Jump to content

ketilring

+Sponsor
 • Posts

  700
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Everything posted by ketilring

 1. Det var ikke meningen at noen skulle henge seg opp i den flåsete kommentaren min da. 😊 Poenget var først og fremst at man kan spare vekt med vandrestaver.
 2. Jeg må bare få skyte inn at det er en del som bruker vandrestaver sammen med lette terrengjoggesko som alternativ til tunge fjellstøvler med ankelstøtte. Når jeg går i fjellet i sommerhalvåret med vandrestaver (500g) og terrengjoggesko (650g) i stedet for mine fjellstøvler (1700g i tørr tilstand) så har jeg jo spart over en halv kilo, og det er før jeg har tatt med vekten av teltet i beregninga! Så i dette tilfellet er det jo klart at man sparer mye vekt med telt som settes opp med vandrestavene. I tillegg må jeg nevne at det å fjerne én kilo vekt fra beina gjør underverker med tanke på hvor lett vandringen blir. Og dette utgjør vel fem kilo på ryggen, i følge den gode gamle tommelfingerregelen..
 3. Det finnes flere podkastepisoder med Marius Nergård Pettersen. Podkasten Uteliv - Hemmelige hytter: [Hidden Content] Podkasten Uteliv - Det skjulte friluftslivet: [Hidden Content] Villmarksliv - Det skjulte friluftslivet/hemmelige hytter: [Hidden Content]
 4. Helt enig med @torese og @Ulyden i at gjennomtrekk i teltet er helt avgjørende på sommeren. I tillegg hjelper det at teltduken er så lys at mye av sollyset reflekteres. Kombinerer man disse to tingene så blir det da ganske levelig i teltet selv på de varmeste dagene. 😎
 5. Det finnes en tilsvarende side for Altra-sko ([Hidden Content]) som også virker litt luguber, med dårlig norsk og mistenkelig lave priser. Kan ikke tenke meg at dette er seriøst..
 6. Jeg har brukt Røde VideoMicro i mange år, og er veldig fornøyd. Den er rimelig, har god lyd, er liten og kompakt, bruker ikke batterier, og død katt medfølger. Anbefales.
 7. Hva med Niak? Tomannstelt med 220x120x100 som innvendige mål, og vekten er 1,7 kg.
 8. Mose vokser generelt på nordsiden av trærne, ja. Maurtuer bygges på sørsiden. Men ta med et kompass da. Og de fleste her vel et kompass på telefonen eller på klokka i dag.
 9. Husk at barnet nesten vil være fylt ett år når turen starter da. Det vil kanskje både hå lært å gå litt selv og slutte med bleier (i alle fall på dagtid) innen den tid. Vi bar våre barn bæresele fra ca. 3 måneder og bæremeis fra ca. 9 måneder, men ikke mer enn en time eller to uten pause. Mitt tips vil nok være å ikke reise alene, men ha med en turpartner som kan hjelpe å bære.
 10. Jeg har ingen erfaring med kragebeinsbrudd heldigvis, men jeg vil tro det er vekta på sekken som blir avgjørende? Det er bare å ta gramjegerprøven (10 timer på youtube) og bli med på lettpakkhysteriet da. Det er fullt mulig med en sekkevekt på under 10 kg for en ukestur i fjellet hvis man planlegger godt og sørger for godt sommervær.
 11. Når det kommer til pute så kan jeg varmt anbefale Aeros Down Pillow fra StS. Jeg brukte denne sammenhengende i 40 netter i mai/juni i fjor, og jeg kan ikke huske å ha sovet så godt før. Puten er ganske høy (kan reguleres med luftmengde) og har et lag med dun på den ene siden. Min gamle Exped-pute føles som et slag i ansiktet sammenlignet med denne. Vekten er 75g. Som allerede nevnt ovenfor så er det helt avgjørende at man ikke har for mye luft i underlaget. Jeg bruker å blåse underlaget fullt opp med luft først, så legger jeg meg på det og åpner ventilen forsiktig og slipper ut luft gradvis helt til jeg kjenner at skulder og hofte synker godt nedi, men ikke så mye at jeg når nedi bakken. Dette er en hårfin balansegang. Alternativt kan man ligge på ryggen og slippe ut nok luft fra underlaget til at at men kjenner at det støtter godt opp under korsryggen. Jeg bruker vanligvis et brettbart skumunderlag på ca. 75x50x8mm på undersiden for ekstra komfort og varme. I vinterhalvåret bruker jeg TaR ZLite på undersiden.
 12. Hermetikk i papp er en slager på korte turer. Disse er billigere enn frysetørret, og skal bare varmes. Chili con carne, spaghetti og lapskaus er favorittene. Men hvorfor må du bære med deg vann til matlagingen? Du finner da en bekk stort sett over alt?
 13. Vær obs på at både leveringstid og pris øker hvis man velger å tilpasse soveposen.
 14. Kvaliteten på Warmpeace Viking er ikke spesielt høy, de er populære fordi de er rimelige. Jeg har returnert to av disse posene tidligere og gikk i stedet for Warmpeace Solitaire som har noe høyere kvalitet på dun, søm og løsninger generelt. Vi har to av disse Solitaire-posene i husholdningen nå som brukes sporadisk. Men de ligger fortsatt noen hakk under Cumulus og Western Mountaineering. Jeg har nå tre Cumulus-poser til henholdsvis sommer, høst/vår og vinterbruk som jeg er veldig fornøyd med. Jeg har også prøvd en Western Mountaineering-pose som jeg bestilte fra Fjellsport, men jeg returnerte den da den ikke hadde så mye å tilby i forhold til Cumulus annet enn dobbel pris.
 15. Det kan kanskje være en prototype av denne? [Hidden Content]
 16. Kanskje du får alt for dårlig blodsirkulasjon på grunn av for trange sko, eller at du står oppreist så lenge av gangen? Stasedermatitt. [Hidden Content] Hm?
 17. Selv er jeg godt fornøyd med Haglöfs L.I.M Proof Pants til dette formålet. Veier 165g i størrelse M. Den har kun strikk i livet og rundt anklene, og har ingen lommer eller glidelåser. [Hidden Content]
 18. Jeg støtter deg i at den AG 65L sekken blir for voldsom til dette formålet ja. Har herreutgaven av den selv, og den er stor og klumpete og har relativt høy egenvekt. Du har sett på Exos/Eja 48 ja ser jeg, og den har jeg hørt mange som har vært veldig fornøyd med, så den burde være et trygt valg om den passer ryggen din. Selv valgte jeg Osprey Levity 45 (damemodellen heter Lumina 45) framfor Exos på grunn av den fantastisk lave egenvekten på 800g, samt at den mangler lommene på hoftebeltet - som jeg uansett ikke bruker og kan bli litt i veien ved bruk av staver. Anbefales.
 19. Tja.. jeg har jo lest mer fjollete tester enn dette. For eksempel tester der eneste kriterium ser ut til å være lysstyrke (og lykta med kraftigst lysstyrke vinner, naturligvis) mens kriterier som betjening, lading, batteritid, vanntetthet og vekt knapt blir nevnt. Og jeg er helt enig med @Skogens Stønn i at en av de viktigste egenskaper for ei lykt til friluftsbruk er hvor svakt lys man kan stille inn. Dette er helt avgjørende hvis man vil bevare nattsynet slik at man ser landskapet rundt seg og stjernehimmelen samtidig som man f. eks. leser kart eller navigerer i stien foran seg. Også til lesing og kokkelering i teltet er svakt lys avgjørende. Her ville f. eks. LMNTS Aurora 2000 fra denne testen fått stryk.
 20. Jeg vil tro at det beste vil være å ta utgangspunkt i det som du vet fungerer for deg i dag, og gradvis øke vekta på sekken og lengden på turene og se hvordan det går? Det at skoene passer deg og ikke gir deg problemer underveis er viktigere enn at de er solide og slitesterke over tid. Sekken bør vel også passe optimalt og ikke gi unødvendig stor belastning på hofter og skuldre. Jeg har drevet med terrengløping i noen år, men da aldri med tyngre sekk enn en Camelbak på 2-3 kg. Men jeg har vært på ukesturer i fjellet med terrengløpesko og sekk på rundt 10 kg, og jeg går ofte så raskt at jeg har blitt beskyldt for å løpe. Jeg har gjort meg opp noen erfaringer rundt dette, og kanskje kan det som fungerer for meg fungere for andre også. Her er noen generelle tips: - Skoene bør ha god drenering og lufting slik at vannet kan renne ut og skoene kan tørke raskere. Dette er viktig for god fothelse over flere dager. Glem GTX og andre membraner. - Sålen bør ikke være for høy. Det kan være fristende med høy såle for god demping, men noe av dempingen forsvinner uansett etter noen dager, og for høyt oppbygd såle kan føles litt som å gå på stylter og blir ustabilt, og man mister kontakten med underlaget. Det å f. eks. løpe sideveis i skråninger blir da ikke noe særlig gøy. Jeg synes også det er en stor fordel med nulldropp-sko, slik at hælen blir lavere og ikke kommer i veien i løpssteget. - Framfot og tær vil utvide seg en del underveis på disse dagene, så det er viktig å velge en sko med bred nok tåboks for å unngå smerter og gnagsår. Produsenter som f. eks. Altra og Topo har sko som har god nok plass i tåboks til at føttene kan utvide seg, men samtidig lar deg stramme godt til rundt vrist og hæl. - Skal du løpe i mye ulendt terreng med sekk kan det være lurt med et par vandrestaver for avlasting på de mest utfordrende underlagene. Du får vandrestaver til under 500g pr par, og de kan festes på sekken når du ikke bruker dem.
 21. Jeg endte opp med å bestille et nytt par Altra Lone Peak AW Mid med eVent-membran. Braasport har dem på tilbud nå. Nei, de er ikke like slitesterke og vanntette som stivere sko med gore-tex, men når det kommer til passform og komfort så er de jo helt uten sidestykke.
 22. Da har jeg "kjøpt" meg en godt brukt 26" MTB til den nette sum av kr 0,- Har smurt opp og tunet alle lager og ledd, og la i fire hundrelapper i nytt kjede, bremser og slanger. Og vipps har jeg en helt grei sykkel dedikert til litt uvøren vinterbruk.
 23. På sin hjemmeside skriver Viking at "hemmeligheten i vår behagelige design er en bred passform som lar deg spre tærne". Dette får jeg ikke helt til å stemme - skoene er like smale i sålen som de andre skoene jeg har prøvd fra samme produsent tidligere. Og skotuppen er så smal at stortåa blir presset inn mot midten og de ytterste tærne kommer i klemme. Helt som vanlig altså. Faktisk er det så liten plass i framfoten at innleggssålen blir litt skvist sammen og er vanskelig å dytte ned i skoa (se bilde nedenfor). Derimot er skoa så høy over vristen at det er omtrent en centimeter med luft over foten, og jeg klarte ikke å stramme skoen skikkelig over vrist og ankel. Snedig passform... Her er den sammenskvisede sålen (til venstre), sammen med en såle fra Altra som er formet som en menneskefot (til høyre).
 24. Jeg bestilte to par direkte fra nettbutikken til Viking, så får vi se. Jeg har hatt fjellstøvler/tursko fra Viking tidligere, og de har vært bra. De er ikke like slitesterke som tilsvarende fra Alfa etc., men de har vært mykere og mer komfortable, og sålen har hatt merkbart bedre grep en f. eks. Vibram-sålene som Alfa bruker. Jeg kuttet ut Viking en gang på 2000-tallet da de begynte å få smalere passform og mer og mer pilspissformet skotupp. Antagelig skyldes dette at de outsource'et R&D til utenlandske selskaper eller noe.. Men ungene har hatt mange par Viking-sko opp gjennom årene, både støvler, vintersko og vanlige sko, og disse har vi vært veldig fornøyd med. Selv har jeg et par gummistøvler som fungerer bra og virker å være av god kvalitet.
 25. Takk for tips! Jeg tror sannelig jeg skal bestille et par av disse og teste. De beskriver selv passformen som vid, og med plass til tærne, så det virker jo lovende. Kanskje kan disse erstatte både mine Keen Targhee og Altra Lone Peak Mid som begge synger på aller, aller siste verset. [Hidden Content]
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy