Gå til innhold

Gisle Uren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  332
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  6

Gisle Uren vant dagen sist 2. januar

Gisle Uren hadde mest likt innhold!

1 følger

Om Gisle Uren

 • Bursdag 27. aug. 1971

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Røros

Nylige profilbesøk

3 026 profilvisninger
 1. Jeg er veldig fornøyd med mitt Holmeslet Explorer, et stort kuppeltelt med ståhøyde innvendig- Ett av de få 4-mannstelt som faktisk har brukbar plass til 4 voksne. Holmeslet ble kjøpt opp av Frisport, og dette teltet selges nå som Frisport Explorer. Bilde fra Femundsmarka påsken 2020.
 2. Ja, nå kobler jeg at det var deg. Fortsett gjerne å oppmuntre fruen til en tur innom, så får hun oppleve selv. Argumentet du bruker kan jo være at da får hun overbevist deg om hvor uegnet grønlandshundene er.
 3. En viktig ting å tenke på er at alaska husky ikke er en rase, men en fellesbetegnelse på en stor gruppe trekkhunder av blandingsrase, med ulik grad av polarhund innblandet. Alaska husky er dermed en veldig varierende hundetype, og du kan treffe på både store og små huskyer, hunder med god pels og med dårlig pels, hunder med lavt stressnivå og hunder med ekstremt høyt stressnivå. Besøk flest mulig eiere/oppdrettere av de hundetypene dere tenker på. Se hvordan hundene er, hva de brukes til, hvordan de fungerer i hverdagen, det er tross alt flest hverdager i et år. Besøk også gjerne oppdrettere av de hundetypene dere vurderer, for det er ikke hipp som happ hvilken oppdretter dere velger om dere er på utkikk etter en hund med spesifikke egenskaper. Finn.no er ikke stedet å begynne søket etter en turkamerat dere skal ha i 10 år eller mer fremover. Husk at det også finnes flere polarhundraser enn samojed, som kanskje også kan dekke behovene du skisserer. Det er verdt å gjøre et grundig forarbeide.
 4. Jeg har kun kjøkkenmaskin med kvern til daglig bruk, og fikk låne STOR kvern da jeg skulle produsere hundepemmikan i vinter. Den var glimrende til grovmaling av hundemat, og jeg har nå stor kvern på 3-fas på ønskelisten.
 5. Har litt tid til Fjellforum innimellom planlegging og pakking.😃 En hundeslede beregnet på nordisk-kjøring, med hundekjøreren på ski, er en merkbart bedre doning til hundekjøring enn en pulk. Det er flere faktorer som virker inn, men de viktigste er: - Bredden på skiene som gjør den mer stabil enn en pulk. - Kjøreegenskapene til sleden som gjør at den følger hunden og terrenget bedre/mykere enn en pulk. - Det er plass til en ski under sleden, sånn at du kan stå med en ski under og en ved siden av i lange utforkjøringer. Dette er langt mindre belastende enn å stå med skiene på hver sin side av en pulk. Pulkens eneste fordel er egentlig at den har noe bedre flyteegenskaper i løssnø, men dette er i stor grad en teoretisk fordel. Realiteten er jo at om snøen bærer hunden, så bærer den også sleden. Og om du må tråkke spor for hunden, så har du samtidig også tråkket spor for sleden. Polarisen har brems som standard, og enten man tror det eller ikke så er en brems veldig nyttig, selv med kun én hund. Polarisen er også kanskje lettere enn en pulk av tilsvarende størrelse med påmontert brems. Og om man sammenligner så er vel en Polaris en del billigere enn en ny pulk med brems.
 6. Kort og godt, JA. Det gjelder å fatte seg i korthet når man kommuniserer.
 7. Takk for svar så langt dere. Da skal jeg undersøke litt med wordpress som neste skritt. Ellers var ikke Google Earth løsningen dum den heller. Vi har ikke batteri nok til å kjøre sporing underveis, men tanken min er å legge inn leriplasser og evt andre utvalgte punkter, og så få strek mellom dem vist på kartet. Ser for meg oppdatering via gpx filer eller lignende. Er spent på overføringskapasiteten over Iridium, har forstått at det ikke er all verden av hastighet.
 8. Hei dere I forbindelse med min nært forestående Svalbard-tur, ønsker jeg å ha et kart som viser sporlogg i bloggen på www.langsomt.no. Har noen av dere tips til gode løsninger for dette? Har Garmin tilbud om det? Fant ikke umiddelbart noe på garmin.no om det, men mulig jeg ikke brukte riktig søkeord. Vi har med Garmin GPS, men uten Inreach. Har med sattelittelefon og PC for å sende mail osv.
 9. «Min aller største tabbe var kanskje å ikke jobbe med å få min første hund rolig før start. Den var jo bare en liten søt valp som ville veldig mye på tur. Så lenge den var liten var det jo ikke vanskelig å holde den igjen heller. Vendepunktet i tankegangen min kom da jeg hadde et 4-spann som i hysteriet for å komme av gårde nesten dro med seg en Nissan King Cab via hengerfestet. På grusvei og med håndbrekket på. Da innså jeg at tiden var kommet til å gjøre ting annerledes.» Med håp om å hjelpe andre å unngå de største tabbene, har jeg prøvd å stappe alt jeg har lært gjennom over 20 år i vinterfjellet med grønlandshund, inn mellom to permer. Jeg har prøvd å få med alle de tingene jeg selv hadde trengt å vite da jeg var fersk, og enda litt til. Boken på 185 sider, og delt opp i kapitler om emnene -Din firbente turkammerat; -Utstyr til den tobente; .Hundekjøring; -Å være på tur; -Kløving. Stoffet i teksten er også behørig krydret med turbilder og illustrasjonsbilder. Det føles litt kleint å si sånt selv, men jeg synes at dette har blitt en leservennlig og god håndbok. I håp om at noen av dere her på Fjellforum kan ha nytte og glede av stoffet i boken, så «annonserer» jeg den derfor her inne. For øyeblikket er boken kun tilgjengelig direkte fra forfatteren. Jeg selger den for kr 348,- (pluss porto) og sender den ut i posten. Om du er interessert så send meg gjerne en e-post på gisle@rennfokk.no, så finner vi ut av detaljene sammen.
 10. Langen Gjestegård er bebodd hele året, men den holder normalt ikke "åpen" som gjestegård i julen. Det er sikkert mulig å få leid hytte der i julen, men du kan trolig ikke regne med annen type service. Det er også normalt svært liten trafikk med skuter i Femundsmarka så tidlig på vinteren. Reinen har ikke kommet så langt sør på det tidspunktet, så det er ingen kjøring i den forbindelse. Femunden er heller ikke alltid frosset og farbar til jul, så det kan være krevende å komme seg inn til Røsanden for å gå opp Røa. Normalt vil du måtte finne og brøyte vei selv om du vil innover på julefeiring.
 11. Ja, må vel sette meg ved symaskinen. Blir vel mest varig løsning av det.
 12. Jeg har fått noen rifter i beddingen min som må utbedres før vinterens langtur. Er det noen her som har lappet sin bedding på en vellykket måte? Altså at det blir en tilfredsstillende sterk og varig reparasjon? Har dere limt på lapp? Sydd? Limt og sydd? Hvilken type lim?
 13. Hei alle sammen. Til vinteren skal jeg på langtur på Svalbard. For dere som kjenner meg litt, så er det kanskje ikke helt uventet at jeg drar av gårde sammen med den faste turkameraten min Jens, og sammen med alle hundene mine. Dette er noe Jens og jeg har jobbet systematisk mot i flere år, og endelig begynner det å nærme seg tid for selve turen. Vår tur og vårt fokus er nok annerledes enn de fleste andres. Vi skal ta oss tid til å oppleve fremfor å oppnå på denne turen, og har kalt turen Langsomt på Svalbard. Dere er hjertelig velkomne til å følge oss på https://langsomt.no/ hvor vi kommer til å dele forberedelsene og gjennomføringen av turen. Gisle
 14. Det tryggeste å bruke under fyring i telt er en brenner som har en skikkelig av/på funksjon. Altså en multifuel/primus type eller en gassbrenner. Rødspritbrennere type stormkjøkken e.l. har normalt ikke det. Da kan du ikke slå av varmen om det skulle oppstå noe. Rødspritbrennere er også langt mer utsatt før søl og skvulping om noen skumper borti. Gassbrenneren din derimot kan sikkert veltes sidelengs og så reises opp igjen, uten at det nødvendigvis skjer noe drastisk. Jeg vil tro det er langt tryggere å bli god venn med den gassbrenneren du har, enn å finne frem til en dårligere løsning. Om dere skal fortsette med vintertelting så kan det være et naturlig steg å gå videre til en multifuelbrenner, når du først har blitt trygg på gassbrenneren din. Og ja, det er kun lov å fyre mens man er våken. Faren for CO-forgiftning er tilstede så lenge varmen står på. Husk tilstrekkelig med lufting for å slippe ut CO og få inn O2.
 15. Forsvarets fotposer og ullkartanker, eller alternativt med flere par tjukke ullabber er fine i leiren. Jeg har klippet til en såle av liggeunderlag i bunnen av fotposene mine. Da blir det betydelig mindre kuldegjennomslag og mindre kondens i kartankene.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.