Gå til innhold

Elisabeth-81

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 117
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  9

Elisabeth-81 vant dagen sist September 12 2014

Elisabeth-81 hadde mest likt innhold!

Om Elisabeth-81

 • Bursdag 17. mars 1981

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Sted
  Buskerud

Nylige profilbesøk

2 081 profilvisninger
 1. De fleste er sikkert blandingsprodukter ja, men som jeg har skrevet tidligere, plagg skal merkes med alle fibre som er benyttet i plagget. Altså er det 80% ull og 20% et eller annet annet, merkes ikke plagget med 100% ull. Dersom plagget har flere lag, kan det merkes f.eks fôr: 100% ull, yyterstoff: et eller annet. De kan ikke merke et plagg 100% ull fordi ulla er 100%. Plagget skal være 100% ull. De er forpliktet til å oppg alle fibre som er brukt. At de skriver ullfrotté uten at det er 100% ull, blir noe annet. Men ser man på lappen inni plagget, får man sannheten der. Med unntak av superwash da.
 2. Tufte bruker heller ikke superwash-ull. Vet ikke om de har så mye rene ullprodukter, men jeg kjøpte ihvertfall en ullfrotté-genser i går, i 100% ull (det andre jeg har av "ullfrotté" er visst ikke 100% ull). Jeg tror en god indikator er vaskeanvisningen, men det er jo fortsatt ingen garanti for at noen ikke merker med lavere temp enn hva plagget faktisk tåler.
 3. Det er ikke usannsynlig at folk fortsatt lever i den tro at ull må håndvaskes. Så tenker de at når noe kan merkes 100% ull, da er superwash en ubetydelig behandling mtp ullas funksjon. Og at jeg blir klam og kald i superwash og ikke i ubehandlet ull, det er jo bare psykisk. Også legges det vekt på at all ull uansett er behandlet, for det har vært igjennom en fargingsprosess, så helt ren ull er det uansett ikke. Jeg vil vel påstå det er en forskjell på farging og plast, så det argumentet syns jeg er tåpelig. Min subjektive oppfatning (jeg har asperger, så nervesystemet mitt er litt oversensitivt), blir forklart som psykisk. Jeg klarer ikke tenke meg hverken kald eller varm, men jeg skulle virkelig ønske det var en egenskap jeg hadde 😅 Jeg tror endel fortrenger at de blir lurt, at de tenker det ikke er så ille for da hadde de ikke merket med 100% ull. Også er det jo fint å kunne vaske på 40 grader og til og med vaske skikkelig feil uten at det krymper. Men jo mer vi maser på produsenter og jo mer vi klager, jo større er sannsynligheten for at det dukker opp krav til merking, eller ihvertfall at flere opplyser hvordan ulla er behandlet.
 4. Det er bare å se på lappen inni trøya, eller gå inn på produktet på aclima.no. Jeg har 4 eller 5 sånne trøyer. 100% merinoull. Jeg er helt enig med deg at det ikke kjennes sånn ut, men så er jo også aclima-ulla superwash-behandlet og sånn sett er hele trøya dekket med plast. Men det finnes ulike ullkvaliteter, noen er glattere enn andre. Så har nok spinne-teknikk og strikketeknikk endel å si for hvordan stoffet kjennes ut. Hadde det vært syntetisk materiale på sidene, kunne de ikke skrevet 100% ull.
 5. Ja, det vet jeg. Men når det er så løst strikket som ullnett, skal det mindre til før det krymper. Vasker man en superwashtrøye på vanlig vask, 40 grader. Er den like stor når den kommer ut av maskinen, som når man slang den inn. Ullnett derimot, må vaskes på ullprogram for ikke å krympe, selv om det er superwashbehandlet. Løs strikk var også Lanullva sin unnskyldning for superwash. Det er ikke det at jeg ikke tror det går å vaske ullnett uten superwash, men at jeg tror man må være ekstremt forsiktig.
 6. Den er 100% ull (med superwash). Ingen syntetiske paneler.
 7. Jeg har bare hørt at det er svalende, også gransket jeg ikke det noe videre 🙈 Men leser nå at det er temperaturregulerende. Men uansett, poenget var at 100% ull er varmere enn ull/silke blandet. Jeg har ikke noe penundertøy. Hvorfor har man egentlig det? Ullboxeren funker like fint under penbuksa som under turbuksa 😅 Jeg kunne nok hatt noen t-skjorter i ull/silke, for det høres behagelig ut om sommeren, men om vinteren vil jeg ha 100% ull. Ren silke funker ikke her, for jeg kan ikke fordra så glatte stoff. Men jeg vurderer silke som trekk til den ullputa jeg laget, for den røyter visst som faen 😂😂 I følge søsteren min, er silke veldig tett.
 8. Jojo, silke er bra greier, men dersom man vil ha varmt ulltøy, velger man ikke noe som er iblandet silke. Silke varmer ikke, men har en svalede effekt. Og ja, ullnettingen til aclima er gull. Måtte sjekke mine da noen her skrev at de ikke var 100% ull. Jeg hadde visst noen blandet og noen 100%. Og bommer du litt på vaska når du vasker ullnettingen, blir den liten, så jeg vet ikke om det egentlig er mulig å lage ullnetting i ubehandlet ull uten at den krymper så fort du sier såpe og vann i samme setning. Det er jo ikke sånn at ull mister all sin effekt med superwashbehandling. Og ullnettingen varmer jo fordi fuktigheten lett føres bort fra kroppen og det dannes et lag med luft mellom hud og klær. Jeg klarer ikke styre hjernen min til å mene at jeg ikke fryser, dersom jeg faktisk fryser, så bare psykisk er det ikke. Det er stor forskjell på hvor sensitive vi mennesker er, så det er slett ikke sikkert du merker noen forskjell på det ene og det andre.
 9. Og blander med 24% polyester. Da foretrekker jeg superwash egentlig. Hvis man ikke går for den økologiske seien, men der er det blandet inn silke, som gjør at klærne ikke blir like varme. Kan nok være veldig greit på sommeren, eller egentlig i januar også, når den er som nå 😤 Klarte ikke finne noe om strøm på sidene dems, men nå klarte jeg ikke finne det jeg leste om superwash tidligere heller, så jeg er nok muligens litt blind i dag. Men jeg tenker at for at klærne ikke skal krympe/tove på 40 grader, må skjellene bort, eller ihvertfall ganske mye ned. Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har lest at skjellene regulerer varmen. Uansett tenker jeg at skjellene er der for en grunn. Jeg er nok både sær og sta, men jeg vil at de skal være der. På tirsdag, på kveldstur med hundene, hadde jeg på meg en tynn, ubehandlet trøye og en ubehandlet ullfleecejakke. Det var riktig nok ikke møkkaldt ute. Det var et par grader. Men det blåste nordavind fra alle kanter. Det var litt feil, den var ikke så sur som nordavinden. Men ihvertfall, jeg tenkte, høh, det er derfor hundene ikke fryser ihjel på vinterfjellet, de har jo ordentlig, uvaska ull. I går, på en idiottur oppi skogen, sto jeg plutselig med vann til låret. Tynn ubehandlet ullstilongs og bomullsbukse. Var et par grader da også. Ble ikke kald. Hadde jeg hatt den tykkere superwashstilongsen, hadde jeg frøset ihjel, sånn nesten ihvertfall. I går kveld, tynn, ubehandlet trøye og behandlet ullfleece, vinden var kald. Men egentlig var den ikke kaldere enn på tirsdag. Av en eller annen grunn fryser jeg veldig lett på rumpa. Jeg kan ha tre lag ull, hvor det ytterste er ullfrotté, iskald fordet. Nå har det vært flere ganger hvor det har vært rundt minus 10 grader. Ganske tynn ullstilongs, fryser ikke. Nå skal det sies at jeg endelig fant bukser i 100% bomull, så det hjelper nok. Syntetisk blir kaldt. Men jeg er overbevist om at den tynne ullstilongsen varmer mye mer enn tykke superwashstilongser. Nå rotet jeg meg skikkelig bort fra poenget. All ull kan vaskes på ullprogram, med mindre du har en hønngammal vaskemaskin. Det er derfor ingen grunn til å behandle ulla med hverken det ene eller det andre. Det henger igjen fra gamledager, hvor maskinene ikke vasket så skånsomt.
 10. Jeg tenkte "jasså, forvasket for mykhet og fasong, man kan da strikke klær med fasong. Og skal klær få en annen struktur etter vask?" Også tenkte jeg på at aclima skriver at klærne er "ferdig krympet", når de er superwashbehandlet. Så jeg stoler ikke på at Originals ikke har en eller annen uønsket behandling. Det beste er å spørre dem. Egentlig burde vi kontakte alle som lager ulltøy og etterspørre klær uten superwash, slik at de forstår at noen vil ha det.
 11. Hvis det kan vaskes på 40 grader er det superwash. I følge Nøstebarn sin nettside, er det kun det som er merket med håndvask som ikke er superwash. Da jeg snakket med ei som jobber der, mente hun at dersom det kan vaskes på 40 grader, er det superwash. Det siste gir mest mening. I følge en blog betyr det vanlige vaskemaskinmerket at det kan vaskes på ullprogram med de antall grader som er oppgitt. Er det en strek under, skal det vaskes på skånsom ullvask, er det to streker under, skal det vaskes på ekstra skånsom vask. Dagens maskiner har skånsomme ullprogram, så jeg ser ikke helt hvorfor de ikke skal kunne merke med skånsom ullvask, 30 grader, dersom det er ubehandlet ull. Svaret fra Klepp var at det slurves med vaskeanvisningen, hva nå enn det måtte bety. Jeg tror ihvertfall ikke det er noen regel som sier at ubehandlet ull ikke kan være merket med maskinvask, da hadde hun svart det. Jeg tenker at man har ingen garanti for at noe som er merket med skånsom ullvask på 30 grader, ikke er superwash, men sannsynligheten er stor. Derimot vet man garantert at dersom det er merket 40 grader, er det superwash. Verden er innviklet 🙄
 12. Har hørt andre si at de gjerne skulle produsert klær i Norge, men at vi ikke har fabrikker igjen til det. Så det er nok noe i det du fikk fortalt. Den ene genseren kunne nok Ulvang klart å få produsert i Norge, det er vel bare snakk om pris. Men den er vel kanskje allerede dyr nok. Black friday, black week, black month, cyber monday, cyber week, førjulsalg, romjulsalg, januarsalg. Så har vi: vi tyvstarter black monday, black week, black month, cyber monday, cyber week, romjulsalget, januarsalget. Og folk lærer aldri. Butikkene vil ha ut årets (fjorårets når vi kommer til januar) modell, spesielt når det gjelder klær. Hvis du heller venter til februar, er det så klart en sjanse for at du ventet for lenge, men det er også en relativt stor sjanse for at du finner samme produkt mye billigere på outlet.
 13. Jeg tror egentlig ikke slitestyrken blir bedre. Der er det nok andre ting som har større innvirkning. Om noe, burde den vel bli mindre slitesterk etter en superwashbehandling. Jeg tror ikke de har bedre fukttransport, men det utsagnet er kun basert på egen erfaringer. Jeg syns vanlig ull tørker raskere og føles tørrere, enn superwash. Superwash oppleves mindre varmt enn vanlig ull. Det føles litt som å ha plast mot huden uten at man egentlig tenker over at det føles sånn før man prøver noe uten superwash. Jeg har ikke hørt andre som har problemer med lukt i superwash-klær, men jeg syns de mye lettere får vondt lukt. Det jeg har lest er at det legges et veldig tynt lag med polymer rundt ullfibrene. Disse polymene utvides når de blir våte og hindrer at ulla krymper. Så det skal vel ikke være helt dekket med plast, ikke når det er tørt ihvertfall. Laget er så tynt at woolmark mener det fortsatt kan kalles 100% ull. Det man ofte leser hos produsenter som bruker superwash, er at ulla blir vasket og er derfor ferdig krympet. Høres jo harmløst ut, men det er ikke hele sannheten. Det er stor forskjell på superwash og syntetfibre, men det er også stor forskjell på superwash og ull. Om den ikke hadde blitt behandlet på noen som helst måte, ville den inneholdt lanolin. I superwash tror jeg ikke det er lanolin igjen. Uansett ull, blir den vasket før den blir til klær. Så endel lanolin forsvinner uansett. Vanlig ull kan man tilsette lanolin, vet ikke om det fungerer på superwash.
 14. Mulig jeg er litt paranoid, men når navnet ikke inneholder ordet "ull", skjønner jeg at man ikke snakker om en ren ull/alpakka-genser. Men den var drøy, for ut ifra beskrivelsen burde den være kun ull.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.