Jump to content

Hvem bruker Wood burner Stove, og hvorfor


fiskekongen

Recommended Posts

Annonse

Hei, jeg har brukt min på et par turer i lavlandet. største forelen er at jeg fyrer med passelig god samvittighet under bålforbudet. hvis du skal kjøpe det en, bør du finne en du ikke trenger å flytte bort kjelen for å putte brensel oppi. jeg måtte modifisere min litt der.

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Tom42 skrev:

Jeg googlet Wood burner Stove.men kom til noen svære beist som nok ville bil en smule tungt å ta med seg.  Har du et bilde?

 

Utrykket blir vel brukt både på over i huset og "ovner" til tur. Altså en turbrenner for trevirke om du vil :)

Link to comment
Share on other sites

Hei

Du slipper å bære med deg brennstoff, men er avhengig av å finne noen som er tørt nok til å brenne. Og du må ta deg litt tid, til å sanke og forberede brennstoffet. Selv har jeg ofte en pose hengende i  hoftebeltet hvor jeg samler opp tørr never og kvist når jeg går og har tenkt å fyre med ved (kvistebrenner eller bål) underveis.  Avhenger jo av hvor man går. Viktigere på snaufjellet. Noen brennere krever mer innsats, kontinuerlig mating og du må knekke opp nok kvist av en viss (liten) størrelse som du har klar. Se derfor på konstruksjonen - om det går å mate de uten å måtte løfte av gryte/panne. De aller fleste kvistbrennere lar seg fint kombinere med en Trangia Spritbrenner (eller annet merke), Noen kan også montere gassbrenner (som Firbebox Nano - som tar Trangia brenneren), mens andre kan brukes som vindskjerm osv.  Sot kan være en utfordring når du brenner ved, så tenk over hvordan du pakker gryter og brenner - i hva/hvoran. Et par dråper Zalo smurt utover bunn og litt opp langs kantene på gryta gjør at sot slipper lettere, gnis da lettere av med mose.

Noen navn å søke på (her på forumet og weben) dersom du søker mer info: Littlbug, Firebox og Firebox Nano, Wood Gas Stove, Emberlit, Bush Buddy, Solo Stove, Vargo Hex, Caldera Cone/Caldera Tri System, .Har brukt/bruker noen av disse selv. Her er noen linker til noen av mine tidligere innlegg - ikke for å si at dette har vært diskutert før, men for å være hjelpsom :) 

www.fjellforum.no/forums/topic/38804-tennhjelp-noe-for-oss/#comment-353641
www.fjellforum.no/forums/topic/22943-hva-er-din-favorittbrenner-for-sommerturer/?page=5#comment-327887
www.fjellforum.no/forums/topic/22943-hva-er-din-favorittbrenner-for-sommerturer/?page=6#comment-329518
www.fjellforum.no/forums/topic/22943-hva-er-din-favorittbrenner-for-sommerturer/?page=6#comment-329524
www.fjellforum.no/forums/topic/22943-hva-er-din-favorittbrenner-for-sommerturer/?page=7#comment-332789
www.fjellforum.no/forums/topic/29760-trangia-spritbrenner/

En kvistbrenner som er lett å bære med seg og tar liten plass kan også funke som backup dersom primærbrenneren (gass/bensin/parafin) streiker.

PS: Det finnes rimelige Kina-kopier av de aller fleste merkenavn jeg nevnte over her - den som søker på ebay finner.

Edited by zimwalker
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Her er en liten rapport da jeg testa min Wood Gas Stove første gang.

Det jeg har erfart er at det man fyrer med må være tørt, ellers blir det bare masse vedvarende røykutvikling og lite varme. 
Stoven er en kjekk liten sak som jeg har brukt endel når jeg har tid til å sysle med å skaffe brensel og få god fyr i brennkammeret.

Den tar ikke rare plassen, og på dagsturene eller korte overnattingsturer spiller ikke vekten så mye inn.

Ungene har vist seg litt for utålmodige enda, så da blir det gass, bensin eller bål, i den rekkefølgen, for å lage mat / varme drikke.
De kunne ikke skjønne at jeg gadd å sitte å skjære opp små kvister for et så lite bål.. 😂   De lærer forhåpentligvis etterhvert :)

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ønsker å forsterke uttrykket "tørt nok til å brenne".  Så lenge det er einer hvor barken har sluppet og fargen er hvit er veden tørr en halv millimeter innenfor overflaten.  Ved å brekke sakte får du fine fliser, og hjelper du litt til med kniven er saken i boks.  Ellers støtter jeg @zimwalkeri å hele tiden å sanke ved.  I min ovn er det ikke nødvendig å knekke kvist i nøyaktig lengde fordi den er endematet. 

Jeg burde nok bruke litt mer never til å fyre opp med, men for lettvinthets skyld bruker jeg tennbriketter.  De er ca 6 cm lange og jeg deler dem derfor i 4.  Ellers har jeg også med noen tamponger om(dersom jeg bruker tennstål.

Flott tips med litt Zalo på kjelene, for å eliminer sot og dermed isolasjon

Eller gleder det mitt hjerte at flere begynner å skrive om vedfyring på fjellet.  Selv om jeg nok har en gassbrenner som backup og har brukt den en "speiderhilsen" ganger, har det aldri egentlig vært nødvendig.

På den andre siden ved å markedsføre ved ovn så sterkt, kan det bli vel lite ved å fjellet. 

##################

Og siden jeg nok er i overkant opptatt av vedovner og at flere skal oppdage deres fortreffelighet, sitter jeg nå å konstruerer 2 forenklede utgaver av vedovn, dog med min blikkboksovn som mal. 

De, blir så enkle å lage at du kan sitte ved mors kjøkkenbord i 90% av tiden. 

Uten å røpe for mye er materialet denne gangen ikke malingsbokser, men spraybokser som har innholt barberskum, lightergass, krem å bok maling osv.  Så ikke kast tombokser, folkeutgaven er rett rundt hjørnet. 

 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Har brukt kinaprodusert Littlbug-lookalike siste halvannet år, og er godt fornøyd. Den er uhyre enkel, betrakt den som en sammenleggbar bålbeholder med kjelestøtte - her er det ikke noe doble vegger for vedgass-forbrenning eller noe. Det er ulemper med sot, den passer bedre ved en tarp enn et telt, og den er ikke helt enkelt å kontrollere varmen på om du skulle drive med avansert kokkelering. Men disse ulempene er ikke verre enn at man kjapt lærer seg å håndtere dem noenlunde greit - og synes at det er den desidert triveligste måten å lage varme på når man er ute i det fri. Særlig om man har tørr nok ved, det er som nevnt av andre alfa og omega for å redusere ulemper. At denne også kan tas med som en vindskjerm-løsning for en annen brenner, og samtidig være en back-up for den, synes jeg er snedig :) 

Etter å ha tenkt meg om, slo jeg fra meg tanken om "å oppgradere til en stilig Caldera-løsning i titan" - dette funker godt nok for meg. Når den en gang tar kvelden, er nok sannsynligheten stor for at jeg heller går for en original Littlbug Junior.

Kjøper du en "Piratebug", skaff en med buede kjelestøtter istedet for et rett kryss, de er mye enklere å pakke. Vær også klar over at mens den originale leveres ferdig formet, er kinaversjonene å regne som flatpakket halvfabrikat - der du selv må krumme kjelestøttene og sideveggene blir krumme først etter fyring. "Piratebug" har for øvrig to like sidevegger, slik at det er luftehull hele veien rundt - mens orinalen har en vegg med og en vegg uten hull, noe som kan gi bedre muligheter for å tilpasse seg vindforholdene. På eBay er det nå bare versjonen med rette kjelestøtter å se, mens det er en med krumme kjelestøtter på Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/The-bug-firewood-stove-2-generation-portable-foldable-wooden-coal-Chai-to-windshield-outdoor-camping/32329949189.html

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har sett på YouTube at det er mange som bruker trepellets. Har kjøpt en 16 Kg sekk med 8 mm hos jula. 44,90kr Driver og tester både i Toms woodstove og en hjemmelaget wood gas stove. Brenner bra og lite sot. Nesten ikke røyk, med wood gas stove ser det nesten ut som at du kan fyre inne i teltet.

IMG_1372.PNG

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 minutter siden, ViktorS skrev:

Noen tips til en woodburner stove som kan pakkes flatt, med mating fra siden, som er stor nok til trangia kjeler ? 

@Tom42 har en meget fin woodburner som pakkes flatt. Tipper Tom kan gi deg oppskriften eller selge deg et eksemplar til en hyggelig penge ;-)

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Tom42 said:

Og siden jeg nok er i overkant opptatt av vedovner og at flere skal oppdage deres fortreffelighet, sitter jeg nå å konstruerer 2 forenklede utgaver av vedovn, dog med min blikkboksovn som mal. 

Da finner du kanskje noe av interesse å lese på i det som finnes på flg side: aprovecho.org/publications-3/   ?

f.eks. Design Principles for Wood Burning Cook Stoves (40 pages, June 2005)  http://aprovecho.org/?paybox_id=77 

Der lister de opp flere prinsipper, hvor av ett viser en annen fordel (utover at de er lettere å mate) med en side- eller frontmatet ovn/brenner, der man kan "etterfylle" ved å skyve ved/kvister inn fra fronten/siden etterhvert som den delen som først når inn i forbrenningskammeret har brent opp, er:

Quote

PRINCIPLE THREE:
Heat and burn the tips of the sticks as they enter the fire. If only the wood that is burning is hot there will
be much less smoke. Try to keep the rest of the stick cold enough that it does not smolder and make smoke.
The goal is to make the proper amount of gas so that it can be cleanly burned without making charcoal or
smoke. Smoke is un-burnt gas! It is harmful to breathe. Even cleaner looking combustion contains harmful
emissions.

S.k. "rocket stoves" er en slik type sidematet design.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@zimwalker.  Da finner du kanskje noe av interesse å lese på i det som finnes på flg side: aprovecho.org/publications-3

Utrolig interessent.  For over 30 år siden bodde vi, 5 mennesker, langt inne i bushen i Liberia.  Og der hadde vi et ordentlig hus med strø, innlagt vann, kjøleskap og gassovn.

Det var bare en hake - aggregatet.

Aggregattjeneste (640x409).jpg

Så lenge det virket hadde vi strøm 4 timer på dagen og fra 1800 til 2300 på kvelden.  Men stort sett var det ikke diesel å op.  pdrive, eller så streiket aggregatet.  Og dermed var det bare gassovnen som virket.  Men her var det også et men.  Gass var ingen enkel sak å få tak i.  Det var som å reise fra Tønsberg til Trondheim.  Dermed brukte vi gass kun til brødbaking.

Derfor var vi "pokka nødt" til å ta i bruk de innfødtes ovn, en liten jernkonstruksjon, nærmest en rist., og koke ute.

Høneribbing til nyttårsaften (640x438).jpg

For oss var utekokingen den eneste løsningen, men de innfødte kokte på denne ovnen inne.  Røyk overalt.

Etter at vi kom hjem var jeg derfor svært opptatt av å forbedre ovnssituasjonen for dem, men langvarige kriger og konflikter gjorde at det ikke var mulig å gjøre stort der.  Nå er situasjonen noe bedre, og jeg vil svært gjerne ta med dine artikler til vår oppdragsgiver.

Om det er av interesse er bildet tatt nyttårsaften 1983.  Jeg har hugget hodet av noen høner som vi skal ha spise på kvelden, sammen med ris, "greens"  (Ugressplantern mellestokk, nam, nam). og vidunderlig palmeolje!  Og husker jeg ikke altfor feli tror jeg vi hadde et par Colaflasker som kveldens høydepunkt.

Litt av et friluftsliv.  Ser at mange er opptatt av vannkoking om vinteren.   Hver dag måtte vi koke 20 liter vann i 20 minutter, deretter filtrere det.  I tillegg til all matlaging.  Men man har da vært speider

 

 

 

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Den 26.12.2016 at 22.37, zimwalker skrev:

... flere prinsipper, hvor av ett viser en annen fordel (utover at de er lettere å mate) med en side- eller frontmatet ovn/brenner, der man kan "etterfylle" ved å skyve ved/kvister inn fra fronten/siden etterhvert som den delen som først når inn i forbrenningskammeret har brent opp, er:

Sitat

PRINCIPLE THREE:
Heat and burn the tips of the sticks as they enter the fire. If only the wood that is burning is hot there will
be much less smoke. Try to keep the rest of the stick cold enough that it does not smolder and make smoke.
The goal is to make the proper amount of gas so that it can be cleanly burned without making charcoal or
smoke. Smoke is un-burnt gas! It is harmful to breathe. Even cleaner looking combustion contains harmful
emissions.

Min måte å plassere veden i min toppmatede "Piratebug" før jeg tenner opp, er at jeg legger den sammenklipsede ovnen på siden og legger inn ved/kviser rett inn i bunnåpningen. Så vender jeg den på lokket som jeg bruker som bunn, slik at kvistene blir stående vertikalt. Oppå dem legger jeg tynne einerkvister, never etc, og har jeg rødsprit med, blir det den liten sprut med det også før lighteren tas frem. Det blir litt røyk det første minuttet eller to når "toppbålet" brenner, men deretter - når de vertikale kvistene brenner fra topp til bunn - er det så å si røykfritt (forutsetter tørr ved selvsagt, ellers må vannet i dem kokes av). Funker helt ypperlig for en kort kokkelering - fyller man ovnen ganske tett luft må nå fram da) fra starten, snakker vi vel 40 minutter før man må etterfylle. MEN - må man altså etterfylle, vil den nye veden gi røyk. Tested and true. Da vil kvisten som man slipper inn fra toppen brenne fra bunn og opp, ikke fra toppen og ned - og da varmes altså den øvre delen som ikke brenner, og gir en del røyk.

Røyk er fin mot mygg... ;) 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, a_aa said:

Min måte å plassere veden i min toppmatede "Piratebug" før jeg tenner opp, er at jeg legger den sammenklipsede ovnen på siden og legger inn ved/kviser rett inn i bunnåpningen. Så vender jeg den på lokket som jeg bruker som bunn, slik at kvistene blir stående vertikalt.

Ikke sant. I min erfaring er dette en grei måte å fyre slike kvistbrennere på når man skal lage mat, pakke brenneren rimelig full før man fyrer opp, og lar det brenne fra topp til bunn. Fylle etter ved behov.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den ‎26‎.‎12‎.‎2016 at 20.25, ViktorS skrev:

Noen tips til en woodburner stove som kan pakkes flatt, med mating fra siden, som er stor nok til trangia kjeler ? 

Fant et bide til.  Ikke Trangia kjele, men Trangia stekepanne, diameter ca 22 cm.  Jeg blir rent sulten.

3.jpg.04f0dfd7ec0992a32ee68c84eb4e477f[1] (640x480).jpg

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

DSC_0101.JPGJeg har testa ut en hjemmelaget "wood gas stove" de siste ukene og den fungerer over all forventning så lenge man har tørr kvist. Rå kvist brenner også, men det ryker og soter (med tørr kvist er det nesten ikke sot på kjelen) og tar mye lengre tid. Så, på de siste turene har jeg tatt med en spritbrenner som reserve, og da tenker jeg at jeg like godt kunne latt trebrenneren være igjen hjemme og spart de heidundrandes 150 grammene den veier. Vi får se :). Morsomt å prøve noe nytt i alle fall.

 

Edited by Humbug
Glemte sot. SOT! SOOOOOT!!
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, haknuts said:

Takk for linken, bra review! :) 

Ser ikke ut som den ovnen du omtalte der er i salg mer...(?) https://www.amazon.com/Woodgas-Camp-Stove-LE/dp/B00161IV08/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

(den britiske nettsiden (www.woodgasstove.co.uk) for salg til Europa er død. Fant linken på hemmesiden her http://www.woodgas-stove.com/, og det tyder vel på at noen har "lagt inn årene"...?)

Link to comment
Share on other sites

For den som vil titte på hva som finnes av ulike typer ferdig lagde kvistbrennere/ovner/bålstativ o.l for salg, så får man en rimelig god oversikt om man titter innom disse tre webshoppene:

wildstoves.co.uk/product-category/camping-stoves/
www.thebushcraftstore.co.uk/stoves-and-cooking-26-c.asp
www.bushcraftbutikken.dk/shop/48-baaludstyr-braendeovne/
(er de jeg kommer på i farten, finnes jo flere)

Føyer til en norsk shop som har noe utvalg: https://speider-sport.no/turutstyr/matlaging/kokeapparat.html

Edited by zimwalker
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 26.12.2016 at 8:25 PM, ViktorS said:

Noen tips til en woodburner stove som kan pakkes flatt, med mating fra siden, som er stor nok til trangia kjeler ? 

Har nevnt Emberlit. Glemte å nevne at Folding Firebox (5 tommers)  i 2.generasjon (gen 2) også har sidemating. (Jeg har 1.generasjon, og den har det ikke) http://www.fireboxstove.com/combo-kits/5-inch-folding-firebox
(veldig god brenner, men litt tung å bære med seg i sekken syns jeg, ca 900g)

Edited by zimwalker
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy