Jump to content

Gnagsår - hvordan leges raskest mulig?


Fjellfilmeren

Recommended Posts

Som emnet sier, hvordan får man gnagsår som er sprukne og åpne til å leges raskest mulig?

 

Pådro meg noen skikkelige kratere på hælene etter en Trollheimstur i splitter nye Dynafit trailrunners, og kommer meg ikke ut på tur nå selv en uke etterpå pga. sårene. Det må da finnes noen kjerringråd som å gni mose på dem som kan gi meg litt placebo effekt i det minste?  :pirate: 

Har smurt litt med ren lanolin. Samme som de bruker på brannsår på Haukeland visstnok. Men det går ikke raskt nok.

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Hei

 

Det starter vel som en blemme. Når den oppdages prikker jeg hull med en nål/knivspiss. Gammelmodig iod-spiritus syns æ tørke sån ut, men kan sikkert ikke fås lenger fordi noen var allergisk mot det. Jeg har stadig et lite reservelager.

Dernest plaster og sports/gaffa?tape på så er det mulig å gå videre - mer eller mindre behagelig. Jeg har smurt med vaselin/ jursalve og lignende med en vis effekt.

 

Mange bruker compeed, men det krever god hygiene, for det har vært tilfelle, hvor infeksjon har utviklet sig under compeeden, hvilket uoppdaget gir mulighet fot blodforgifting - hørt om det fra maratonmiljøet.

 

Ellers må du kjøpe en boks placebosalve! :D 

 

Hilsen

Elgen 

Link to comment
Share on other sites

Mange bruker compeed, men det krever god hygiene, for det har vært tilfelle, hvor infeksjon har utviklet sig under compeeden, hvilket uoppdaget gir mulighet fot blodforgifting - hørt om det fra maratonmiljøet.

 

Kan skrive under på det elgen sier. Utviklet infeksjon på begge heler. Satte på compeed som skal falle av av seg selv, men da de ikke hadde gjort dette etter et par dager tok jeg de av. Blå under begge compeedene og rett til fastlegen. Ble en god runde antibiotika..

Link to comment
Share on other sites

Nå var vel spørsmålet her hvordan det leges fortest mulig og råd for hvordan man fortsatt kan gå med et gnagsår får ikke såret til å gro fortere. Et sår må ha luft for å gro så sportstape, gaffa og compeed forsinker groprosessen. Om de ikke har noen vidundersalve på apoteket er mitt beste råd å la sårene være i fred og å gi det luft.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hei

 

Gnagsår er dessverre en prosess som starter i det små, hvor prevention is better than cure.

Tørke ut blemmen er første trinn som nevnt før.

 

Jeg har litt tro på ulike salver: Zinksalve tørker ut og leger (bl.a. såre barnerumper). Jursalve kan være bra, god gammel Vitapan salve leger også og så finnes fotsalve mot revner i hård hud som også er brukenes, etter min udokumenterte erfaring. Så her er noen forslag.

 

Hilsen Elgen 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har gnagsårføtter og klok av skade så plastrer jeg meg alltid opp med compeed FØR jeg drar på tur på de områdene jeg vet jeg får gnagsår. Som bakside hæl og ytterst på lilletærna, skifter plaster etter noen dager eller når de blir slitt - kommer an på hvor langt jeg går. Noen fjellstøvler er bedre enn andre mtp gnagsår så klart, og trenger vanligvis en 8-10 mil før de er gått skikkelig inn - da er jeg mindre plaget. Men er alltid føre var når det kommer til gnagsår :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg tejper med Leukoplast før jeg får gnagsår. (Sitter mye bedre enn sportstejp) Så får jeg ikke gnagsår. Når jeg "bommer" så har jeg to alternativer;

1. Hvile med lufting av gnagsåret. La såret ordne seg sjøl med minimalt med stell, men luft og hvile.

2. Hvis jeg må gå, -tejpe over gnagsår m samme leukoplast og bite sammen. (Sitter et par dusjer. Klipper av alt ettersom det løsner)

Compeed ligger i sekken, men blir ikke brukt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Som forebyggende har jeg ikke prøvd noe bedre enn Tensoplast. Svært elastisk, lett å tilpasse og løsner ikke selv etter 10-15t gange.Gikk Nijmegen med denne og fikk en liten micro blemme under den ene tåa bare. Og der hadde jeg ikke tensoplast.

 

Fordelen er at dette puster veldig godt, og du "råtner" ikke under tapen. Etterlater også ikke limrester som andre taper. Er vel en grunn til at dette blir brukt på sykehusene rundt omkring.

 

Bruker over helen, og en på tvers forran og klipper avrundede hjørner. Brukter stort sett 6cm versjonen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg har gnagsårføtter og klok av skade så plastrer jeg meg alltid opp med compeed FØR jeg drar på tur på de områdene jeg vet jeg får gnagsår. 

 

Jeg også slenger på gnagsårplaster veldig raskt. Gnagsåret kom likevel denne gang! På venstrefoten gikk det gjennom plasteret som var med fra starten. På høyrefoten tok jeg på gnagsårplaster allerede etter første oppoverbakken.

Link to comment
Share on other sites

kjøp compeed sin gnagsår stick på apoteket, ser nesten ut som en leppestift. Smør det på helen før du trasker avgårde, så slipper du grønnsåpebad, leukoplast, sølvteip, eplecidereddik og andre heksekurer for å få såret til å gro  :D

 

Det er min erfaring også, men denne gang hjalp ikke gnagsårplaster forebyggende engang.

Skoene ligger ute på Finn.no om noen vil kjøpe  :pirate:

Link to comment
Share on other sites

Nei nei! Har jo et par fra La Sportiva som ikke gir gnagsår. Skal gi de noen sjanser til, men følte de var litt for romslige foran, kanskje en halvstørrelse for store. Modellen er gått ut av produksjon, og testet derfor en ny modell. Leter etter den ultimate fit`n på føttene!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har gnagsårføtter og klok av skade så plastrer jeg meg alltid opp med compeed FØR jeg drar på tur på de områdene jeg vet jeg får gnagsår.

 

Dette har jeg prøvd én gang. Vanligvis teiper jeg med tensoplast på hælene før en tur, men i fjor skulle jeg sikre meg ekstra og legge en compeed under tensoplasten. Aldri mer!! Fikk kjøttsår på hælen og måtte avbryte turen i Femundsmarka nesten før den hadde startet. Etter denne opplevelsen har jeg gått tilbake til kun tensoplast som forebyggende middel og har ikke hatt problemer med gnagsår. Kan selvfølgelig ikke si med 100% sikkerhet at det var compeed'en som forårsaket kjøttsåret, men det var det eneste jeg gjorde annerledes enn før. Samme gode, inngått sko som før og samme type sokker som før. Bare en compeed ekstra. 

 

Mht gnagsår man allerede har fått, er det etter min erfaring kun tid som hjelper. Jeg bruker en synål til å stikke hull i ytterkant av blemma for å drenere ut væske hvis det ikke allerede har gått hull. Hvis tid lar jeg det bare være sånn, hvis jeg skal videre plastrer jeg med tensoplast. Sistnevnte betinger seff at det ikke er gnagsår av typen kjøttsår vi snakker om. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Stikk ikke hull på vannblemmen. Det er en tabbe fordi du da kan få infeksjon mye lettere.

 

Eller, ikke riv den av, slik jeg gjorde...

 

Nål er sikkert bedre.

 

Gnagsårplaster har jeg ikke tro på fordi sår trenger luft. Pyrisept er etter egen erfaring bedre enn klorhexidin for rens.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om det virker på gnagsår, men et Tromsø firma har utviklet en ny sårsalve som har fått ganske stor internasjonal oppmerksomhet.

 

http://biotec.no/beta-glucans/woulgan-biogel/

 

Ellers er det som de andre sier her, mest mulig luft så gror det bedre, men skal en på tur må man bare rense såret og hive på compeed så går det som regel bra.

Link to comment
Share on other sites

Her kommer noe som sikkert er veldig kontroversielt, ikke minst basert på de 6-7 over her som mener noe helt annet; Sår generelt tregner ikke luft for å gro.

 

F eks, ble jeg selv operert i ryggen for 9 uker siden. Såret ble sydd igjen og dekket til med en vann-/lufttett bandasje lapp på ca 12x15 cm. Legen ga STRENG beskjed om at denne IKKE måtte fjernes. Hvordan grodde da operasjonssåret, som var en del større enn et gangsår, når det ikke fikk luft ? - Veldig bra, akkurat som legen sa, i løpet av 2 uker.

 

Min erfaring med gnagsår er at de uansett sprekker og blir værre om jeg ikke selv stikker hull på dem. Nål og lighter (sterilisering). Stikker hull ut på siden av selve blemmen og presser ut ALL væsken. Ofte gror skinnet tilbake igjen der hvor blemmen var, men noen ganger driter jeg meg ut og det er allerede sprukket - da river jeg av så mye som mulig av den løse huden/ blemmen. Jeg gjør ikke som jeg leser og stikker gjennom "friskt kjøtt" inn i blemmen.

 

Et tørt sår får skorpe/ stivner og jeg opplever det som enda en smertefaktor i tillegg til selve gnagsåret. Tørre sår sprekker gjerne ofte opp igjen også. Jeg foretrekker at det er mykt og at det kun er selve såret som er vondt.

Det er ikke alle sår jeg holder våte, det kommer an på hvor det er på kroppen, men på steder hvor huden strekkes (knær, hæler etc) synes jeg det er greit at det er fuktig (salve/plaster), men et skrubbsår midt på leggen godt kan tørke.

 

Usikker på hvilken kategori sår et gnagsår som har blitt til et krater faller innunder. Det meste jeg finner om gnagsår når jeg søker er preventivt og ikek behandling, men det kan være verdt å merke seg:

http://sykepleieartikler.boots.no/expertise/area/sarbehandling

Forebygging av infeksjoner og arr

  •     Fjern eventuelle fremmedlegemer (sand, grus etc)
  •     Rens godt med temperert rent rennende vann. Bruk eventuelt også bakteriehemmende sårsalve.
  •     Unngå «lufting» av såret: Såret gror saktere og risikoen for arr øker.
  •     Unngå bruk av grønnsåpebad: Det kan føre til bakteriespredning og oppbløting av sårkantene (utvidelse av såret)
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy