Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 18. jan. 2018 i alle områder

  1. Begge hundene er funnet i god behold og gjenforent med Kjell-Harald. Den ene hadde tatt seg tilbake til "campen", og den andre kom til rette i ettermiddag
    10 poeng
  2. Ettermiddagstur på Krokskogen for å se på all snøen og for å selv å se hvordan det stod til med igloen etter 6 dager. Du veit du er mye på tur når avløseren på løypemaskina kjenner igjen skia dine😂 Colman 422 primus, litech kjele. Jerven hunter og 6 ledd med z-lite kopi, gjør at en kan ta en liten strekk😀 Var utom Kongens utsikt, litt tåkete, så det ble bare et bilde av postkassa.
    8 poeng
  3. Hurra, nå har de i hvert fall funnet den ene hunden opplyser de på Facebooksiden sin.
    6 poeng
  4. Målte innvendig høyde i dag med staven og sjekket målet når jeg kom hjem. 152 cm under taket. Mulighet til å grave ut ca 15 cm til ved behov tipper jeg. Overhode ingen tegn til at den har sunket noe i hop. Avløseren på tråkkemaskina stoppet og stakk hode innom for å se hvor stor den var invendig. Veldig hyggelige karer i skiforeningen, bestandig blide😀 og godt humør. Fikk et tips om hvor neste kunne bygges!
    5 poeng
  5. Fine nyheter 😊 da er altså alle ekspedisjonsdeltagerne i god behold. Flotte saker. Veldig bra jobb av alle som har deltatt i de forskjellige søkene, tommel opp for dem.
    5 poeng
  6. Fjellfisket er det ikke enkelt å bli klok på. Den eneste klare konklusjonen jeg har klart å dra, er at det ihvertfall ikke blir fangst uten å ha "bruk i havet".
    4 poeng
  7. Var innom å plukket med meg noen Åsnes Mohair feller i går, å med 20 cm nysnø i natt var det enkelt å komme seg ut dørene på tur i morges Hadde planer om å ta turen opp i Bergsdalen, men pga været var litt ustabilt siktet jeg meg inn på Gullfjellet i stede. Der er jeg hvertfall godt kjent om jeg skulle få væromslag. Det begynte bra, knall føre og strålende glid. Noe helt annet med mohair enn syntetisk! Å fortsatt godt feste på bratta. Joda, ikke like godt som syntetisk, men jaggu ikke langt unna! Syntetisk blir jo nesten som langfeller Greit å gjøre seg slike erfaringer og takk for alle innspill her inne på forumet Det tjuknet raskt til, til tider kraftig snødriv, men klarte å se fra varde til varde! Da var det bare å krumme nakken å stå på videre. Var ikke noe særlig vind å snakke om, så temperaturen var bra. Lunsj inne på Redningshytten Et trent øye legger kanskje merke til at karet mitt er noe "offside" i formen Det er takke være plasseringen i sekken og at sekken var det første som landet når jeg tok en supermann litt lengre nedi fjellet her Har fortsatt ikke funnet tilbake balansen fra ungdommen. Obligatorisk signering av hytteboken, et kjapt takk for lånet så var det bare å sette snuten hjemover. Været hadde blitt enda verre, men med vinden i ryggen å stort sett bare unnabakke ned igjen gikk resten av turen som en drøm.
    4 poeng
  8. Og angående oppløsning/forstørrelse/utskrifter: Alle kameraer i dag lar deg lage gode utskrifter i A3 (om du vet hva du gjør). Jeg laget nylig et bilde til et møterom på et hotell. Utskriften er på 200x150 cm. Den har tatt utgangspunkt i et bilde som var tatt i landskapsformat og så klippet av på midten. Utgangspunktet er et 20 megapikselbilde. Så i praksis så er det et bilde på ca 10 megapiksler som er forstørret til 2x1,5 meter. Og fortsatt kan du se enkelthår i pelsen. Så ikke heng deg alt for mye opp i hva folk mener du må ha av oppløsning for A3-utskifter. Det er mye viktigere å lese/øve teknikk og lære seg å komponere gode bilder. (Det skal sies at opptaket er gjort med en fullformatbrikke og sylskarp lyssterk optikk, men likevel; det er hakket større enn A3 )
    3 poeng
  9. Har sortert om rekkefølgen på noen av punktene her jeg som jeg mener burde stå mer "sammen"/etter hverandre. Veldig mange (meg selv) bruker værmeldingen når turer planlegges. For min del er det en indikasjon på hva slags vær jeg kan forvente, ,men terreng og forhold må vurderes kontinuerlig. Det er flere ganger rutevalg har blitt endret pga lokale forhold, jeg har snudd pga dårlig eller utrivelig vær, eller satt leir fordi jeg har for dårlig sikt til å kunne ta fornuftige veivalg videre. Desverre så er det mange som drar ut på tur basert på #3 og glemmer #6 som jeg tolker dithen at handler om å vurdere terreng, veivalg og vær kontinuerlig (det samme i #8). Mange legger også ut på tur uten kompetanse for/eller tanke om at forholdene eller vær kanskje er eller har utviklet seg annerledes lokalt en det en generell værmelding indikerer. Dette er vel en trend ettersom toppturer og friluftsliv er inn? Da må det nødvendigvis bli en del folk i fjellet som er uerfarne på dette. For min del varierer det stort også om jeg går tur langt unna sivilisasjonen, eller om det er kort vei ut til bilvei/folk. F.eks. dagsturer hjemmefra, eller dagsturer fra camp inne i Jotunheimen. Allt påvirker hva jeg har med og hvor stor grad av risikominimering jeg foretar meg. Ellers enig i en del av det Nils Farlund mener. Regelsett vs kontinuerlig vurdering ut fra kompetanse og lokale forhold der ein er. Det som ikke er nevnt i #5 er å tenke som gruppe. Alle trenger ikke ha allt med, men gruppa må ha "allt" med. For heisbaserte toppturer (heis + gåing på feller) så startet jeg med en sekk på 18L, og gikk deretter ganske raskt opp til en på 30 liter (25+5). Per nå bruker jeg en sekk på 38 liter fast til dagsturer (toppturer på ski), denne virker egentlig større men kan komprimeres. OG den har eget rom til skredutstyr++ med drenering i bunn, samt plass til hjelm innvendig. Et annet aspekt er at alle har med nødvendig personlig utstyr i gruppa, og forståelse for i hvilken grad man har kompetanse til å bruke det. Jeg har vært med å nekte folk å bli med på heisnære toppturer pga dem manglet skredutstyr, eller sende folk med manglende kompetanse ned en renne først (med instruksjoner om hvor stoppe/ikke stoppe) når skiferdigetene har vært store men skredkompetansen manglende selv om utstyret var på plass. Ikke gøy å ta den beslutningen, men enda værre å miste noen. Skal selv på tur til helga og håper på å få brukt litt tid på å øve på søk og vurdering av snøforhold. På samme måte som jeg er heldig og får gå igjennom regodkjenningskurs i førstehjelp (påkrevd for min del), så er det alltid fornuftig å bruke litt tid på å øve seg på søk og vurdering av forhold om man ferdes i skredutsatt terreng, da sitter kompetansen litt mer tilgjengelig når det faktisk er bruk for den.
    3 poeng
  10. Det er kanskje det som er poenget med et slikt program. Naturopplevelsen og det rolige tempoet er høydepunktet i seg selv. Som Monsen selv sier, i de redigerte programmene tar det 5 sekunder å fyre opp et bål, mens det i virkeligheten kan ta en time dersom veden er våt og det er lite brensel å finne. Jeg gleder meg til et TV-program uten definerte, redigerte "høydepunkter" laget for å holde på seernes oppmerksomhet - det blir så spekulativt og lett å gjennomskue. Hurra for NRK som tør noe slikt som kommersielle kanaler aldri ville vurdert av frykt for å miste annonsører.
    2 poeng
  11. Jeg håper folk går lei før han kommer hit.
    2 poeng
  12. Korreks til meg selv: Det finnes garvete skinn som er gode til turbruk. Jeg var på XXL i dag og så på de skinna de selger, og det endte med at et av dem fikk et nytt hjem Det er garvet, og impregnert med et tynt lag to-komponent fleksibelt stoff, så det skal tåle direkte kontakt med snø over tid. Fint skinn, og ikke så tungt som jeg trodde. Mye mykere enn tørket skinn, og lett å rulle tett sammen. Men garvete skinn som ikke er beskyttet på baksiden, vil trekke til seg fuktighet. De er til innebruk.
    2 poeng
  13. Jeg skal bare svare på denne, og la andre ta seg av utstyret for jeg kjenner ikke til de valgene du har gjort. Hvorfor betale for utdatert programvare? Det gjelder forsåvidt også "standalone" versjonen av lightroom 6 som det ikke lages oppdateringer til mer, men men (jeg tror jeg har hørt alle argumentene om abonnementsordninger før ...) .. Vi er vel på versjon 7.1 i lightroom CC nå. Det er endel profiler og verktøy i lightroom 6 som ikke finnes i lightroom 4, og jeg er også usikker på hvor kompatibelt lightroom 4 vil være med nyere kamera. På denne siden ser det ut som du må ha minst versjon 2015.8 for Pentax K-70, selv om det finnes en workaround med en konverter for at programmet skal gjenkjenne raw filene til kamera. Les om dette her. Personlig hadde jeg kjøpt Adobe CC uten å blunke, men gå i alle fall for det nyeste av det gamle hvis du skal kjøpe en standalone versjon, tror du sparer deg noen frustrasjoner da.
    2 poeng
  14. Jeg ser absolutt fornuften i det argumentet, men da bør du nok investere i en pose som har lavere komforttemperatur enn -9. Den vil ikke oppleves vesentlig varmere enn de to sommerposene dine. Kanskje kaldere også. Har du kikket på soveposene til Isbjørn (www.isbjorn.no)? De har gode soveposer til en svært fornuftig pris. Modellen Jan Mayen er en skikkelig vinterpose som vil holde de fleste varm i de temperaturene vi normalt opplever på fjellet her i Norge.
    2 poeng
  15. Eg har der enda med eit halvt z-lite, for dei bygger lite på sekken. Langt nok til overkropp tilogmed ropa. Med vindsekk og ein sekk eller to under beina på den skadde, tenkjer eg det er ei ok løysing. Min 32 l skisekk er ein vits om ein skal ha plass til alt, men om ein kan samkjøre litt vindsekkar og førstehjelp (kanskje mest i grupper som tel fleir enn to) så har ein berga unna litt plass. Er ein berre to i skredterreng er det no greit om begge har det meste, då trengs større sekk etter mitt begrep.
    2 poeng
  16. På turer hvor man forbrenner mye, er salt potetgull fint. Masse kalorier, salt og lett å få I seg. Har med hell brukt dette på pulkturer.
    2 poeng
  17. Jeg kan virkelig sympatisere med at ikke økonomien strekker til for å kjøpe det utstyret en virkelig kan ønske seg eller også egentlig burde ha på tur. De fleste av oss her inne på forumet har vært der og mange av oss er der egentlig i større eller mindre grad enda. En komforttemperatur på kun -9 er i minste laget for å kunne bruke soveposen til trygg og komfortabel overnatting hele vinteren. Mange netter vil temperaturen bli lavere enn dette, og da vil du kunne fryse eller i verste fall bli farlig nedkjølt. For å fungere over flere dager på tur trenger man ok nattesøvn. Tilstrekkelig varm sovepose er derfor verdt å investere i. Har du ikke penger, så invester tid og oppfinnsomhet. Du kan få en veldig god løsning ved å kombinere to tynnere soveposer. Om du eks har en ok høstpose (tre sesongs) nå, så kan det kanskje være nok å tre en tilsvarende tjukk eller en tynnere pose utenpå den. Det øker isolasjonen ganske mye og kan gi deg en fullverdig "vinterpose". Den doble posen har selvfølgelig ingen oppgitt T-verdi, så du må jo prøve deg litt frem til hva som fungerer for deg. Kanskje har du to poser du kan kombinere allerede, eller du kan kanskje låne fra noen i familien eller fra venner. Pengene du sparer kan du sikkert få brukt på annet nødvendig utstyr, proviant eller til å reise til fjells.
    2 poeng
  18. Eller kanskje det handlar om prinsipp? mange ulike syn på dette med kommunikasjonsmoglegheiter på tur. For min del vil eg seie at det kun vil handle om å kunne avverge evt redningsaksjon. Eg vert småsur av duppedittar som fortel folk kvar eg er.
    2 poeng
  19. Mente så absolutt ikke at du er av typen som setter kjelen på uten innhold. Beklager om det kunne oppfattes slik. Det jeg mente er at de andre scenariene jeg oppgir vil gi samme effekt da det kan dannes et luftlag mellom snø og bunn osv... JEg har hatt mer enn 1 kjele som er så bulkete at de nesten ikke står på flatmark engang, men virker det gjør de
    1 poeng
  20. Når jeg leste om programmet tenkte jeg i utgangspunktet at dette var noe jeg kunne se på av og til.. Men så var det det at de legger opp til at hvemsomhelst kan gå sammen med han, og at dette er noe de legger opp til ved å annonsere turtidene. Da meldte jeg meg av. Randoms kommer til å ødelegge hele potensialet til programmet, ferdig med det. Fullstendig uinteressert i at de skal intervjue folk og lage sendinger ala sommertoget etc. Se masse gjøker fly rundt utkledd mens de vifter med norske flagg eller utfører andre sprell i håp om å komme på skjermen.
    1 poeng
  21. Det samme tenkte jeg også. Ble kraftig forsinket pga snø og vær. Hun hjemme lot det gå 2 dager over ca forventet ankomst på Haukeli. Da syns hun det hadde gått lenge nok. Kl 23 ble jeg vekket av snøscootere fra Røde Kors men jeg lå mett og søvnig i teltet, 2 dags marsjer fra Haukeli. Er selvfølgelig lei meg for at jeg utløste en aksjon, og gjør mye for å unngå det samme i fremtiden. Høres forøvrig ut som Hardanger vidda i januar er som en gåtur i parken for deg. Jeg for min del syns det er utfordrende og gøy.
    1 poeng
  22. At ein er vel førebudd til den type turar er så sin sak, ingen protesterar på det. Men når du antydar at alle er einige om at det vil seie Spot eller liknande i sekken er du på tynn is. Eg klarar meg i alle fall greitt utan alt av mobil/GPS baserte hjelpemidlar. PS: Sjølv med alt teknisk stæsj i sekken er ein aldri heilt trygg i Januarstormen på Hardangervidda, beklagar å øydeleggje dine illusjonar...
    1 poeng
  23. Første jeg gjorde var å sjekke uka de kommer hit, og da har jeg ferie. Første tanke da, var "evakuer". Blir jeg i området skal jeg i hvert fall legge turer i marka til de andre ferieukene, og padling til den uka. Men jeg tror vel de tar høyde for det meste worst case scenario, forhåpentligvis, så det ikke blir alt for ille.
    1 poeng
  24. Hadde samme spørsmål som deg her på forumet for noen år siden. Står litt om dette i denne lenken: http://Impregnering av trepulk som omhandler mitt rehab prosjekt på min gamle trepulk.
    1 poeng
  25. Usikker på hva du mener med "mange har forskjellig skredutstyr"? - Skredsøkere (i Europa) sender på den standardiserte frekvensen 457 kHz. - Søkestang og spade er ganske standard funksjonelt sett uavhengig av materiale. (Recobrikke holdes utenfor da det ikke brukes internt (søk) i en gruppe på tur.) På turer hvor det gås med skredutstyr så sjekker vi alltid innad i gruppen at alle skressøkere fungerer før avgang. Forventer at alle kjenner egen søker og send funksjoner. Selv har jeg pt 3 søkere og låner da ut om nødvendig til folk jeg går på tur med, da med en obligatorisk gjennomgang av funksjonalitet.
    1 poeng
  26. 4. Brennvidde er brennvidde. De aller fleste merker oppgir APS-C til objektivene når de er tilpasset for denne brikken. Da kan de ikke brukes for fullformat. Best forklart på denne måten: http://ilovehatephoto.com/wp-content/uploads/2015/07/Crop-factor-APS-C-vs-Full-Frame-sensors-4-iLHP.jpg Når de er tilpasset APS-C så får du APS-C som den store ruten, dvs de dekker ut til kanten av lysinnslippet. Bruker du et slikt da på fullformat så får du sorte kanter. Så det er greit å være oppmerksom på dette om du noen gang har planer om å gå over til fullformat. Da kan du ikke bruke APS-C objektivene på det huset. 3. Du "trenger" siste versjon som har oppdatert RAW-converter som støtter kameraet du har. Jeg ville handlet 6 (minst) om jeg var i dine sko da det trolig dekker ditt neste kamera også ;-)+ har noen nyttige funksjoner som ikke 4 har. Sjekk evt ut om du kan handle "studentutgave" av LR. Det var mulig tidligere og da lå det på ca 500 for siste versjon om du kunne dokumentere lærested osv... 2. Nei, du trenger ikke, men serieopptak blir ikke mulig. Hvis du skal timelapse f.eks så er du avhengig av serieopptak. Skal du serieoppta så må du ha en trådutløser som kan låse knappen på også - så slipper du holde den inne. Selv de enkleste og billigste pleier å ha det. 2.2 Tips: Du får trådutløsere ekstremt billig på Ebay. Kjøp 3 og selg 1 til en med samme kamera for prisen du gir for 3 ;-). Det er likevel billig for han ;-). 2.3 Tips: Lær deg hvordan du fotografere med åpent speil. De fleste kameraer rører på seg når speilet lukker. Dette blir normalt ikke synlig på bilder før opp på litt tele, men det er garantist for skarpe bilder selv på stativ. Du kan se det selv. Se gjennom søkeren når kameraet tar bilde og du ser gjerne en liten bevegelse når speilet beveger seg. Hvor synlig det er på sluttprodukt varierer med hvor mye tele du bruker og lukkertid. Mest synlig ved lukkertider på 0,5 sekund osv. Lite på 10 sekunder osv av den enkle grunn at kameraet "samler inn lys" i hhv 0,5 og 10 sekunder, mens bevegelsen kanskje skjer i 1/10 sekund. På den ene er dette 20% av tiden, mens det er 1% av tiden på den andre 1. På ebay får du tetting ala det jeg har beskrevet før her ganske billig. Altså en som går rundt både kamera og og hus med åpning for hånd. Men jeg kan garantere deg at du kommer til å ta mye mindre bilder i regnvær enn du tror Tilleggstips: Få tak i noen silicaposer og legg i bager osv til kamerautstyr. Jeg tar vare alle slike som dukker opp når man handler elektronikk, sko osv... Når de blir fuktige tørker du dem i stekovnen på varmluft og 50 grader så er de klare til innsats igjen...
    1 poeng
  27. Nettsiden www.pelskant.no selger pelskanter fra diverse dyr (fikk voldsomt lyst på en av jervepels, men den var dyr!). Men poenget er at han tipser om at å lime på borrelås på hetta er bedre enn å sy den på, spesielt på membranplagg der man ikke vil ha hull i membranen. Han bruker et lim som kalles Stormsure (selges også under andre navn, brukes til å lime, reparere og tette det meste), og han påstår at borrelåsen sitter dønn fast også etter vasking. Man bør bruke den myke delen av borrelåsen (loop) på hetta så ikke luer og klær hekter seg fast når man ikke har pelsen på. Den andre, hardere, delen av borrelås (hook) er plagsom i så måte.
    1 poeng
  28. Samd. Veivalg og orientering er ein løpande prosess. Akkurat dette eg meinar i posten over. Er ein to bør ein ha det meste i båe sekkar. Er ein fleire, og kanskje endåtil køyrer i "skikompismønster", så kan ein tole å fordele på ein annan måte.
    1 poeng
  29. Takk for innspill råd og vink, det er god starthjelp for en nybegynner som meg og en trivelig start på fotohobbyen:) Jeg har gått en del runder med ulike alternativer og landet på denne "pakka": Pentax k-70 hus , med DA L 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR objektiv (7600kr) - Mye bildekvalitet for pengene. Må ganske mye opp i pris for å få tilsvarende kvalitet pluss værtetting fra andre merker eller i en mindre pakke/formfaktor. Kitobjektivet er værtett og billig. Motlysblender PH-RBA 52mm (350kr) - Mest for å skydde mot regn og kunne feste en brødpose mellom blenderen og linsen (med hull til linsen) ved mye regn over tid ref: https://www.vikfoto.no/blogg/fototips-slik-beskytter-du-kameraet-mot-regn Manfrotto Befree stativ aluminium (1350kr) - Trenger stativ til foto i lite lys som er mulig å ta med på tur og dette er blitt anbefalt her i tråden og andre plasser på nett. Ortlieb Aqua-Zoom vannavvisende veske (800kr) med Ortlieb selesystem til Aqua-zoom (250kr) - Virker som et godt alternativ for det våte vestlandet og liker selesystemet som gjør at jeg kan ta av sekken uten å ta av kamera. Lightroom 6 dvd (1400kr) Sum: 11 750kr Spørsmål: 1. Så vidt jeg kan se så finnes det ikke værtette vidvinkel fastlinser fra pentax. Finnes dette fra andre merker som passer med k-fatningen til pentax? Hvordan gjør jeg med fotografering i regnvær med fastlinser som ikke er vanntette? Holder det med poseløsningen over? 2. Trenger jeg fjernutløser eller holder det å bruke "Self-timer" funksjonen for lengre eksponeringer? k-70 kan i teorien fjernstyres med mobilen, men det virker ikke som om dette er en helt pålitelig løsning utifra anmeldelser og forum. 3. Jeg ser multicom har lightroom 4 til 600kr. Klarer jeg meg med det eller trenger jeg versjon 6? 4. Når det står aps-c i parantes under "navnet" til objektivet, betyr det da at brennvidden gjelder for aps-c eller er alltid brennvidden for dslr oppgitt for fullformat? Eksempel: Tamron SP AF 17-50mm til Pentax f/2.8 XR Di II (APS-C)
    1 poeng
  30. Jeg gikk meg nesten en mil i marka i går! Ca 30 cm med pudder og strålende forhold! Var ute for å teste de nye mohair kortfellene fra åsnes! Å jeg er veldig imponert! Grei glid (langt bedre enn med syntetiske feller) og godt feste på de bratte partiene! Nå har jeg syntetiske feller også, men disse kommer jeg nok bare til å bruke når det er veldig bratt! Ja, begge fellene er nå kappet ved helen på skoen! Tusen takk for tips @Lompa
    1 poeng
  31. der var NaVida for mobil oppdatert igjen! Det skjedde en liten glipp på forrige oppdatering, som gjorde det umulig å laste ned kart på forhånd! Dette er nå fikset og appen fungerer strålende igjen! Tar meg selv i bruke denne appen mye
    1 poeng
  32. Mener å ha lest at Winter har - 18 og 5-season har - 25, mens denalien har - 32 som Espen sier. Og disse templene har jeg etter å ha lest her inne forstått at skal stemme temmelig bra. Disse poEne er kjekk å følge med på prisene. Støtt og stadig på tilbud på skittfiske og magasinet.
    1 poeng
  33. Gode tips 👍🏻 Løping og gåing på asfalt utgikk. Det hjalp. Og ising av hælen etter bruk. Mye tåhev er også gjort. Så ting har helsigvis roa seg ned her 😀 Og føttene mine digger å gå topptur. Ingen belastninger på betennelsene 😀
    1 poeng
  34. @Morildfekk nokså heftige sår/kutt i sine markløkker (på splitter nytt Kaitum) ved første gongs bruk av Helsport Snøpluggar. Eg har vore borti helsportpluggar som er skarpe, og pluggar som ikkje er skarpe... Så det verkar som det e litt tilfeldig det der.
    1 poeng
  35. Prøver å være litt nyttig i år, så når en leser spurte hva jeg gjør for å holde sko tørre og varme mens jeg er i teltet på vinterturer måtte jeg skrive ned noen triks. Mine ikke så veldig avanserte tips ligger på bloggen.
    1 poeng
  36. Her har du noen bilder og vekt @tshansen. I tillegg til dette kommer gassboks og en imsdalflaske. Har fått nok av sammenleggbare skjeer, så den får heller bare være upraktisk å pakke
    1 poeng
  37. Det tør jeg ikke si noe om, noen steder står det komf. temp og andre steder T.limit
    1 poeng
  38. Jeg har aldri prøvd en dedikert damepose så kan ikke si om det faktisk er noen forskjell og sover godt likevel jeg altså. Bare husk å se på komfortemperatur ikke t-lim.
    1 poeng
  39. Desverre er Helsport sine plugger dårlige, snøpluggene er som du har erfart fulle av skarpe kanter. Pleier å ta nye Helsport snøplugger en runde med kniv, fil og smergelpapir. Veldig rart at Helsport ikke gjør noe med dette, da de ifølge mine mekanisk kunnskaper er et halvfabrikata, som burde vært tromlet.
    1 poeng
  40. 1 poeng
  41. https://www.ialta.no/alta/hund/leteaksjoner/roy-age-skal-lete-etter-hundene-til-kjell-harald-de-har-instinkt-for-a-la-seg-sno-ned/s/5-81-666014?key=2018-01-17T11:54:23.000Z/retriever/acba8610761496d357c8e605b7bc0e7c48a01aec
    1 poeng
  42. Siden tråden har utviklet seg til å handle mere om snøplugger, veide jeg 6 stk av hver type jeg hadde med på siste tur. Helsport 50 cm med tråd til å dra opp. 96 gram PR stk Helsport 31 cm 57 gram PR stk. Swiss Piranha. 44 gram PR stk.
    1 poeng
  43. Har Exped Synmat og tre hunder. Klipper klør 2-3 dager før tur slik at de ikke er så skarpe. Selv om jeg innbiller meg at vi har en felles forståelse for at liggeunderlaget er mitt så gikk jeg til anskaffelse av et Chair kit for at det skulle få litt mer beskyttelse. Pleier å ha med et ekstra skumunderlag sånn i tilfelle.
    1 poeng
  44. Jeg har som jobb, hvor jeg står på innsiden av sperringer og har langt dypere innsikt i forskjellige situasjoner enn publikum generelt. Å man ser det i alle situasjoner hvor man diskuterer aksjoner eller hvor folk har skadet seg eller forulykket. Det er så mye spekulasjoner, synsing, lite kunnskap å nesten på grensen til å fryde seg over andres elendighet. Man kan rett og slett bli skremt over hvordan enkelte opptrer på sosiale media i forbindelse med mange aksjoner. Noen ganger er taushet gull, å det er lov å være lykkelig over at det ikke var seg selv denne gangen heller. For før vi vet ordet av det, er det vår tur å bli hentet ut på denne måten. Takke faen for hjelpemannskaper som bidrar til å berge oss.
    1 poeng
  45. Hei, vi kommer med mer info om situasjonen og turen generelt etterhvert på vår side. Men kan svare kort at vi har forståelse for at disse utsagnende kan virke useriøse, tatt ut av sammenheng, spesielt nå. Vi har gjennom hele prosjektet forsøkt å blandet inn humor i det vi gjør, og setter ting på spissen. Ingenting i veien med utstyr og erfaring. mvh Lasse - Fra pub til pub gjennom villmarka
    1 poeng
  46. I går hadde jeg en flott tur. Skulle bare en rask tur for å se om jeg fant sola. Ho dukka såvidt opp, det samme gjorde alkekongen. Rulla fikk jeg også. (Begredelige greier, men kom nå opp til slutt. Bare en småherpa skulder i forsøket...) Flere bilder og filmsnutt i bloggen HER.
    1 poeng
  47. Mange gode tips og erfaringer til anorakk og bomull valg i tråden her! Det skal sies at jeg har en liten micro butikk, men slenger med mine erfaringer etter bl.a. å ha laget egen jakke med Klättermüsen og Bergans gjennom DNT i tillegg til å ha solgt og testet mange av nevnte jakker. Har selvfølgelig ikke noe "fasit".. Skal du ha med deg bare en jakke på vinterfjellet og langtidsvarselet viser temperaturer varmere enn -5 så kan det være tryggest å ta med allværsjakka. Kort om Svalbard Anorakken som var opphavet til tråden så er det en fin jakke til mange vinterdager, men ikke optimal i uvær på vinterfjellet. Grad av beskyttelse, vindtetthet er noe som da blir svakheten. Altså ikke den "den eneste" jakka du tar med deg på alle vinterturer som går over flere dager. Men fordelen med en jakke som ikke er helt vindtett er at den har bedre fukttransport enn en jakke som er helt vindtett. Og en bomullsjakke kan du med fordel bruke som en daglig sliter, bålltur eller høyere aktivitet ettersom den er rimeligere enn de fleste skalljakker, slites ikke på samme måte (delaminering, punktering av membran, slit på tapinger osv). Den tåler noen bålgnister og har god fuktransport. Jo mer slitt, jo bedre puster den, men samtidig tåler mindre fuktighet og er mindre vindtett. Dette henger jo sammen. Andre bomull og blandingsprodukter Fjällräven, G1000 finnes i flere tykkelser, men er i utgangspunktet et blandingsprodukt med 65%poliester og 35% bomull. Anorakk i Nr serien er den kraftigste og vil oppleves som vindtett. Klassikerne som "Singi" tåler også mye vind, spesiellt når ny eller nyvokset, men blir da også forholdsvis tett i forhold til fukttransport. Mye polyester gjør at G1000 ikke holder så mye på fuktighet som en normal ren bomull. Åsnes anorakken nevnes og har samme materiale som Bergans brukte på sin "Finse" kolleksjon. Her er det bruk Epic bomull som er en silikonisert bomull. Oppleves vindtett, myk, lett og behagelig inntill du få overskuddsvarme. Silikoniseringen gjør at du i stor grad mister det du kanskje var ute etter. Den har altså dårlig fukttransport. At stoffet ikke trekker til seg fuktighet gjør at du merker kondensen ekstra fort. Min erfaring er at den da blir veldig likt Gore Tex plaggene, men uten at den er vanntett. Men er jo billigere da og mindre teknisk enn skallplagg (ref tidligere fordeler). Klassikeren fra Norrøna, Svalbard Arktis cotton anojakken som også nevnes i tråden var en solid sliter som dessverre er ute av kolleksjonen. Litt tung og klumpete med rundt 1kg i str L og en stor baggy unisex passform (helt greit for en mann på vintertur). Men er/var en sikker vinterjakke i tørt og kaldt vær til. Forholdsvis enkel bomull gjorde vekten høy, men prisen var bra. Ikke lett å finne en jakke nå for vinterfjellet til under 2000,- Klättermüsen og Amundsen sport bruker Etaproof og Ventile som egentlig samme produkt med forskjellig branding produsert på samme fabrikk i Sveits. Finnes som økologisk eller vanlig og det er nevnt enkel eller dobbel, men jeg har bare sett en type til turjakkene som vel er dobbel tråd. Dette er ganske unike bomullsplagg i en langfibret bomull som er vevet veldig tett så du får en lett og myk kvalitet som er vindtett samtidig som den har god fukttransport. Når den blir fuktig sveller trådene som gjør at det ikke lett kommer inn mer fuktighet, men det gjør også stoffet ganske stivt når fuktig noe som kan overraske. Står masse infor på http://www.ventile.co.uk/ Jeg vil ikke gi minus for høy pris ettersom det ikke har noe med funksjonalitet å gjøre, men det gjør vel at det ikke er aktuellt (og heller ikke nødvendig) for alle og kan virke som lite for pengene ettersom bomull. Men ser du på levetid kontra pris vil det gjøre regnestykket bedre. Ellers så må man vurdere deltaljene fra plagg til plagg (som ellers). Jeg vil på vintertur på fjellet bl.a. gjerne ha en lang jakke, med en god stormhette (avstivet bred brem), helst lommer som ikke kommer i konflikt med hoftebelte eller pulkdrag. Ikke for eksponerte glidelåser, at detaljer kan håndteres med votter. Ha en passform som er romslig til flere lag under, men samtidig ikke er for stor og uformelig så den føles i veien når det holder med ett lag. At plagget "sitter litt" gjør også at man også får mindre kondens ettersom det ikke blir for lang vei ut til ytterduk som da er kald så det kondenserer. Brukte bomullsjakker av diverse eldre produsenter som du kan finne på Fretex, finn.no osv vil være av ymse kvalitet. Legg hånden på baksiden av stoffet, blås med munnen inntill forsiden og kjenn hvor mye som "lekker" gjennom. Gir deg en ide om hvor vindtett den er og om du vil bruke den på en flere dagers tur på fjellet. Vil du ha den tettere kan du gjerne bruke voksen til Fjällräven. Hettene er ofte lite beskyttende, men hjelper jo med balacklava, alpinbriller evnt ansiktsmaske og pelskant. Kan være fine fritidsjakker og daglige slitere med fordelene nevnt tidliger.
    1 poeng
  48. Det har blitt noen turer i det siste, og på bloggen har det havnet to toppturer til Urfjellet i Fræna (utenfor Molde). En topptur i strålende sol og en bonustopptur i skikkelig gråvær. (Og så har jeg spikket litt på nettsiden, for å lage en ny forside jeg håper gjør det lettere å finne gamle godbiter).
    1 poeng
  49. Hadde det før. Knallsekk. Om man skal bære tungt Men den veier tom omtrent det samme som 109L Xenith inkl. Hilleberg Unna, Exped SynMat 9 og dunposen.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.