Gisle Uren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  266
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

Gisle Uren vant dagen sist September 19

Gisle Uren hadde mest likt innhold!

1 følger

Om Gisle Uren

 • Bursdag 27. aug. 1971

Contact Methods

 • Website URL
  www.rennfokk.no

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Røros

Nylige profilbesøk

995 profilvisninger
 1. Solcellepanel på langtur

  Noen som har erfaring med solcellepaneler og lading i kulde? Eks strålende sol, men -25 grader?
 2. Radius 21, min nye bestevenn!

  Jeg kjenner ikke til Høvik 210, men har en større gammel Høvik selv. Dessverre er det Optimus-brenner og ikke original Høvik-brenner montert på min. Om størrelsen er den samme, så hadde jeg kanskje gått for Høvik siden den er norsk.
 3. Radius 21, min nye bestevenn!

  Hadde jeg vært tålmodig, så hadde jeg nok brukt primusvaskevatn (sitronsyre i vann?) til rustfjerning og til å rengjøre brenneren. Jeg gikk dog litt mer hardhendt og resolutt til verks. Kjørte på med myk roterende stålbørste og deretter stålull på alle ståldeler. På brenner og flammespreder brukte jeg kun stålull med myk hånd. Når jeg får ånden over meg igjen, skal jeg gi brenneren et bad i sitronsyrepulver oppløst i vann. Det skal visst nok gjøre underverker.
 4. Radius 21, min nye bestevenn!

  Ja, absolutt. Men det den taper i å være upraktisk oppveier den mer enn godt nok i sjarm.
 5. Radius 21, min nye bestevenn!

  Hvis det er en del trekk i luften vil det nok lønne seg med vindskjerm, som på alle andre brennere også. Du sparer nok en del drivstoff på å ikke miste varme.
 6. Jeg har vært så heldig å få arve en Radius 21 etter min samboers bestefar. Den har stått i en kasse på låven og vansmektes i sikkert 30 år. Jeg snublet nærmest over den ved en tilfeldighet i sommer, på leting etter noe helt annet. Den har vært hardt brukt og så begredelig ut ved første øyekast. Den var både rusten og møkkete, men jeg ble raskt overbevist om at jeg sto med en liten perle i hånden. Etter noen runder med rustfjerning, gnikking og gnuing, så sto den opp igjen som en liten fugl føniks og brenner atter en gang med kraftig blå flamme og hveser som et lite jettfly. Den har bestått både prøvebrenning og felttest med glans. Den blir et absolutt fint supplement på brennersiden og ligger an til å bli en liten favoritt til fotturer i sommerhalvåret der jeg ønsker en litt større brenner en Svea 123’en. Akkurat min Radius 21 med forniklet tank, ble trolig produsert omkring 1962. Radius AB la ned produksjonen i 1963. Det er vel snakk om renovering fremfor restaurering med denne primusen, men kjekt å ha den skinnende og blank igjen. Her er uansett bilder fra før og etter, samt noen bilder fra felt. Vann til kakao og sånn på kvelden. Pannekaker til frokost.
 7. Hvor mye klær på ukestur med pulk?

  Mengden klær du beskriver høres veldig greit ut, det er unødvendig å pakke med seg for mye. Her er et lite utdrag fra en pakkeliste jeg ofte bruker til tur. Om det er veldig kaldt når du skal avgårde, så kan ekstra ullgenser og en tykk ullunderbuske/strikket ullbukse være kjekt å ha i tillegg. Det er også viktig hvordan du bruker utstyret. Pass på å tørke undertøyet om du kan. En grei måte er å ta det tørre innerst og det fuktige utenpå når du er i teltet om kvelden, og så ullgenser utenpå der igjen om det trengs. Om du har ett sett tørt og ett sett fuktig ullundertøy, så bytt til det fuktige før du skal gå videre neste morgen. Da har du fortsatt et tørt sett å bytte til når du slår leir igjen. Tørke votter enten over primusvarme eller legg dem på låret innenfor ullunderbuksen i teltet. Jeg foretrekker å ikke tørke klær i soveposen hvis jeg skal være ute flere netter. Jeg føler at soveposen da blir fuktigere, iser til og isolerer dårligere påfølgende netter.
 8. Ja, dunjakke er veldig praktisk og greit i kulden. Lett å ta på ved pauser og kjekk å ha i leir. Nei, dunjakke er på ingen måte nødvendig for å kunne drive et komfortabelt friluftsliv om vinteren. En dunjakke er uten tvil en kjekk investering, men den koster sine tusenlapper og er nøkternt sett ikke nødvendig for å kunne ha det varmt. Det er fullt gjennomførbart og forsvarlig å kle på seg lag på lag med ullklær, avsluttet med et vindtett lag ytterst. Uansett hvor kaldt det er så vil lag på lag metoden fortsatt kunne holde deg varm og god. Spørsmålet er hvor mye penger du er villig til å bruke på dunjakke kontra annet kanskje "viktigere" turutstyr.
 9. Lage målesnor selv

  Gode gamle Pytagoras kan jo alltids hjelpe til med å finne lengden på målesnora. Pytagoras' læresetning sier at for en rettvinklet trekant så er a2 + b2 = c2. Altså at katet2 + katet2 = hypotenus2. Hvis du kjenner høyden på lavvoen/lengden på stangen (b), og lengden på duken fra toppen av lavvoen og ned til pluggfestet (c) så er det enkelt å snu formelen for å regne ut avstanden fra stangen og ut til pluggen (a). Lengdene for b og c kan du sikkert måle uten å måtte slå opp lavvoen. Formelen du trenger ser da slik ut: a2 = c2 - b2 Hvis da stangen (b) er 3 m høy og duken (c) er 4 m fra topp til pluggfeste, blir regnestykket slik: a2 = 42 - 32 a2 = 16 - 9 a2 = 7 a = √7 (kvadratroten av 7) a = 2,65 m For å finne avstanden mellom pluggene så bruker du omkretsen (O) av lavvoen og deler på antall plugger som skal settes i. Formelen for omkrets er O = 2πr. Lengden på målesnoren er radien (r). π = 3,14 O = 2 * 3.14 * 2,65 O = 16,6 m Med eks. 10 plugger blir da avstanden mellom dem 16,6 m / 10 = 1,66 m Setter inn et bilde av min gode venn Branoq for å pynte opp i et ellers tørt innlegg.
 10. Camp langs Femunden

  Det er enkelte fine strandstrekninger langs Femunden sør for Røa, men også en del partier med mye stor stein og mindre gode leirforhold. Jeg har kun ankommet strendene sjøveien, så jeg kan ikke si noe om forholdene for fottur. Nord om Røa er både selve Røsanden og Granbekkodden ok muligheter. Husk bare på at Røa er så pass stor her at kryssing nok må foregå på broa som er en knapp km oppover. Fra brygga til Granbekkodden blir det da ca 3 km å gå.
 11. Bardunsnor på rull?

  Takk for svar alle sammen. Da skal jeg kikke på de forskjellige forslagene, så finner jeg helt sikkert noe jeg blir godt fornøyd med.
 12. Bardunsnor på rull?

  Er det noen som vet hvor en kan få kjøpt bardunsnor på rull? Gjerne den typen med refleks, som blant andre Helsport bruker nå om dagen. Har et ønske om å bytte ut de vel korte bardunsnorene som er originalt på teltet med noen som har en fornuftig lengde.
 13. Arvet primus - Primus 210 fra Høvik Verk

  Godt du nevner at du har kjøpt parafin. Dette er nemlig en primus beregnet på parafin og ikke en multifuel som kan kjøres på bensin også. Trykket på tanken, og dermed også styrken på varmen, reguleres med den lille lufteskruen på tank lokket. Dette går utmerket når du bruker parafin, men om du fyrer på bensin, så sier det fort "BOFF" om du åpner lufteskruen mens brenneren er i gang.
 14. Dovrefjell eller andre forslag

  Røros og dermed også Femundsmarka er tilgjengelig med tog og buss.
 15. Jeg har to speidere som skal på samme leiren. Kan anbefale Speidersport sine sekker av "eget" merke - Asivik. Ok kvalitet og bærekomfort til en fornuftig pris.