Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 07. mars 2019 i Innlegg

  1. Vært litt på utkikk etter ett sterkt selvstående som skal overta mitt tidligere solo telt, Nordmarka 2. Svært fornøyd med dette også men lysten for å teste noe nytt samt fordelene med selvstående har vært fristende lenge. Valget falt på Hilleberg soulo🙂 vekten ser jeg havner på det samme som Nordmarka teltet, men i gjengjeld har jeg ett telt som er klart for det meste. Mister litt bredde i innerteltet men det gjør ingenting da den ekstra høyden teller mye mer. Ofte ett pes å må gjøre alt liggende, spesielt omskifting. Også mitt første Hilleberg telt, kan ikke noe annet enn å like løsningene med oppsett men syns kanskje de øverste klippene var vel tunge å hekte på. Dette er kanskje helt vanlig? Noe jeg ser for meg som ett svakt pungt må være der dukene møtes i toppen, ser det strekkes godt i duken/skjøten der når jeg klipser det opp. Kunne bare ønsket jeg fikk meg en tur nå for å teste litt men reiser straks for fire nye uker på jobb, får bare være litt stuepynt inntil videre.
    5 poeng
  2. Interessant lesing om slikt vær og nedkjøling her: https://www.side3.no/friluftsliv/regn-kulde-og-vind-slik-takler-du-det-farligste-turvaeret-6727797?fbclid=IwAR3RoWreHo_nrFRxWcRaU8xySc6JBiMPz0UyZShvqV3FnyDrhei_wT4CQqA
    5 poeng
  3. Hvis du har brennere og titan koppen er på vei kan du prøve litt når du får den. Ta f.eks et rimelig sitteunderlag, klipp ut en runding til topp og bunn, og lag en bit som rulles rund, bruk gaffatape til å lage en "skål", når koppen er plassert oppi, legg den siste rundingen oppå, og ett eller annet oppå der igjen for å holde den fast. Så koker du vann, prøver med grøt, du kan også prøve med gryterett, du bare reduserer innholdet så det passer til mengden, resten kan du bruke til en ny test. Det er også mulig å fiske koppen ut av gryta, koke opp og sette den nedi igjen etter en stund. For å holde fingrene intakt uten å brenne deg kan du bruke en GSI microgripper eller "Trangia klype". Har du tilgang på kjøkkenvekt, måler du bare vekten på gassboksen, noter på en blokk vekten før etter og hva du gjør, så får du forbruket med "ditt system" og kan oppsummere forbruk og om det fungerer som tenkt. Det er bedre å gjøre det hjemme i kontrollerte former og skaffe erfaring der, fremfor å finne det ut etter en liten stund etter turen starter. Er det et "problem" som oppstår først etter du har startet kan dette snu opp ned på mye. Gjør testene ute og ikke på kjøkkenet, da får du mer realistiske resultater.
    5 poeng
  4. Knorr har veldig gode supper, i litt mindre porsjonar enn Toro. Eg har god erfaring med å blande ut suppepulveret i halve vannmengde varmt vatn, og la den svelle over tid. Så fyller eg på resten av vatnet, eventuelle kjøttbitar og evt potetmospulver når eg skal ete.
    4 poeng
  5. Det finnes ikke noen beste og billig jetboil. Du må faktisk velge mellom egenskaper. Flash og zip har ikke regulator, like raske og fine vannkokere. Billigst. De med regulator er bedre på å simmre, og bedre å bruke med halvfulle/kalde bokse. De som er høye og lange er lettere å pakke i sekken. De med større volum er best til å lage mat i. Minmo tåler mest vind, breiere så lettere å lage mat i, god regulator og høyst pris....Tar litt mer plass i en liten sekk.... Så valget om liten og lett sekk gir at du automatisk velger «real-tørrmat systemet» Et bra stormkjøkken oppsett for å lage mat fra grunnen av, tar mer plass, krever mer drivstoff og blir i denne sammenheng betydelig tyngre totalt sett når du tar med maten. Krever en stor sekk på langtur. Så ja takk begge deler - Ole brumm, funker ikke her. Skal du få lett sekk må du velg vekk noe, og matsystemet blir dyrere.
    4 poeng
  6. Enig! 👍 Så lenge man går fra det punkt A man velger, til det punkt B man velger, så har ikke rutevalget noen som helst betydning mener jeg. Er punkt A langt sør i Norge, og punkt B langt Nord i Norge, er det fullstendig godkjent Norge på langs i mine øyne, selv om det tar ett helt liv å gjennomføre alle etappene. Man er jo selvfølgelig ærlig om hvor man startet, hvor man gikk osv. Alt er «Norge på langs», men ikke alt er «norge på langs på 9 måneder». Tenk å gjøre en slik bragd, og så skal noen kommentarer fra internett/solsiale medier gjøre at du ikke lengre synes turen din var like bra - pga. rutevalg, startpunkt, tid eller antall etapper. Er det virkelig der vi er kommet? I så fall er det bare trist. La folk glede seg over det de får til og la folk få skryte litt av seg selv og føle seg bra. Er det mest «respekt» at en mannlig enslig milliardærarving, som aldri har trengt å jobbe, går hele Norge på langs i ett strekk langs den «perfekte» ruten? Eller er det mest «respekt» at en familiefar som måtte vente til han var 55 år pga. familieforpliktelser. Han må jobbe og deler derfor etappen opp i 4 år, han velger den letteste veien å gå og går i årstiden med finest vær. I mine øyne har begge gått Norge på langs, noe 99,9% av nordmenn aldri kommer til å gjøre.
    4 poeng
  7. BRS3000 brenneren og liten kopp, sluker gass! Testet i dag med 0.4L i 500 ml evernew titankopp, og det går 10 gram når det er vindstille. Og 8 gram med MSR 0.8 L titangryte. Til sammenligning bruker Jetboil omtrent halvparten. Det går det ca 4-5 gram gass på en halv liter (oppgitt 24 oppkok på 100 gram gass) Mens BRS3000 med 500 ml kopp gir 10 oppkok på en boks med 100 grams gass. Og med 800 ml kopp gir det 12.5 oppkok. Så en billig brenner i utgangspunkt (ga 82kr for min) gir et problem på lang tur og blir dyrt..... Sjekket også med MSR PR Delux (toppmontert) og den har omtrent samme forbruk som BRS, men den er raskere. Med 5 oppkok om dagen - frokost pluss kaffe, lunsj, middag med kaffe. Vil de gå 50 gram gass om dagen. Du må da ha med en 450 grams boks som veier 586 gram for ei uke. Totalt blir da ved oppstart boks 586 gram +Brenner 25 gram +Kjele 80 gram= 691 gram. Og du har til 45 oppkok. Jetboil veier 340gram og en 230 grams boks 386 gram veier 726 gram og du har til ca 50 oppkok. Så rådet fra @Anders_G om jetboil er i dette tilfellet veldig lurt med tanke på kostnad og stress med å ha nok gass.
    4 poeng
  8. Fikk fullført min tredje overnatting i år, og mars måned kan herved krysses av. Var ganske heldig med været også, for natt til mandag, dagen etter så begynte det å snø kraftig og det hvite teppe har lagt seg over bakken igjen.. Utstyret jeg hadde med var stort sett dette, samt en foldesag, regntøy, liggeunderlag, vannflaske og termos og litt mer mat. Om noen lurer så er det fra topp til venstre og bortover: vanntett pakkpose med ekstra ullundertøy og dunjakke, sovepose, underquilt, lommelykt, en liten lerke med 12 år gammel Old Pulteney, hengekøye, bålkitt i en 2 l pakkpose, tarp, vann filtreringsystem, en bok i 2 l pakkpose, trestropper, førstehjelp kit, et lite multiverktøy, kopp, kniv, kjøkkenkit, dun balaklava, pute, dun tøfler, hodelykt og teltplugger. Været var ganske fint også, men det var meldt regn iløpet av kvelden og helt frem til 10 tiden dagen etter. Men da skulle jeg uansett bare ligge i køya Å i køya lå jeg mye Litt mat fikk jeg i meg æv, isolasjonen jeg lagde til koppen min passet perfekt til en real pose, noe som gjorde at maten holdt seg varm lenger og (smakte bedre) ? Jeg fylte også opp posen med litt varmt vann fra termosen og drakk resten som en tynn buljong suppe. Jeg skal begynne å ha med meg litt buljong i sekken, som en liten dessert etter måltidet, energi og varme gir det å. Jeg har bestilt en vanntett pakkpose på 5 liter, som jeg kommer til å gjøre om til en vannposen til filteret. Ulempen med å bruke flaske som jeg gjorde nå er at alle store partikler går rett ned i filteret, men det fungerte. Myrvannet så kanskje ikke så rent ut, men det smakte godt Takk for en flott tur Mars!
    3 poeng
  9. Siden denne tråden i hovedsak handler om mat, bør du kjøpe inn/pakke mat for 7 dager, slik at du også ser volumet og vekta på maten. Husk at du bør ha sikkert 3-4000 kalorier om dagen. Jeg har mang en gang blitt forbauset over hvor mye plas og hva mat faktisk veier. Husk også å få med nok drivstoff til å tilberede den maten du har med. På høyfjellet funker ikke trikset med bål for å spare drivstoff. Vi sett pris på litt bilder av mat og utstyr utover hele stua😂 og ferdig pakket sekk! Ofte er det slik at jo mere du putter på utsiden av sekken, jo mindre god er sekken å bære.
    3 poeng
  10. Titan holder fint på bål som @Tor-Erik-L-77 skriver, men de fleste er ru i overflaten, og titan er tungt i utgangspunkt, de er sterke, men utrolig tynne. Tynne kjeler er bare til vannkoking, supper etc. Det brenner seg i bunn som bare det. Ren alu, er bare til vann og kaffe i min verden. Stål er også ok, men tungt og lett for å brenne seg, da de er tynne. Best er Trangia Duossal som er alu utvendig og rustfritt stål inni. De er både holdbare og gode å lage mat i, men veier mer enn titan. For meg ser det ut som både sekken og vekta på 15 kg med mat sliter litt. Så hvilke mat- system du velger er viktig, skal du få en lett sekk, teller i prinsippet hvert gram. Jeg har veldig lett utstyr, men når jeg veier sekken med alt før jeg går på tur i 5 dager veier den av en eller annen grunn fort 14 kg inkl bitte litt drikke.
    3 poeng
  11. Enda lettere alternativer har vi også diskutert i tråden linket under. Umulig å gi en fasit men greit å vite litt om alle mulighetene
    3 poeng
  12. Ja vi (to stykker) brukte (én) Minimo. Den har allerede isolasjon så det er ikke sikkert det er så mye å hente med en pot cozy. Den er veldig god på å regulere varmen, så det er helt klart mulig å lage gryteretter/ris/pasta. Det kan være vanskelig og få gryta rein igjen dersom du brenner fast noe så ta med en bitte liten gryteskrubb.
    3 poeng
  13. Med jetboil Minimo og Micromo kan du koke 12 liter vann per 100 gram gass. Jeg har pleid å beregne 10 liter per 100 gram gass og dette gjør det utrolig enkelt å beregne hvor mye gass man skal ta med seg. En annen ting jeg har erfart er at du klarer å koke vann omtrent helt til boksen er tom, dette har fungert utrolig dårlig med andre brennere jeg har brukt på gass (blant annet omnifuel, omnilite og en liten biltema brenner.)
    3 poeng
  14. Legger du opp turen så du er innom DNT hytter så kan du jo ha med en Toro gryterett eller 2 i sekken. Ta en tur i vanlige matbutikker og sjekk hva de har av tørrvarer med kort koketid. Er endel supper, mos og andre matretter som har rundt 5 minutters koketid
    3 poeng
  15. Mange av Toro gryteretter har en koketid på 20 minutter. Altså både kostbart og høyt gassforbruk for kun ett måltid.
    3 poeng
  16. Flotte turdager på hytta. Lite snø for året. Fisket har vært bra og skiføret prima. Men veldig kaldt - ned i minus 27. Idag gikk turen noen km bortover vatnet til en gapahuk. Kald vind og litt snø i luften. Godt å legge seg nedpå under jervenduken. Rart hvor mye varme disse småbrennerne lager når det er litt livd. I går var vi innover mot grensen til NP. Merkelig nok er veien brøytet i år - men tør ikke kjøre innover. Vi gikk på ski på den islagte veien. flott vinterferievær.
    3 poeng
  17. Det som e dramatisk på Knivskjellodden er at skjellan e som kniva.......
    2 poeng
  18. Exactly my point. Og noko av det som ryk tidleg er kontrollen over fingrane og hendene. Då vert vidare tiltak vanskelige.
    2 poeng
  19. Dette er sånn som du må prøve ut selv på kjøkkenbenken med den maten du skal lage. Eks på forsøk: Jeg hadde amerikansk blanding i boksen, helte kokende vann over og rørte. Dette puttet jeg inn i «cozyen» og la en ulltrøye over. Ventet 25 minutter og spiste. Lærdom: Spiselig, men risen var enda litt hard. (Hadde hurtigris fungert bedre?). Havregrøt, potetmos, (supper?) mv. kan fint tilberedes på denne måten. Hva du kan prøve hvis du fortsatt vil spise dette. Lag en cozy til titankoppen i stedet og gjør det på samme måten. Etter 10-15 minutter rører du litt og gir ett nytt oppkok, sett den i cozyen i 10-15 minutter igjen. Jeg tror du har fått så mye input her nå, alt mer bare vil gjøre at du blir usikker og vingler mellom forksjellige løsninger. Det er mange forskjellige løsninger man kan bruke, og alle fungerer like bra selv om de er forskjellig. Prøv deg fram på kjøkkenbenken med det utstyret du har, det du allerede har bestilt, og bruk nettopp det! 👍
    2 poeng
  20. Å bli nedkjølt av vatn er noko av den mest effektive nedkjølinga som finnast, det trur eg dei fleste som har vore i fjellet i skikkeleg regn, har padla kano/kajakk og drive med eigenredning/kameratredning kan skrive under på. Eg har rimeleg grei toleranse for kulde og ver, men ville nok ikkje lagt ut på tur over tid utan ei skall/regnbukse. Får du dei rette forholda, 2 grader og sidelengs regn/sludd, er dette forskjela på om du kan gå, eller om du endar opp med å ligge i teltet fordi soveposen din er det einaste varme du har, og teltet det einaste vasstette Med det fjellveret me periodevis kan ha, spesielt i fjella som ligg mellom aust og vest, anar eg potensiale for ein heil del dagar utan forflytning, om ein ikkje har vasstett på overkropp og underkropp.
    2 poeng
  21. Soto windmaster er lik MSR PR Delux som jeg har, den bruker like mye gass som BRS3000 på små kjeler. Ref testen jeg gjorde i går. Så den er lett, effektiv, rask og god på å simmre. Men bruker mye gass i dette oppsettet.
    2 poeng
  22. Du skal gå langt og lenge, hver dag i mange mnd. Mange spiser alt for lite og går ned i vekt, du kommer til å trenge mye mat, og litt varm kaffe, toddy, te eller suppe redder mye på en slik tur. Du har valgt lett og liten sekk, du kan bare ha en gryte, med mindre du har noe som går inni hverandre som @rayun skrev, men vekta går opp. Jetboil og bål går også dårlig....... Et viktig valg. Noen som sykler NPL går faktisk for NON-food. Kjøper absolutt all mat ute, og har ikke kokeutstyr kopp eller noe slikt med seg for å spare volum og vekt. Det finnes partier på NPL hvor dette går, men kostnadene går i taket med bare utemat. Valg av matsystem påvirker både vekt på sekk, volum og ikke minst økonomi!
    2 poeng
  23. Denne artikkelen sier det meste https://www.harvestmagazine.no/pan/det-vi-ikke-snakker-om-nar-vi-snakker-om-isbiter-fra-svartisen?fbclid=IwAR03C2ciqgtEUd42Uy-tJc3woD36qdLQ3K8GCwG-CpyKof5bmIYmMbys3tk
    2 poeng
  24. Lørdagens utflukt foregikk med hund og slede (for første gang). Trivelig med drahjelp selv om vi på to føtter ikke fikk trimma oss noe særlig på denne turen.
    2 poeng
  25. Tok en helgetur til Dollajavri, kjempegodt å få startet fjellsesongen igjen etter mye iskaldt og dårlig vær. Fredagen gikk for det meste til å fyre hytta varm og tørke vegger og tak, for det var ca 1cm med rim på veggene. 😂 Lørdagen var det knallvær og sol så det ble mye fisking men det var ikke spesielt godt bitt da. Fikk vel 5-6 fisk i løpet av dagen før vi måtte komme oss inn i hytta pga regnvær og sterk kuling. Søndagen gikk til pakking og vasking av hytta. På turen hjem stoppa vi på ett vann, og da skal jeg si at ørreten var bitevillig! Jeg har aldri fått så mye ørret på isen før! Største fisk på denne turen ble en røye på 1060g. Fiskene er godt fordelt rundt til familien slik at de også får smake litt av det fjellet har å tilby.
    2 poeng
  26. Trodde det først var Brandy🙊 Artig at du deler turen😀
    1 poeng
  27. Broderen, Bjørg, Bestyrerinnen og jeg på tur. Søndagstur må det bli. Det er ofte bare et spørsmål om hvem som skal være med. Denne søndagen var det alt avtalt at broderen skulle være med. At Bestyrerinnen også ville på tur, er etter hvert blitt fast vane. Det viste seg at vi ville bli fire på tur denne søndagen. Bjørg ville slå følge da hun hørte at vi hadde tenkt å ta turen fra Reve til Orre – med kaffepause på Orre. Det var en mørk og trist morgen, med vind fra sør og regn i lufta. Søndagstur måtte det bli uansett. Det er ikke mange som starter på Reve for å gå til friluftshuset på Orre. Det er adskillig flere som parkerer der og bare går en tur langs Orrestranden. Vi treffer alltid en del folk her. Mens vi nesten alltid er temmelig ensomme på nordsiden av Reve. Denne søndagen var det andre enn oss på tur. På vei mot Reve gikk vi på en hel gjeng som var på fellestur. Slik jeg forsto dette, var det «Ganglaget» på tur. Nå fikk jeg ikke med meg helt hvor langt de skulle, men vi traff samme gjengen også på tilbakeveien – bare et stykke fra Friluftshuset. Ganglaget er for enslige over 55. Nå er ingen av oss enslige, men det så ut som om vi ellers – når det gjelder alder – ville kunne gli inn fint i gjengen. Det er litt spesielt å gå langs sandstrender. De kan endre karakter bare i løpet av noen dager. Vind og sjø, kan gjøre overraskende store endringer. Det som var sandstrand er plutselig rullesteins-strand, og sanddynene som lå så flott, er nesten vasket vekk neste uke. En dag er sjøen bare noen meter fra sanddynene, neste gang er stranden 40-50 meter bred. Denne gangen var det Revestranden sør av Reve som var endret. Her hadde bølgene nådd helt inn til sanddynene og vasket vekk litt sand. Vår turgjeng holdt god fart mot Orre og Friluftshuset. Det var antakelig kaffen som trakk. Pausen ble lengre enn vanlig. Tilbaketoget mot Reve havn gikk også i et greit tempo. Det var lite som holdt igjen. Med litt motvind, noen dråper og overskyet vær, var det ingen stor opplevelse å gå sørover. På hjemvei kom sola fram og vi fikk vinden bakfra. Det ble en helt annen tur. Nok en søndagstur gikk helt greit. Nå er det bare å planlegge neste.... Les hele artikkelen
    1 poeng
  28. Det er nok av andre arter som er fullt i stand til å overforbruke ressurser slik at de nesten dør ut, så egentlig er vel konklusjonen at mennesket ikke er smartere enn andre arter. Men vi er smart nok til å lage ting som gjør at vi dør helt ut på egen hånd, og det er det vel ingen andre arter som er ....
    1 poeng
  29. Når det gjelder valg av brenner og kjele, så er det vel også viktig å regne inn bålet som en faktor. Man må ha en kjele som kan brukes på bål (materiale som egner seg, hank uten plasthåndtak, ikke sidehank..). Svært mange oppkok i løpet av en sånn tur kan gjøres over åpen flamme (vær selvsagt obs på brannfare). Det sparer gass, og dermed vekt, og det gjør at man ikke trenger å rasjonere de dagene man trenger langkoking. En tynnvegget stålkjele er gjerne fyfy for lettvekterne, men om man tenker på hvor mye gass man slipper å bære, så hadde i alle fall ikke jeg vært i tvil om å legge til 100 gram for å oppgradere. I tillegg er bål mye kos på en sånn tur (i tillegg nyttig til sokkertørk osv..)
    1 poeng
  30. Det veit eg, det med selar er jo litt vanskeleg. Og det er også individuelle forskjelar innom samme rase difor er jo målemetoden på Seleverkstedet så fint, der tek ein litt meir enn berre hals og rygglengde. For, mål og passform er vel to sider av samme sak ? Uansett ikkje meininga å fylle tråden din med irrelevant stoff.
    1 poeng
  31. Takk for svar Tessatroll, men nå er det jo nettopp erfaring med RR kroppen jeg er ute etter 😉 Det og finne riktig str på sele klarer jeg fint, men vil gjerne ha erfaring med seler som sitter godt på RR kropp. For en sele som sitter som smurt på en BC eller Finsk Lapphund f.eks. sitter mest sannsynlig vis ikke bra på en RR.
    1 poeng
  32. Kokte for det meste vann til frysetørka, men lagde fiskesuppe, ris og pannekaker noen få ganger. Mer "avansert" matlaging ble gjort på dnt hyttene. 2.5 måneder høres kanskje mye ut, men dersom du skal "surre" litt rundt så er det ikke all verdens med tid. Vi brukte snaut 2 måneder fra Lindesnes til Haltdalen og følte ikke at vi hadde et hav av tid til "surring".
    1 poeng
  33. Jeg har rødspriten i en sånn gul sitronessens-flaske. Vet ikke hvor proft det er, men det virker. Den er tett, men det er noe herk å få av korken for påfyll. Ligger i en zip-lock for ekstra sikkerhet.
    1 poeng
  34. Locus Map for Android... f.eks.
    1 poeng
  35. -Sa han og lenket til en populærvitenskapelig artikkel...
    1 poeng
  36. Og kvifor er dette ikkje greit? Fordi det etablerar eit prinsipp om ein ekstrem ressursbruk som ikkje er miljømessig bærekraftig for å få eit produkt du fint kan få i frå nærmaste frysar, visst du på død og liv skal vatne ut god whisky. I tillegg er utsleppet av klimagasser pr kg is enormt som igjen auker innhaldet av klimagasser som co2 som bidreg til ein auka menneskapt global oppvarming. Oh, is that so? Jepp, og ifølge tusenvis av vitenskapelege artiklar og samtlege vitenskaplege forskningsinstitusjonar, som syner at 1)det pågår ei global oppvarming 2)observert oppvarming skjer som følge av ein radikal auke i klimagassane co2 og metan 3) auken i co2 og metan skuldast menneskapte utsleppskilder, der alle artiklar har gått gjennom ein kritisk prosess og alle data er opne og tilgjengelege for alle, slik at dei kan etterprøvast men utan at dei tre hovudkonklusjonane er tilbakebevisst. Og det som står igjen er eit overveldande bevismateriale for menneskapt global oppvarming som skapar ein konsensus vi kan planlegga framtidig samfunnsutvikling ut frå. Kall meg gjedna naviv men eg trur at virus og bakteriar finnes utan at eg nokon gong har sett ein einaste ein
    1 poeng
  37. Fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård. Jeg er som oftest alene på lørdagsturene. På sommeren går turen selvsagt i heia – som oftest tilbake fra Blåfjellenden til Hunnedalen. Om vinteren blir det en del turer rundt Lifjellet. Fra Dale til Bymarka og opp til topps og ned til Dale. Til nå har disse turene gått på mellom to og tre timer. I det siste har jeg brukt lengre tid, forhåpentlig på grunn av bakfoten som ikke oppfører seg... Denne lørdagen var det meldt nedbør. Regn og skog gir av og til en trist tur, men som oftest er det tanken på å bli våt som er ubehagelig, når jeg første er blitt gjennomvåt gjør det sjeldent noe særlig. En annen vanlig vintertur er å gå fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirke – og retur samme vei. I kilometer er dette en ganske lang tur – opp mot 17-18 kilometer. Den er jo ikke så strabasiøs som avstanden kan gi inntrykk av. Langs sjøkanten er det lite bakker og mye flatt. I tillegg er det god sti eller flate fine jorder å gå på. En del av turen går også på gammel gårdsvei. Det er – rettelse - det var mulig å gå fort på denne turen. Ned mot militært utmarsjtempo, som er 9 minutter på kilometeren. Det var ikke tempoet jeg hold på lørdag, selv om det ble en tur langs sjøkanten på Hå. Det er ikke langt til bebyggelse der stien, også kalt «Kongeveien» går. Gardshusene og driftsbygningene ligger som oftest bare noen steinkast fra «Kongeveien». Det skulle gi mye folk og helst trengsel. Det stemmer i hvert fall ikke. Det var ingen andre på Hå Gamle Prestegård som skulle på tur. Jeg traff ingen før under fyret. Da gikk jeg forbi et par – og stor hund. De hadde startet fra Obrestad og på tilbakeveien traff jeg de samme igjen ved sjøhusene til Varhauglosene. De ville også til den gamle kirkegården for å snu, før de gikk samme vei tilbake. Ingen trengsel altså. Det kan nok være mer folk på en søndag, det er som oftest folk som går en vei med bil i begge ender. Jeg kan ikke helt bestemme meg for om YR hadde rett eller feil denne lørdagen. De meldte lett regn, og det jeg fikk på meg var bare noen dråper som fløy i lufta, men til gjengjeld var det vått hele tiden. Litt nedbør, vind i mot og bare 4-5 grader, er kaldt. Jeg var glad for vinterklær, og jeg beholdt både lue og vanter på hele turen. Normalt er det ganske sorpet med varmegrader. Siden det hadde vært tørt i noen dager, og faktisk sol på fredagen, var det egentlig bra forhold. Selv myrene var enkle å komme over. Bakfoten laget ikke store problemer. For første gang på lenge kunne jeg gå uten å kjenne at akillesen var i ulage. Likevel ble det halting. Den «karamellen» jeg fikk da jeg tråkket over for en måned siden, tar tid, og gjør at ankelen fortsatt hovner opp og blir vond – etter et par timer på beina. Et slik overtråkk blir jo bra – omsider, får jeg håpe. Les hele artikkelen
    1 poeng
  38. Slettnes fyr er verdens nordligste fyr på fastland. Hva som er Norges nordligste punkt avhenger av hvem du spør og hvordan du tolker "Norges nordligste". Det som er sikkert er at det i hvert fall ikke er Nordkapp. Men siden det er så lett tilgjengelig, og voldsomt dramatisk med den bratte klippen rett i havet, er det lett å svelge noen kameler og late som det er Europas nordligste punkt. Knivskjelodden er jo så kjedelig, med et svaberg som skrår slakt ned i havet. Ingenting spesielt, og vanskelig å markedsføre. Det ironiske er at når man står på Nordkapp og tror man er så langt nord man kommer i Europa, ser man Knivskjelodden ikke langt unna. Men det står ikke noe skilt om at det utstikkende neset der borte er enda litt lengre nord...
    1 poeng
  39. @nova Med din holdning kjenner jeg at jeg ikke gadd å ta meg bryet med å lese det du har skrevet. Jeg er vel en av de som ikke burde ha meninger om klima siden jeg tydeligvis leser feil artikler. Jøsses. Den holdningen er jo ikke bra. Det er jo det at folk bryr seg som gjør en forskjell. At folk plukker plast på stranda, spiser mer grønt og flyr mindre, som betyr noe. Og om folk så leser disse rapportene du mener er feil, og gjør små endringer for miljøet, så er det mye mer konstruktiv enn å skrive lange avhandlinger om alt som er feil og galt. Handling fremfor sure oppgulp er det som skal til. Om det så er nesten ubetydelige handlinger så er det allikevel langt mer konstruktivt enn direkte nedrakking av andre
    1 poeng
  40. På Lindesnes står det to skilt, Nordkapp og Slettnes. Så det var tanken min. Beklager visst jeg var utenfor tråden. Slettnes er også spesielt, siden det metrologiske sett ikke er sommer der!
    1 poeng
  41. Ble inspirert av @eer sin ferske tråd om spritbrennernes fortreffelighet, og la min selvmekka lett Fancee Feest (link) i sekken før jeg tok bussen på jobb i morges. Hjemturen gikk opp "brattstien" på nordenden av Nipetjørna til toppen av Gravdalsfjellet - og der ble det både kaffe og real. Og frukt til dessert, selvsagt Og radiosportens hoppsending gikk fullstendig uten overdøvende forstyrrelser fra en lydløs brenner
    1 poeng
  42. Veldig bra innlegg 👍🏻 Men her må vi faktisk holde tunga rett i munnen. Kaffe er livsviktig medisin. Det er ikke isbiter fra en isbre. Og kaffebønner blir vel helst fraktet med båt (selv om det også er en trussel for miljøet).
    1 poeng
  43. For å skape litt ro kan eg korrigera feil i innlegget ditt. I dag ligg co2-innhaldet på ca 0,04% dvs ein null mindre enn du viser til. Auken på siste 100 år er på 45%, det er ikkje ein liten auke. Andelen av eit stoff vs resten er uvesentleg, det er verknaden som er viktig. Absorbsjon av strålingsspekteret til co2 er mindre ja, men det absorberar der H2O ikkje gjer det så graden av absorbsjon auker vesentleg med auke i co2, kjempebra komplementering :-). Her er litt nyttige lenker som gjer at du slepp å analysera og konkludera kompliserte problemstilingar som ingen enkeltpesoner har forutsetninger for å gjera. Kva kan forklare den globale oppvarming? Bloomberg har lagt ei samsstilling, med grundige referanser, som ligg her: https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/ Og kva er egentlig forskjellen på å fly opp og henta is frå Svartisen og å transportera kaffe frå Kenya eller kiwi frå New Zealand til Norge?
    1 poeng
  44. Ringebufjellet med frue og ungene. +2 til -4.5. Topp tur!
    1 poeng
  45. Å ta ut noen kubikk med is gjør jo sånn sett ikke så veldig stor skade, det verste her er jo hva dette representerer klimamessig. Dette er blant de grelle eksemplene som demonstrerer for alle hvordan vårt overforbruk dreper planeten. Her skal noen frakte is fra en norsk bre verden rundt i fly for at folk skal kunne si nettopp det: Vi er så rike at vi kan drite i klimaet for å skaffe oss noen idiotiske isbiter vi like godt kunne laget selv. Det skal sikkert slippes ut like mange tonn CO2 i atmosfæren som de tar ut is fra breen. Vi skal nesten være glade for at slike saker kommer, fordi eksemplene blir så grelle at "alle" forstår hvor galt dette er. Så får vi prøve å lage sammenligninger i våre liv. Hva er din isbit?
    1 poeng
  46. Liten trugetur i Østmarka i dag med kaffepause ved Eiriksvann. Fint med nysnø på trærne.
    1 poeng
  47. Vintertur Gausdal Vestfjell dag 5 I dag kom turfølelsen virkelig og det er jo litt typisk når turen går mot slutten. Larsen sto opp i sjutida som vanlig, mens jeg sov godt til over ni. Luksus å stå opp til god, varm stue og kaffe på termosen. Helt suverent. Etter frokost var eneste plan isfiske. Vi pakket en pulk og la i vei til Storfisktjønna. En rekke hull ble boret og vi prøvde alt fra Mormyshka til store røyeblinker uten resultat. Men, så, plutselig napper det på blinken til Larsen. Det napper kraftig et par ganger før den sitter. En herlig kubbe av en ørret. Minst 700 gram. Litt utpå kvelden sniker nok denne seg mot kiloet. Virkelig flott fisk, men det ble med den ene. Vi returnerer etterhvert mot bua, gjør opp fisken, salter og steiker den i rikelige mengder setersmør. Herlig! Etter en pause i bua spenner vi på oss skia på nytt og går til Storfisktjønna. Dessverre uten resultat og vi returnerer for å nyte siste rest av godsaker. I morgen går returen mot parkeringa på Synstgardsetra. Det er rundt 11 kilometer så vi håper på minusgrader og godt føre. Vi sitter nå i bua og kjenner litt på følelsen av at det er trist denne fine turen er over allerede. Samtidig blir det fint å komme hjem til familien. Dette er medisin i en hektisk hverdag med jobb og familie og vi er heldige som kan ta oss en timeout på 5-6 dager 😍
    1 poeng
  48. Jeg og en kamerat padlet denne turen som spede frilufts-amatører med en helt ny Ally i slutten av mai 2009. Så jeg skal ikke gjøre de store litterære krumspring i denne turrapporten. Jeg ser også at mine foto-egenskaper ikke står til sammenligning med de produkter jeg leverer i dag. Men det er en svært fin tur som jeg ser tilbake på med gode minner, og som andre kanskje vil få lyst til å gjennomføre etter oss. Vi ble kjørt opp til Gravatn/Langvatn av kjæresten til kompisen min, og vi lempet Allyen ut bakluka ved kanalen som forbinder de to vannene. Padlingen over Gravatnet gikk lett, og vi ankom enden hvor bæringen begynte. Her gjorde vi egentlig en stor blemme og begynte å bære tingene våre med en gang. Men vi opplevde senere at bekken som kommer ned er såpass flat nederst at kanoen kan dras med tau et langt stykke innover. Men det ble god trening da. Vi padlet forbi det vi antar er en tunnel til vannkraft. Det var andre rutiner med opprydning i gamle dager... Vel oppe ved Store Øyevatn satte vi kanoen utpå og padlet til andre siden for teltleir. Det regnet en del. Men vi våknet til opphold igjen neste dag. Vi dro inn til Tomannsbu på dagstur for å la armene og ryggene hvile fra padlingen. Vi var jo ikke kondisjonert for padling og en del muskler var vel støle. Vel fremme laget vi mat og snudde forsåvidt tilbake til teltet igjen. Regn og surt. Dette var vel i slutten av mai så all snøen var heller ikke smeltet bort. Det ble ingen fisk i Store Øyevatn, og heller ingenting i vannet nedenfor Tomannsbu. Tilbake til teltet så pakket vi sammen og forflyttet oss ned til neste vann, Litle Øyevatn. Heller ikke her bet fisken. Padleturen var ikke noe å skrive hjem om. Vi satte opp teltet i en liten skråning, som viste seg å være heller fuktig. Det ble en miserabel natt. Tredje dagen våknet vi til opphold, og etterhvert ble det strålende solskinn. Begge Stigesvatna ble padlet i solskinn, men uten at fisken bet på. Videre kanoferd nedover langs elva gav oss en bra bæring nedenfor fjellet Kjerringhalsen. På et tidspunkt fant vi også godt med tørt vierkratt som vi fylte kanoen med. Dette brukte vi til å steke pannekaker. Og pannekaker smurt med honning fra Tomannsbu smakte noe så utrolig utmerket i lunsjpausen! Fra Heinshølen og nedover padlet vi strykene og det var en svært begivenhetsrik opplevelse for oss ferske kanopadlere. Som bildet viser så brukte vi lunsjpausen i solskinnet til å tørke både telt og annet utstyr. Vi slo oss til ute på øya i Litla Myravatnet og min gode venn dro endelig opp en brunørret fra vannet. Denne bar kraftig preg av aldring da den var full av arr og skrukker. Men tynn som et slips. Mat ble den. Vi tok også frem pilsflaskene vi har unnlatt å unne oss i alle disse dagene. Stemningen med solnedgangen var virkelig verdt regnværsdagene. Fjerde og siste dag kastet vi loss og gav oss til på hjemturen over Stora Myravatnet. En distanse på rundt kanskje en mil med innsjø skulle forseres. På dette tidspunktet husker jeg at jeg sang Eddie Murphy sin "I want McDonalds, i want McDonalds" fra Raw eller Delerious filmene. Også husker jeg at da vi kom inn under granittklippene på Myrfjell så følte jeg meg utrolig liten. Det regnet litt, og regnvannet fosset nedover fjellsiden. Det gjorde et sterkt inntrykk å være i en liten båt under et slikt et massivt fjell. Selv om man i dag har vært på betydelig større fjell lenger nord i landet, så sitter minnene fast. Da vi kom mot slutten så så vi en grotte oppe i fjellsiden. Jeg har tidligere spurt på grotteforumet og det har vært folk oppom og sondert grotta etterpå. Men det krever klatretau og litt ekspertise for å komme seg opp. Kanskje noe for en Fjellforum ekspedisjon å sjekke ut? Vel fremme så gjenstod det en bæring på mange kilometer langs asfalt ned til bommen hvor vi skulle bli hentet. Men det var heldigvis en grunneier med en kassebil oppe ved demningen, og han gav oss skyss helt tilbake til Oltedalstunet hvor en stor elgburger ventet oss begge. Så da ble ventetiden til skyssen hjem ankom betraktelig kjekkere. Jeg er usikker på om minnene fra denne turen hadde vært like gode om vi hadde måttet bære alt utstyret ned til bommen i mange vendinger. Jeg fant dette kartutsnittet i samme mappe som bildene. Litt usikker hva pilene betyr, men ruta er i hvert fall inntegnet.
    1 poeng
  49. Sjukt bra tilbud fra fjellsport der ja 😂
    1 poeng
  50. Ha! Der tok jeg feil, gitt. Etter å ha pakket det helt ut og slått det delvis opp, ser jeg at det ikke er et Ravneskar likevel, men et Norrøna Riingstind. Det ble introdusert i 1974, to år etter Ravneskar. Jeg har aldri sett det før, så det blir moro å få satt det opp skikkelig. Dette har også to innganger og to fortelt, med inngangene på langsidene. To stenger holder det oppe. Tror det er litt mindre og lettere enn Ravneskar, selv om det er for to personer. Moro!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.