Gå til innhold

Freebird

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  33
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips

  Jeg hiver meg på jeg også, er det en Or kanskje?
 2. Lommekjent ute av drift?

  Peakbook.org er litt annerledes på den måten at den har fokus på toppturer og bestigninger, men det finnes mange gode turbeskrivelser der inne også. Anbefales!
 3. Kamera som kan lades fra USB

  Er du sikker på det? De fleste telefoner har i dag mulighet for å ta bilder i raw. Jeg er ikke så godt kjent med hvilke muligheter som finnes på android-siden av markedet, men fra iPhone 6S og oppover har du mulighet til å ta bilder i DNG. Anbefaler appen som heter Manual.
 4. Lette fjellsko til kortere/enklere turer

  Det er faktisk et veldig godt forslag. Tror jeg skal ta en nærmere kikk på disse, ser egentlig ut til å passe formålet helt perfekt.
 5. Hvor har du vært på tur i dag?

  Ikke i dag, men i går. Stangelifjellet i Bergen.
 6. Lette fjellsko til kortere/enklere turer

  Denne ser veldig interessant ut, er dette den skoen som går under navnet Nucleo? Har du noe inntrykk av slitestyrken på denne er bedre? Takk for tips! Da har jeg fått noe å tenke på, dette er tross alt ganske mye billigere enn de 2000 som de andre alternativene ligger på. Har dessverre samme erfaring. Mine Crispi Besseggen er omtrent farlig på våte røtter og vått berg. Føler meg mye tryggere med en god terrengløpesko på beina.
 7. Mobilkmera vs kompaktkamera

  Igjen så gjelder dette bare under ekstreme forhold. De fleste speilreflekskamera har dessuten mulighet for å låse speilet oppe. Søkeren er da selvsagt ute av funksjon. Dette kalles "Mup" på Nikon. Dette bruker jeg utelukkende når jeg tar bilder med stor brennvidde og lang lukkertid. At vibrasjoner fra lukkeren skal ha noe å si for synlig skarphet har jeg svært vanskelig for å forstå, det må i såfall være under svært spesifikke forhold. Jeg benekter ikke at det finnes tekniske forskjeller, det gjør det absolutt, jeg mener bare at disse forskjellene i det store og det hele har ytterst lite å si.
 8. Mobilkmera vs kompaktkamera

  Det er ikke en forskjell som har noe å si for bildekvaliteten. Fokus har i mine øyne lite med kvalitet å gjøre, på samme måte som oppløsning. Når det er sagt så er det både fordeler og ulemper med speilløst vs speilrefleks, men poenget mitt er at det spiller ingen rolle. Så lenge utstyret gjør deg i stand til å ta de bildene du ønsker, så spiller det ingen rolle om det er speilløst eller speilrefleks, digitalt eller analogt, Nikon eller Canon osv.
 9. Mobilkmera vs kompaktkamera

  Speilløst vs speilrefleks sier lite og ingenting om kvalitet. Den forskjellen sier bare noe om selve håndteringen av kameraet eller hva man ser når man legger øyet inntil søkeren. Måten bildene eksponeres på, er i all hovedsak lik på et speilløst kamera og på et speilreflekskamera. Størrelsen på billedbrikken og kvaliteten på optikken er det som i størst grad avgjør hvilken kvalitet bildene vil ha. Noen hevder at det finnes store kvalitetsforskjeller på bilder tatt med et crop-sensorkamera og på bilder tatt med et fullformats-kamera. Så lenge blenderåpningen er liten nok til at man ikke legger merke til forskjell i dybdeskarphet (eller mangel på), så tør jeg påstå at det er omtrent umulig å se forskjell. Jeg har holdt på med foto i over 10 år og jeg er ikke i stand til å se om bilder, tatt under normale dagslysforhold, er tatt med et kamera til 4000 eller et kamera til 50 000. Det er rett og slett fordi det ikke er der man finner forskjellene på dyrt og billig utstyr. Under normale omstendigheter er dyrt og billig like bra. Det er først under krevende forhold at forskjellen mellom dyrt og billig kommer til syne. Høy ISO vil gi mindre støy på et kamera med fullformatsensor, enn på et kamera med crop-sensor. På samme måte vil stor blender gi mer dybdeskarphet på et kamera med crop-sensor. At det ene er bedre enn det andre er jeg ikke enig i, alt til sitt bruk. Vi lever i en gullalder når det kommer til fototutstyr. På bruktmarkedet bugner det av utstyr som ikke er nevneverdig dårligere enn det som selges nytt i dag. Utviklingen når det kommer til støy på høy ISO og dynamisk rekkevidde har stått omtrent helt stille i mange år. Jeg er en forkjemper for at man må bli flinkere til å lære seg å bruke det utstyret man har, da blir man også kjent med hva som er begrensningene. For mange spiller det ingen rolle at bildene har for mye støy på ISO over 3200, mens for andre har video ingenting å si. Vi har alle forskjellige behov og det siste nye er ikke nødvendigvis best for alle. Fotomiljøet har i alle tider hatt en slags rivalisering; autofokus vs manuell fokus, film vs digitalt, Canon vs Nikon, speilrefleks vs speilløst. Dette er helt tullete, det viktigste er at det utstyret du har gjør deg i stand til å ta de bildene du ønsker å ta. Jeg har et dyrt speilreflekskamera, men til tross for det bruker jeg mobilen en hel del. Jeg liker utenfordringen i begrensningene.
 10. Lette fjellsko til kortere/enklere turer

  Hmm. At membranen tar kvelden så tidlig bekymrer meg litt. Jeg har forståelse for at en slik type konstruksjon gjør at det er umulig å lage den evigvarende, men samtidig så betaler man tross alt såpass mye ekstra for et par med sko med Gore Tex sammenlignet med et uten, at jeg hadde virkelig håpet at det skulle vare lenger. Takk for delt erfaring! Takk for tilbakemelding! Skoen virker egentlig ganske perfekt til formålet, men det bekymrer meg litt at noen har erfaring med at Gore Tex Membranen punkteres fort. Dårlig slitestyrke er også en egenskap som bekymrer meg litt, det er selvsagt mulig at dette er en konsekvens av å velge en lettere sko i stoff kontra en litt tyngre sko i lær. Det er absolutt noe jeg må tenke litt på. Jeg har et par Inov-8 X-Talon 212 som jeg har slitt ut. De har gått/løpt mange kilometer, men jeg må innrømme at jeg litt skuffet over at de var utslitt bare 6 måneder etter kjøp. Vil anslå at de tålte omtrent 600 km. Nå har sålen mistet sticky-effekten og skoene er glatt, limingen er også i ferd med å gi seg i forkant av skoen. Når det er sagt så har aldri vært borti en sko som gir så god følelse med underlaget man løper på og som passer foten min så bra. Dette gjør at jeg er villig til å gi Inov-8 en ny sjanse. Jeg hadde et par Haglöfs Ridge II GTX som hverdagssko på jobb, jeg synes sålen ble for stiv og dessuten ble skoene fryktelig varm under moderat aktivitet, så jeg tror jeg står over mid-versjonen. Takk for øvrige tips! Adidas er ikke et merke jeg har tenkt på en gang i denne sammenheng. Tar en kikk på dem. Takk for tips!
 11. Hei. Jeg er på jakt etter et par halvhøye, lette fjellsko. I dag har jeg Crispi Besseggen til lengre turer, eller turer hvor jeg går mye i steinrøys eller med ryggsekk. Til løpeturer på fjellet under tørre forhold har jeg VJ Sport Irock 2. Jeg er ute etter en mellomting mellom disse to. En vanntett, lett sko med noe ankelstøtte. Jeg har sett på følgende modeller: La Sportiva Core GTX Salewa Alp Trainer Mid GTX Inov-8 Roclite 325 GTX Hvis noen har erfaring med noen av disse modellene, eller tips til andre som kan passe godt så er det hjertelig velkommen. Budsjettet er ca. kr. 2000.
 12. Presskannefilter til 85mm kopp?

  Hvis man skal se på andre løsninger enn presskanne og er tilfreds med bare et vanlig kaffefilter så er det vel lite som er så kompakt og lett som Sea To Summit X-Brew. Når det er sagt så synes i allefall jeg at forskjellen er ganske stor på filterkaffe og presskannekaffe og jeg har derfor full forståelse dersom det er ønskelig å beholde presskannen. http://www.seatosummit.co.uk/products/camp/cooking/x-brew-coffee-dripper/
 13. Presskannefilter til 85mm kopp?

  Nå er kapasiteten noe mindre, men hva med Aeropress? Prinsippet er det samme som presskanne, men med filter og høyere trykk. Personlig synes jeg kaffe gjennom Aeropress er bedre enn både traktekaffe og presskannekaffe. http://www.aeropress.com/
 14. Turkart på mobiltelefon

  Topo kart - Norge fungerer helt OK på iOS, men jeg opplever den tidvis som ustabil. Jeg synes også markøren i kartet er lite tydelig når det kommer til hvilken vei man peker telefonen. Jeg liker Topo GPS Norge bedre, anbefaler å teste den ut. Man har også mulighet for å laste ned mye større kartutsnitt. https://itunes.apple.com/no/app/topo-gps-norge/id905895753?l=nb&mt=8
 15. 3F UL Gear tarp - 200g, 100kr

  Jeg selvsagt helt enig i at en del produkter er av "bruk og kast"-kvalitet, men det gjelder i like stor grad varer som blir solgt ny i Norge. Dessuten så synes jeg nesten vi må ta trådstartes ord for det når han sier at kvaliteten er tilstrekkelig til hans bruk. Han innrømmer jo også at festene er for dårlig. Når det kommer til dette med etikk i forhold til arbeiderne som har produsert disse produktene, så er nok dessverre forskjellen liten på å handle billigvarer direkte fra Kina og på å handle billigvarer litt dyrere i Norge. I realiteten er det nok heller slik at det finnes mellomledd, både på veien og her i Norge som skal ha sin del av kaken. Det finnes selvsagt unntak og mange norske selskaper har de siste årene gjort en langt bedre jobb for å sikre at varene de tar inn er produsert på mest mulig etisk og minst mulig miljøbelastende måte. Her tror jeg nok sportsbransjen er forut klesbransjen forøvrig.
×