Gå til innhold

Admiralen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  55
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Admiralen

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Admiralen

  Netting på tur

  Ny breeze uvasket (sort) lagt over brukt breeze (grå, vasket to ganger på ullprogram) og brukt 2 helger i Jotunheimen. Mål: Grå/brukt (48x61cm bredde/høyde), Sort/ubrukt (43x69cm bredde/høyde)
 2. Admiralen

  Netting på tur

  Brukte Devold Breeze t-shirt med en 14 kilos sekk under 2 helger i Jotunheimen i fjor sommer, den er 4-kantet nå og ekstremt utvidet i livvidde. Har vært gjennom 2 vask på ullprogram. Mao. rimelig dyrt å kjøpe 100% ull når stoffet er tynt (str. M for herre 125g), det utvider seg fort når det blir fuktig av svette. Egner seg bedre i camp eller under et mer robost lag hvis man går med sekk og det er varmt (det er i alle fall min erfaring).
 3. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Tok en uhøytidelig test av netting + 100g polyester (langarmet skjorte), netting + 220g ullskjorte, og netting + micro puff igår under 21 grader romtemperatur. Ingen tvil om at netting + puff skapte varme raskest (men blir fort klamt). Overaskende var det liten merkbar forskjell på netting + 100g polyester og netting + 220g ull, en varm og behagelig følelse ved begge uten å være klam. Det sier meg at for å skape varme raskest så er det nok lurt å stenge lufttransporten ut/inn. Stillestående luft varmer best. Problemet med et tett system er svette som etterhvert vil føre til avkjøling av kroppen. Egro, svette er din fiende. Løsningen er da å kle på seg "minst mulig" når man er i bevegelse (gode luftemuligheter) og på med tørt uten luft inn/ut når man er i camp (til den grad at man ikke begynner å svette når man er i camp). Kunsten er å velge plagg som er optimale for denne filosofien ut i fra værforholdene og rutevalget.
 4. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Vurdere å prøve et Climashield produkt nå, det skal være "hotteste" på den syntetiske fronten fortiden. https://backpackinglight.com/synthetic-insulated-jacket-reviews-state-of-the-market-report/ https://nunatakusa.com/?live_configurator_token=1794a557ef94bcb9c7565ed9e403f8c5&id_shop=1&id_employee=1&theme=&theme_font=
 5. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Hva synes du om RAB windveil? Ble jo kåret til beste vindjakke av outdoorgearlab flere år på rad. Skulle jo både være best når det gjaldt pusteegenskaper og vanntetthet. Jeg har to stk. selv, Etter en uhøytidelig tetthet-test ved å putte plagget over en bolle helte jeg vann i og så om det gikk igjennom. Arcteryx Squamish Hoody og Rab windweil slapp raskt vann igjennon mens Outdoor research helium II var tett til dagen derpå. Gjorde det samme med Patagonia micro puff, ny og gammel Rab Xenon X, de slapp også vann igjennom utenom den gamle typen Rab Xenon X (med brystlomme på utsiden (den virket tettest). Er kanskje mulig å få de tette igjen ved å ta på DWR coating..... Synes du Rab Windveil puster godt nok, eller blir det klamt? Selv synes jeg det fort blir klamt, men det er jo avhening av intensitet og værforhold.
 6. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Den ser lovende ut, her må det handles! :)
 7. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Så hvilke av de 5 forslagene ovenfor tror du kan skape mest varme i camp?
 8. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Dagens quiz... Hvilken av disse alternativene ville dere gått for? Evt. andre komboer under 500g som må brukes hele turen under varierende værforhold.
 9. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Ja, fin når du skal gå fort og svetter mye😀 Hvordan ser din 4 kilos utstyrsliste ut?
 10. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Det blir bra👍 Da er du klar for en ny sesong med lettpakking 😀
 11. Hva er den optimale vindjakken for deg? Den som puster "godt nok" når du går på topptur og den som beskytter mot en kraftig vind når du har kommet på toppen. Vet du hva slags CFM`rating jakken din har, 35 sies å være det optimale. https://www.reddit.com/r/Ultralight/comments/8c2zpx/help_me_understand_windshirts_wind_jackets/ https://andrewskurka.com/2012/breathability-its-importance-mechanisms-and-limitations/
 12. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Ja, har vært inne på tanken. Gi tap på isolasjonslag til camp og heller kjøre et mer dedikert mellomlag som jeg kan bruke både når jeg går og når jeg er i camp. Eneste som er noe herk er å gå med vått mellomlag i camp, det blir fort kaldt når kvelden kommer. F.eks. Netting 130g Ulltrøye type devold hiker 225g Skall 120g-170g totalt 470-525g Vil denne komboen (nett + 225g ull) være varmere enn nett + 235g isolasjonsjakke i camp, det er spm. som jeg må finne ut av. BTW. jeg har den trøya du linket til, den er laget av 100% polyester og blir fort kald når den blir våt. NB! Når jeg går lange langrennsturer går jeg alltid med netting + ull + vindjakke, det er ok så lenge du er i bevegelse men etter at du er ferdig med å gå er det om å gjøre å få av seg den klissvåte ullen så fort som mulig og få på tørt.
 13. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Kjører forøvring "walk to cook" strategien med å ikke ha med meg noe pustbart bortsett fra basallaget. https://backpackinglight.com/forums/topic/best-insulation-system-for-cold-rainy-mountains/page/2/#comments Det er muligens den mest behagelige strategien av to onder. Du har valget med å ha med regntøy/skallag eller ikke. Jeg velger å ha med i stedet for å gå klissvåt og kald hvis været skulle snu. Alternativet er pustende vindjakke (her blir det å finne en balanse mellom fukttransport og vindtetthet) og bytte til tørt i camp. Siden avstandene på denne mini-utflukten er ca. 3-4 mil hver dag i kupert steinete terreng, uten mulighet til ly underveis bortsett fra det du har med i sekken, vil det være sikrere å ha med skalltøy enn å droppe det. Isregn i fjellet/sludd kan forekomme om sommeren også og det er ikke behagelig med vått ultralett softshell-jakke da de neste 6 timene for å komme frem til målet. Eks. Alternativ 1 (med regntøy) Brynje netting ca. 130g Skall ca 120-170g avh. av type Mellomlag/Isolasjon ca 235g Totalvekt 485-535g Alternativ 2 (uten regntøy) Basallag type sykkeltrøye 50g Pustende vindjakke 100-170g Skift i camp Ulltrøye type Devold breeze t-shirt 125g Mellomlag/Isolasjon 235g (samme som ovenfor) Totalvekt 510-580g
 14. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Planen var å gå med netting hvis det er fint vær, ta på skallet når det blåser og regner, bruke isolasjonsjakke i camp for ekstra varme. Det skal bli rimelig kaldt før jeg bruker isolasjonsjakka mens jeg går (vi snakker sommertur i jotunheimen hvor værmeldingen sjekkes på forhånd). Hvis det blir under 5 grader mens jeg går må jeg kanskje på med isolasjonsjakken, avhenging av tempo (isolasjonsjakken kan her blir brukt som mellomlag og ekstra sikkerhet). Det er riktig som du sier, skalljakken puster ikke like godt som en vindjakke ettersom den også er regntett. Mao. ved bruk av skalljakken bør jeg hyppig slippe ut fuktighet for det vil bli klamt, det er derfor jeg også kommer til å gå med polypropylen-netting som ikke tiltrekker seg fuktighet (ettersom kroppen og basallaget vil bade i svette med regnjakka på). Isolasjonsjakken jeg har valgt er ikke-pustende så å gå med den som mellomlag vil også bli klamt. I camp tar jeg på meg isolajonsjakken UNDER skalljakken da den tåler fuktighet og ikke mister sin varmeproduksjon slik f.eks. dun gjør når det bli vått. PS! jeg skrev i forrige post at rab-jakken passet best å ha over skallet pga. størrelsen ikke noe annet. Isolajonsjakken jeg planlegger å bruke er patagonia micro puff. Se også her https://backpackinglight.com/synthetic-insulated-jacket-reviews-state-of-the-market-report/ Det kan være flere grunner til å ta skalljakken over men jeg har ikke behov for det på denne turen regner jeg med.
 15. Admiralen

  Prosjekt: litt lettpakking

  Over til skallag (vind/regn) og isolasjon (varme). Spørsmålet er dedikert skall + mellomlag og ekstra isolasjon i camp-jakke eller 3 funksjoner i 1 jakke (dvs. en jakke som brukes til 1) mellomlag 2) skallag 3) ekstra isolasjon i camp. Heller mot OR Helium II jacket som skall da den er den letteste jeg har som virker å være vanntett. Selvfølgelig vurderer jeg en GORE R7 Shakedry (118g) men den er ikke egnet for å bruke med sekk.... Av mellomlag + isolasjon i camp er det micro puff (235g) som har best varme til vekt ratio og er varmest for meg (dvs. størrelsen er tight og fin utenfor basallag i motsetning til rab xenon x (366g) som er litt løsere i formen (passer bedre over skalljakka). Kanskje noen her har tips for en jakke med 3 funksjoner (vanntett, vindtett og isolasjon) på under 300g i str. M eller L? Da kunne jeg ofret OR Helium II jakka og micro puffen. PS! dun utgår pga. dårlige egenskaper når det blir vått.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.