Jump to content

Blant speilblanke sjøer og stormfulle hav


Martin HJ

Rogen Naturreservat og Femundsmarka Nasjonalpark

Nå var endelig tiden kommet for å padle gjennom Rogen på svensk side og inn i herlige Femundsmarka på norsk side! Turen ble planlagt under en regnfull kveld blant gravlys og rødvin i en svær lavvo på Hardangervidda ifjord, men orginalbesetningen falt fra grunnet skole, jobb og andre siviliserte bestrebelser. Men jeg var fast bestemt på å komme meg på denne turen selv om jeg måtte dra inn alene med hunden min Idapelsen. Så jeg tok en telefon til Simen - en god kamerat som blant annet var med på tur til Kalhovd området ifjord med meg og sønnen min, og vi har også vært på tur i Jotunheimen og Rondane sammen tidligere. Jeg fortalte han om planen om å komme oss inn i Femundsmarka med kano, og jeg trengte ikke akkurat å smøre på med sukker og honning for at han ville være med på dette  

 

PYP95qo.jpg

 

Jeg luftet også planen for Tore, min stesvigerfar som tidligere har vært med meg på flere eventyr - blant annet Orreleik i Myklandsvatna, utflukt på Andørja i Troms og fjellrangling på Hovden. Han fyller 70 år i år og tiden var moden for at han skulle å komme seg til Femundsmarka hvor han aldri har vært før. Men nå trengte vi en sistemann, en som kunne være padlemakkeren til Simen. Vi spurte mange av vennene våre, men det passet ikke for noen av dem. Så kom Simen på at kanskje svigerfaren hans Hugo ville være med, som for anledningen også hadde jubileum i år - 60 vintre gammel skulle han bli. Han var vant til turlivet med skiekspedisjoner over Finnmarksvidda, Hardangervidda, Pasvik samt turer hit og dit i det ganske land. Han brukte cirka 2 minutter på å bestemme seg for å fly ned fra Tromsø til Gardermoen for å bli med på denne fantastiske turen :)

BDcWBJf.jpg
Det ble det mange av disse kaffebålene med litt attåt

Avreisedagen er kommet og vi pakker med ekstra godsaker i fast og flytende form, slikt kan man unne seg når man skal bruke en svær kano som transportmiddel inn i villmarken. Tore ringer meg klokken halv to på natten, og forteller at han er på utsiden av døra. Steike så tidlig han var pån da tenker jeg, han har kjørt fra Arendal opp til meg i Sandefjord - så det blir en ekstra lang tur for han opp til Käringsjön i Sverige. Storsekken og løsøre er pakket og klart i garasjen, vi hiver alt inn i bilen og brenner på nordover mot Trysil for så å ta inn i Sverige. I Tännäsdalen møter vi på Rudolf og gjengen som er ute å strekker på beina om morran, et uvanlig syn for oss østlendinger.

Etter endel timer er vi fremme ved Käringsjön turisthytte, der møter vi Per-Roger som slår av en prat og noterer seg at vi har ankommet. Han forteller at kanoene står klare nede ved den lille kanalen som renner ut i Käringsjön vannet. Vi løser ut et fiskekort hver for Rogen og fyller kanoen med sekker og hund, klare for eventyr. Simen og Hugo kommer oppover senere og vi har planlagt å møte dem ved leirplassen inne i vika på Kleppnäset uti Rogen. Vi har bestemt oss for å krysse Rogen idag ved Rødviken fordi det er meldt mye vind de neste dagene. Det skal allerede begynne å blåse opp utover kvelden, så vi håper på at Simen og Hugo kommer seg trygt over idag og møter oss til bålkaffe på den riktige siden.

glbcwG0.jpg
Mye skal med i kanoen

Vi padler oss over Käringsjön og går to vendinger over til Håen som vi igjen krysser og går iland for å ta den lange bæringen ned til Rogen. Det er en oppgave som jeg tok litt for lett på, vi oppdager fort at dette blir et skikkelig pes med en kano som veier over 35 kg. Men vi tar tiden til hjelp og tar hyppige pauser når underarmen begynner i svi og skulderen rister av ubehag. Etterhvert kommer vi til et myrlandskap som vi kan dra kanoen etter oss nedover i tau, da går det lekende lett og om ikke mange straksene er vi nede ved Rogens bredder. Men det ser ikke veldig koselig ut å krysse Rogen idag med tanke på bølgene i sjøen og været som truer over oss, vi vurderer frem og tilbake og finner ut at vi kjører på mens det ennå er mulighet. Vi finner smaleste punkt for kryssing og vender snuten mot Kleppnäset med presise padletak, det blåser fra nordvest og vi får bølgene inn fra siden. Det er litt huskete, men det går greit. Idapelsen piper litt og liker seg ikke, men hun legger seg ned som en liten ball nedpå reinsdyrskinnet i bunnen av kanoen og holder ro etterhvert.

fwA1qbm.jpg
Mot kryssningspunktet i ruskevær

Vi kommer oss over på andre siden med svette panner og runder odden så fort vi kan, langs land glir vi mot den etablerte leirplassen som viser seg der fremme. Deilig å være fremme etter en lang dag med kjøring, padling og bæring. Nå skal det bli godt med et skikkelig bål og finne noe godt i matsekken som man kan tygge på, vi pakker ut og finner et par teltplasser - som det forøvrig ikke er for mye av på denne plassen! Det er satt ut flotte tørre bjørkestokker som man kan forsyne seg av til ved og det er lagd egen bålplass iform av en firkantet metalkasse rammet inn av treverk. Nå er det bare å slappe av og vente i spenning på Simen og Hugo :)

 

IMG_5474.jpgIMG_5491.jpg

 

 

 

 

          

 

 

 

 

Tore er kjapt ute med å få igang bålet og setter over en svartkjele med kaffe

Maten fortært og kaffen nytes mens kvelden kommer sigende, vi er stadig oppe ute på fjelltuppen for å se etter de to andre eventyrerne som vi håper på skal vise seg når som helst rundt odden der ute, men ser ingen. Tiden går og vi begynner så smått å bli litt urolig, vi lurer på hvor de kan være hen. Har de gjort leir nede ved Rogen pågrunn av været og mistet luken for å krysse over idag, eller er de på vei. Vi har ingen dekning på telefon så vi kan ikke gjøre annet enn og vente og se utover Rogen. 

Plutselig begynner Ida å småbjeffe og ørene løfter seg, et eller annet dyr eller menneske er i nærheten... vi ser ingenting. Men så hører vi noen som roper nede ved vannkanten og der ser vi Simen og Hugo nærme seg land med kanoen sin, for en lettelse det er :) Ida løper ned for å møte dem og vi følger på, de kom seg over før det ble skikkelig mørkt og før vinden ble verre. Vi hiver flere kubber på bålet, finner frem det gjeveste vi har av edle dråper i sekken og sitter rundt flammene til de sene timer mens praten og latteren går.

YmTu7Ug.jpg
Frokosten er snart klar

De neste to dagene er vi værfaste på Kleppnäset pågrunn av mye vind. Store bølger med hvite topper gjør det til et enkelt valg å holde seg på land, vi gjør det beste ut av det og utforsker området rundt med dagsturer opp på nærmeste topp og med fiskestangen i nærliggende vann. Vi prøver å fiske i Rogen, men med dårlig resultat - eneste fisken som biter på her blir en pen kilos ørret som klarer å gå av kroken i et hopp rett ved land. Ergerlig..
 

IMG_5537.jpgIMG_5541.jpg


 

 

 

 

  

wg3rs1T.jpg

 

Tore, Hugo og Ida oppe på toppen av Kleppnäset for å få oversikt og utsikt

 

O9tLbgb.jpg
Simen fant seg en gris som han kunne ri på oppover

 

IMG_5569.jpgIMG_5575.jpg


 

 

 

            JqSkMuQ.jpg
               Ikke alltid like lett å finne teltplass blant så mye stein 

Neste værfaste dag går til et par vann vestover for å se om vi kunne få litt fisk til en fiskesuppe som vi hadde tenkt oss til ettermiddagsbålet, sola kommer frem utover dagen og vinden løyer mot kvelden. Imorgen blir det å padle videre mot Reva på norsk side i Femundsmarka, lite vet jeg hva som venter meg der inne av elvemonstre... 

orA8BPM.jpg
Abborfiske med utsikt til Bustvålen fjellet, det ble 9 stykker til suppa vår

chbUrIT.jpg
Tore fant en kamerat på hans egen alder

zTJNyKx.jpg
Abborsuppe til oppkok

XV8kkRc.jpg
Kveldsbål, sterk villmarksdrikke og hygge kvelden før avreise videre

Vi våkner til blikkstille vann og pakker sammen telt og utstyr, idag er det videre inn til Femundsmarka. Men ikke lenge før vi har fått lastet oppi kanoene begynner vinden å blåse, men nå må vi bare dra så vi kjører på og trosser bølgene som holder på å bygge seg opp. Vi holder oss langs land hele veien og finner en fin rute innaskjærs som vi kan padle før vi må runde Hästnäset. Vi gjør en liten stopp og går i land før odden for å ta litt mat og drikke og håper på at vinden skal løye, noe den gjør med et par sekundmeter :) Vi padler på videre og de to siste vikene før vi kommer til Reva krysser vi rett over og blir ferdig med det. Hele 3,5 time blir økten på i de relativt store bølgene til å være i en kano, det skvalpet vann inn et par ganger så Ida er våt og kald og ikke så fornøyd med innsatsen. Men nå er vi kommet på plass ved Reva og det er i ly av vinden, vi gjør leirplass ved Revakoia.

4J4QaYT.jpg
Dagen starter rolig før vinden tar seg opp

0BVQvmP.jpg
Padling innaskjærs før Hästnäset

6xF9NMP.jpg
Gått i land før odden skal rundes

GqNsB8s.jpg
Endelig fremme ved Reva og folket er veldig klare for kalorier
 

deEH5xx.jpg
Her er det nok av fine teltplasser å velge mellom

qbhPmd3.jpg
Simen er igang med vedproduksjon

3q4HfSk.jpg
Den ikoniske koia på svensk side ved Reva

Ved Reva har vi det flott, været viser seg fra sin beste side nå. Vinden er lik null og solen varmer fra en blå himmel, dette været skal vare resten av turen vår :) Ved en herlig kveld rundt bålet med svartkoppen i hånda og magen full av mat, bestemmer jeg meg for å ta noen kast med fiskestanga. Jeg går ned til Reva og kaster oppstrøms mot den lille fossen, en Møresilda 15 grams lander med et lite plask når den bryter vannoverflaten. Jeg sveiver noen få meter og så smeller det til i andre enden av snøret, stangen bøyer seg til det ytterste og snellen begynner å ruse voldsomt på bremsen. Jeg hyler opp til gutta at her skjer det ting, det er store greier på gang! De ser tvilsomt på meg, men når de hører snella og ser stangbøyen kommer de løpende bort alle tre. Vi står spente og venter på at fisken skal vise seg, men vi vet alle at denne er det størrelse på når vi ser deler av elva bevege seg der den slåss under vann for å unnslippe. Så plutselig kommer den til syne, en enorm bredside av en Gjedde bryter overflaten og jeg hyler ut av glede :D Dette er rekord! Wooohoo! Jeg går over til å bli en ekstatisk adrenalinbombe som dirigerer karene rundt meg i øst og vest om hvordan vi skal få henne i land. Tore står og vifter med en ørrethåv i vannkanten som man kun får plass til hodet til Gjedda i, den håven hjelper lite i denne situasjonen - noe han får høre. Simen er uti elva med det ene beinet med en samekniv i hånda og prøver å få tak i beistet, Hugo tar et par skritt tilbake og lar det hele bli et kaotisk teater som han kan betrakte på trygg avstand. Etter endel utras og basketak er Gjedda sliten og vi får løftet henne på land. Dette skal bli Gjeddegryte som skal mette alle mann og litt til :) 

qHItfBP.jpg
En gedigen Gjeddemaddam som smakte helt fantastisk i gryta

IMG_5704.jpg
Man vil helst unngå å få hånda inn det marerittet der

Morgenen etter Gjeddebonanzen pakker vi dagstursekkene og padler oss opp Reva mot Revsjøen for å tilbringe dagen der oppe. Turen opp Reva er en fantastisk padletur på blikkstille vann, det er ren fornøyelse og vi nyter hvert padletak.

wdRC3Nw.jpg
Nydelig morgen på Reva

rKiBDwL.jpg
Simen dorger oppover med en Harr som fangst

X95Ivcl.jpg
Fornøyd herremann og en liten dame

IMG_5731.jpgIMG_5733.jpg 

Gjennom reingjerdet i Reva
 

WUEchwW.jpg
Ikke mye stress under slike forhold

2ea943U.jpg
Simen prøver fiske i Revsjøen, meg selv fikk en liten Harr her oppe

vi6UHSD.jpg
En kald en i solen ved Revsjøen er ikke feil

z7SN26A.jpg
Ida tar livet med ro som vanlig

IMG_5667.jpg
Vi tar oss også en tur sørover mot Røavassdraget hvor Hugo får en flott Abbor

zCkGNHR.jpg
Simen igang med en flott Gjedde som han mistet ved land

 


IMG_5772.jpgIMG_5768.jpg

 

 

 

 

Gjeddegryte til middag

 

 

 

 

 

 

 

qu13KQB.jpg
 

Simen nyter en solnedgang som utfolder seg over Reva

3en6PVC.jpg
 

En elg forsteinet i en gammel tørrfuru på grensen mellom Sverige og Norge

tbSn7lV.jpg
 

Kveldstemning rundt bålet

Etter å ha tilbragt noen døgn ved leirplassen vår ved Reva og saumfart området opp til Revsjøen og ned mot Røavassdraget var det dags å bevege seg hjemover igjen, og det ble en helt annen affære enn turen inn over Rogen. Værgudene er med oss og Rogen ligger til tider helt blikk stille foran oss, kanoen glir gjennom vannet som en ål i ei smørpanne. Det er nesten ikke til å tro, følelsen av å være på en så enorm vannflate som ligner på et speil er en opplevelse vi alle vil huske. Vi tar en pause på ei holme midtveis i Rogen og bare nyter været. Jeg gjør unna noen kast i håp om Rogenørret, men til ingen nytte. Simen dorger seg gjennom hele Rogen med ei Møresild ute uten tegn til napp - hvis man ser bort fra da vi plukker opp snøret med åra og napper i det så stanga omtrent forlater kanoen hans. Vi ler oss skakk ihjel mens han febrilsk sveiver inn for harde livet. Han river seg i håret med den ene hånda og den midterste fingern i været med den andre hånda da han oppdager at det er to tullinger bak som driver gjøn :D Vi runder Kleppnäset og padler oss inn i Rødviken til den etablerte leirplassen der inne. Det blir en riktig så hyggelig kveld innerst i vika med bleike på vannet og fyr i bålet.

gJO1DDr.jpg

Tore nyter en kaffekopp og speider utover en stille Rogen

5PbLwNE.jpg

Leirplassen vår helt innerst i Rødviken

YXRzU6M.jpg

Ida holder vakt og ser etter vakende Ørret i Rødviken

T1QWvqQ.jpg

Manhauling på vei tilbake ved siden av stormyra opp til Håen

eMmXLst.jpg

En siste øl ved siste leirplass ved Käringsjön dagen før hjemreise

p5t6JNw.jpg

10 i hvilepuls ved solnedgangen

Takk for denne gang og vi gleder oss til neste gang :)

 

Edited by Martin HJ


 • Like 48User Feedback

Recommended CommentsDet var en flott turrapport og mange fine bilder! Femundsmarka ligger allerede i den evig lange lista over steder jeg vil besøke (igjen) og dette gjorde ikke akkurat lysta mindre. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den 28.6.2016 at 8.48, Heriks skrev:

Det var en flott turrapport og mange fine bilder! Femundsmarka ligger allerede i den evig lange lista over steder jeg vil besøke (igjen) og dette gjorde ikke akkurat lysta mindre. 

Bare å hive seg rundt og komme seg inn dit, det er et fantastisk sted som man vil tilbake til :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takk :) Den Gjeddegryta var ikke noe hokuspokus: Bergens Fiskesuppe pose fra Toro som base, kuttet opp rensa Gjeddefilèt i passe biter samt Harr og Abbor, hadde oppi ekstra med gulrøtter og vårløk, blanda inn Viking Tørrmelk til den ble skikkelig tjukk og fin, smakte til med nok salt og pepper - voilà et herremåltid i villmarken :) Vi stekte også Gjedde beinfrie filèter akkurat passe slik at de ble saftige og gode med salt og pepper, smakte fortreffelig.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Takk for en lettlest, inspirerende rapport med knallfine bilder. Veldig artig med turfolk som tar seg tid til å lage sånt for andre. Slike rapporter leser man gjerne flere ganger. Vi trenger en større "liker"-knapp!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takk for en flottturrapport og fantastiske bilder! Femundsmarka frister også til besøk - men det skal vel noe til å få oppleve slike flotte dager som dere hadde der!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 timer siden, Kjell Iver skrev:

Takk for en flottturrapport og fantastiske bilder! Femundsmarka frister også til besøk - men det skal vel noe til å få oppleve slike flotte dager som dere hadde der!

Ja dette været vi fikk på turen hadde vi utrolig flaks med. Yr og Storm meldte jo alt mulig hele uka. Men det ble vind og opphold de første dagene, så omtrent vindstille og lettskyet med sol resten av turen. Regnet kom et par ganger om natten når vi sov og hadde gitt seg når vi skulle stå opp. Perfekt :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Må jo bare kommentere her inne også.

Jeg fikk opp denne på facebook og det var artig å lese, så takk igjen for en fin rapport:) Turen så helt magisk ut.

Fortsett å del, folkens:)

Tror dette må være favorittforumet på nett:)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fantastisk rapport Martin. Som en skriver her burde det hvert en større liker knapp. Vet at det krever mye tid å lage en så gjennomført rapport. Meget bra greier og takk skal du ha. Selv venter jeg på høsten i Skrimfjella og at forhåpentligvis beinet mitt fungerer igjen og orker bære meg inn dit for å realisere nye og gamle drømmer. Fortsatt god sommer. Friluftsloffer`n

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 timer siden, friluftsloffern skrev:

Fantastisk rapport Martin. Som en skriver her burde det hvert en større liker knapp. Vet at det krever mye tid å lage en så gjennomført rapport. Meget bra greier og takk skal du ha. Selv venter jeg på høsten i Skrimfjella og at forhåpentligvis beinet mitt fungerer igjen og orker bære meg inn dit for å realisere nye og gamle drømmer. Fortsatt god sommer. Friluftsloffer`n

Takker! Gleder meg til høsttur til fantastiske Skrim selv, kanskje vi ses blant høstfarger og ørretvak :) 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites
Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy