Jump to content

Tullejakt


Dag G - Evje

Recommended Posts

Ser for meg ut som det etter 5 1/2 minutt skytes med hagle inn i en gåseflokk i lufta.

Blir vel mest som å skyte med automatgevær inn i en reinsdyrflokk.

Tullete program med mye bomskyting dette.

Diskusjonen går, men det er helst om for og mot jakt. Dødfødt.

 

 

 

http://www.nrk.no/nordnytt/reaksjoner-pa-jaktprogram-1.11454174

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Annonse

Jeg satt og vrei meg i sofaen da jeg så programmet. Uvøren våpenbehandling under jakt samt skadeskyting på hver jakttur vi var med på. Ikke helt god reklame for jegerstanden dette synes jeg. Trivelig at jenter vil ut å jakte, men noen bør kanskje beskyttes mot seg selv her. Så veldig bra TV var det ikke av NRK her...

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nå må dere skjerpe dere! Synes programmet var udelt positivt. Vær litt mer presis på hva dere mener ift. uvøren våpenbruk (untatt helt sikker retning på løpet). Husk at jentene har jaktet i mange år. Det forekommer skadeskyting under jakt, uten tvil. Ingen jegere ønsker det, men synes ikke at man skal kun vise "skoleeksempler" på tv. Jentene var både morsomme og hadde en lidenskap for jakt. Kjøttet ble brukt til mat (unntatt rovdyr).

Skading av dyr forekommer i mye større omfang i husdyrhold og ifm. slakting. Livskvaliteten til husdyrene er også påklagelig, men vi må jo ha mat. Jeg liker kjøtt, og vet hvor det kommer fra. Ikke noe industrikjøtt smaker så godt som selvskutt mat :)

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jeg jakter ikke selv så jeg skal vel ikke uttale meg for mye, men jeg håper virkelig ikke så mye skadeskyting er normalt. Sitter ikke igjen med et inntrykk av at disse jentene helt vet hva de driver med. Bra at jenter jakter og de var forsåvidt tøffe, men kanskje ikke de beste forbildene for andre som kanskje vil begynne med jakt.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Koste meg jeg også men dukket i sofaen da jeg kikket ned i et par hageløp og lukket øynene da de samme løpa pekte på hodet til søsteren. Ellers var det lite å klage alvorlig på.

Vinkler og avstander kan man glemme å vurdere fra en slik video.

Likte heller ikke bannskapen men det var mest fordi den var lite kreativ... Herlig inderlig var den iallfall :-)

Helt klart ikke en instruksjonsvideo i småviltjakt men god underholdning som trigget tur og jaktlysten hos meg.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sponsa av Petterøes og satan i hælvete hvertfall. Kan ikke noe om jakt, så kan ikke uttale meg på det område. Men fra mitt ståsted så syns jeg ikke skadeskytinga uten å finne det skadde dyret var noe særlig..

Det skjer, desverre. Programmet viste ikke hvor lenge de lette etter anda, men jeg er sikker på at det var en god stund, i tillegg til at de veldig godt dresserte hundene saumfarte omgivelsene. Du så kanskje hvordan og hvor de fant den ene rypa, som hadde kommet seg inn under en stor stein. Uten hund hadde ingen funnet rypa. Som sagt, ingen jegere ønsker å skadeskyte dyr, men det skjer. Det er derfor vi trener på leirduebanen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Koste meg jeg også men dukket i sofaen da jeg kikket ned i et par hageløp og lukket øynene da de samme løpa pekte på hodet til søsteren. Ellers var det lite å klage alvorlig på.

 

 

Ja noen burde kansje gi de et lite kurs i pipeføring...i grunnen det eneste jeg reagerte på. Men som du sier, dette var virkelig motiverende :-)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Folk bør se dette selv i stedet for å lese kommentarer:

 

 http://www.nrk.no/nordnytt/reaksjoner-pa-jaktprogram-1.11454174

 

 

Her var det ingen - ingen - klare situasjoner hvor skudd var uforsvarlig. Folk ser ut til å glemme at kameraet ikke viser hva skytteren ser. Vinkler, avstand og klipping kan lage mye krøll her.

 

@Dag G - Evje - kikk nøye på gåsesekvensene - du ser aldri flokken og skytterne samtidig så du vet ikke hvordan skuddbildet ser ut.

 

Det aner meg at "problemet" er at to søte jenter røyker, banner, jakter og har bedre hunder enn gjennomsnittet (et spesielt sårt punkt for en del i hundemiljøet). Fikser gjensausa haner i felten gjør de også. Dette var en mer usminket og realistisk jaktfilm enn mye av de glatte produktene som finnes der ute.

 

Koste meg, jeg. Særlig applaus for treff fra knestående rett etter fall.

Gode betraktninger... :-) koste meg også med programmet. Blir vanskelig å trekke noe konklusjon over våpenbruken på bakgrunn av korte klipp som ikke viser noe helhet og hva man har snakket om i forkant. Da blir det ikke annet enn mer eller mindre ukorrekt synsing.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg så også dette programmet og kunne også godt nevnt en del sener som helt klart var uheldige hvis formålet med programmet var å vise et glansbilde av jakt. Selvfølgelig vil mange som ikke er jegere reagere på skriket fra en hare som blir slått ihjel etter å ha fått skutt bakkroppen i filler av to hagleskudd. Men dette er dessverre ikke en uvanlig opplevelse når man har jaktet hare.

At noen ender ikke blir funnet når man jakter ved åpent vann er helt vanlig. Gressender som ikke dør har en lei tendens til å dykke ned og bite seg fast i bunnen. Da klarer heller ikke hunden å finne dem.

Hvis jeg skulle si noe negativt om programmet så måtte det være at jentene var alt for unge til å ha regien i et slikt program. De hadde sikkert lovlig alder for å jakte, men mentalt hadde de helt tydelig en lang vei å gå, både hva oppførsel og språkbruk angår, før jeg ville kalt dem voksne jegere.

Men så liker jeg bedre å se jegere sitte og drøse rundt et kaffebål enn jentunger som småkrangler og banner og slenger geværet i fra seg på stranda når de skal i båt for å hente byttet ute på vannet. 

Men NRK har ingen god tradisjon når det gjelder å lage slike programmer.

Jeg husker godt programmet hvor en jeger jaktet ender fra kajakk rund holmer og skjær i nærheten av Stavanger. Et helt greit program hadde det ikke vert for at jegeren jaktet ærfugl og ble anmeldt og straffet etter programmet.

Resultatet ble selvfølgelig flengende kritikk mot NRK.

Så laget NRK et program om damer som jaktet elg alene siden de ikke likte den matsjokulturen som preget mannlige jaktlag. 

Det ble skutt på løpende dyr, dyr som bare så vidt kunne skimtes mellom trærne og det ble "slengt skudd" etter syr som var forsvunnet inn i skogen.

Selvfølgelig ny runde med kritikk av NRK.

Nå hadde vi dette programmet som jeg mener ga et veldig fortegnet bilde av hva jakt virkelig er og vil helt sikkert være god mat for de som er motstandere av jakt og som griper en hver anledning til å kritisere sporten..

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nå var vel ikke dette noe forsøk på å vise et glansbilde av jakta. Jeg synes det var et realistisk bilde av småviltjakt. Det eneste jeg reagerte på med disse jegerne er at det av og til var uforsiktig omgang med hagla mens de sto/gikk tett ved hverandre.

 

De hadde et fantastisk flott hundearbeid, med full kontroll på bikkjene i oppflukt.

 

Noe skadeskyting forekommer fra tid til annen. Da skal man søke så godt og lenge det lar seg gjøre. Jeg kan ikke se at disse gjorde noe galt der.

 

Hvorvidt de skjøt på for langt hold er vanskelig å avgjøre, så lenge vi ikke vet om opptaket er gjort i vidvinkel eller med en telelinse.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nå var det vel ikke alt som kom frem i programmet :

 

Redaktør Terje Dale svarer på kritikken av denne ukens Ut i Naturen: 


Jeg er redaktør for Ut i naturen og ansvarlig for tirsdagens omdiskuterte program.
Tvillingene Johanne og Kristine er naturmennesker som vi møtte i Nordreisa i Troms. De er tredje generasjon jegere, født og oppvokst i skogen og på fjellet. De er i fantastisk god form, har et fint forhold til sine hunder, lever midt i en flott natur og høster fra naturen. De uttrykker glede og forventning til gode måltider og driver matauk. 
Kristine og Johanne er ikke A-4 mennesker. De banner og røyker alt for mye, det er vi nok mange som er enige om. En god dokumentar vil vise virkeligheten, usminket og observerende.
Dette er et rått og ærlig portrett av disse jentene på 21 år.
Det er noen som reagerer på at jentene gikk med tilsynelatende ladde hagler i programmet. Programskaper Hans Børge Hartvigsen kan fortelle at jentene går med uladde våpen, men at de ikke knekker kolben når de er på jakt alene, kun når de møter andre. De lader først når hundene tar stand på fugl.
Bør så NRK vise denne virkeligheten? Jakt vil alltid være et omdiskutert tema. Jeg vil forsvare at NRK viser alle sider av norsk virkelighet. Dette programmet var et vellykket forsøk på å gi et portrett av to søstre som lever av og i naturen, de byr på seg selv og er ærlige. Jeg forstår at folk reagerer, og det har vært en god diskusjon på sosiale medier i bakkant av programmet. Vennlig hilsen Terje Dale

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Vinklet faktisk. Min hagle balanserer fint i hånda eller over underarmen. Jakter stort sett støkk i bratte urer så terrenget de var etter rype i var ganske likt der jeg går. Forøvrig var de verste situasjonene under andejakta på flat myr i begynnelsen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy