Gå til innhold
Andreas Gram

Mat på langtur for storspiste

Anbefalte innlegg

Halvveis i Norge på langs har jeg nå gått lei av sakte vekttap, og ønsker å klare å proppe i meg litt mer kalorier slik at jeg kan holde vekta sånn nogenlunde, men helst uten at sekken blir nevneverdig tyngre. 

Jeg er av den meget storspiste typen: en gutt på 20 år som til vanlig må spise 2500-3000  kcal/dag for å holde vekta. På langtur med dager på litt under 3 mil i snitt blir dette gjerne 4-5000 kcal/dag på meg :(

Så langt har 3 dl havregrøt til frokost, 4-5 skiver logan til lunsj og en hel torogryte til middag holdt meg mett og gående. (det legges naturligvis klumper med smør i alle måltider) 

Det jeg lurer på er om noen har andre gode råd til mat jeg bære på som helst er lettere enn torogryter med kjøtt. (hvis noen tenker å foreslå real, kan jeg svare med at det for det første ikke selges på vanlig matbutikk, men for det andre spiser jeg ikke drytech med mindre jeg må!) Det viktigste blir nesten kaloriinnhold, for jeg har nok krydder med meg til at det kan smake godt nok uansett :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ting som er lettere enn en toro gryte, det blir nok vanskelig. Vet at noen på lengre turer bruker olje(oliven/kokos) i maten, er mye kalorier pr gram. Hadde med en liten plastflaske på rundt 100ml med olje i vinter. Kan ha en skje olje i havregryna f.eks.  Ellers er det jo meieriprodukter, nøtter/frø og sjokolade. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er ingen ekspert, men det er litt begrensede muligheter når vekta må holdes nede. Jeg tror jeg ville kjørt på med sjokolade, godteri, potetgull, nøtter og masse smør i tillegg til det du allerede spiser. 
Nå vet jeg ikke hva du har i Toro-grytene, men i seg selv er det svært lite kalorier i disse grytene. Spe på med potetmos, ris eller pasta for å få mest mulig ut av det. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Eg tenkjer at du med fordel kan få i deg litt meir protein på dagtid, har ein lange dagar treng ein protein litt tidlegare enn ved middagstid. Treng ikkje ver allverda, kanskje 50 gr tørka kjøtt saman med brødet? Og spe på med selolje eller cocosa i tillegg til smøret. Det har høg energitettleik. Selolje er også betennelsesdempande, eit lite triks på langtur.

Karbohydrat av type stivelse er bra for å ta opp feitt, så om du sper på middagen med ein halv pakke potetmos (veg lite) vil du få ei anna utnytting av feittet du et. 

Det handlar also ikkje berre om mengde men også om kombinasjonane. 

Eg veit også at nokre sper på frukosten med proteinpulver med ein eller anna smak dei likar. Eg har ikkje gjort det, men har hatt i ein del næringsrike frø og kjerner. Om du ikkje har i deg selolje kan du vurdere å ta trankapslar. Gode fettsyrer der også som påverkar totalbalansen i kroppen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Synes ikke 3 dl havregrøt til frokost høres spesielt mye ut.  Regner med du mener grøt av 3 dl havregryn, ikke 3 dl grøt totalt.  3 dl havregryn tilsvarer ca. 120 g havregryn ifølge Skjult lenke - logg inn for å se den

På lengre turer lager jeg grøt av 5-7 dl vann, tror det går med noe under 200 g havregryn til det.  Ihvertfall regner jeg rundt 200 g havregryn per dag, da har jeg litt å gå på om turen blir litt lenger enn beregnet.

Tidligere måte jeg regne med å gå ned en kg i uka på tur, men nå har jeg oppdaget pannestekte brød!   Var på en femdagers tur i pinsen, og laget brød hver dag av 200 g melblanding.  Til lunsj var det ferskt brød og spekepølse.  Etter turen hadde jeg ikke spist opp sjokoladerasjonen, så det ferske brødet hjalp nok godt.   Brød inneholder ca. 40% vann, så det slipper jeg bære med meg, men til gjengjeld vil det gå mer gass.  Har ikke finregnet på hva som lønner seg vektmessig, men det er ihvertfall mer trivsel på tur når det er rikelig med ferskt brød :-)

Vet ikke hvordan pannestekte brød vil fungere på virkelig lange turer, men for meg som går turer på opptil en og en halv, kanskje to uker, og som ikke blir skikkelig mett av knekkebrød, tror jeg det passer ypperlig.

P1010567.jpg.e2b22641b0f36f3d5b53e0914ceb8e58.jpg

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du kjøtt i Torogryta? Høres uansett ut som lite fett og veldig lite proteiner der. 

Spis i hvert fall godt med proteiner og fett den dagen du handler/bunker opp med mat. Avokado og egg på handledager, og et realt lager med nøtter og sjokolade i tillegg til maten, de dagene du går med all mat i sekken. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjør morsmelkerstatning i havregrøten. Dette selges på vanlig butikk, jeg bruker som regel type 3 om jeg ikke husker helt feil. Vet det har blitt brukt på flere større polare ekspedisjoner med godt hell. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng
11 minutter siden, sinje skrev:

Kjør morsmelkerstatning i havregrøten. Dette selges på vanlig butikk, jeg bruker som regel type 3 om jeg ikke husker helt feil. Vet det har blitt brukt på flere større polare ekspedisjoner med godt hell. 

Syns å huske at NAN 1 smaker mer lignende som helmelk, NAN 3 smaker mer metall...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 minutter siden, Mareng skrev:

Syns å huske at NAN 1 smaker mer lignende som helmelk, NAN 3 smaker mer metall...

Kan nok hende du har helt rett i det på smak, men tror NAN 3 er mest næringsrik om jeg ikke husker feil. Jeg vet at ullvang og co gjennom Nordvestpassasjen brukt NAN 2. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg sliter med det samme selv, nesten uansett hvor mye jeg spiser så går vekta nedover. Er en måned på vei fra Lindesnes til Nordkapp nå og har sikkert gått ned 5kg allerde... I motsetning til deg spiser jeg frysetørka turmat, 2 stykker om dagen med en skvett olje i. Til frokost er det müsli med sukker og tørmelk. I løpet av dagen går det i nøtter, kjeks, sjokolade, proteinbarer, hjemmelaga energibarer og lignende. Potetgull, pølser, burgere, kjøttkaker og annen "skikkelig mat" går ned på høykant når vi er i tettsteder/sivilisasjonen. Lurer fælt på hva jeg faktisk veier nå, bra alt beltet er "uendelig" justerbart. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for alle forslag så langt :)

Oppklarende svar: Ja, jeg har naturligvis kjøttdeig/annet kjøtt i gryterettene mine. Prøver å ta første natt etter handletur på steder med kjøkken slik at jeg kan steke alt på forhånd. Sparer både vekt og reduserer faren for sykdom :)

Med 3 dl havregrøt mener jeg da 3 dl tørre gryn og litt rosiner og nøtter for smakens skyld. 

Pannestekt brød prøvde jeg, men det tok såpass lang tid og smakte ikke så utrolig godt, at jeg falt tilbake på havregrøten. Mulig jeg bare landet på en dårlig/kjedelig oppskrift. 

Jeg har nå oppdaget delfiafett og Flott matfett. Fantastiske saker å blande en hundregramsklump av i middagen og 50 g til frokost! Dette virker som at har gitt resultater, for jeg begynner å kjenne beltet mitt igjen :)

Både hurtigris og potetmos har omtrent samme antall kalorier per gram, så det går vel mer eller mindre for det samme. En stor klunk av det ene eller det andre i middagen, så blir man litt mer mett. 

Hvis morsmelkerstatning har høyere kaloriinnhold enn tørrmelk, så får jeg bare bytte handlevanene mine ved første butikk. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 4.6.2018 den 19.38, Anders_G skrev:

Lurer fælt på hva jeg faktisk veier nå, bra alt beltet er "uendelig" justerbart. 

Uendelig justerbart belte hadde nok vært smart. Jeg har heldigvis ikke måttet klippe nye hull siden Trondheim :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For en problemstilling, gi det noen år på ræven, så skal du se at du savner tilbake til denne tiden hvor fettet bare renner av kroppen ved litt bevegesle :-P Det skjer noe når man bikker 30.... 

Fett, tilsett fett.... masse kalorier og opprettholder balansen mellom kallorier inn/ut. Om du har behov for å kikke på sammensetningen din av måltider på tur, vet du best selv. Men ta med deg en flaske med flytende smør f.eks eller en type olje. Om jeg ikke husker feil, fra den tiden jeg hadde oppheng på næring og inntak. Så tilsvarer vel 1 dl olivenolje ca 900 kalorier. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Om du kan komme til et vennligsinnet menneske med dusj, og stekeovn, kunne du jo lage denne:

Oboy-kuler med havregryn

Tilberedningstid: 30min

Oboykuler er raske å lage og supergode! De inneholder havregryn og sjokolademelkpulver og har mild sjokoladesmak. Kulene bør oppbevares i kjøleskapet, men kan fint sendes med i lunsjboksen eller tas med på tur.

Garantert populære hos store og små!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

 

Ingrediens

8personer

150 g smør

2 dl melis

2 dl sjokolademelkpulver

6 dl havregryn små, lettkokte

1 dl melk

Pynt

150 g kokos

 

Slik gjør du

1.    1. Bland smeltet smør med melis og sjokolademelkpulver. Ha i havregryn og melken. Rør blandingen godt sammen og la den stå i kjøleskapet i minst 30 minutter. Da vil havregrynene svelle opp og gjøre massen fastere.

2.    2. Ha kokos i en flat suppebolle eller liknende. Form små kuler av deigen med hendene og rull dem forsiktig i kokosen. Det kan være lurt å fukte hendene med vann jevnlig for at havregrynsmassen ikke skal klistre seg for mye til fingrene.

3.    3. Sett Oboykulene på et brett og sett brettet i kjøleskapet til kulene har stivnet. Når kulene er stive kan du ha dem i en kakeboks eller en liten plastikpose som oppbevares kjølig.

4.    (Publisert 25.08.2016, endret 25.08.2016)

  • Skjult lenke - logg inn for å se den
Skjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den reagerte på dette
  • Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Skjult lenke - logg inn for å se den
  •  
  • Skjult lenke - logg inn for å se den

  • Skjult lenke - logg inn for å se den

Mvh Tom42

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Høres ut som du er på rett spor. Løsningen er så enkel som å spise mer, men siden det skal bæres er det ikke like lett. Fett gir mye kalorier, og alt smaker bedre med en skje eller to med smør på lengre turer. På en så lang tur tilpasser kroppen seg belastningen og henter det meste av energien fra fettforbrenning. Så det er en god løsning å legge til mer fett, så lenge du greier å spise det. 

Ville også fulgt rådet til Skjult lenke - logg inn for å se den om å sørge for litt mer protein i kosten hele dagen. Det trenger ikke være så mye, så litt tørket kjøtt eller nøtter sammen med det du allerede har på menyen er bra. Valnøttkjerner (15g/100g) og Cashewnøtter (17g/100g) har mye protein i tillegg til mye fett og nærinsstoffer. Som snack underveis bytter jeg gjerne ut sjokoladen med Bigbar proteinsjokolader som selges på de fleste Extra butikker. 

Og å plukke opp en pakkreim du kan bruke til belte neste gang du går forbi en butikk er ikke dumt :)

2 timer siden, tshansen skrev:

For en problemstilling, gi det noen år på ræven, så skal du se at du savner tilbake til denne tiden hvor fettet bare renner av kroppen ved litt bevegesle :-P Det skjer noe når man bikker 30.... 

Fett, tilsett fett.... masse kalorier og opprettholder balansen mellom kallorier inn/ut. Om du har behov for å kikke på sammensetningen din av måltider på tur, vet du best selv. Men ta med deg en flaske med flytende smør f.eks eller en type olje. Om jeg ikke husker feil, fra den tiden jeg hadde oppheng på næring og inntak. Så tilsvarer vel 1 dl olivenolje ca 900 kalorier. 

hehe. Matematikken forandrer seg nok ikke med årene, men det kan nok virke slik ja :P 

Du husker nok rett, nesten. 100g olje gir ca. 900 kcal (men siden olje er litt lettere enn vann så blir det rett i overkant av 1dl). Ellers ca: 1g karbo = 4 Kcal, 1g Protein = 4Kcal, 1g fett = 9Kcal. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Oboy-kulene så jammen gode ut, så det blir fort litt snacks på turer fremover.

Jeg har til Narvik gått ned ca 5 kilo, så jeg tror jeg har klart å ta meg litt inn igjen.  Løsningen viste seg å være å bite tennene sammen og innse at mer mat, og dermed mer vekt de første dagene, resulterer i en bedre tur for meg hvor jeg ikke ender opp med å tære på meg selv :) 

Nå er det et års pause til jeg har anledning til å fullføre og dermed lang tid til å teste alle tips og triks ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som møring har jeg tenkt å ta med klippfiskbiter (og stekt bacon). Klippfisk selges  oppkuttet i kg pakninger, og har 65g protein pr 100g. Sammen med 1/2 dl (nøytral) olivenolje, smør og potetmos tror jeg det blir nok energi og protein.

Den bør vannes ut 1 natt før den tilberedes, bytt vann også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 19.6.2018 den 11.08, Andreas Gram skrev:

Nå er det et års pause til jeg har anledning til å fullføre og dermed lang tid til å teste alle tips og triks ;)

Hjemme bruker jeg ofte linser og bønner som erstatning for kjøtt. På tur kan du kanskje prøve f.eks. røde linser i tillegg til kjøtt i en gryte? 100 gram røde linser (bruker de tørre, fra GoGreen), gir deg 24 gram protein. Et godt supplement dersom du ønsker å få i deg mer protein. Smaker godt gjør det også :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Lignende innhold

    • Av OleiDole1
      Heisann folkens. 
      Jeg er en turglad mann som planlegger å ta en ordentlig tur i sommerferien (Juli) for å få frisk luft, bevege på meg og reflektere over livet. Jeg skal gå helt alene, overnatte ute med telt, og liker tanken på å ha et mål på denne turen, nemlig gå i fra Oslo til Trondheim. Har planlagt å ta fly nedover til Oslo, så gå oppover. Har googlet litt rundt og funnet ei løype, kalt gudbrandsdalsleden, og slik jeg forstår det så er den merket relativt greit hele veien oppovrer. Dette tror jeg er ypperlig for meg som er en nybegynner, i frykt av å rote meg bort  
      Men, ser også at turen går mye på asfalt noe som ikke akkurat frister spesielt mye. Om man går langs hovedveier og slikt også, så sliter jeg litt å forstå hvor jeg da skal sette teltet mitt? Jeg vil ikke telte i parker og langs vei liksom. Er det noen som har noen inspill her, om det er egentlig ei fin løype, eller om det går an å kombinere denne med noen avstikkere opp i fjellene feks? 
      Videre så er jeg som sagt nybegynner med lite erfaring med overnatting ute i telt. Jeg planlegger å gå med sekk, med alt jeg trenger. Og det hadde vært knall å kunne dra innom butikker på vei oppover for å handle inn matrasjoner, så kanskje det finnes noen ruter som er ypperlig her med det i minnet? 
      Sist, er det noen som har tips hva som er viktig for en nybegynner på en slik tur. Jeg har lite turutstyr og planlegger å dra innom sportsbutikker for å handle inn det jeg trenger. 
    • Av Isak Knutsen
      Det er fredag som betyr at en ny episode av serien "Landet På Langs" er ute! Dette er en gøyal episode! Vi blir blant annet invadert av en flokk kuer som er veldig innpåslitne;) I tillegg mister Simon pannebåndet sitt mens han bader i en innsjø. Om du har sett på tidligere episoder vet du hvor viktige pannebåndene er. Derfor bestemmer Simon seg for å prøve å dykke ned til bunnen for å finne det igjen. Alt dette og mye mer i dagens episode:)
    • Av Frans
      Hei, litt ny frilufts nyter her.
      Jeg har en vanlig panne fra hjemmet jeg ikke er redd for. Hadde det gått å bruke denne til bål ?
      Eller må man han spesial panne for å lage mat på bål?

      Er det noe man skal holde seg unna (eks teflonpanner eller annet)
       
      mvh Noob  
    • Av Nikolai Enok Anfeltmo
      Jeg vurderer å gå en vintertur fra Trondheim til Indre Troms og søker etter alle type tips men sliter litt med å sette meg litt inn i noen aspekter. Jeg prøver å finne informasjon både på forumet og andre steder, men er litt vanskelig å sette alt i sammenheng. Jeg har erfaringer med kalde netter, slitsomme turer og hardt vær, men tenker at når jeg skal på en lengre tur burde jeg skaffe så mye informasjon som mulig om hvordan dette skal gå så smertefritt som mulig. På utstyrsfronten må jeg oppgradere en del:
      Gassbrenner eller annen brenner - jeg har alltid brukt ett stormkjøkken på gass og har klart meg fint med det, selv om det har gått tregt på de kaldeste turene, men tenker jeg burde kjøpe en ny brenner. Er det ufordelaktig å fortsette med gassbrenner på en slik tur med tanke på kuldens innvirkning på gassen? Er det en brenner som er veldig pålitelig og dere kan anbefale? Telt - jeg har på vinterturer brukt ett 4 sesongers tremanns-tubetelt. Av hensyn til vekt og mindre luftvolum å varme opp, tenker jeg å investere i ett nytt telt. Ser at prishoppet fra type Cloud Up med stormduker til mer anerkjente merker er stort. Skjønner at jeg betaler for kvaliteten men kommer ikke over noe telt, som er pålitelig i vinternorge men nødvendigvis ikke er konstruert for en Grønlandstur. Pulk - har kikket på Paris Expedition pulker som er mye billigere enn andre pulker og det virker som at folk synes dette funker bra med taudrag. Jeg er litt skeptisk, siden jeg kun har brukt stive drag (kan nevne at jeg ikke har gått noe særlig mye med pulk). Funker disse godt til en slik tur? Ski og skisko - jeg leser at man burde ha stive skisko når man skal traversere fjellområder. Det gir mening, men har alltid brukt noen veldig myke skinnstøvler som jeg har arva, disse har egentlig aldri vært varm nok. Jeg leter etter ett par sko som passer til å gå langt men samtidig gir meg stabilitet. Jo varmere de er jo bedre, jeg sliter med å være kald på føttene og hadde satt umåtelig stor pris på ett par skisko som faktisk holder meg varm. Jeg har sett på Crispi Svartisen, men hadde vært fint med andre tips, gjerne noen som er billigere, om det finnes. Jeg innser at alt dette blir en investering, men jeg trenger ikke det mest ekstreme eller moderniserte, klart meg fint med det jeg har på turene mine til nå.
      Hadde sikkert vært interessant å se noen utstyrslister fra lignende turer, og andre tips til en slik tur setter jeg pris på.
    • Av Gisle Uren
      Hei alle sammen.
      Til vinteren skal jeg på langtur på Svalbard. For dere som kjenner meg litt, så er det kanskje ikke helt uventet at jeg drar av gårde sammen med den faste turkameraten min Jens, og sammen med alle hundene mine. Dette er noe Jens og jeg har jobbet systematisk mot i flere år, og endelig begynner det å nærme seg tid for selve turen.
      Vår tur og vårt fokus er nok annerledes enn de fleste andres. Vi skal ta oss tid til å oppleve fremfor å oppnå på denne turen, og har kalt turen Langsomt på Svalbard.
      Dere er hjertelig velkomne til å følge oss på Skjult lenke - logg inn for å se den hvor vi kommer til å dele forberedelsene og gjennomføringen av turen. 

      Gisle
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.