Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Lettere ryggsekk - Podcast med Memento Mori


Anbefalte innlegg

Har akkurat lest artikkelen din for første gang - veldig flott tur det der - frister til kopiering! 2 ting: 1) Ser at vedleggene i den orginale artikkelen ikke lengre er tilgjenglig. Skulle gjerne sett utstyrs/pakkelista! 2) hvor pokker får man tak i noe sånt som FR3500? er det et utgått produkt?

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Memento mori skrev (På 23.4.2021 den 19.04):

Jeg har vært gjest hos Randulf Valle i podcasten Uteliv, den er en time og 28 minutt.

Det var veldig gøy å høre på denne podkasten, den lå akkurat midt i min gate. Det er nok fortsatt mange som ikke er klar over at det finnes et alternativ til 30 kg sekk på overnattingstur. :) 

Men det tok langt tid før det gikk opp for meg at det var ZPacks du mente da du snakket om "settpakk". ;) Bruker Duplex selv store deler av året, og deler din oppfatning om at dette er solide saker.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
DFM62 skrev (På 24.4.2021 den 8.08):

2) hvor pokker får man tak i noe sånt som FR3500? er det et utgått produkt?

 

Kanskje de mente BRS 3000 eller BRS 3000t, kinesiske toppmonterte gassbrennere som er ganske ofte nevnt av folk som er opptatt av å pakke lett. 

Endret av Nils Einar Ljosland
Skrivefeil
Lenke til innlegg
Del på andre sider
Nils Einar Ljosland skrev (1 time siden):

Kanskje de mente BRS 3000 eller BRS 3000t, kinesiske toppmonterte gassbrennere som er ganske ofte nevnt av folk som er opptatt av å pakke lett. 

Beklager hvis jeg var upresis: FR 3500 står for Field Ration 3500, altså 3500kCal eller en døgnrasjon som veier 0.9kg. @Memento mori refererte til det i sin opprinnelige artikkel om lettpakketuren Jotunheimen på tvers. FR3500  er/var et Drytech-produkt, men nå kan jeg ikke finne det noe sted....

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Synes Valle gjør flott jobb, og hverken i podcasten eller bøkene hans har jeg fått inntrykk av at dette er noe han prøver på.

Han har nok vært mer på tur enn de fleste og gjort mange nyttige erfaringer. Disse tar han gjerne opp når det er relevant, uten at man får inntrykk av at det er for å "vise seg frem". Det er vel heller et grep for at podcasten skal høres ut som en hyggelig dialog og ikke en foredrag av Morten.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
gramjeger skrev (2 timer siden):

En bra episode, med mye bra info. Men jeg klarer ikke helt å begripe hvorfor Valle hele tiden prøver å bevise at han kan mye om tur, det er noe alle vet at han kan. Så hvorfor skal han prøve å "overgå" @Memento mori hele tiden?

Skjønner hva du mener, men jeg oppfatter det mer som at de har en samtale i stedet for at Randulf Valle er en slags journalist som intervjuer. Da er det naturlig å dele erfaringer begge veier, akkurat som vel alle her inn ville gjort på tomannshånd. Jeg liker den formen. Det er faktisk utrolig bra å klare å lage så lange podkaster som fenger hele veien fra start til slutt (i hvert fall for meg).

;-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skogens Stønn skrev (14 timer siden):

Skjønner hva du mener, men jeg oppfatter det mer som at de har en samtale i stedet for at Randulf Valle er en slags journalist som intervjuer.

Det er vel der jeg har "bomma litt", jeg har tenkt det som en form for intervju, ala DNT's Utestemmer. Jeg får gi Valle noen sjanser til da ;-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er stor fan av Uteliv podcasten (jo mer nerdete jo bedre), og oppfatter ikke i det hele tatt Randulf som en besservisser som er opptatt av å vise seg frem. Podcastene er samtaler hvor opplevelser og tanker deles og snakkes _sammen_ om, synes at det formatet er helt supert. I tillegg er Randulf en skikkelig forskertype (med Dr. grad i materialvitenskap) og han har masse praktisk turerfaring.

Episoden fra 16. april i år "Langturer til fots – med Gry Folge" syntes jeg var veldig inspirerende.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
GrundeL skrev (2 minutter siden):

Jeg er stor fan av Uteliv podcasten (jo mer nerdete jo bedre),

Har også sansen for nerdete nisje-podkaster. ;-) Jeg er for at @Memento mori bør inviteres til DNT's Utestemme, de kan med fordel få inn mer nerdestoff. Ellers har jeg stor sans for nerdefaktoren til Valle i bøker og artikler, men i podkastene har jeg ikke helt klart å like formen like bra.

Sitat

 

Episoden fra 16. april i år "Langturer til fots – med Gry Folge" syntes jeg var veldig inspirerende.

 

Denne står på "spillelista" så, jeg skal høre på noen flere episoder. Skal se for meg at det er en samtale og ikke et intervju, kanskje det går bedre da ;-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider
gramjeger skrev (18 minutter siden):

Det er vel der jeg har "bomma litt", jeg har tenkt det som en form for intervju, ala DNT's Utestemmer. Jeg får gi Valle noen sjanser til da ;-)

Bomma og bomma. Det er jo temmelig individuelt hva den enkelte liker og ikke liker 😄 Utestemmer er bra den også, men Uteliv faller bedre i min smak. Det blir ikke skivebom om noen andre mener noe annet. Men uansett tror jeg det er verdt å følge noen episoder i Uteliv før du eventuelt velger den bort. Formen er en ting, men Randulf Valle har også et veldig bredt register av temaer han tar opp. Episoden som @GrundeL nevner, den om Gry Folge fant jeg kjempeinteressant, aller mest fordi den gir et lite gløtt inn i et menneske som gjør utrolig mye rart på turfronten uten at  jeg har hørt et knyst om henne før. Det finnes mange sånne rundt om kring.

;-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har til dels samme opplevelse av podkasten som deg Gramjeger, men har valgt å tro at det ikke er intensjonen fra Valles side hvertfall. Godt mulig mitt inntrykk også er prega litt av dialekta og noen assosiasjoner jeg har der (hvilket jo er helt urelevant selvfølgelig). Får ikke det inntrykket av bøkene hans, Nordvestpassasjen f.eks er en av turbok-favorittene. Synes likevel det er en bra podkast og har pløyd gjennom det meste. Takk for tips om "Langturer til fots"-podkasten!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi er flere som lytter til Randulf Valle. 

Jeg kan være enig i at episoden med @Memento mori var litt treg i starten. Morten ramser opp gram på det han bærer, og Randulf kontrer med eksempler fra sin verden. Men etter hvert som de får snakket med sammen blir bare episoden bedre og bedre, og langt mer en konstruktiv samtale. Jeg tror nok at det er grobunn for fremtidige episoder også der disse to kan nerde skikkelig om telt eller kokesaker, Morten har jo hatt noen relativt lange nerdetråder her inne om akkurat dette. 

Episoden med Gry Folge var en av de bedre jeg har hørt på Uteliv, sammen med episoden med Silje Ryvold - 52 netter. Helt upretensiøst,  enkelt og gode samtaler. I samme åndedrag som Gry Folge må jeg slå et slag for bloggen til @TarjeiSkrede - en annen langturvandrer som ikke gjør så mye ut av seg. Det hadde vært morsomt (mener jeg) om Randulf følger opp med flere samtaler med ukjente turfolk - det er god inspirasjon.

Oppfordrer samtidig folk til å gå inn på Patreon og spandere en liten slant på salige Randulf. For bare 2-4 dollar i måneden (eller mer hvis man vil) hjelper man en god podcast fremover og kan være med på å påvirke og foreslå tema for nye episoder. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Bjarne H.S. skrev (11 minutter siden):

Journalist, er han dog ikke i mine øyne. Her har han MYE å lære, som kan gi podcastene hans langt mer verdi og tyngde... ;)

Det er mye nyttigere for oss som deltar i denne tråden om du kunne tenke deg å utdype litt mer om hva du mener. Løse påstander, som denne, bringer ikke akkurat diskusjonen fremover. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 1 month later...

Veldig få podcaster jeg høre på, men må si podcasten Uteliv er veldig bra. leser også veldig lite om friluftsliv på nett og i magasiner. I alle fall ikke på sosial medier. Synes det er alt for mye ræl. Friluftsliv er etter min mening blitt alt for kommersielt de siste årene. Uteliv har en veldig god miks av temaer og jeg er veldig fan av tema som går skikkelig i dybden. Fikk også meg til høre en episode med intervju av Tonje Blomseth :-) Setter henne i litt annet lys enn det NRK og TV2 har fremstilt henne som. Hørt mange av episodene når jeg har vært på tur eller i bilen på vei til tur. Håper Uteliv forsetter i lang tid fremover!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg må nå revurdere mine tanker rundt Podkasten til Valle ...

Jeg har nå hørt igjennom ca 10 andre episoder av Uteliv og konkluderer med at jeg tok feil, dere andre hadde rett ;-) Det er en samtale (i alle episodene tror jeg) mellom tur-nerden Valle, og andre tur-folk eller tur-nerder. Nerder er bra folk (håper jeg siden jeg er en av rasen), men det jeg feiltolket som at Valle prøvde å overgå gjestene var bare en ivrig nerd som bobler over av entusiasme for temaet. Så da har jeg konvertert til fast lytter av Uteliv :-D

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av electristan
   Har sett etter lette, godt bygget (bombesikker), og ikke for dyr sekk til helg turer. Har brukt min Norrøna Stedtind 90L på 3.5 kg siden ungdommen og selv om er utrolig fornøyd med den kvalitet messing, så er det på tide med noe nytt tenkte jeg.
   Liker å kjøpe fra mindre firma siden det blir litt mer personlig. Fant frem til Scottish Mountain Gear siden de syr Ray Mears sin Leafcutter sekk, men de lager også sine egne fjell tur sekker i tre størrelser.
   Dette er den største, Cuillin 3, på 42L + to stk Standard sidelommer på 4L hver.

   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Ville bare bele litt bilder og ord siden det er veldig vanskelig å finne mye informasjon på nettet

   Liker veldig den enkle stilen. Er sydd for hånd da man bestiller og ser ingen ting feil.
    

   Ikke noe ramme på sekken, men en stødig skum rygg (som man kan ta ut og sitte på) komfortabel på ryggen og skuldre. Enkel belte som ikke holder mye vekt, men laser sekker mot det i det mminste. Har stor lomme i lokket.
    

   Ganske tynn selv da fylt. Kanskje det stopper med fra og pakke for mye små lommer på siden nederst for en vannflaske eller poser (kan ikke se de her siden "under" sidelommene
    

   Kan holde mer on 42L om man må

   Innvendig har man en stor lomme der rygg skumm er, en bred lomme man kan lukke, og 2 lange lummer for øks eller sag
    
   Det var det, som sagt egentlig bare et innlegg slik at det finnes noe på nettet, og kanskje det er interessant fot noen her
    
  • Av Tessatroll
   Super podcast. Full av dyktige, engasjerte nerdar som evnar formidle lettfettaleg
    
    
  • Av Memento mori
   Starter en egen nerdetråd på X-mid teltet som Dan Durston har designet og det blir solgt via 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
    sitt system. Admin kan muligens flytte en del innlegg fra Duplex tråden som er litt rotete etterhvert. 
   Skissa ser slik ut, og er vanskelig å lese. Soveposen er 175 cm lang og 50 cm bred. De har oppgitt høyden på teltet utvendig, litt forvirrende. Men høyden er 43 tommer eller 109 cm i innerteltet. Alle tall er hentet fra massdrop eller fra tråden 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
    hvor konstruktøren har lagt ut mye bilder, skisser og mål.
   Slo det derfor opp i stua. Laget innerteltet i tråd og maskeringstape. Carbonstenger festet på lettcola. Jeg bruker 40 cm fri høyde som mål, når jeg måler opp telt. Ellers så subber posen i teltduken. Jeg er litt som @Bjørn J når det gjelder skrå telt og skisser.

   Her er 175 mål opp. Omriss med 40 cm fri høyde. De yttere er det faktisk innerteltet går. Teltet tar forbausende stor plass, de små merkene og teppe er ytterkanten.

   Litt avhengig av hvordan jeg måler blir praktisk liggelengde 140 om du skal ha fullbredde 71 cm og helt opptil 190 om du tar maks lengde. Jeg ville sagt 170 er reel liggelengde, med neoair reg underlaget på 6.3 cm.
    

   Bruker WM pumpa -32 grader for personlengde 200cm som dummy - omtrent som en vanlig person som er i posen når den er tom. Den stikker langt utenfor ved 40cm frihøyde.

   Med 9LW underlaget blir det enda mere utafor.


   Litt detaljbilder, presser ut sideveis på begge sider.

   Presser ut innerveggen i fotenden

   Fotenden i annen vinkel.

   Hodeenden.

   Den presser ut i hodeenden også.
   Når jeg sitter på bakken greier jeg ikke å sitte oppreist uten at skuldra tar borti innerteltet. Men jeg er høy og bredskuldra, så det er ikke noe nytt. 
   Så min konklusjon er at det er en artig nytenkende konstruksjon, men ikke for personer over  160-170. Det er også relativ billig og du må sømtette det selv, så det havner ikke på ønskelista mi. Men håper @Blaser og jeg treffes, så vi kan ha et lite telttreff.
  • Av Memento mori

   (Logg inn for å se skjult innhold)
    har superlette gåstaver i karbon. Mine Leki er 11 år gamle, og har holdt bra. Men @a_aa tipset meg om disse. @Grimner har også disse, og kan sikkert gir litt erfaringer fra bruken. 
   Så da fant jeg ut at de må testes ut, og bestilling til Japan sendt. De ser fine ut, bra låsesystem og du kan velg om du vil ha på trinsa. Jeg har alltid trinsa på, siden da går di ikke så langt ned mellom steiner, og brekker ikke så lett. 
   De selges PR stk.

   Sparer 38 gram også her, eller ca 10%. 
   Normalt selger jeg de gamle, når nytt kjøpes inn, men her blir det et unntak. Det blir med videre. 
  • Av Memento mori
   Sawyer mini som er lettest, har dårlig kapasitet, jeg valgte derfor Squeeze når jeg kjøpte mitt filter. Men de har kommet med et nytt filter,
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   samme innmat, og samme vekt som Mini.  Jeg sparer 36 gram og 41% på dette. Mindre i volum også.
   Normalt er det veldig bra vann i Norge, men er jeg på steder som ligger lavt og med husdyr i nærheten, og/eller jeg ikke er kjent, tar jeg meg bryet med å rense vannet. Forrige sommer var varm og det var enkelte steder vanskelig å finne  rennende vann. Det fungere bra, litt rens av og til, samt kloring om det ble liggende lenge. 
   På turer i høyfjellet blir filteret ikke med. 
   De som ønsker å diskutere om det er nødvendig å rense vann, kan starte sin egen tråd om dette. Dette er kun ment som utstyrsinfo over hva som finnes fra sawyer. 
   Squeeze removes 99.99999% of bacteria (salmonella, cholera and E. coli) and 99.9999% of protozoa (cryptosporidium and giardia) 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.