik en slangebrenner. Da har man også en i reserve på tur hvis en går i stykker/slutter å virke. Slangebrennere: Stødig og generelt god løsning. Vekten går opp, tar litt mer plass, og flere deler som igjen øker sjansen for at noe ryker på tur. Litt vanskeligere å flytte på ved behov. Trangia sett er etter min mening å gå baklengs inn i fremtiden. Det gjelder både vekt og plassen det tar i sekken. I dag finnes det så mange gode løsninger og kombinasjoner at det er mest nostalgi anse å drasse med seg slikt utstyr. For en som startet ut med friluftsliv for flere tiår siden, den gang det ikke fantes noe som het "ultralight", så er jeg svært takknemlig for hvert gram jeg kan spare. I tillegg, jo mer plass jeg kan frigi, og jo mer praktisk og fleksibelt et kokesystem er, verdsettes. Det betyr ikke at jeg er sky når det kommer til tunge bæringer, eller omså flere vendinger. Det gjelder dog mest på lengre turer. På dags- og helgeturen da er stort sett vekt ikke et tema. Finner du/dere veien til Instagram kontoen, så gir vi bort en toppmontert titanium brenner på kun 25 gram både i april, mai og juni.
 7. Tusen takk Kristian! Flott rapport med nydelige bilder.
 8. @Fjesing Nå skal du legge godt merke til "stillheten" her i tråden🤣. En metode jeg har brukt er å saumfare blogger og private nettsider til personer som ofte poster bilder av fin fisk. Her på fjellforum finner man både turrapporter og filmer der man kan få gode tips til hvert fall gode områder. En annen metode er å søke på Youtube. Sist, men ikke minst, det er mye bra informasjon i bøker og fiskerelaterte magasiner (Villmarksliv, Alt om fiske osv.) Det overstående krever jo litt innsats, men det krever også det å bryte kilos grensa. Noen opplever kilos fisk på første tur, for andre kan det gå mange, mange år. Lykke til.
 9. Først, så heldige man er som har dette forumet! Kompetansen generelt her inne kan ikke mange fb forum måle seg med. Leste gjennom alle innlegg, og jaggu lærte man seg noe nytt i dag også! Har, med noen få unntak, gått helt bort fra en «absolutt» tankegang i valg av kokesystem på tur. På kortere turer tar jeg med det jeg har lyst til å fyre med, og gjerne et par alternativer kun for variere eller gjerne prøve noe nytt. Nå om dagen vekkes gamle minner til live med Trangia sin rødspritbrenner i kombinasjon med nye stands/stativer. Setter rett og slett mer pris på stillheten den løsningen gir. Det samme gjør solid fuel løsningene fra Esbit og BCB. Effektiviteten blir sekundært. Videre «Bål følelsen» er også noen ganger å foretrekke, for eksempel kvistbrenner eller wood gas stove. Unntakene er vinterturer med snø, ski, pulk og vinterkulde, da brukes Coleman 533. Hovedgrunnen er et uhell jeg hadde med gamle Omnifuel (slangen), og det satte et lite støkk i meg. Landet derfor på 533 på grunn av sin pålitelighet, robusthet og er enkel i bruk. Det de fleste er enige om er gass vår, sommer og høst. Selvfølgelig med unntak, for eksempel hvor i landet man holder til. Gass i Finnmark i februar er vel ikke førstevalget, men fungerer helt fint her i Vestfold akkurat nå. Andre unntak kan være type tur man skal på, om man må koke vann til fler enn seg selv osv. Noen kokesystemer fungerer også hele året. Men som oftest handler det personlige preferanser, hva enn selv trives med og får mest ut av, og det er jo det viktigste. Tomshoo wood gas stove
 10. Har en lignende. Finnes flere produsenter av samme type kvistbrenner. Den jeg har er laget i titanium (ca. 200gr). Gikk helt fint å bruke den alene- og som supplement til bål på 3 ukers tur i fjor sommer. Hadde i tillegg med BCB firedragon fuel som backup. Kvistbrenner.mp4
 11. Har de siste årene forsøkt å finne YT kanaler som dekker litt andre landskap/terreng, spesielt områder jeg selv drømmer om å besøke. Kom over denne unge mannen. Litt glad i å prate, men flott å se noe annet enn Skandinavisk og Kanadisk natur. [Hidden Content]
 12. Synes det er artig med noe som er annerledes innimellom, så enig der. Ellers så vet de jo hva de driver med, spesielt fiske. Forresten, vi måtte bare "tullesvenske" tilbake til dem i filmen vår fra 2020.
 13. Siste episode er nå tilgjengelig. Tusen takk til alle som har sett, likt og fulgt oss på denne turen!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy