Gå til innhold

Freebird

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  199
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Freebird

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Freebird

  Ny Garmin GPS 66 S/ST

  Det kommer vel gjerne an på bådet øyet som ser og bruksområde, men når det er sagt så er ikke oppløsningen bare gammeldags sammenlignet med dagens mobiltelefoner. Jeg kjøpte en HTC S730 i 2007, den hadde en oppløsning på 200x320 til sammenligning. Det er også slik at TFT er gammel skjermteknologi, den er mer strømkrevende enn en mer moderne skjerm basert på en eller annen art av LED. TFT er faktisk også mer strømkrevende enn gamle LCD-skjermer. Når det er sagt så er det selvsagt også avhengig av bruksområdet, hvor vidt dette med oppløsning har noe å si eller ei. Dersom man ønsker å bruke GPS med kart til å navigere i ukjent terreng så mener jeg oppløsning er alfa omega. Dersom man bare ønsker å følge forhåndsplanlagte ruter eller returnere til stedet man startet så er ikke oppløsning viktig. I mine øyne trenger man ikke kartvisning på GPSen i det hele tatt for den typen bruk. Jeg synes faktisk at kartene på en håndholdt GPS med så lav oppløsning er helt uten verdi. Dersom jeg skal navigere i ukjent terreng velger jeg mye heller telefonen med kart fra Statens Kartverk fremfor min GPSmap 62S. Jeg velger faktisk heller kart og kompass til denne typen bruk også. Når det er sagt så har en slik enhet absolutt sine bruksområder. Dersom man kommer ut for dårlig vær og ikke vet hvor man er så er en skikkelig GPS gull verdt. Spesielt nyttig er det at man kan sette et punkt man ønsker å finne frem til, og så vil alltid kompassnålen peke i retning destinasjonen, uavhengig av om man rotet litt inn og ut av kurs. Dette er mye raskere enn å stadig ta ut ny kompasskurs, og hvis været er dårlig kan det være vanskelig å finne faste holdepunkter i terrenget. Til denne typen bruk er ikke kartene av spesielt stor verdi, det eneste er at man kan velge ett punkt i kartet eller fra en liste med punkter, men dette er fryktelig knotete på en slik GPS. Det er fint å ha muligheten dersom man skulle havne i en situasjon hvor man har behovet, men jeg prøver i det lengste å unngå dette, så for min del blir GPSen utelukkende en ekstra sikkerhet. Den ligger som regel avslått i sekken. For min del må garmin gjøre endringer både i oppløsning og grensesnitt før jeg ser noen nytte i å oppgradere. Jeg synes faktisk ikke denne GPSen tilfører noen ting som er verdt prisen i forhold til en Garmin GPSmap 60CS fra 2006(?).
 2. Freebird

  Momsfradrag på varer fra utlandet

  Cumulus trekker dette fra når du putter posen i handlevognen og velger Norge som destinasjon.
 3. Freebird

  Ny Garmin GPS 66 S/ST

  Display type: transflective color TFT Display size: 1.5"W x 2.5"H (3.8 x 6.3 cm); 3" diag (7.6 cm) Display resolution: 240 x 400 pixels 🤦‍♂️
 4. Freebird

  Materialer på telt

  Det er helt umulig å si bare utifra de tekniske spesifikasjonene. Som @PTG nevner over her, så er det ikke mulig å lese bare utifra materialene hvor vidt det er et godt telt eller ikke. Det er mye mer sammensatt en som så. Hvis du har to kandidater du lurer på, så foreslår jeg at du oppretter en tråd hvor du beskriver bruksområdet og forteller hvilke telt du har sett på. Da vil du nok få mange gode innspill på hvilket telt du bør velge og du får helt sikkert forslag til alternativer, utover de teltene du allerede vurderer.
 5. Freebird

  Materialer på telt

  Øverste teltet er det dyreste, det er egentlig lettest å se av at det har langt mer detaljerte opplysninger om materialbruk. At det er brukt stenger fra en kjent produsent er også en pekepinn. Her kommer en kort oppsummering: DAC Trolig den meste kjente og mest brukte produsenten av teltstenger. Brukes av merker som Hilleberg og Helsport (og mange flere). https://www.dacpole.com/ 68D/40D/15D/20D/40D D-en står for Denier, som er måleenhet for fibertetthet i tekstiler. Kort forklart så sier det noe om tykkelsen på teltduken. https://en.wikipedia.org/wiki/Units_of_textile_measurement#Denier Polyester Taffeta Dette er en stofftype, polyester er som kjent et kunstfiber produsert av plast og plantemateriale, Taffeta forteller at dette er vevd vha. en spesiell teknikk. https://en.wikipedia.org/wiki/Polyester https://en.wikipedia.org/wiki/Taffeta Silnylon Dette er en nylonduk som er belagt med silikon for å bedre motstandsevnen mot vann og for å gjøre det mulig å lage en tynnere og sterkere duk. https://en.wikipedia.org/wiki/Silnylon Vannsøyle Vannsøylen forteller hvor lenge et stykke stoff tåler en viss mengde vann før vannet vil trenge gjennom stoffet. Her finnes det mange forskjellige målemetoder og det er derfor vanskelig å sammenligne mellom produsenter. https://www.helsport.no/tekstiler Teipede sømmer Når man syr i et vanntett stoff vil man lage hull som gjør det mulig for å vann å følge tråden inn gjennom sømmen. Det finnes flere metoder for å unngå at dette skjer. Noen prodsenter bruker tråd av et materiale som utvider seg ved kontakt med vann (bomull). Andre produsenter tetter sømmene fra utsiden ved hjelp av det som kalles "seam sealer" (silikon + white spirit), og andre igjen bruker en vanntett teip på innsiden av sømmene. Håper det var til hjelp.
 6. Freebird

  Holdbarhet fjellsko

  Hanwag tilbyr vel sko med mulighet for resåling. Kan være verdt å se på.
 7. Freebird

  Syntetisk vinterpose for frysepinne

  Og enda litt rimeligere hos Skitt Fiske: https://www.skittfiske.no/mammut/175255/mammut-tyin-mti-5-season-200cm-bison-for-de-tøffe-forholdene
 8. YR skriver på Twitter at det generelle farevarselet for skogbrann i Sør-Norge er avsluttet:
 9. Har nok dessverre ikke det. Jeg har en større Nitecore HC60 som jeg er strålende fornøyd med, men det er igjen en helt annen type lykt. Jeg har også en BD Spot liggende, jeg har ikke brukt den under vann, men jeg har brukt den på alt av løpeturer gjennom bergensk høst og vinter helt uten problemer.
 10. Nitecore NU30? Oppgitt til IP67 fås for under 350 kroners grensen ink. frakt på AliExpress. 😊
 11. Freebird

  Turkart på mobiltelefon

  Det er veldig generøst og et tilbud jeg tar imot med glede. PM sendt!
 12. Freebird

  TBE vaksine anbefales i Sør Norge

  Sannsynligheten for hjernebetennelse er betydelig større fordi risikoen er 0,2 % for hver flott. Risikoen ved vaksinen er vel bare en gang.
 13. Freebird

  TBE vaksine anbefales i Sør Norge

  Tidligere har de hevdet at det fra Rogaland og nordover ikke har vært noe poeng i å ta denne, men nå lurer jeg på om jeg burde revurdere. Jeg er bosatt i Bergen, men ferdes mye ute og plukker flott av meg selv mange ganger i løpet av et år. FHI har også endret anbefalingen på nettsiden sin ser jeg nå. Kilde: https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/skogflattencefalittvaksinasjon-tbe-/ Uthevet tekst mener jeg er nytt, kan ikke huske å ha lest det når jeg undersøkte dette for ca. ett år siden.
 14. Freebird

  Slitesterke bomull/syntetisk klær

  Lundhags har noe av det samme. Buksen Makke er f.eks en ganske direkte konkurrent til Fjällraven KEB, med samme forhold mellom bomull og polyester. Jeg har noen bukser fra Lundhags og de er jeg strålende fornøyd med.
 15. Freebird

  Turkart på mobiltelefon

  Jeg har gjort litt mer research angående Skisporet.no, utifra det jeg finner ut ved å raskt skumme gjennom kildekoden deres så består kartet av data fra Statens Kartverk, Open Street Maps og Thunderforest. I tillegg er det mulig at de har noe data lokalt på egne servere, men dette ser ut til å være de tre kildene de henter data fra eksternt. Data fra Statens Kartverk og OSM er gratis å bruke, Thunderforest derimot tar betalt for at utviklere skal få bruke dataene deres.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.