Gå til innhold
  • Bli medlem

Gabs88

+Støttemedlem
  • Innlegg

    733
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    12

Alt skrevet av Gabs88

  1. Det blir noe mellom jogge og fjellsko. Men de er også gore-tex sko, altså vanntette. Jeg bruker noe tilsvarende selv på mesteparten av mine fjellturer.
  2. Om skoene trenger å være stabile eller ikke er vel stort sett avhengig av hvor mange kilo hun skal bære. Er det snakk om rene dagsturer med lett sekk? Eller er det snakk om ukeslange turer i fjellet hvor hun skal bære mat, sovepose og telt? Uansett så er min første tanke de skoene her: https://www.zalando.no/adidas-performance-terrex-mid-gtx-unisex-fjellsko-steelgrey-threeimpact-orange-ad543c02d-c11.html?size=40&lang=no&otid=default&wmc=SEM470_NB_GO._8547063993_710858624_36657267065.&opc=2211&mpp=google|v1||pla-294505072980||9047236||g|c||163890259613||pla|AD543C02D-C110065000|294505072980|1|&gad_source=1 De er halvhøye Gore-Tex sko, så vanntette og pustende, som er kjent for å være veldig komfortable. Det er sko som vil fungere veldig bra både til dagsturer og til langturer med en lett til medium sekk på ryggen. Jeg har aldri brukt dem selv men det er flere jeg jobber med som skryter veldig av dem. Men man må selvfølgelig prøve dem på, sko må passe til foten. Det som er en god sko for en person kan være helt feil for an annen.
  3. Det er ikke snakk om rett eller gal vei på snøret men om hvorvidt snøret er påspolt med eller uten snøretvinn. Målet er at snøret skal være uten tvinn når du kaster ut men ha riktig tvinn når snøret er på spolen.
  4. Orker ikke å skrive en hel forklaring på mobilen men hvis du bruker metoden ovenfor med swivel i enden og et stort åpent område hvor du strekker linen ut og sveiver inn igjen så vil du rette opp i feil påspoling.
  5. Når du kaster så skal skal avstanden fra snøret til sluken være ca en halv stanglengde for å få optimal kasteavstand. Så det jeg gjør er at jeg har multisnøre til swivel og så litt under en halv stanglengde med fortom. Så for min del er det aldri noen knute (eller swivel) som går i gjennom stangringene.
  6. Finn et stort åpent område, feks en fotballbane sent på natten. Så fester du snøret i noe (med en swivel) og slipper ut hele snøret ditt. Så holder du snøret stramt mens du sveiver inn. Helt til alt av snøre er tilbake på snellen. Sjekk så hvor mye som er igjen til kanten, det skal være slik at skråkanten er synlig. Men pass på at snøret er stramt gjennom hele snella først. Og så ser du også etter om lina legger seg fint, og at det ikke ligger på skrå eller for mye mot toppen eller bunnen av snella.
  7. 1. Bruk Swivel, gjerne mellom multisene og fluoro fortom. 2. Ikke dra inn mens lina er slakk, hvis du feks kaster ut så kan du bremse lina ved å legge fingeren på spolen slik at det er mindre slakk. Eventuelt så kan du slå over spolen når sluken lander og vente til den synker litt, eller bare dra stangen bak deg slik at lina strammes før du begynner å dra inn sluken. 3. Aldri sveiv mens fisken drar ut line, hvis du sveiver samtidig som fisken drar ut så vil du alltid skape vindknuter. 4. Kast tyngre sluker i vind, små lette sluker skaper mye større vindknuter enn tyngre sluker. Selv hadde jeg massevis av vindknuter når jeg begynte å fiske igjen etter mange år, men nå går jeg hele sesonger uten en eneste knute.
  8. Stølsheimen eller Hardangervidda er mine umiddelbare tanker. Men også feks Østre Slidre, altså østsiden av Beitostølen og området rundt Vinstre. Bør heller ikke undervurdere muligheten for kanoturer, de var høydepunkter fra min oppvekst og gir veldig mye mening for far og sønn kombinasjoner. Ettersom guttungen kan sitte fremme og padle jevnt mens far kan sitte bak og styre, samt at det er mye plass til bagasje. Da kan man sette opp camp ved vannet og gå turer derfra.
  9. Gabs88

    Multisnøre

    0.10 på 2500 snelle fungerer helt fint og vil gi bedre kasteavstander. 0.10 har også bruddstyrke på 9 kilo, langt i overkant av hva du kan forvente under fjellfiske.
  10. Det var mest for å anbefale et sted i samme område som faktisk har muligheter for godt fiske i starten av Juli. Men som du sier, det bærer jo preg av månelandskap, spesielt mellom Steinbusjøen og Øyangen som er to separate vann ved lav vannstand men kombineres til et enkelt stort vann når vannstanden er høy. Samt at det er mange andre spennende vann i samme område. Og mens jeg er enig i at Høystakktjern er en grei anbefaling, så er dette faktisk en 5 dagers tur. Og man risikerer da at man bærer fiskeutstyr i 5 dager men kun kan fiske den en av dagene. Det er rett og slett for høyt. Så jeg skal ikke påstå at min anbefaling er perfekt, men det er et av få områder rundt Tyin & Bygdin hvor man faktisk kan ha gode fiskemuligheter alle 5 dager i strekk. Kan forøvrig nevne at som en person som bor i området så fisker jeg lite så tidlig i sesongen, og hvis jeg gjør det velger jeg vann rundt 1050-1100 meters høyde. Mens vann på 1300 meters høyde først blir populære rundt midten av Juli, og vann rundt 1500 meters er det få som gidder å prøve seg på før tidlig August.
  11. For å bokstavlig talt helle litt kaldt vann på ideen.. Du må huske at vannene er rundt 1500 meter, og du sier tidlig Juli. Her er området 24-6-23. Som du ser, mye is og snø, lite fiskemuligheter. Mens dette bildet er fra 9-7-23. Full isløsning Men fisket er normalt sett dårlig under isløsing og rett etter, det må gå ca 2 uker etter at isen går før ørreten våkner skikkelig. Det vil si at godt fiske først dukket opp i slutten av Juli 2023. Hvis du vil ha en fin tur i begynnelsen av Juli så bør du holde deg lavere. 1200 meter vil være et tryggere valg. Dette er området rundt Tyin 24-6-23. Som du kan se har snøsmeltingen rundt Tyin kommet lengre, det samme gjelder Steinbusjøen som du kan se til høyre i bildet, og Øyangen. Men selv der så er ikke isløsingen helt ferdig. Du kan feks fremdeles se is på vannet. Men jeg ville fremdeles ha anbefalt dette området over det du har valgt deg ut fordi det er lavere. Du kan feks parkere ved Tyin og gå til Steinbusjøen og rundt, kanskje videre opp i fjellene, det er et fint og ganske så urørt område. Og hvis du er skikkelig heldig så er vannstanden i Steinbusjøen og Øyangen lav, og du kan fiske i de små kulpene som ligger i mellom. Det kan gi et heeelt fantastisk fiske siden fisken trekker mot områder med varmt vann. I begynnelsen av Juli vil dette være et mye tryggere valg.
  12. https://iskart.no/ Viser ikke de spesifikke områdene du leter etter, men hvis du ser på feks Halnefjorden så er den mye lik Langesjøen i størrelse, område og høyde. Så det kan gi en god pekepinn på hva du kan forvente. Tilsvarende vann i tilsvarende områder pleier å ha sammenlignbare forhold. Du har også Copernicus Browser som kanskje har satelittbilder av områdene like før du skal gå.
  13. Tursofa er jeg enig i, men jeg hadde aldri kjøpt den doble. Da hadde jeg heller kjøpt to enkle..
  14. Gabs88

    Multisnøre

    Fireline eller x9 er et fint valg i min mening, sick er sikkert også bra.
  15. Gabs88

    Multisnøre

    Det er ikke godt å forstå seg på braid. Men jeg har god erfaring med Berkley sine braid, både X9 og Fireline Fused. Fireline Fused er den jeg tradisjonelt har brukt, den har ikke den høyeste slitestyrken men tåler vistnok mer av feks skraping mot steiner og liknende. Og i tester så viser det seg at den faktisk gjør det, men det er bare snakk om ca 30-40% ekstra tåleevne. Men kommer til å gå over til X9 i fremtiden, har allerede et par stykk liggende hjemme klare til bruk når den tiden kommer. Sick har jeg ikke testet, den lover igjen at den skal ha god "abrasion resistance" eller skrapemotstand men stiller meg tvilende til om det utgjør en vesentlig forskjell. Sick er også en X8 line, noe jeg anser som positivt. X5 er for grovt i min erfaring, X8 og X9 er bra, og X12 / X16 ender ofte opp med at man mister mye sluker på grunn av at linen ryker. Uansett, så har jeg en veldig god erfaring med Berkley sine liner, de leverer jevnt over god kvalitet.
  16. Jeg kan umulig være den eneste som ser på den hengekøyen og tenker koffert... Tauene i midten er litt i veien for sengeakrobatikk men, må da gå an å få det til å fungere? Det vil i såfall bli ekstra akrobatisk, og sannsynligvis hysterisk morsomt. Det vil vel også være noen utfordringer med tanke på sovekomforten, feks hvis en person må stå opp om natten fordi den andre må på do. Det er vel umulig å komme seg inn og ut av den uten at man vekker den andre personen? Samt at man selvfølgelig må ha sterkere og tykkere trær tilgjengelig for å henge opp en tomannskøye enn en enmanns, så i mange tilfeller vil det nok være enklere å henge opp to separate enn en felles.
  17. Gabs88

    Lette hansker

    https://www.europris.no/p-engangshanske-l-xl-50-pk-nitril-193368 Engangshansker, det er ikke ment som en spøk. Sommerstid så kan et par nitrilhansker utgjøre en enorm forskjell når det er vind og kaldt, og det kan ofte være nok. Du kan også kjøpe stor størrelse for å ha utenpå andre hansker, slik at de blir 100% vanntette. Ikke undervurder denne løsningen, for vindtette (ikke vanntette) hansker er vanligvis mer komfortable sommerstid, men med en nitril-hanske utenpå har du plutselig hansker som er både varme og helt vanntette. https://www.skittjakt.no/scierra/204224/scierra-lite-glove-m-lett-og-vanntett-fiskehanske?channable=053c6769640032303432323479&gad_source=1 Bruker de her en del sommerstid, de et helt vanntette (også på toppen av hansken) så de kan bli klamme inni (hvis du bruker dem lenge), spesielt om du svetter mye på hendene. Men for min del er de veldig gode å ha i sekken. Gir ikke mye varme, men beskytter mot regn eller stiv kuling på en god måte. Veier også lite og tar liten plass. https://www.xxl.no/norrona-finnskogen-ws-hanske-gronn/p/1049837_1_Style Norrøna Finnskogen, litt dyre hos XXL nå, jeg ga vel bare 400 kroner for mine. Vindtette, ikke vanntette, med tynn lær på innsiden og muligheten for å stikke fingeren ut. Veldig fine til bruk ved feks fiske. https://www.skittfiske.no/sealskinz/249971/sealskinz-all-weather-sporting-glove-s-100pcnt-vanntett-og-vindtett?channable=056dcc696400323439393731d8&gad_source=1 Enormt gode hansker, fungerer veldig bra tidlig vår og på høsten i regnvær. Vanntette med mulighet for å stikke fingeren ut. Men blir hakket for varme om sommeren. Mulighet for å brette fingeren tilbake, veldig fint om du skal fiske eller bruke mobilen.
  18. Mistenker at det ulltøyet som blir produsert til industrien kanskje er av dårligere kvalitet enn det de produserer for privat bruk. Jeg har som sagt hatt minst 50 sett, og da har det vert feks dette settet eller forgjengeren. Samtidig så skal det jo nevnes at det private tas mye bedre vare på enn arbeidstøyet, og at alt arbeidstøy slites ut på nøyaktig samme måte. Ulltrøyen revner i ermene og på sidene, stilongsen går i stykker i skrittet. Så det som produseres til privat marked kan jo være vesentlig annerledes. Men etter industri-erfaringen frister det lite å bruke egne penger på Devold. Har uansett forelsket meg i nettingundertøy, noe Devold ikke leverer..
  19. Har ikke vert i området men har sjekket et par kart nå. Norgeskart viser et en vei som går opp til Mjåvatnet, da kan du padle nesten til Straumsfjorden. Statens Veivesen har også en karttjeneste som har en funksjon kalt "Vis i kart" som viser alt av veier i et område. Vegvesenet sitt kart gir også litt mulighet for å finne ut ytterligere informasjon om en vei, feks hvilken type vei det er, eierskap, av og til info angående bom osv. Adkomst via Mjåvatnet fremstår som eneste fornuftige alternativ. Da er det 200m bæring mellom Mjåvatnet og Straumsfjorden. Men må bemerke igjen at jeg har ikke vert i området, og veien som vises i dette tilfellet kan feks være en vei som egentlig er sperret for adkomst. Veivesenet sitt kart viser alle veier, inklusive veier som er sperret av bom, eller veier som feks kun er åpne 2 av årets 12 måneder pga snøfall. Ring kommunen for å spørre om detaljer rundt veien.
  20. Har vert i gjennom sikkert 50 sett med Devold undertøy (jobbsammenheng over mange år) og har aldri kjent noe lukt på de jeg har brukt. Det sagt så går de fryktelig fort i oppløsning.
  21. On det er innafor eller ikke avhenger i min mening av anledningen, det er feks ingen som reagerer på at noen bader i vanlig boksershorts i et fjellvann, men om noen gjør akkurat det samme på en populær badestrand så vil mange reagere. Så jeg vet ikke om jeg hadde gått rundt på butikken i en slik en, men jeg hadde ikke hatt noe som helst problem med å gå i fjellet med den..
  22. Godt med fisk ja?.. 😛 Det pleier vel også å bety liten størrelse.
  23. Ser ut som et fantastisk område for packrafting/kano. Vet du om det også er greit fiske der?
  24. Du sier ikke hvilken størrelse det er snakk om, slik jeg forstår det gjelder vekten normalt for str. M.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.