Jump to content

Heriks

Moderators
 • Posts

  3,139
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Everything posted by Heriks

 1. Har fått besøk av @Tessatroll og @Sig Man (woohoo .. ) og i dag har vi vært på tur til Trollsteinen
 2. Sommer og s ... nø .. på 79 grader nord 20. juli ... Nordbreen, Midtbreen og Sørbreen Dagens anbefalte lesing, Kvinne i polarnatten av Christiane Ritter, om overvintringen i denne hytta (Gråhuken) i 1934-35
 3. Værsågod, jeg kan ikke noe om fiske så jeg spurte egentlig som et spørsmål Men det kan jo se ut til at de i Renaelva bruker sistnevnte definisjon ...
 4. Et bedre spørsmål enn hvordan man definerer aktivt fiske er vel hvordan man definerer ståsnøre ... må man forlate fiskeredskapen for at det skal være ståsnøre eller er det "et stillestående snøre, en krok med agn og et søkke" uavhengig av om fiskeren er i nærheten eller ikke ?
 5. Innenfor nasjonalparken er det kun lov å sykle på Tinnhølvegen og godkjente traktorsleper. Beklageligvis ser det ut til at kartet over godkjente traktorsleper er omtrent like enkelt å finne som nåla i høystakken om dagen. Det er vedlegg nr. 4 i forvaltningsplanen. Du får det sikkert hos et av fylkene (statsforvalteren) om de er i stand til å finne igjen noe som helst som er produsert før de startet med dette sammenslåingsprosjektet sitt. Det bør vel være mulig å komme til ei slepe fra Solheimstulen, men hvor langt inn man kommer vet jeg ikke.
 6. Gå inn på "mine turer" --> opprett tur --> skriv inn detaljene og legg til strekningene. Så vidt jeg kan se fungerer det ikke slik at man kan tegne egne ruter, men man kan legge til strekninger fra allerede eksisterende database og lage en "tur" .. ser egentlig ut som et ganske knotete opplegg (med forbehold om at det er funksjonalitet her jeg ikke har oppdaget enda)
 7. Du er på Hardangervidda når du er på Imingfjell, riktignok ikke innenfor Hardangervidda Nasjonalpark, men Hardangervidda som område er større enn nasjonalparken. Nasjonalparkgrensa er den grønne streken. Tror ikke du trenger å bekymre deg for å gå i kø, du vil sikkert se andre mennesker, men så lenge du ikke booker deg inn på de aller mest populære hytte-til-hytte rutene tviler jeg på at det er noe å bekymre seg for. Raskeste vei fra Imingfjell og inn i selve nasjonalparken, hvis det er et mål, er vel for øvrig å reise til Solheimstulen å gå inn derifra.
 8. Veldig greit å kjøre inn til Grøset seter (se turbeskrivelse Slettefjell) Slettefjell er for øvrig også en fin tur, ikke bare en kjekk adkomst. Andersnatten ligger også i samme område. Også fin tur, men ikke i naturreservatet. Godt tilrettelagt parkering, ved et flott vann ( og utedo), men noe hytter i området der.
 9. Borgsjøbrotet er en fin tur, kanskje ikke den enkleste/mest spennende å lage en kort rundtur ut fra, i alle fall ikke om man vil følge etablerte stier. Jeg har bare gått den som dagstur så vet ikke noe om fine teltplasser eller hvordan disse stiene er å finne i terrenget (Store Nordmannslepa er veldig grei å finne ) . Ta frem kartet til ut.no og se på alternativer (har lekt litt med et alternativ under ca. 3,5 mil). Hvis man dropper kravet om at det skal være en rundtur kan man jo parkere på Småroi, gå oppom Borgsjåbrotet og fortsette langs store Nordmansslepa mot DNT hytta på Lufsjå. Tror ikke du trenger å bekymre deg for å treffe guffent mye folk oppi der.
 10. Det går mot vår i Arktis også, og med det starter båtturene opp igjen Pyramiden, russisk bosetting avfolket i 1998/99 Nordensköldbreen, vanskelig å fatte størrelsesforholdet .. En av de lokale (tatt på lang lang avstand) Havhest, en av de andre lokale (tatt på mye mye kortere avstand ) Også er det jo bare noe med disse snødekte fjellsidene da ..
 11. Kjedelig sak, men har jo i utgangspunktet ikke noe med allemannsretten å gjøre. Er jo da i tilfelle i kategorien " har misforstått allemannsretten" i alle fall. Dette er innenfor et verneområde hvor det står i klartekst i verneforskriften at døde busker og trær, er fredet mot skade og ødeleggelse (sikkert flere som har svin på skogen der når det gjelder bålbrenning). Vernebestemmelser går som kjent (vel .. tydeligvis ikke kjent nok) foran allemannsretten. Saken burde jo klart anmeldes når det er så tydelig brudd på verneforskriften og godt dokumentert hvem som har gjort det. Det er tydelig at det trengs vesentlig bedre informasjon om hva som faktisk ligger i den allemannsretten, og hva som IKKE ligger i allemannsretten. Hvordan man skal nå ut med dette da, det er jo et godt spørsmål for informasjonen ligger jo der for alle som gidder å sjekke.
 12. https://www.nrk.no/vestland/her-stenger-dei-for-villcamping-i-ar-ogsa-1.15474798?fbclid=IwAR0UwSvapp8RTuk9-_kHfLx-g-FHWMZL-LHLr2dXLKtsomtnH1wIGva2sHE
 13. Det er jo interessant at du sammenligner med en park hvor det kreves opptil flere "passes & permits" for forskjellig typer bruk. Også er man sterkt i mot noen adferdsregler for å holde forholdene rundt ei og anna mye brukt turisthytte sånn noenlunde i sjakk.
 14. jaja, det skal du selvfølgelig få lov til å mene. Jeg er ikke jurist så vurderinger av ordlyden i forskrifter gjør jeg ikke på stående fot. Det finnes sikkert noe skrevet om det i merknader, proposisjon eller lignende men jeg tar utgangspunkt i at kommunen som har vedtaksmyndighet vet hvilken paragrafer de har anledning til å benytte for å innføre forskrift. Og siden det er § 15 som er brukt i de lignende tilfellene jeg har sett har jeg egentlig ikke noen grunn til å betvile at det er rett.
 15. Kommunen har sendt på høring en lokal forskrift etter § 15 om adferdsregler på kartfestede plasser (hvor hensikten er å begrense om ikke bevegelsesretten så i alle fall muligheten til å overnatte der), bare å lese saksfremlegget, jeg har linket til det tidligere i tråden.
 16. Det er som sagt et vedtak etter § 15 og ikke etter § 14, altså en adferdsregel (ikke lov å overnatte med unntak av på tilvist plass)
 17. Forslaget er vel fortsatt på høring så det er vel ikke endret i etterkant, men greit nok. Friluftsloven ble vel for øvrig endret her for en tid tilbake slik at det er kommunen som er vedtaksmyndighet etter §15, tidligere måtte jo slike forskrifter stadfestes av statsforvalteren men jeg tror det ble en endring i 2020 som gir kommunen myndigheten. Allemannsretten er et gode som medfører ansvar, og når bare rettighetene og ikke pliktene etter loven etterleves tror jeg ikke vi kan forvente at den forblir uinnskrenket. Allemannsretten er som sagt noe vi må verne om, men det er opp til oss som benytter den å bruke den på en slik måte at den består. Også i dette tilfellet vil jeg tro at noen kan ødelegge for de mange, kjedelig for alle som oppfører seg helt eksemplarisk og "etter boka"
 18. Det er innenfor kartfestet område og ikke 1 km radius med hytta i sentrum. Kartene ligger i saken jeg lenket til over. Det blir heller ikke en avgift, det er et campingforbud med unntak for tilviste plasser.
 19. Saken ligger åpen på Lom kommune sine nettsider, med kart og det hele, stiller vel i samme gruppe som campingforbud ved Lovatnet og lignende saker.
 20. Det første de kunne gjøre var å skrive om loven: "I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet" --> når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet kan enhver ferdes til fots i utmark, hele året. Ser ut som mange slutter å lese etter komma der må vel sterkere lut til, men synd egentlig at folk tror den allemannsretten er uangripelig og at det bare er rettigheter knyttet til den. Vi må verne om allemannsretten, men forutsetter jo at folk faktisk oppfører seg ordentlig.
 21. Ja, ikke nødvendigvis 1 km fra hytta er oppå en turisthytte, men det står tross alt i artikkelen at "Vi er ofte plaga med at folk slår opp telt på den ene siden av huset og at de bruker den andre siden som toalett" og da er man mer eller mindre oppå hytta. Akkurat om det er 1 km som er riktig avstand skal jeg ikke være veldig bastant på, jeg vil tippe det er ganske mange av turisthyttene hvor det er helt umulig å holde oversikt over hvem som er innenfor en kilometers radius, det blir tross alt et ganske stort område. Men selve forslaget hvor man ønsker kontroll over hvem som benytter fasilitetene (eventuelt ikke benytter fasilitetene) har jeg forståelse for.
 22. Jeg ser ikke helt den gode grunnen til å campe mer eller mindre oppå ei turisthytte hvis man ikke skal bruke fasilitetene. Og hvis man skal bruke fasilitetene så burde det jo være rimelig innlysende at man skal betale. Helt generelt så er folk mye bedre på rettighetene sine enn pliktene, også i forbindelse med allemannsretten. At hyttevertene skal måtte gå å rydde opp etterlatenskapene etter folk som gjør fra seg rundt hytteveggene synes jeg er smått utrolig at folk ikke skjønner selv at det ikke er greit ...
 23. De er vel relativt greie å selge igjen hvis du ikke sliter de helt ut i forsøket, så reduserer man tapet i alle fall
 24. Vel, jeg har "Alfa-føtter" i alle tursko, har ikke prøvd dem som skisko enda, det står på lista, for jeg har akkurat samme problem med Crispi Stetid .. den får jeg gnagsår av., mens de fleste andre jeg kjenner kan sette de på seg nye og legge rett ut på tur. Så hvis du ikke har alfa-føtter så skulle det ikke forundre meg om Crispi funker.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy