Gå til innhold

Gisle Uren

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  324
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

Gisle Uren vant dagen sist Januar 2

Gisle Uren hadde mest likt innhold!

1 følger

Om Gisle Uren

 • Bursdag 27. aug. 1971

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Røros

Nylige profilbesøk

2 575 profilvisninger
 1. «Min aller største tabbe var kanskje å ikke jobbe med å få min første hund rolig før start. Den var jo bare en liten søt valp som ville veldig mye på tur. Så lenge den var liten var det jo ikke vanskelig å holde den igjen heller. Vendepunktet i tankegangen min kom da jeg hadde et 4-spann som i hysteriet for å komme av gårde nesten dro med seg en Nissan King Cab via hengerfestet. På grusvei og med håndbrekket på. Da innså jeg at tiden var kommet til å gjøre ting annerledes.» Med håp om å hjelpe andre å unngå de største tabbene, har jeg prøvd å stappe alt jeg har lært gjennom over 20 år i vinterfjellet med grønlandshund, inn mellom to permer. Jeg har prøvd å få med alle de tingene jeg selv hadde trengt å vite da jeg var fersk, og enda litt til. Boken på 185 sider, og delt opp i kapitler om emnene -Din firbente turkammerat; -Utstyr til den tobente; .Hundekjøring; -Å være på tur; -Kløving. Stoffet i teksten er også behørig krydret med turbilder og illustrasjonsbilder. Det føles litt kleint å si sånt selv, men jeg synes at dette har blitt en leservennlig og god håndbok. I håp om at noen av dere her på Fjellforum kan ha nytte og glede av stoffet i boken, så «annonserer» jeg den derfor her inne. For øyeblikket er boken kun tilgjengelig direkte fra forfatteren. Jeg selger den for kr 348,- (pluss porto) og sender den ut i posten. Om du er interessert så send meg gjerne en e-post på gisle@rennfokk.no, så finner vi ut av detaljene sammen.
 2. Langen Gjestegård er bebodd hele året, men den holder normalt ikke "åpen" som gjestegård i julen. Det er sikkert mulig å få leid hytte der i julen, men du kan trolig ikke regne med annen type service. Det er også normalt svært liten trafikk med skuter i Femundsmarka så tidlig på vinteren. Reinen har ikke kommet så langt sør på det tidspunktet, så det er ingen kjøring i den forbindelse. Femunden er heller ikke alltid frosset og farbar til jul, så det kan være krevende å komme seg inn til Røsanden for å gå opp Røa. Normalt vil du måtte finne og brøyte vei selv om du vil innover på julefeiring.
 3. Ja, må vel sette meg ved symaskinen. Blir vel mest varig løsning av det.
 4. Jeg har fått noen rifter i beddingen min som må utbedres før vinterens langtur. Er det noen her som har lappet sin bedding på en vellykket måte? Altså at det blir en tilfredsstillende sterk og varig reparasjon? Har dere limt på lapp? Sydd? Limt og sydd? Hvilken type lim?
 5. Hei alle sammen. Til vinteren skal jeg på langtur på Svalbard. For dere som kjenner meg litt, så er det kanskje ikke helt uventet at jeg drar av gårde sammen med den faste turkameraten min Jens, og sammen med alle hundene mine. Dette er noe Jens og jeg har jobbet systematisk mot i flere år, og endelig begynner det å nærme seg tid for selve turen. Vår tur og vårt fokus er nok annerledes enn de fleste andres. Vi skal ta oss tid til å oppleve fremfor å oppnå på denne turen, og har kalt turen Langsomt på Svalbard. Dere er hjertelig velkomne til å følge oss på https://langsomt.no/ hvor vi kommer til å dele forberedelsene og gjennomføringen av turen. Gisle
 6. Det tryggeste å bruke under fyring i telt er en brenner som har en skikkelig av/på funksjon. Altså en multifuel/primus type eller en gassbrenner. Rødspritbrennere type stormkjøkken e.l. har normalt ikke det. Da kan du ikke slå av varmen om det skulle oppstå noe. Rødspritbrennere er også langt mer utsatt før søl og skvulping om noen skumper borti. Gassbrenneren din derimot kan sikkert veltes sidelengs og så reises opp igjen, uten at det nødvendigvis skjer noe drastisk. Jeg vil tro det er langt tryggere å bli god venn med den gassbrenneren du har, enn å finne frem til en dårligere løsning. Om dere skal fortsette med vintertelting så kan det være et naturlig steg å gå videre til en multifuelbrenner, når du først har blitt trygg på gassbrenneren din. Og ja, det er kun lov å fyre mens man er våken. Faren for CO-forgiftning er tilstede så lenge varmen står på. Husk tilstrekkelig med lufting for å slippe ut CO og få inn O2.
 7. Forsvarets fotposer og ullkartanker, eller alternativt med flere par tjukke ullabber er fine i leiren. Jeg har klippet til en såle av liggeunderlag i bunnen av fotposene mine. Da blir det betydelig mindre kuldegjennomslag og mindre kondens i kartankene.
 8. Fantastisk sjarmerende bruk av brenneren. Ikke helt det jeg hadde tenkt å presentere, men to nydelige typer på tur der.
 9. Supert og takk for kjapp respons. Da har jeg fått noen knallgode bilder fra #unirune. Gisle
 10. Hei dere. Jeg er på utkikk etter et godt bilde av en multifuelbrenner montert på plate. Bildet er tenkt brukt som illustrasjonsbilde i forbindelse med en bok. Bildet blir selvfølgelig kreditert forfatteren. Bildet må være i forholdsvis god oppløsning, og tatt fra en vinkel som gir god oversikt av brenner, flaske og monteringssystem på plate. Omgivelser/bakgrunn kan godt være fra en tursituasjon. Noen som tar utfordringen? Send gjerne PM om du har spørsmål. Gisle
 11. Jeg foretrekker å feste hundene inn litt høyere opp enn hoftehøyde når jeg går med tung sekk. Det kommer av at vippepunktet på kroppen blir forskjøvet når vekten av sekken kommer på overkroppen. Et kraftig rykk fra hundene er lettere å håndtere når det kommer i høyde med nederste ribben, enn i hoftehøyde. Dette blir enda mer merkbart om en går på ski enn til fots. Jeg bruker også pakkrammesekk og fester hundene i meisen slik at kraften fra hundene fordeler seg utover hele ryggen, og ikke bare på 2-3 ryggvirvler midt på. Å feste hundene til sekken er også en bedre motvekt, Som Elgen er inne på, enn å ha kroppen som overgang mellom kraften fra hundene og motkraften fra sekken. Jeg benytter to klatreslynger i passende lengde som samles i en karabin midt frempå. Om noen ønsker å benytte denne løsningen, så pass på at klatreslyngene er nøyaktig like lange, om ikke får du rykket på ene siden hver gang. Du blir hele tiden litt vridd, noe som blir slitsomt og vondt for ryggen i lengden. Trekkhunder trekker når de jobber, så jeg foretrekker vanligvis å gå med én hund fremfor to for å spare belastningen på egne knær. På bildet går jeg med fotografens hund i tillegg til min egen. Når jeg går med to hunder bruker jeg alltid hanefot mellom hundene og kun en line bak til meg, gjerne med svivel. Da blir det mindre linesurr når hundene bytter side. Skal du gå mye på smale stier, så kan asymmetrisk hanefot være en lur løsning. Da blir den ene hunden gående bakom den andre.
 12. Vi valgte på både inner- og yttertelt for å være sikret maks effekt. Bare ytterteltet vil også ha ganske god effekt tror jeg, fordi det jo er her kondensen primært samles. Men betjeningen blir jo noe lettere om du kan gjøre det fra innerteltet uten å måtte åpne døren ut til ytterteltet. Vi plasserte også pipen i "hodeenden" av teltet siden vi smelter vann og koker all mat i innerteltet, med primuser plassert mellom oss i fremre halvdel av innerteltet. Da blir det kort vei for damp opp av grytene og ut pipen.
 13. Femundsmarka er et fantastisk sted på denne årstiden. Det er korte dager og ofte nydelig "blåtime" mye av dagen, og det kan i blant være sprengkaldt rundt jul/nyttår. Så pass tidlig på vinteren er det veldig varierende snøforhold i Femundsmarka. Noen år er det godt med snø, andre år nesten ikke snø i det hele tatt. Hvis det er rikelig med snø, vil den oftest være svært luftig og løs fordi den ikke har hatt tid til å sette seg skikkelig. Langrennsski kan være lite egnet å gå med. Reindriftsnæringen kjører praktisk talt ikke i Femundsmarka så tidlig på vinteren. Grunnen er at reinen ikke har trukket inn i området enda. Det er derfor ingen faste traseer en kan gjøre regning med å finne. Isen på Femunden er også noe å ta med i betraktningen. Det er en stor sjø som tar lang tid å kjøle ned på høsten. Isen legger seg derfor sent, ofte rundt jul/nyttår, og det tar litt tid før isen er farbar. En kan derfor ikke gjøre regning med bevege seg så mye på isen, eller å krysse Femunden så tidlig. Om dere orker en times lengre kjøretur nordover, og starter turen fra Langen/Synnervika i nordenden av sjøen, så er det relativt kort vei inn til nydelige områder og flere åpne buer forsynt med ved. Det kan være greit å ha en bu i bakhånd selv om teltet er hovedbolig. Det hender seg at kvikksølvet kryper ned mellom -30 og -40 rundt juletider. Kulden tilsier at støvler beregnet for langrennsski kan bli i knappeste laget til å holde varmen. Tenk sikkerhet i valg av utstyr. Dere vil neppe treffe på vesentlig med folk innover i marka i romjulen.
 14. Pipen på teltet er helt suveren synes jeg. Den får kondensen veldig effektivt ut. Dette er Helsport sin egen løsning, og noe de ettermonterer om du sender teltet inn. Pipen har snorlukking i åpningen og blir snøtett/vindtett, men trolig ikke helt regntett. Det er en tilsvarende løsning på innerteltet som også kan lukkes.
 15. Jeg vet ikke hvor sprekken er plassert eller hvor omfattende den er, men enkelte sprekker på en brenner lar seg slaglodde. Altså sølvlodding som foregår ved høy temperatur. Dette blir en veldig sterk og lodding som tåler høyere varme enn primusen selv produserer. Slaglodding foregår ofte ved oksygen/acetylen flamme. Om du ikke har utstyr selv, eller kjenner noen som har, så vil noen som driver radiatorservice el. ofte kunne utføre dette. En del videregående skoler vil også ha utstyr for slaglodding.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.