Jump to content

Nils Martin

Aktiv medlem
 • Posts

  172
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Nils Martin

 1. Hvis bildene fra Romsdalseggen og Romsdalshorn er fra igår så var det god informasjon! Takk for link! Martin
 2. Hei! Er det noen som vært på tur eller klatret Romsdalshorn, Vengetind eller Kvanndalstind i år? Hvordan er veien opp? Er det fortsatt mye snø i fjellet? Når begynner klatresesongen i området? Mvh Martin
 3. Hei Linnea! Jeg har en slik binding. Jeg tilpasser kabellengden gjennom å hekte kabelen av fra bindingen og skrur ut eller inn med hjelp av "krokene" for å justere lengden til skiskoene. Jeg kan ikke skjønne at en skal "kappe" noe... Se filmen: mvh Martin
 4. Var på kilekurs og fikk forklart enda en anledning; at ved et fall vil tauet være "dødt" litt mer statisk og litt svakere en stund da det vært utsatt for stor belastning. Da vil det andre tauet fortsatt være aktivt og ok. Vet ikke hvor lang stund det er snakk om, men det tar visst en stund før tauet trukket seg tilbake. Gitt at det ikke er klippet inn i samme karbin. I tillegg til fordelene med minket taudrag og dobbel rapell. Har ingen vitenskap å henge dette opp på.
 5. Hei! Jeg ønsker råd ifht ev kjøp av en av disse: "Exped black ice 45" vs Arcteryx alpha fl45 backpack" Vurderer å kjøpe en ny klatresekk. Har brukt en enkel eaglesekk (35 liter kjøpt på coop) på kortere turer grunnet lav pris og lav vekt og en gammel patagoniasekk på 1,5 kg. Eaglesekken er litt liten, begynner å revne da jeg laster den for hardt. Ser etter en sekk som har lav vekt, gjerne på noe bekostning av komfort, er pålitelig og holder for mange møter med fjell og stein. I fjor var vi ved Gyklingvannet ved Innerdalstårnet og pakket for flere netter. Da gikk vi opp med hver vår tungsekk med alt utstyr for overnatting pluss kiler, tau etc. Hade da en storsekk 110 liter og patagoniasekken på 45 liter som andresekk/ klatresekk og mat og vann) Siden har jeg kikket etter gram... Målet er å få en sekk som er stor nokk for klatreutstyr pluss vann og matboks og lett nokk til å ligge under lokket på en storsekk under lengre turer. Den skal og være praktisk i fjellveggen. Funnet disse to sekkene som kan være aktuelle. Er det noen klatrere på fjellforum som har erfaring av disse eller noen annen i samme størrelse og lave vekt? Er det stor forskjell i kvalitet? Ser at arcteryxsekken virker litt mindre (er kun45 liter når den overpakkes...) Er det av praktisk betydning? mvh Martin
 6. Kontakte Lundhags! Mine Syncro high er fem år og jeg har gått med dem milevis. Har slurvet massevis og det er sikkert to år siden jeg smurte de. Fortsatt helt vanntett! Gikk i mye bløt myr så sent som i helgen uten at en dråpe passerte sømmene. Imponerende.
 7. Har gått tur med rottweilertispe. Lettere, noen mener og at rottweilertispene er mye "mildere" enn hannhunder. Poenget er at rottweilertispen var full av energi, ikke intressert i å jakte på noe som helst, laget et lite stille "voff" når hun fikk syn på noe hun ville vi skulle bli oppmerksom på. Ikke en hund for vinterfjellet kanskje, men en nydelig eksemplar av en hund.
 8. Retrivere... Toller, golden eller labrador? Eller lappsk vallhund?
 9. Har knekt et stangledd til mit gamle Helsport Rondane 3 i helgen. Teltet er 17 år gammelt og det er første gangen noe ryker på dette teltet. Stangleddet røk (med noe ekstra belasting når min sønn skulle få stangen ut av den røde plastfoten/holderen under teltet...) på to plasser i et lite smell når vi demonterte det i morges. Samme ledd har mao samtidig sprukket på to plasser... Mitt spm er: er det nooen poeng at skifte kun et ledd (gjør det sjelv) på et så gammelt telt? Hvor kjøper jeg rett ledd? Er dette vanlig? Noen annen som har slike erfaringer? Mvh Martin
 10. Kan va musvåk eller fjellvåk. Musvåken er vanlig lengre sør. I sydsverige er den vanlig og ikke særlig sky, men heller ikke nærgående. Vanlig rundt motorveger og kikker etter trafikkskadet smådyr. Spiser ellers mus og slanger. På bildene er det vanskelig å se om det er musvåk eller fjellvåk. Musvåken er noe mindre.
 11. Hei! Har planer om en tur med telt på et par dager med start førstkommende helg. Er usikker på snøforholdene i Trollheimen (Innerdalen med Innerdalstårnet eller Trekanten) Dovrefjell (området rundt Snøhetta) og eller Sylan. Er her noen på forumet som har ferske nyheter, erfaringer eller meninger om det er forsvarlig å vandre ut nå. Hører at det fortsatt er mye snø i høgden. Med vennlig hilsen! Nils Martin
 12. Hei. Jeg er turgåer som løper litt av og til, mest uten sekk. Rimeligste lette sekk som jeg bruker er Eagle sine fra Coop Sport. (Eagle products; featherlight) Helt tipp topp, rimelig og lett. Finnes i flere størrelser. Jeg har 35 liter, men finnes i hvert fall en som er omtr 20 liter tror jeg. Et par hundre kroner. Vet ikke hvordan disse sekkene skiller seg fra "løpesekker" men de har både bryst og midje/høftbelte. Veier nesten null...
 13. I starten. Gå litt rundt i butikkene og spørr. Ikke kjøp der og da. Selgerne er ofte selgere og ikke alltid friluftsfolk. Noen selgere er veldig begeistret for utstyr. Sov på saken. Sommerstid i Osloområdet klarer du deg med joggedress og ditt vanlige regntøy i starten. Så kan du sakte gradere deg opp. (En helt annen sak hvis du ska på fjellet.) Så er det en del bra turutstyr på Finn.no, Fretex og på Army shop. (Hvis de fortsatt finnes?) primus? Sommerstid kan du bruke rimelige gassbrennere fra Eagle eller Biltema. Skru rett på gassboksen. Kokekar har du hjemme? Liggunderlag trenger ikke å være det dyreste om sommeren. Telt finnes på Finn.no. Mange som selger telt. Lykke til og god tur!
 14. Tror pinse er en fin paddlingstid i Bohuslän. Före turistsäsongen. Her er et boktips: Calazo förlag: "Paddla kajak i Bohuslän" (ISBN: 978919781800)
 15. Du kan lage ferdige brødblandninger basert på natron eller bakepulver. Blande i vann på plass og bake brød i omganger under turen. Prøv deg frem hjemme med forskjellige mel, rosiner, bær, frø, korn, nøtteblandninger og ha litt variasjon. Da har du ferskt brød. Ellers finnes flere grøtsmaker enn havregrøt ikke minst semuliengryn, risengryn, korn/bygg og mysli. Så har real turmat en søt frokostblanding for en ikke alt for rimelig penge, men ok som praktisk variasjon. Du trenger ikke den store frokosten på langtur hvis du spiser en solid middag og kveldsmat dagen før. God tur!
 16. Jeg har Ingstadski med kortfeller. Jeg slet i starten. Etter et par turer med 10 kg sekk og feller under skiene byttet jeg taktikk. Jeg smurte skiene som vanlig med festevoks. Det førte til en helt annen glid (selvfølgelig) om mindre behov for feller. Jeg gikk rett opp til Blåhammaren uten feller. Behovet for feller er først på lengre brattere skråninger hvor glid er mindre viktig. Har alltid fellene med i sekken eller i lommen, men fester det på skiene når god glid ikke er viktig. Fellene setter seg og ok på festevoks. Min erfaring.
 17. Velkommen hint og innspill! Gass er jo veldig enkelt. Liker bålfyring best, men har tilgode å prøve de forskjellige kvistbrenningsvariantene jeg lest om og sett på youtube.
 18. Takk for tips! Gleder meg til å bruke det! Skal skaffe meg en passende kjele. Hva er det hvite? En syltetøyboks?
 19. Takk for mange gode innspill! Brukt en ettermiddag på stell av primus omnifuel og testkoking med alle kjøkken. Cruxen blir liggende t dagstursekken med en kjele. Enkelt og lett. (Skal ikke bruke reflektorskjerm på Crux hvis det er risiko for at gassbeholderen blir varm. Tror likavel det er "innenfor" å koke i ly for vinden ev bygge opp noen steiner. Har vært på mange brannkurs og sett hva ødeleggelse oppvarmede gassbeholdere til friluftskjøkken kan føre til. Sett dem explodere under kontrollerte øvelser.) Ble forelsket i SVEA 123r. Er kanskje ikke så lett eller praktisk, men for et kul kjøkken! Ser at tråden begynner å få et eget liv og det er topp. Skal følge med videre. God tur!
 20. Den heldige vinneren ble til to... En Optimus SVEA og en Optimus Crux lite, bestilt om torsdagen og ble hentet igår, lørdag på posten. Raskt levert. Igår kveld vært de testet på plenen sammen med min Primus Omnifuel og godkjent. Nå har jeg noen alternativer og mange ideer til kjøkken. Takk for svar folkens! Og god tur!
 21. Har brukt en primus omnifuel sommer som vinter. Tanken er å minke på volum og vekt når det er varmegrader og noen ganger å ha en ekstre brenner i sekken på koseturer. Har flere reflektor/skjermer, men det er kanskje litt vanskligere å bruke når brenneren står oppe på gassflasken? Siden det var så mange alternativer, bl a fra eagle, biltema etc så lurte jeg på kvalitetsforskjeller. Billige kinavarer kan jo være kvalitet de og. Så lurte jeg på hvor mye rensing av dyser o lign det er snakk om. Det endte med at jeg bestilte to kjøkken. En Optimus Crux lite og en Optimus Svea. Et bensinkjøkken og et på gass. Så kan det gå.... Så nå venter jeg på en pakke i posten!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy