Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan "lese" terrenget for teltmuligheter?


Anbefalte innlegg

Skrevet

I planlegging av turer synes jeg det er vanskelig å vite hvor man kan regne med det går greit å telte. Kartene sier ikke alltid så mye, må man basere seg på en tommelfingerregel om at "over xxxx meter må man forvente ur"? Grønn/brunyansene på type terreng på de fysiske kartene sier meg ikke så mye. (Annet enn når helt grønt=skog)

Konkrete eksempler er Torfinnsbu til Fondsbu i høyden forbi Galdeberget, og de forskjellige dalene mellom Leirvassbu og Gjendebu. Hvordan finner jeg ut hvor det går fint å slå opp telt her?

Annonse
Skrevet (endret)

I Jotunheimen synes jeg ofte det er fint å telte rundt 11-1300m. Under det blir det fort mye kratt og skog, og over det blir det fort mye stein. Jeg var på ukestur i jotunheimen vest i forfjor (gikk sånn omtrentlig Leirvassbu, Olavsbu, Fondsbu, Fleskedalen til Skogadalen, og så tilbake til Leirvassbu, men siden jeg hadde telt ble det litt ulike varianter her og der). Jeg gikk gjennom ruta og ulike alternativer på flyfoto først, og hadde veldig god nytte av det (gå inn på norgeibilder.no). Der du fort hva som bør være teltbart eller hva som bare er en steinrøys. Ved elver er det ofte også gjerne myr/vått. Dette kan man gjerne kombinere med å se på kartet (på f.eks ut.no) og se om det er mye helling i terrenget. Man ser ikke så lett på flyfoto om man ender opp i en bratt bakke eller ikke. 

Nå har jeg ikke vært der selv, men f.eks i området rundt Galdeberget på ruta mellom Fondsbu og Torfinnsbu ville jeg tenkt:

- Sydsiden av Høystakktjernet - ser ut som en fotballbane uten stein. Må være lett å finne plass her. 

- Området rundt Uksedalstjernet - ser helt krise ut. Bare stein og ur!

- Galdebergstjerne - elvedeltaet på nord-vest siden ser flatt ut og er sikkert fint om det er tørt. Nord-øst siden er også relativt steinfri men muligens bratt?

- Langedalstjernet - Østsiden ser steinfri ut, men på kartet er det tett mellom kotene her. Ved elveutløpet på syd-øst siden ser det både flatt og steinfritt ut. Såpass definert hva som er elv og hva som ikke er elv, så helt sikkert tørt her også. 

- Nedover Langdedalen er det sikkert vanskeligere å finne noe, mye bakker her og elva vil nok helt sikkert bråke en del. 

 

 

 

Endret av tkjoerlaug
  • Takk 1
Skrevet (endret)

Det er også av stor betydning hvilket telt du har. Et lite selvstående kuppeltelt av typen Hilleberg Unna får jeg lurt inn nærmest overalt. Har du 3-manns tunelltelt med stort fortelt trenger det mye større plass og krever bedre underlag til plugger. 

Jeg bruker forøvrig også Norge i bilder når jeg planlegger turer, men det er ikke alltid virkeligheten stemmer med den imaginære perfekte teltplassen jeg har sett meg ut. 

Endret av Bjellesau
  • Liker 2
Skrevet
Guggen skrev (På 28.6.2025 den 11.10):

Torfinnsbu til Fondsbu i høyden forbi Galdeberget

Her har jeg satt opp telt! Det går veldig fint akkurat der stien kommer opp til Langedalstjernet (fra Torfinnsbu) - jeg satte opp et Allak kuppeltelt men jeg tror det skal gå med litt større / lengre telt også. Om du leter litt vil du kanskje finne plasser langs med stien videre (men må kanskje bruke stein som pluggfeste), men når stien vender nordover mot skaret ved Galdeberget blir det ur. 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har pleid å bruke flyfoto, og da har jeg ofte funnet fram til noe som ser ok ut. Det pleier å stemme langs kysten i hvert fall.

Ellers er fjellene på vestlandet (bergsdalen, stølsheimen) veldig enkelt å finne teltplass. Jeg pleier egentlig bare å se meg rundt når jeg går, og da blir jeg kjent nok med topografien til at jeg får en formening om hvor jeg bør gå for å finne teltplass.

På flyfoto ser man gjerne noe som kan ligne på gressmatter nedi dalene, skoggrensen og ved vann. Oppe i bratt steinur er det hel lite hensiktsmessig å stoppe for en overnatting.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg går noe ish sånn her frem: 

1. Se i norgeskartet og finn noe der det både er fjell/åpent og relativt flatt/ikke tett mellom høydekurvene

2. Se på satelitt/flyfoto av samme område for å bekrefte noenlunde underlaget. Er det mye skogsområder er dette spesielt nyttig for å finne steder med litt mer åpning i skogen. Jeg bruker Topokart, der har man raskt skifte mellom norgeskart og satelitt/flyfoto.

3. Undersøk fysisk på stedet om det er flatt nok for teltet ditt. Det hjelper å være litt kjent i terrenget fra før for å kunne avgjøre tidligere om plassen du har sett for deg har en sjanse for å være bra. Flatt og fint i både kart og flyfoto kan også være flatt og bare vierkratt som ikke kommer så godt frem i flyfoto.

Skogsteltetips: Aldri stol på mistenktsomt åpne skogsområder i flyfoto. Det er som regel hogstflater og mer eller mindre umulige å telte i :) 

  • Liker 1
Skrevet (endret)
Marius Engelsen skrev (1 time siden):

Ellers er fjellene på vestlandet (bergsdalen, stølsheimen) veldig enkelt å finne teltplass. Jeg pleier egentlig bare å se meg rundt når jeg går, og da blir jeg kjent nok med topografien til at jeg får en formening om hvor jeg bør gå for å finne teltplass.

Samme her i nord. Jeg har aldri planlagt teltplasser på forhånd. Jeg har gjerne sett for meg vannene/elvene jeg skal fiske i, og så finner jeg meg en egnet teltplass i nærheten.

Skal jeg "opp i ura" er det som regel så eksponert for vær og vind, at jeg ikke ser noe poeng med å telte der i utgangspunktet. I de tilfellene blir det ofte dagstur opp og ned, eventuelt at jeg legger igjen sekken lengre ned i terrenget og går med dagstursekk til topps.

Når jeg går på lengre fjellturer følger jeg ofte daler, og her er det frodig, med vann i dalbunnen. Den feilen som jeg ofte gjør, er at jeg ikke tar høyde for midnattssola, som plutselig lyser  på teltet i 1 tida.. Da vet man at man har en lang natt foran seg! 😅

Det er nok stor forskjell på disse fjellene, hvor toppene ligger mellom 1300 og 1800 moh, og feks Jotunheimen. 

Dette kunne vært 90 % av mine teltplasser:
DSC_0770.thumb.JPG.9165400abaa6e4d6cd403daa10434903.JPG

Endret av ingen87
  • Liker 2
Skrevet
49 minutes ago, ingen87 said:

Samme her i nord. Jeg har aldri planlagt teltplasser på forhånd. Jeg har gjerne sett for meg vannene/elvene jeg skal fiske i, og så finner jeg meg en egnet teltplass i nærheten.

Jeg kan ikke påstå at jeg planlegger selv, men jeg tar da en kikk på flyfoto for å se hva som kanskje er aktuelt. Det er ikke alltid omgivelsene er såpass gjestmilde som i bildet du har lagt ut, og hvis det stort sett er steinrøys i alle retninger så kan det være greit å ha sett seg noen muligheter på forhånd. 

  • Liker 1
Skrevet

Ser den. Poenget er at den steinrøysproblematikken sjeldent inntreffer her.  Steindalen på Saltfjellet er vel kanskje eneste plass jeg kommer på i mine nærområder, hvor jeg teoretisk vil kunne støte på problemstillinga. Eventuelt hvis man på død og liv skal telte på toppene. Det ser jeg ingen grunn til. 

Av og til må jeg lete etter teltplass, og da skyldes det i all hovedsak at det er for vått/myrete rundt de vatnene jeg skal fiske i. Da snakker vi leting på hundremetersnivå. Kanskje må jeg ligge 50 meter fra vannet, istedenfor 10. 

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Tidigare ej planerat var tälta kanske denna gången i Breeheimen (tar jag HB unna kan man i stort skippa planering och se nederst i texten) men viktigast att minst 1h före du tror att du är så trött att du tar vilken plats som helst stannar och börjar packa upp tältet Ska du börja leta aktivt på den leden du går eller om utanför leder kolla på karta efter vatten och ev gå lite jämte och leta.

Se efter där andra tältat kolla om det redan finns uppsatta tält någon stans längre fram tex.

Om man går den sträcka man planerat i förväg aktuell dag när man är på semester är ej så viktigt förutsatt att man ej har köpt hemresa eller har mkt annat som ska göras på ledig tid eller måste tillbaka till ev jobb tidigare än planerat tex.

Man kan ofta gå lite extra långt en annan dag för att komma ikapp på tids schemat.

Är man i god form kan man gå upp mot 25-30 km på en dag om går upp tidigt ev har pannlampa eller som i norr kan man även gå på natten. 

Ibland går jag tex upp för en stigning på kvällen för att slippa starta med en brant direkt på morgonen andra gör motsatt.

Viktigast är att det ej är för blött och för långt till vatten,nu när man har uppblåsbara liggunderlag är marken ej lika viktig längre än när man hade 8 mm Karimat cellplast men det gick då att sova nästan på grus även med detta och får man ej ner tältpinnar och har lite extra lina med sig så anv stenar till tyngd eller att slå en knop runt om fasta stenar.

Dock se upp för platser med risk för stenras i smala dalar tälta nära mitten för att minska risken.

Tränar du lite extra före turen orkar du bära några kg extra dock om man har möjlighet att ha olika alternativ i utrustning så kolla på väderprognos och ta lämpligt tält ev motsatt om du är i sämre form än planerat gå ner i vikt och välj då lättare tält och var mer noga med att välja tältplats senast då på morgonen eller kvällen dag innan.

Endret av Håkan S
  • Liker 1
Skrevet

Tusen takk for svar alle! Mange gode tips her, og Norgeibilder.no var jeg ikke klar over. Ser ut som et godt supplement i planlegging.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.