Populært innlegg eer Skrevet 28. februar 2019 Populært innlegg Del Skrevet 28. februar 2019 Etter drøye 35 år med egenstyrt friluftsliv, og etter å ha gått «hele runden» med de fleste vanlige brennere, brenner- / koke-systemer og brensel, har jeg de siste årene «stabilisert meg» på det jeg startet min frilufts-karriere med – Trangia stormkjøkken fyrt på sprit. Det er ganske mye negativ omtale å finne vedrørende bruk av sprit i stormkjøkken, og blant mange er det ansett som totalt uegnet, spesielt om vinteren. Jeg ønsker med denne tråden å balansere ut det jeg mener er et urettmessig dårlige rykte ved å belyse de positive sidene. Håper dere som ikke har noe positivt å komme med, enten kan danne en egen tråd eller bare slå dere til ro med at det allerede finnes nok av den slags der ute. En liten ansvarsfraskrivelse må vel uansett til i disse hysteriske tider😉; Jeg minner derfor om regelen «kjenn din brenner». Mine erfaringer er basert på hva jeg vil kalle et ganske allsidig friluftsliv, under alle årstider og værforhold, samt de fleste Norske (Nordiske?) naturtyper. I alt fra hverdagslige middagsutflukter og overnattinger, til helgeturer og uke-lange utflukter. Til fots, med sykkel, med kano, med kajakk, med ski og med klatresele. I snitt over de 10 siste årene har jeg mellom 80 og 100 overnattinger ute pr. år. For meg handler det ikke om kun å smelte snø, og/eller koke opp vann raskt og effektivt. Jeg vil i tillegg ha muligheten til å koke meg en skikkelig 4-kornsgrøt på morgenen, nyte nykvernet kokekaffe, og gjerne kunne koke en suppe med nudler og litt kjøtt til middag. Jeg vil også ha muligheten til å kunne steke meg et «pannebrød», pannekaker/lapper og gjerne frese opp noe Chorizo, charlott-løk, hvitløk, chilli og ingefær som smakstilsetning i en suppe eller gryterett. I tillegg vil jeg ha muligheten til å kunne fyre litt moderat i teltet for lett tørk av utstyr. Etter drøye 2 år nå, hvor jeg har gjort et prosjekt ut av å tilnærmet kun benytte mitt Trangia 27 med sprit som brensel uansett tur, slår det meg gang på gang hvor effektivt, funksjonelt, letthåndterlig og driftssikker denne løsningen er. I tillegg opplever jeg det vel så trygt og forutsigbart som det meste andre der ute. Det er og interessant at en del av de rundt meg bemerker hvor kjapt og effektivt jeg både smelter snø og steller i stand varm mat og drikke. I begynnelsen ga de meg et forsprang slik at vi skulle være ferdige omtrent likt, men det viser seg lite behov for dette forspranget. Ofte er jeg ferdig før de andre, også vinterstid. Om man evner å se det store og totale bildet, så erfarer jeg at dette er det mest effektive som finnes der ute. OK, i noen tilfeller kanskje litt tregere i selve oppkoket, men driftssikkerheten og forutsigbarheten veier opp for dette big-time, slik at totalt sett ender vi opp meget positivt. Følgende er mitt favoritt oppsett pr. i dag. Jeg skal kunne klare meg resten av livet kun med dette: Trangia 27-4 HA (150274) stormkjøkken. (Eloksert overflate for enklere renhold og mindre aluminium i maten(?). Stekepanne med non-stick belegg.) Trangia Vintertillsats (500021) til forvarming av brenner. (Forvarming HELT nødvendig når gradestokken kryper ned mot og under null grader. Forvarmingen går RASKT! og kan gjøres på andre måter.) Trangia Leirkjele 2,5 liter (501252) (smelting av store volum snø, kokkelering på bål og av større mengder mat.) Trangia 0,5 liter Brenselflaske (506005). (ingen søling, finnes i flere størrelser.) Dette fungerer når jeg er alene og inntil to personer, er vi flere som deler på koke-system velger jeg Trangia 25 (det store). Jeg bruker primært Kemetyl Finfyr som brensel, ingen smak- og lukt- slik noen er vant med fra Rødsprit. Noe av det positive jeg erfarer: - Meget raskt og effektivt til både oppkok av vann og til smelting av snø. Du finner absolutt løsninger som går raskere hvis du kun isolerer tiden til smelt/kok. Men, totalt fra du stopper pulken/slenger fra deg sekken, til du har kokt opp vannet, så vil du med riktig teknikk og fremgangsmåte se at det går ganske så raskt. (Liker ikke å telle sekunder på tur, så har ikke brukt stoppeklokke, men sammenliknet med forskjellige turpartnere så viser dette seg gjentatte ganger.) - Lydløst. For meg er bare dette grunn nok til å velge en slik løsning. - Robust – tilnærmet umulig å ødelegge. - Driftssikkert – fungerer alltid under alle forhold(?) fra nå og inn i evigheten. Ikke behov for å ha med reservebrenner for sikkerhets-skyld på vintertur. - Kan håndteres selv med litt tykkere hansker på. - Trygt – stødig løsning, relativt skjermet flamme, forutsigbart, lett å slukke. - Miljøvennlig. Både fordi selve stormkjøkkenet har tilnærmet uendelig levetid, men også fordi brenslet er mindre miljøbelastende å produsere enn annet brensel. - Mindre helseskadelig. Både å få på huden, og å få i seg via svelg og luftveier. Vel å merke at man velger en fornuftig/trygg type alkohol/sprit. - Det er lett å se hvor mye brensel som er igjen i brenneren og hvor mye du har igjen på flaskene. - Multifunksjonelt. Kjeler og panner kan også brukes på bål og andre varmekilder. - Fleksibelt. Legg til eller trekk fra antall kjeler og utstyr du trenger, alt etter behov og type tur. - Lett. Igjen, om du evner å se det store bildet, så mener jeg at dette kan kategoriseres som relativt lett. - Billig. Selv nytt i butikk er det billig å regne. Kjøper du brukt, så gjør du lett et kupp! Husk, ingen stoler på en med skinnende nytt og ubrukt utstyr. Kjøp brukt, så ser det i hvert fall ut som om du har erfaring, selv om du ikke skulle ha det. Negativt, farer, begrensninger og hva man må være oppmerksom på: - Etterfylling av varm sprit-brenner forbudt! Kan du ikke holde brenneren med fingrene dine, så må den kjøles ned ytterlige. (Sannhet med modifikasjoner; det kan gjøres trygt og kontrollert, men krever noen rekvisitter og litt erfaring, så vi sier no-go!) De fleste ulykker med sprit-brennere ser ut til å være forårsaket av etterfylling av varm brenner! - Sprit brenner med en blå nesten usynlig flamme, og du hører den knapt – dette er det viktig å være klar over. - Det kan være utfordrende å regulere varmen frem til du har funnet de rette triksene og kjenner stormkjøkkenet godt nok – da blir det plutselig veldig lett å regulere varmen, og du ser på løsningen som lett å regulere/kontrollere i forhold til andre. - Brenneren har et begrenset volum og dermed begrenset brenntid. Skal du virkelig langkoke noe, må du kanskje etterfylle brenneren og den må da være kald. Har du det travelt kan en praktisk løsning kan være å skaffe seg en ekstra brenner som du har stående klar til å bytte med. Koster lite og veier lite. - Hvis du mot formodning virkelig tukler det til så inni granskauen at du velter stormkjøkkenet slik at det renner sprit ned på underlaget, og dette antennes, ja da kan det bli litt spennende. Selvfølgelig avhengig av hva underlaget er,,,, Har aldri klart å tukle det til slik, ikke bikkja, eller ungene mine heller, så har med overlegg gjort dette for å se hva som skjer. Ofte skjer det svært lite. - Du mister all interesse for andre brennere og deres problemer. Du gleder deg ikke lenger over tekniske nyvinninger og revolusjonerende nyheter som slippes på brenner-markedet. - Du ender bare opp med dette ene problemfrie koke-systemet og får alt for mye fritid både på tur og hjemme. - Du blir sett på som sær en outsider – det er jo kult. - Du sliter med å bruke brenneren i land hvor Islam er hoved-religion. Tips og triks: - Kjenn din brenner, nok en gang! Bruk tid i trygge omgivelser på opparbeiding av erfaring. - Oppbevar selve brenneren i en plastboks med tett lokk. Selv om o-ringen under lokket er tett, så kan litt svetting forekomme i skjøten der hvor brenneren er satt sammen. Jeg bruker en boks den lokale sushi-sjappa leverer syltet ingefær i. Den passer akkurat i den minste kaffekjelen, selv med vintertilsatsen påmontert under brenneren. - Forvarm brenner når det er +5 grader eller kaldere. Og lær deg til hvor mye/hvor lenge du trenger å forvarme – lite som skal til. Mer forvarming jo kaldere det er, selvsagt. Vintertilsatsen er en løsning, men et te-lys, en lighter, noen dråper sprit i lokket (uten o-ring) eller noe som fungerer som veke kan også være gode alternativer. - En multidisk er helt unødvendig, men kan samtidig være behagelig og hendig. Som lokk, som skjærefjøl, som dørslag, som beskyttelse for teflonbelegget i stekepanna. - Ett oppbevaringstrekk er kjekt å ha, men heller ikke nødvendig. - Skal du har varme i teltet, kan du med fordel bruke en stekepanne (helst ikke non-stick) som lokk. Reduser gjerne også effekten med simmer-ringen/strupe-ringen, så har du varme i drøye 40 minutter. - Søk opp og les @Memento mori sine tips vedr. pakking og bruk av 27 serien (dog ikke brukt med sprit). Mye bra tips, bilder og informasjon der. - Bruker du sprit som brensel i undervisningssammenheng, sørg for god opplæring og tilstedeværelse. Brente barn ødelegger ryktet ditt og ryktet til spritkjøkken generelt! Vel, da har jeg kommet ut av skapet! Litt skummelt å dele det men samfunnet er jo i forandring. Inkludering er i tiden og det er lov å være annerledes, eller,,,? Uansett, velkommen etter dere andre, når alt håp er ute og tiden måtte være inne 32 10 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 (endret) Bra innlegg, takk takk. Er selv en ivrig bruker av spritbrennere. Trangia sin og andre som Evernew sin i titan (titan mindre god om vinteren). Montert i Trangia kjøkkenet eller i en kvistbrenner. Trives med de langsomme opplevelsene, særlig når jeg våkner i teltet om morgenen og bare vil nyte livet, utsikten, været og de naturlige lydene rundt meg. Da fyres det i spritbrenneren ... og livet er bare godt. Endret 28. februar 2019 av zimwalker 5 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Blaser Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 Fin tråd dette ! Anbefaler å bruke dette mediet som fuel: https://www.biltema.no/hjem/innredning/drivstoff/peisbrensel-2000034955 Vintertilsatsen/forvarmingen er konge. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Freebird Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 1 time siden, Blaser skrev: Fin tråd dette ! Anbefaler å bruke dette mediet som fuel: https://www.biltema.no/hjem/innredning/drivstoff/peisbrensel-2000034955 Vintertilsatsen/forvarmingen er konge. Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Blaser Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 14 minutter siden, Freebird skrev: Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. kokte nettopp nå opp kaldt vann i 27 kjellen med peisbrenselet. Brukte 10 min blank. Tror ikke at jeg greier det på 66% av 10 min, som blir ca 6 min 40. tangia x2 med 28 dyse og stillebrenner bruker 5 min og 15 sek. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Marius Engelsen Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 @eer - Nansen brukte spritbrenner. Men han visste jo ikke at det ikke fungerte om vinteren - så han bare brukte det 😊 Lar Monsen brukte det vel når han gikk Norge på langs også? Ang. fyring i telt, så er vel spritbrenner en CO produsent av dimensjoner, og lufting blir enda viktigere enn med alle andre brennere? Jeg har hatt èn Trangiabrenner. Både på bioethanol, rødsprit og rødsprit med vann kokte den drivstoffet. Det vil si at den brant fint i ett par minutter, så begynte det å komme voldsomme store flammer. En halvmeter i motsatt retning av der trekket kommer fra. Etter 7 minutter er den brent ut, og vannet akkurat ikke kokt opp. Derfor ble jeg aldri venn med Trangia, og sendte tilbake til forhandler. Hadde sett fram til å kunne ha en totalt lydløs brenner, og så enkel, men den gang ei... 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bjørn J Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 1 hour ago, Freebird said: Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. Hvilken type isopropanol var det? Jeg spør fordi jeg lurer på om det kan ha vært tilsetningsstoffer som gjorde at den sotet. Jeg kjøpte kjemsik ren isopropanol på apoteket, i såkalt laboratoriekvalitet. Nå har jeg ikke prøvd å fyre med den, men det kunne vært interessant å se om den også forårsaket så mye soting. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Freebird Skrevet 28. februar 2019 Del Skrevet 28. februar 2019 1 minutt siden, Bjørn J skrev: Hvilken type isopropanol var det? Jeg spør fordi jeg lurer på om det kan ha vært tilsetningsstoffer som gjorde at den sotet. Jeg kjøpte kjemsik ren isopropanol på apoteket, i såkalt laboratoriekvalitet. Nå har jeg ikke prøvd å fyre med den, men det kunne vært interessant å se om den også forårsaket så mye soting. Dette var ren isopropanol 99,5 % uten tilsetningsstoffer. https://www.kjell.com/no/produkter/hjem-kontor-fritid/kontorstilbehor/kjemi-spray-lim/spray-olje-isopropanol/luxorparts-ipaclean-isopropanol-250-ml-p18358 Men når det er sagt så skader det ikke gjøre testen selv. Sotet var ikke fastbrent, så det gikk helt fint å rengjøre kjelen etterpå. 😊 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Populært innlegg Havørn Skrevet 1. mars 2019 Populært innlegg Del Skrevet 1. mars 2019 Jeg liker også spritkjøkken For noen år siden brukte jeg mye Trangia 25, og da (i 2001 - tida flyr!) modifiserte jeg sparelokket til å bli trinnløst regulerbar utenfra. Den gjorde det veldig mye enklere å bruke og justere stormkjøkkenet syntes jeg. Først bøyde jeg littegranne på vindskjermen der de to delene settes sammen, slik at delene 'låste' seg i fast posisjon når de ble satt sammen. Et lite hull ble boret i øvre vindskjerm, så en reguleringsstang (sykkeleike) kunne tres igjennom. Sparelokket fikk montert på en liten stang (igjen, en sykkeleike - se bilde). Og så ble det boret et lite hull ytterst på lokket på spareringen for stanga. Bruk: Reguleringsstanga ble tredd gjennom øvre vindskjerm og festet i sparelokkets lokk. Lokket ble så satt nedi hullet sitt med lille stanga gjennom et hull. Så kunne hele sparelokket vippes til siden ved å vri på stanga (lokket la seg over reguleringsstanga) så full effekt kunne oppnås. Gryta måtte løftes litt for å kunne vri sparelokket over brenneren igjen (vha reguleringsstanga), og så kunne varmen reguleres trinnløst ved å dra reguleringsstanga inn og ut. Jeg prøvde også vintertillsatsen, men endte opp med å bruke en (for meg) enklere løsning. Jeg tok en aluminiumsplate, kanskje 2-3x20cm og 1mm eller så tykk, og festet noe Glava på den ene enden og bøyde plata på andre enden først rett opp, skarp knekk rett ned, og så flatt ut. Ved bruk fyrte jeg opp i brenneren, stakk så Glavadelen av plata nedi - den fylte seg da med rødsprit og tok fyr. Så stakk jeg plata inn i nedre vindskjerm gjennom det hullet gassbrenneren passer i og hektet den fast i hullet. Underlaget under stormkjøkkenet bør ikke være brennbart... Nå for tida bruker jeg noe gassbrennere og noe rødspritbrennere, sistnevnte mest med hjemmelagde brennere og vindskjerm/stativ. En variant som ligner på Trangia men blir lettere er Optimus Tor 91 (eller en kopi, kanskje denne: https://www.jula.no/catalog/fritid/friluftsliv/friluftskjokken-og-piknik/turkjokken/stormkjokken-770027) med hjemmelaget justerbar rødspritbrenner (dobbeltvegget, med stang så den kan justeres utenfra stormkjøkkenet). Oppkok av en halv liter vann har jeg målt til ca. 5 minutt; omtrent det samme som med Trangia-brenneren med forvarming, uten forvarming målte jeg tre minutt ekstra. Titankopp eller brusboks med rødspritbrenner og vindskjerm m/kjelestøtte er også kjekt - min letteste utgave med brusboks veier ca 60g med brusboks m/silikon-drikkekant og lokk, brenner, vindskjerm/stativ og isolerende 'pot cosy' 13 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
eer Skrevet 1. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 1. mars 2019 Tusen takk for deres inkluderende opptreden ovenfor en som har tatt steget og «kommet ut av skapet» 13 timer siden, Marius Engelsen skrev: Nansen brukte spritbrenner. Men han visste jo ikke at det ikke fungerte om vinteren - så han bare brukte det 😊 @Marius Engelsen He he Nå hadde, meg bekjent, ikke Nansen tilgang til et system med så effektiv utnyttelse av varmen som et Trangia stormkjøkken kan tilby. Med et slik system så fungerer jo sprit helt utmerket om vinteren – alt annet er feilinformasjon! Mener jeg. Når det er sagt, er jeg veldig ydmyk til alle der ute som har mye mer erfaring og kunnskap enn meg. Både med brennere, ekspedisjoner og friluftsliv generelt. Tilnærmet alle bruker jo en type brenner under samlebegrepet primus, spesielt om vinteren – så jeg sier ikke at det ikke fungerer og sikkert kan være beste løsning for mange i flere tilfeller. Men etter å ha hørt på flere av deres påstander i mange år, gått runden selv, og gjort meg mine dyrebare erfaringer, så dukker det opp en del kritiske spørsmål i mitt hode; En vanlig mann som meg, får noe til å fungere særdeles utmerket, i alle situasjoner over lang tid, uten noe black-magic, tross at «ingen andre» får dette til? Hva skjer? Noe merkelig er det ved dette! Selv om jeg er helt unik som menneske, så kan vi ikke regne meg og min type bruk av Trangia Stormkjøkken med spritbrenner som unikt. Jeg vil tro at jeg snarere tvert imot er akkurat den typiske brukeren som stormkjøkkenet er produsert for. Kanskje ligger årsaken i at jeg kun har benyttet dette ned til -32 grader celsius, og at det skjer drastiske endringer når vi bikker under denne temperaturen? Tror ikke det, men kan ikke utelukkes når det ikke er prøvd ut. 13 timer siden, Marius Engelsen skrev: Ang. fyring i telt, så er vel spritbrenner en CO produsent av dimensjoner, og lufting blir enda viktigere enn med alle andre brennere? Jeg hører folk si det, har aldri målt det selv, men vil anta at T25 og T27 fyrt på sprit produserer CO i samme størrelsesorden som andre brennerløsninger som har en så høy utnyttelsesgrad av varmen. Så lufting er like essensielt her som med andre brennere! Nå er jo CO en luktfri gass, men jeg synes å kjenne igjen lukten av brennere som produserer mye CO, eller rettere sagt når de produserer mye CO. Det er noe med lukten på avgassene som blir ganske lik, enten jeg fyrer med renset bensin, parafin eller sprit. Det er tydelig noe av det samme som skjer med forbrenningen uansett brensel synes jeg å oppleve. Selv den kvist-fyrte BushBuddy Ultra produserer lik lukt når den blir satt inn i et «system» med vindskjerm etc. som utnytter varmen til det maksimale, og dermed antagelig produserer CO til det maksimale. Ingen nøyaktig vitenskap fra min side her altså, men timer brukt i snøhule, telt og andre type bivuakker med forskjellig type brennere har gitt meg såpass med erfaringer at jeg synes å se noen klare tendenser. 13 timer siden, Marius Engelsen skrev: Jeg har hatt èn Trangiabrenner. Både på bioethanol, rødsprit og rødsprit med vann kokte den drivstoffet Dette synes jeg høres merkelig ut? Jeg har aldri opplevd den slags med riktig brensel og oppsett. Men hva er nå riktig brensel og oppsett? Som overskriften i tråden antyder, så er det Trangia Stormkjøkken jeg baserer mine uttalelser på. Og jeg bruker Trangia sin originale brenner (Spritbrännare (602500)) og primært Kemetyl Finfyr brensel. Har aldri prøvd bioethanol, og liker ikke avgassene og smak/lukt som Rødsprit har å tilby. Både ren og utblandet desinfeksjons-sprit har jeg brukt med hell, men har ikke så mye igjen av dette. Jeg stusser også litt på hvorfor «vi» ser ut til å gi opp og forkaste sprit-brennere etter ett (muligens to,,,) mislykkede forsøk, men kan holde på i det evige med kranglete primuser som forårsaker HV-bål og svidde øyenbryn. Sett fra utsiden er det nok noen som ler rått av slikt😂 @Blaser, @Freebird og @Bjørn J supert at dere er i gang å diskutere brensel – veldig interessant! Selv er jeg nok blitt både lat og feig etter disse årene; Når jeg endelig har funnet noe som fungerer for meg, under så varierende forhold, så skal det mye til for at jeg endrer på det. Derfor er det veldig behagelig å sitte på gjerdet og nyte testing og utviklings-arbeidet til flinke og kreative folk.👌 @Havørn Tusen takk for deling av nyttige erfaringer og løsninger! Den løsningen for flammeregulering var helt ny for meg, og kanskje det beste jeg har sett! Tror jeg vil ta meg den frihet å prøve ut en tilsvarende løsning. Du skal i så fall krediteres for den 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
dsk Skrevet 1. mars 2019 Del Skrevet 1. mars 2019 Kjempefint at vi har fått opp denne tråden, det har aldri vært min beviste hensikt å diskriminere spritbrennerene. Hadde et skoleprosjekt hvor vi bygde noe ala pepsi can stove. vi fant den mest effektiv i kaldt vær når diameteren på hullet i midten var omtrent lik dybden. Soting var avhengig av distansen mellom brenner og kjele, men ikke minst drivstoffet. Etanol iblandet drøyt 10% metanol var best. Husker ingen tall, men selv om metanol hadde reduserte effekten så var "mangelen på sot" noe som økte effekten. Tror at brenneren vår som lignet veldig på Trangia sin veide ca 15 gram. Kjelestøtta ble laget av kleshenger, og vindskjermen av trykkeplate (offsett) i aluminium. Forøvrig så har førsteutgaven av boka til Nansen: fram over polhavet, eller "Farthest North" Westminster : Constable, 1897 bilder av nansenkjelen som der ble brukt med den nye oppfinnelsen kalt primus. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Blaser Skrevet 3. mars 2019 Del Skrevet 3. mars 2019 Leser i boka til Randul Valle "Hvorfor er det så kaldt å være våt" i spørsmål 168 at spritbrenner gir lavest vekt opp til oppkok av 30 liter vann. jfr. gass og multifuel. Sprit har 65% av energiinnholdet pr. gram sammenlignet med gass, bensin og parafin. Så da er det bare å kombinere litt for å få et weekendoppsett som er UL 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Blaser Skrevet 19. mars 2019 Del Skrevet 19. mars 2019 yes, da har jeg UL oppsettet. Veier 210 gram. vindskjerm 30 gram, brenner 30 gram og kjele 150 gram. 5 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lofoten-Møring Skrevet 19. mars 2019 Del Skrevet 19. mars 2019 Har ikke sett den blanke spritbrenneren der før. Settes kjelen bare direkte oppå? Oppleves den ustødig? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
klatreminus Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 Jeg var og en spritbrenner før. Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ? På vinteren bruker jeg den gamle brenneren fra forsvaret... 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kjellis Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 2 timer siden, klatreminus skrev: Jeg var og en spritbrenner før. Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ? På vinteren bruker jeg den gamle brenneren fra forsvaret... Da var det nok noe galt, har stekt mye pølser, og fisk, på stormkjøkkenet og det har aldri vært problemer 😊 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 7 timer siden, klatreminus skrev: Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ? Kvaliteten på rødspriten var det neppe, om du da ikke hadde blandet det (kraftig) ut med vann for å unngå soting(?) Tipper det var en smule trekk, litt bris, nok til at varmen fra flammene som skal slikke undersiden av stekpenna forsvant i brisen. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 Fra "Hva har du kjøpt nå"? På 14.3.2019 den 17.18, Bendikb skrev: Fikk ny alkoholovn i posten i dag, en del lettere en den gamle og genialt stativ. Skal teste den opp i mot den gamles3.eu-central-1.amazonaws.com/fjellforum/monthly_2019_03/IMG_20190314_162219.thumb.jpg.69f3aad537a924b93a925f5584cb2ede.jpg Den der spritbrenneren i titanium fra Tomshoo, skiller seg fra den dyrerer fra Evernew ved at det ikke har innebygget vek (som både Evernew og Trangia brennerene har). Fravær av vek gjør at opptenningen går litt tregere, tar mer tid før den "blomstrer" og den forbrenner litt mindre effektivt. Jeg fortrekker Evernew sin i den varme årstiden. Titanium leder ikke varme særlig godt, krever mer forvarming i forhold til Trangia sin i messing for eksempel, som derfor fungerer bedre om vinteren. Har to slike fra Evernew. Da har jeg mulighet for ta med begge (de veier jo "ingenting" - 86g stk) for "raskt bytte" om jeg skal lage mat som krever mer enn en fylling. . (Men nr 2 ble egentlig kjøpt inn som en reserve som har fast plass i bilen om jeg vil koke litt kaffevann og jeg tar meg tid å la gassprimusen kvile. Som på en fin sommerdag og/eller når støyfri kaffekoking ellers er å fortrekke. ) 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendikb Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 1 time siden, zimwalker skrev: Fra "Hva har du kjøpt nå"? Den der spritbrenneren i titanium fra Tomshoo, skiller seg fra den dyrerer fra Evernew ved at det ikke har innebygget vek (som både Evernew og Trangia brennerene har). Hadde hvert morsomt å testa evernew opp i mot denne, jeg prøvde den ute i går og ble veldig positivt overasket hvor fort jeg fikk kok på ca 600 ml vann. Jeg tok dessverre ikke tiden, men tror det var under 5 minutter. Men den sluttet å brenne kort tid etter, så den spiser alkoholen fort! 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 20. mars 2019 Del Skrevet 20. mars 2019 20 minutter siden, Bendikb skrev: Hadde hvert morsomt å testa evernew opp i mot denne[...] www.youtube.com/watch?v=S_7QSeWsn8I www.youtube.com/watch?v=fy5hlhI4tCU Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
GJM Skrevet 21. mars 2019 Del Skrevet 21. mars 2019 Messing spritbrændere med variabel effekt på 47 og 74 gram ☺️ 47g: https://brasslite.com/products/brasslite-turbo-i-d-backpacking-stove/ 74g: https://brasslite.com/products/brasslite-turbo-ii-d-backpacking-stove/ Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 21. mars 2019 Del Skrevet 21. mars 2019 (endret) 11 timer siden, GJM skrev: Messing spritbrændere med variabel effekt på 47 og 74 gram ☺️ 47g: https://brasslite.com/products/brasslite-turbo-i-d-backpacking-stove/ 74g: https://brasslite.com/products/brasslite-turbo-ii-d-backpacking-stove/ Fine de der! Ikke blant de kjappeste (tid til koking), se for eks: www.youtube.com/watch?v=KPWBnSUjScM ,men sjarmerende saker for oss som liker "shiny objects" og som kan koke kaffe uten å måtte se på klokka hele tiden! Ser ut til at Brasslite modellene har noe felles med denne hva gjelder simmer ring montert som en "bevegelig skjørte-kant" hvor man kan stenge/åpne for trekk: dutchwaregear.com/product/batchstovez-1-1-adjustable-flame-stove/ Det finnes veldig mange ulike modeller der ute, ferdig lagde for salg - og mange DIY design man kan prøve å lage selv. Har selv forsøkt meg på å lage av typen Fancee Feast, men tålmodigheten strakk ikke til når utfallet ikke ble perfekt. Har ellers prøvd flere modeller laget av andre, men Evernew sin brenner er den jeg ender opp med når vekten teller og det er mildt ute. Ellers går det i gode gamle Trangia brenneren - som alltid virker og som jo passer perfekt i Trangia kjøkkenet. For de som vil lage sin egen spritbrenner og trenger inspirasjon på ulike design, titt på denne kanalen "tetkoba's Alcohol Stove Addict" Endret 21. mars 2019 av zimwalker Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elgen Skrevet 23. mars 2019 Del Skrevet 23. mars 2019 Hei Jeg har også brukt Trangia siden urtiden. Den gamle (vel ca. 40 år nå) ble påkjørt av bil, men rettet opp med bulkehammer og er nå overdratt til en elgkalv, men med ny spritbrenner. Jeg bruker nå selv et Trangia Ultra Light sett uten kaffekjele. Kaffekjelen anser jeg som unødig. Jeg kan koke kaffe i en gryte - eller drikke sibirisk taiga te. Monsen koker ganske visst ørret i kaffelarsen, men kaffe med ørretsmak? Og så er ørreten vanskelig å få ut gjennom tuten. 😉 Trangia står fjell støtt i motsetning til alle 3-bein brennere og toppmonterte gassbrennere. Den har perfekt vindskydd og har 2 gryter med lokk/(panne) som gir flyt i snøsmelting. Den har samme optimale varmeutnyttelse og -konstruksjon som Nansen tenkte ut til "Nansenkjelen". Jeg har også en primus gass 3-bein brenner, som ligger i bilen. Der kan jeg se hvor mye varme, som går tapt både med og uten vind. Også tross bruk av diverse vinglete oppstillinger av vindskjermer. Spritbrenneren er enkel og grei og driftsikker. Sikkert lurt med 2 spritbrennere, så man ikke skal vente på avkjøling. Ganske visst har jeg ikke prøvd vinter-forvarmer, MEN det tar altså lang tid å smelte snø. Der tar vår enighet slutt. Brennverdien i parafin/bensin er så mye større. Jeg hadde primus i båt, som opprinnelig gikk på sprit. Jeg byttet dyser, så den kom på parafin. Og så der ble det mye mer fres på oppvarmingen. Jeg bruker derfor med stor glede Trangiaen med en Nova Multibrenner - på parafin (dvs. tennveske) selvfølgelig, av hensyn til brann- og eksplosjonsfaren med bensin. I stedet for Multidisken har jeg en ultra tynn finerplate opp i pannen, når sammenpakket. Den fungerer som fot, så Trangiaen ikke smelter sig ned i snøen. Man kan også bruke den som te-lys ovn, se foto. Lettvekterne vil så mene, at dette er tungt og fyller. Nova brenner med verktøy, gryteklype, et par esker fyrstikker, treplate - alt pakkes inn i Trangiasettet med 2 gryter og panne/lokk, som så veier akkurat litt over 1 kg. (har ikke noen nøyaktig vekt her). Hvis man skal ha tilsvarende "løse"gryter mm. med til snøsmelting og finere matlaging nærmer man sig rask denne vekt uten samme stabilitet og varmeutnyttelse. Det er veldig kjedelig på tur bare å leve på oppbløtt frysetørket direkte fra posen. Foto: Telys ovn, Alternativ ombygget "revesaks", kan også brukes med spritbrenneren. 4 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Larix Skrevet 23. mars 2019 Del Skrevet 23. mars 2019 6 timer siden, elgen skrev: Og så er ørreten vanskelig å få ut gjennom tuten Bare å koke lenge nok det. Så skal du se den kommer For øvrig så var en "revesaksa" en artig konstruksjon Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Blaser Skrevet 23. mars 2019 Del Skrevet 23. mars 2019 På 19.3.2019 den 22.39, Lofoten-Møring skrev: Har ikke sett den blanke spritbrenneren der før. Settes kjelen bare direkte oppå? Oppleves den ustødig? yes, setter rett oppå. Oppleves ikke ustødig, så lenge man har plant underlag. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.