Gå til innhold

derp

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  76
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om derp

Nylige profilbesøk

374 profilvisninger
 1. Jeg brukte litt bivibag under åpen himmel/tarp i fjor vinter. Endte opp med å sove uten fordi det ble så mye kondens på innsiden av bivibagen som frøs til is/snø. Det var riktig nok relativt tørr is/snø, så hvorvidt det var noen kjempe forskjell med eller uten bivi bag vet jeg ikke.
 2. derp

  Frokost: Alternativer til havregryn?

  Er bare fantasien som setter grenser her da. Har lagd tacolefser med fyll på forhånd som jeg har hatt til frokost. En enkel, men god frokost er polarbrød med syltetøy. Her har du jo mange alternativer til hva du kan ha på. I de tilfellene jeg gidder å bære det med meg og vil ha litt ekstra luksus, så blir dette å foretrekke til frokost.
 3. derp

  Tursnacks

  Hvorvidt dette er revolusjonerende eller ikke er vel subjektivt, men etter jeg lærte å lage mine egne energibarer så har det blitt fast inventar på de fleste turer. Tok utgangspunkt i denne oppskriften og lagde min egen vri på det - https://triallan.com/2013/11/03/hjemmelagde-energibarer-for-folk-i-farta/ 3 egg 150 g brunt sukker 200 g Bjørns store havregryn 150-200g tranebær 100-150g tørka mango 50 g hasselnøtter 50 g valnøtter 200 g mørk kokesjokolade 50g Sesamfrø Følger ikke alltid oppskriften 100%, blir mye på øyemål. Så det her er egentlig bare sånn roughly eller startpunkt. Det fine med disse er at de er enkle å lage og du kan tilpasse de akkurat slik du vil. Jeg steker disse og kutter opp i store barer som jeg pakker individuelt i aluminiumsfolie og bruker som snacks på tur. De er utrolig gode og veldig mettende. Ypperlig å ha med på tur syns jeg. Hvorvidt de er sunne kan vel også diskuteres, men du får i deg mye energi pr bar hvertfall. Tørka frukt i seg selv er vel ikke usunt. Problemet er heller at om du kjøper ferdig tørka så er de tilsatt så mye sukker og annet dritt for å smake godt. Tørker du dine egne unngår du dette. Tørka kiwi skriver og mango er kjempe godt. Ellers må jeg også slenge meg på elg/rein/rådyr pølse, alltid godt på tur.
 4. derp

  Varm og lett jakke

  Takker for mye svar! Burde kanskje spesifisert i første posten at jeg tenkte mest på jakke til bruk på vår/sommer/høst. På vinteren har jeg en swix tykk dunjakke. Er mest nå på kjølige kvelder om sommeren jeg tenker det hadde vært greit med noe enkelt å ta på seg.
 5. derp

  Varm og lett jakke

  Sjekker litt utstyr til neste tur og ser det at jeg har jo egentlig ingen tur jakker som er varme. Jeg går som oftest med ulltrøye, ullgenser/fleece genser og en regnjakke utenpå. Har ikke skalljakke enda, så bruker bare en bergans regnjakke, men funker fjell den. Men skulle gjerne hatt en lett og varm jakke jeg kan hive på meg hvis det blir litt kjølig. Tenker spesielt på når man kommer til camp og det plutselig blir litt kaldt. Er dette noe tess f.eks - Sigtuna Light Weight Down Jacket, Helly Hansen verglas light jacket hybridjakke eller Bispen Light Insulated Jacket, primaloftjakke herre Ser fjellsport og XXL selger tynne dunjakker. Er det noe? Ser også XXL selger noe de kaller isolasjonsjakker, uten at jeg helt skjønte forskjellen. Hva er det som blir brukt mest nå til dags og hva skal en gå for? Aner rett og slett ikke hva som er verdt å kjøpe.
 6. derp

  Hardangervidda sør

  Vi er to stykker som driver å planlegger litt fjellturer i sommer og tenkte å ta turen sør på Hardangervidda. Ifølge Ut.no sitt kart er det et stort urørt området uten noe stier eller hytter. Vi er avhengig av buss eller tog, så i utgangspunktet lagde vi en rute fra Mogen til Haukeliseter fjellstue - http://www.lommekjent.no/routes/1810440 Etter å ha sett litt nærmere på ruta så ser det jo ikke ut som man kan krysse kvenna før man nærmer seg Litlos, noe som blir litt i lengste laget. Så vi kom opp med en annen rute, fra Haukeli til Haukeliseter - http://www.lommekjent.no/routes/1810440 Men også denne møtte vi på et par elver som vi ikke er sikre på om vi kan krysse. Nærmere bestemt Songa som renner ut i Songavatnet. Vi har kikka på diverse kartsider og det ser ut som det er muligheter til å krysse over noen plasser. Men vi ser også at disse bildene mest sannsynlig er tatt på høsten når vannstanden er lav. Det vi lurer på er om noen har erfaring fra dette området eller noen tips til hvordan vi skal forholde oss til vann og elver på den tida av året. Nå på sommern vil vel de fleste av disse elvene være på sitt største. Vil helst unngå at vi går langt og så møter en elv vi ikke får kryssa.
 7. derp

  Nedlastning av kart

  Ser ikke helt problemet med norgeskart. Det er kartverket sine kart, de er vel ikke akkurat dårlige? Informasjonen tilgjengelig på kartene er vel ikke noe spesielt dårligere enn kart du kjøper. "Kartet du skriver ut via Mitt turkart, får en utforming og detaljrikdom som tilsvarer Kartverkets kjente kartserie «Norge 1:50 000». " https://www.kartverket.no/Kart/lag-turkart-for-utskrift/ Når du skriver ut via norgeskart så velger du jo selv målestokk. Vet du målestokken har du også ekvidistansen. Misvisning kan du finne ut på nett. Misvisningen er vel størst i nord, i de fleste områder er den såpass liten at du ikke trenger å ta hensyn til den. Når du lager turkartet får du opp muligheten til å huke av for "tegnforklaring" hvor du får et eget A4 ark med tegnforklaringer. Sted 2007 2016 Bergen -2° +1° Stavanger -1° +1° Kristiansand 0° +2° Oslo +1° +3° Trondheim +1° +3° Tromsø +6° +8° Kirkenes +11° +15° Jan Mayen -12° -9° https://no.wikipedia.org/wiki/Misvisning Her kan du regne ut misvisning basert på koordinater eller velge land+by - https://www.ngdc.noaa.gov/geomag-web/#declination
 8. derp

  Nedlastning av kart

  Jeg kjøper ofte hvis jeg kan. Koster jo stort sett bare 2-300 kr. Kart har man jo lenge. Ellers bruker jeg turkart funksjonen til norgeskart ganske mye.
 9. derp

  Exped synmat 9 LW blåser seg ikke opp

  Å herregud, er det dét den posen der er til? Jeg har brukt den som drybag for soveposen min! Nå føler jeg meg ganske dum, haha.
 10. Det jeg tror de mener her er at hvis du har skutt eget vilt. F.eks en elg, hjort eller rådyr, så kan du legge dette ut som åte. "Ikke oppdrett" i denne sammenhengen tror jeg referer til husdyr, altså at du kan ikke legge ut en sau som åte. Stusser litt på hvorfor det kan brukes fritt uten tillatelse, men sikkert en grunn til det.
 11. Jeg gikk til anskaffelse av en dehydrator jeg også for å gjøre dette, men har ikke fått prøvd den mye ut gitt. Tørket litt forskjellige frukter bare. Har dog prøvde å tørke litt mat i vanlig ovn en gang. En killer oppskrift vi brukte mye på tur da jeg studerte friluftsliv var å tørke pølser(gjerne steke med bittelitt smør og krydder først), sopp, gulrot og løk. Så putte alt dette sammen i en gryte med pose-potetmos på tur. Veldig godt og enkelt. Det må du nesten bare kjenne og se på underveis. Hvis du følger med litt under prosessen vil du merke når det begynner å bli tørt. Hvis du googler litt finner du nok noen sider som forteller deg sånn ca hvor lenge enkelte ting skal tørke. Ofte følger dette også med i bruksanvisningen på dehydratoren. Men tommelfingerregel er vel 10-12 timer for det meste. Jo mer fukt/fett det har jo lenger tid tar det, sånn generelt. Tørka kiwi skiver er kjempe god snacks på tur. Mango er også kjempe godt, men du må tørke et par stk for få noe igjen. Ellers er det egentlig bare å tørke akkurat hva du vil av grønnsaker og kjøtt du syns virker godt eller spennende.
 12. Jeg er muligens litt biased i og med at jeg har en utdanning innenfor naturforvaltning, så tenker jo ofte at rett skal være rett. Så som sagt skal utleggelse av åte meldes til riktig myndighet, uavhengig av størrelse. Tenker det beste er å sende en melding til mattilsynet(kontakt info ligger i første linken) og fylkesmann å høre hva de sier. Det er ikke store prosjektet, så kanskje de sier det går greit uten søknad, men da har du hvertfall forhørt deg med de og følgt prosedyre. Kan fort møte på SNO eller annen oppsynsmyndighet på Dovrefjell, spesielt i sommer månedene.
 13. Det finnes ganske mye lover og regler om hvordan man skal gjøre dette. Finner en del informasjon hos Mattilsynet. Legger også ved en artikkel fra i fjor, Ulovlig åte på Sæterfjellet. Fotografering av kongeørn på åte fra Bioforsk har også relevant informasjon. Det finnes retningslinjer for hvordan du oppfører deg rundt åte, valg av åte, valg av åteplass, transport og håndtering av åte før og etter utleggelse m.m Kort fortalt må du kontakte og få tillatelse mattilsynet, fylkesmannen og evt den som er forvalter av Dovrefjell eller grunneier(e) i området du vil legge ut åte i.
 14. derp

  Salewa Sierra Leone Pro II/III telt?

  Satt opp mitt i hagen og spylte det med hageslangen. Spylte 5min, venta 30 min, spylte par min igjen og venta. Ingen vann inne i mitt Litetrek II hvertfall. Nå aner ikke jeg hvor lenge man skal spyle og vente og sånt da.
 15. derp

  Salewa Sierra Leone Pro II/III telt?

  Hvor/hvordan regner det inn? Har samme telt så håper ikke det skjer på mitt også.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.