Gå til innhold
fjellkaren

Alternativer til sovepose

Anbefalte innlegg

Har fundert på alternativer til sovepose i det siste.

Problem: Soveposen min er smal, det blir vanskelig å ligge med det ene kneet bøyd, variasjon i liggestilling er meget begrenset. Så lenge man ligger på rygg eller mage med rette ben og armene langs kroppen er det greit. Alle andre sovestillinger er stort sett ugreie er min erfaring, og gir dårlig søvnkvalitet.

Løsning: ser to løsninger så langt:

1. En kropps-sovepose slik at soveposen er sydd etter kroppsform, dvs med armer og bein i istedenfor som en pose. For barn finnes denne: https://www.xxl.no/didriksons-theron-vinterdress-barn-dyp-bla/p/1098856_3_style En kunne tenke seg å lange noe tilsvarende for voksne tiltenkt soving. Kanskje det allerede finnes?

2. Som sovepose erstatning kan en bruke dunbukse og dunjakke/parkas som er standard utstyr, eksempelvis denne: https://www.sportsnett.no/kategorier/klaer/bukser/isolasjon/produkter/flash-pant-2977/black-s-39336 og denne: https://www.sportsnett.no/kategorier/klaer/jakker/produkter/votive-ms-7848/ink-granite-s-38393 

Kanskje noen har erfaring med #2?

Noe tanker?

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kommer vel mest an på hvilke temperaturer du er ute i.
Hovedfunksjonen til en sovepose er å lage ett lag med stillestående luft rundt deg for å isolere mot kulden  så jeg tror du vil få dårligere isoleringsevne i en vinterdress.

I tillegg vil varmetapet bli større dersom det du sover i er sydd etter alle kroppsdelene, bare se på forskjellen mellom hansker og votter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du vurdert en quilt eller dyne? Da er du mye friere til å ligg som du vil.

sjekk www.cumulus.pl under categorien sleeping systems. De lager glimrende dundyner til tur. Jeg har den største av dem, er superfornyød ned til rundt -5 grader (sammen med et godt liggeunderlag)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg sover relativt urolig. Snur meg mye, bøyer knærne og tar ut beina. Samtidig blir jeg veldig ofte varm på føttene og vil kun ha dyna ned til anklene. Sovepose er derfor ingen god løsning for min del. Jeg bruker derfor dyne når jeg sover ute. Eller quilt som det heter. Sovekomforten skaut til værs for min del. Kan være verdt å sjekke ut. 

 

Jeg har kjøpt fra Enlightened Equipment

Endret av Thomas E

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har brukt Cumulus Comforter L430 et par sesonger nå og er strålende fornøyd. Som å ligge hjemme i sengen sin 😀 Det er lett å justere temperatur med mengden klær man har på (eller ikke). 

Har lurt på å kombinere denne med en Quilt i høst/vinter i stedet for én sovepose. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Montbell har et patentert  "spiral stretch" system som gjør posen elastisk slik at man kan bøye knær og bein. 

Om det vil være godt nok for deg skal jeg ikke si, men jeg med mine 195cm og 95kg er strålende fornøyd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fikk nettopp prøvd et nyinnkjøpt "quilt", eller teppe på norsk. Det var vel dette: https://mountainlaureldesigns.com/product/spirit-quilt-38/

Iforhold til soveposen så føles det mer som dynen hjemme, ikke helt dyne, men definitivt mer romslig. Det er selvfølgelig flere fordeler med slike tepper ifh til soveposer. Blir nok flere overnattinger med teppet, dynen, pleddet, vatt-duken...

Endret av sovelenge

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Umiddelbart vil jeg tro at ulike "Michelin" drakter av dun/fiber med bukse-bein/ermer tross alt er kjøligere enn en pose, likesom votter er varmere enn fingervanter. 

En kompis av meg, Ivars Silis,  endte som ekspedisjons leder på Grønland. Han var bl.a. praktisk tilrettelegger av en felles norsk, dansk, canadisk, russisk isbjørn ekspedisjon. Han har skrevet en ganske god bok om dette og andre bøker om grønlandske forhold.

Han hadde et klaustrofobisk forhold til soveposer, så han og inuit kamerater samlede erdun til en meget stor og varm dyne. Det fungerte fint for ham i alle temperaturer, men han sov så også på reinskinn. 

Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

....I øvrigt kunne man en gang i urtiden få en såkalt "elefantfot" (dunpose) til å sætte neden til på en tykk dunjakke. De ble noe brukt av klatrere til "hengende" overnattinger.

Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.