Gå til innhold
Reggie

Fortapt i en jungel av teltutvalg.. hjelp!

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg er godt vant med tur, men har sjeldent overnattet. Jeg har gjort det nok ganger til at jeg vet at jeg liker det, men ikke nok til at jeg føler jeg kan det. Og ikke minst: jeg har ikke telt. Så det vil jeg gjøre noe med nå. Problemet er bare at når jeg ser på telt på f.eks. XXL er det jo haugevis med tilsynelatende like telt. Hvordan velge riktig?! Håper noen med mer erfaring enn meg kan bistå her :) I første omgang tenker jeg tre-sesongstelt. Hadde vært fint å kunne overnatte om vinteren også, men jeg er ikke noe god på ski og tenker det ikke er verdt å god opp i pris eller vekt for dette enda. I tillegg til bruk i norsk natur (bor i Bergen vell og merke, så regn er jo en viktig faktor) planlegger jeg å gå Pacific Crest Trail i USA neste år. For de som ikke er kjent med den er det en ca. fem måneders tur. Da blir vekt ekstra viktig. Til slutt: jeg er student med begrenset budsjett. Om man må opp i 5-6000 kan det være mulig, men helst hadde det vært fint å holde prisen rundt 2-4000. Av samme grunn tenker teltet bør være noenlunde allsidig, ettersom jeg ikke har råd til å prøve forskjellige typer og ha forskjellige telt til ulike type turer. Det er mulig dette er universelle ting, men et par ting jeg tenker er viktig:

 • Seperat yttertelt og myggnetting på innertelt så man kan se på himmelen om natten
 • Lommer og krok i taket innvendig hadde vært supernyttig
 • Vekt: vet ikke hva som blir "mye" i lengden og hva man kan forvente, men jo mindre jo bedre (men det betyr ikke at det letteste nødvendigvis er det beste hvis det er dårligere). Ser en del av de som går PCT prøver å få vekten ned mot 1,5kg kilo, men det er sikkert for enmannstelt
 • Det bør være plass til to personer. Helst ikke altfor trangt
 • Fortelt med plass til lagring av sekk, matlaging, tørking. Kan gjerne være trangt så lenge det får plass
 • God ventilasjon, men det er vell noe alle alltid vil ha
 • Pris: helst ikke mer enn 4000, absolutt ikke mer enn 6000

Noen som kan hjelpe meg å finne ut av dette? :)  Har som sagt lest om mange telt, men det blir vanskelig å skille mellom de da alle produsentene reklamerer med de samme fine ordene. Si gjerne ifra om jeg er helt på bærtur med "kravene" mine her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Student, og lettevektstelt.

Naturehike har noen modeller som kan settes opp både med og uten yttertelt: Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg liker best at småtelt har sideinngang, men dette tror jeg kan fungere bra på den type tur.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
TheSleepwalker skrev (54 minutter siden):

En liten detalj som kan påvirke; hvor høy er du? 

  Jeg er 177 og har nok helt gjennomsnitlig bredde :)

Tessatroll skrev (20 minutter siden):

Hei :)

Tenker du vil få mange gode tips her, og mitt råd vil då vere, at det er betre å kjøpe brukt og bra enn nytt og dårleg. For 4000 - 6000 kr kan du få VELDIG bra (lite) brukt telt, som vil fylgje deg i mange år. 

 

Helt enig i at brukt er bra!! 

Ellers takk for tips. Skal sjekke ut det som har blitt nevnt her!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Eg synes frisport sine lettvektsmodellar er spennande alternativ. Fine prisar og overraskande hardføre. 

Kva med yaranga light 3? (2 blir for lite for 2 personar mtp at det smalnar av mot fotenden). 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PCT er lang og da er vekt og volum viktig. Vurderer du å bruke staver under vandringen kan du muligens se etter løsninger som involverer stavene i oppsettet. Kan være noe vekt å spare der.

Ellers er vel "Amerikansk" oppsett, altså at innertelt settes opp før ytterduken eventuelt trekkes over gi deg stjernehimmelen du nevner. Mange av denne typen telt leveres med større, eller mindre partier av mesh i innerteltet. Mitt personlige tips ville da være et telt fra Big Agnes. Ikke så lett å finne i butikk her dessverre, men kanskje det letteste og sterkeste i sin klasse uten å gå over til edlere duker.

Når det er sagt er det kanskje ikke drømmen (amerikansk oppsett) i heftig vestlandsregn og hylende vind. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er veldig glad i mitt kuppeltelt av merke North face. Har en haug telt men dette er teltet jeg bruker desidert mest. Innertelt av fluenetting og yttertelt som kan barduneres godt. To like innganger som gjør at to personer kan ha hver sin inngang. Tror mitt heter backpacker 2.  Men jeg telter stort sett i fint vær. Kryssende stenger i kuppelen gir styrke og jeg tror teltet tåler en del. Er teltet til høyre på bildet. Teltet til venstre er et kompisen sitt Helsport ringstind. 

Tore

IMG_20200317_215908.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Utfordringen er om dette teltet skal matche kravene til å fungere for  3 sesong med litt regn (Vestlandet..) og kunne fungere på vinteren, og samtidig spisses mot PCT.

Jeg ville kjøpt noe nå som fungerer bra i barmarkssesongen på Vestlandet (som i prinsippet kan vare året rundt), og deretter evt solgt det igjen og kjøpt noe som var spisset mot PCT når det nærmer seg den turen. 

Eksempel på telt som anbefales for PCT: Skjult lenke - logg inn for å se den

Som 3-sesongs telt het hjemme ville jeg hatt et med muligheten til å dekke til myggnettingen når det er kaldt og blåser.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PCT og ønske om lav-lav vekt er ikke helt forenelig med tresesongsbruk i Norge. Mengden mesh en liker i teltene varierer ganske mye, avhengig av hvilken side av Atlanterhavet en ferdes i. 
 

Rådet om brukt tiltredes. Nallo 2, om du får et, ville vært ideelt. Da har du til enkle korte vinterturer også. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Takk for mange gode svar! Ang. PCT og mesh telt: Jeg ser nå at en del telt består av KUN mesh med ytterduk over. Dette skjønner jeg er upraktisk i Norge. Dette med å kunne se opp er ikke særlig viktig - PCT er tross alt bare en tur og jeg skal sannsynligvis bo i Norge ganske lenge :) Jeg så for meg at norske telt hadde et lite stykke mesh i toppen - kanskje bare på kuppeltelt? Uansett ikke viktig. Og norsk bruk prioriteres. Men dette illustrerer nettopp hvorfor det er viktig å diskture dette med nordmenn, så jeg er virkelig takknemlig for all tilbakemelding! 

Marius Engelsen skrev (5 timer siden):

Men på PCT, er det ikke en ekstrem fordel å ha mesh innertelt som kan settes opp separat?

Kan bli varmt der, og insektsbeskyttelse er vitktig.

Spesifikt til dette: bare for å unngå misforståelser, er ikke hele poenget med yttertelt at de settes opp seperat, som man også bruker i norge? Eller? 

rayun skrev (4 timer siden):

Vurderer du å bruke staver under vandringen kan du muligens se etter løsninger som involverer stavene i oppsettet. Kan være noe vekt å spare der.

Jeg skal nok prøve ut staver, men ser ikke i utgangspunktet for meg at jeg kommer til å bruke det. Hører at jeg har undervurdert forskjellene mellom Vestlandet og PCT.

Endret av Reggie

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sitat

Spesifikt til dette: bare for å unngå misforståelser, er ikke hele poenget med yttertelt at de settes opp seperat, som man også bruker i norge? Eller?

Nei det er det ikke. På Helsport og Hilleberg som er de to dominerende teltprodusentene i Norden henger stort sett inner og yttertelt sammen. Fordelen med dette er at de settes opp samtidig og dermed slipper du å få nedbør inn i teltet og du sparer tid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hilleberg sel ekstra stangkopper som gjer at du kan sette opp innertelt åleine i varme. 

Ytterteltet kan du sette opp åleine i utgangspunktet. 

Skulle eg hatt eit telt som sku funke til det meste hadde eg prøvd meg på eit hilleberg nallo 2 med ekstra stangkopper til innertelt. Då har du til både vestland og pct. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Reggie skrev (18 timer siden):

planlegger jeg å gå Pacific Crest Trail i USA neste år

Jeg vet ikke hvor mye du har undersøkt, men dette er ganske ulike turer fra hva vi er vant til her inne. Her handler det om å gå flere mil til dagen i månedsvis og hvert gram teller.

1,5kg er veldig tungt på PCT. For veldig mange er 5 kg maksvekt på alt utstyret på disse turene og teltene veier nesten aldri mer enn kiloen. Du sier du er student med begrenset budsjett, men turer som dette koster jo ganske store summer uansett. Jeg ville ikke satset på å spare inn så mye penger på de tre store her. Det finnes en årlig undersøkelse gjort blant de som går AT og det viser at vekt er viktig faktor for hvem som fullfører og ikke. Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du ender nok opp med flere telt som alle oss andre her inne. Finnes ikke et eneste telt som dekker alle behov. Testing av telt er morro. Og man blir overrasket over hvor mye selv små detaljer har å si for Comfort og andre ting. Man venner seg til det meste og de fleste telt fra respekterte leverandører holder mål. Test kuppel og du vil bli overrasket over plassfølelse og lufting på varme dager. Test tunnel når været er dårlig etc. Deretter bytter du om og tester tunnellteltet en varm sommernatt og kuppelteltet en dårlig høstnatt. Da vil du også forstå hvorfor denne diskusjonen er uendelig.

Tore

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Reggie skrev (9 timer siden):

Spesifikt til dette: bare for å unngå misforståelser, er ikke hele poenget med yttertelt at de settes opp seperat, som man også bruker i norge? Eller? 

På telt med skandinavisk oppsett er det i ytterduken man setter inn stengene. Dette gjør at man kan ha innertelt/innerduken permanent festet, og når man setter opp teltet slipper man at man får litt regn på innerteltet under oppsett.

Man kan kjøpe ekstrautstyr for å sette opp innerteltet separat. Innerteltet er normalt sett laget av tett duk uten så mye netting (mesh), men man kan ofte kjøpe ekstra innertelt laget i netting.

 

På telt med amerikansk oppsett er det på innerteltet man fester duken, og innerteltet har normalt mye mer netting, mesh og lufting. Veldig enkelt å sette opp bare innerteltet. Ytterteltet legger man over og klipser fast i hjørnene ved behov. Setter man opp ett slikt telt i sterk vind og mye regn kan man oppleve mer regndråper på innerteltet før alt er ferdig oppsatt. Opplever du at det skifter fra dårlig vær til varmt vær går du bare rett ut og klipser av ytterduken, så har du total utlufting.

 

På en PCT tur, ville jeg valgt Amerikansk oppsett. Det er klart best i varmt vær, og mest fleksibelt. Jeg har aldri tatt en slik tur, eller vert på tur i slikt klima, så det er bare synsing fra min side.

 

Naturehike, big agnes, msr, marmot, har denne type oppsett på mange modeller.

Naturehike Cloud tror jeg kommer i en grå litt lettere variant, det må du sjekket ut selv om det er noe for deg.

Se denne tråden:

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg hører at jeg har misforstått hvordan skandinaviske telt settes opp! PCT får vente - det er riktig at jeg må spare opp en del til den tid, og jeg får vell regne med å kjøpe et nytt telt spesifikt til den turen. I mellomtiden vil jeg sove mer ute i Norge

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Ville ha tatt en titt på Northface Tadpole. Dette er et telt fra en kvalitetsprodusent som settes opp på amerikansk vis (innertelt først), som tåler en norsk høststorm og som har bra med netting i innertelt. OK vekt, og prisen er innnafor:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Som en kuriositet så var dette et av 2 telt som klarte seg utmerket gjennom en full storm på campingplassen i Fort William (west highland way) for mange år siden, av ca 100st totalt. Det andre teltet som klarte seg var mitt Phoenix telt :-)

Endret av esw

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har gått JMT (seksjon av PCT) og eg syns det er vanskeleg å sjå for meg eit telt som er godt egna for både PCT og Vestland. Hilleberg Anaris kanskje?  Sett vekk i frå PCT så høyrast det ut som Hilleberg Allak vil passe dine behov godt. Ligger ofte ute på Finn til mellom 4-6000kr.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av eiriktv
   Hei, sitter (igjen) og vurderer om jeg skal supplere med nytt telt til jakt og fisketurer. Hovedsakelig bruk vil være bruk i fjell, under 3 sesonger. Sesongavslutning for telt på høyfjell blir reinsjakta, hvor det innimellom blir endel vind, og ikke uvanlig snø/sludd på kveldene, gjerne en kombinasjon av disse. Har de siste årene brukt et RT 1-2 SL, modifisert med flere pluggfester. Det har akkurat plass til meg og hunden, men ikke mer. Det er et greit telt, men synes takhøyde er lav, og om man blir tvunget til opphold i telt pga vær så er eneste alternativ å ligge på siden, noe som over tid er litt plagsomt.  Ellers jakter jeg bevegelig og bryter leir hver morgen, og slår opp teltet på ettermiddagen når det er på tide å roe ned for kvelden. Det gjør at jeg som regel finner teltplasser som ligger noen lunde i ly for gjeldende vind, og har hittil ikke plagdes veldig med dette på RT, selv om jeg av og til opplever at det fyker inn endel snø mellom ytter og inner telt.  Jeg har noen enkle krav:
   -Grei plass til 1mann (185cm) og en middels hund. Evt mann og en unge, og evt en hund, eller 2. Hunder kan alltids danderes rundt om dersom barn er med så det er ikke største utfordring.
   --Max 2kg. Ønsker egentlig så lett telt som mulig, men man må kanskje kompromisse, men hunden bærer kløv og kan avlaste her.  Ønsket om lett utstyr handler først og fremst om å øke lastekapasitet på retur med evt kjøttbør..
   -Min 95cm takhøyde. RT har 90cm og med xtherm i bånn blir man krum i ryggen- eller blaut i skallen... Å ha plass til å sitte noenlunde komfortabelt oppreist er en stor fordel. Spesielt til senhøst bruk med mye innetid...
   -Lett å sette opp. Det er stort sett steinete, og RT er klønete sånn sett, selv om ekstra pluggfester hjalp mye.  En kompis har locus khufu  - fint telt, men krever at han får shotgun på teltplass da slike telt er rimelig avhengig av at man kan plugge på riktig sted.
   Er egentlig OK fornøyd med RT til sitt bruk, men det er og blir litt klønete. Lett og fint, og tar lite plass, men knotete å spenne skikkelig opp.  Har fjellheimen 3camp fra før, digger plassen og høyden, men det er tungt, og det blir nesten litt ensomt å sove i såpass stort telt alene   Ser at RT 2 har mer plass, men da er man vektmessig i et terreng der det finnes andre alternativ. Det jeg har kikka litt på er Hilleberg niak, fjellheimen SL2, o.l. man burde sikkert også inkludert anjan og flere i vurderingen. Har også sett litt på trolltind. Fint telt, men da jeg såvidt prøvde det hos helsport virka det overhengende at fotenden ville ta borti duk og bli blaut.  Som sagt synes jeg niak virker fint, dersom vekt stemmer, men er litt skeptisk til om det vil fyke mye snø mellom ytter og inner. Egentlig ikke noe stort problem sånn sett, men uheldig for kondens. Også litt usikker ift om design gir mye løft om ikke kanten står i le. En annen ulempe er det blir i overkant luftig om man dropper innertelt på kortere stunt turer.
   Er ikke snakk om ekstrem bruk da jeg ikke reiser i fjellet om det er meldt vedvarende drittvær, men man bør tåle det som kastes på en når en er ute.
    
  • Av Håvard_74
   Er Helsport Trollheimen forgjengeren til Fjellheimen som selges nå? Noen her med erfaring med Trollheimen 2 camp? Vurderer å kjøpe et som er lite brukt. 
  • Av Turrookie
   Hei! 
   Jeg er på utkikk etter et telt for to personer, til en grei pris. Er nybegynner, så har ikke behov for noen toppmodell, ei har jeg lommeboken til et. Teltet skal hovedsakelig benyttes av meg og min samboer. Vi er på leting etter et tunneltelt, ettersom det virker praktisk med stor plass i forteltet til utstyr og klær. 
   Har sett på Helsport sitt Breheimen 3, som er en spesialmodell ført av XXL. Er det noen som har erfaringer med dette? Tar gjerne imot tips til alternativer, i samme prisklasse

  • Av northern_fov
   Hei og beklager ny tråd om dette.
   Jeg skal ha med minsten på 2 år og kjærringa på tur og ser etter et telt både for nåtiden men som også er et telt for fremtiden så fleksibilitet er bra.
   Antatt bruk:
   - Kommer ikke til å gå lange turer nå, maks 1-2 kilometer. Kanskje det blir lenger på sikt.
   - Antar det blir mest bruk i godvær
   - Over tregrensa
   - Jeg vil ha stort fortelt og da er vel tunneltelt beste opsjon.
   Til nå har jeg siktet meg inn på disse:
   Fjellreven Abisko Endurance 4: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Helsport Lofoten Pro Camp 4: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Robens Voyager Versa 4: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Jeg sikler mest på Abisko men det koster skjorta. Til gjengjeld har det enorm plass som sikkert kommer godt med når man har små barn. Robens VV finner jeg lite om men det ser veldig spennende ut. Når det er så billig blir jeg litt skeptisk. Har et Robens telt fra før av som jeg ikke har noe spesielt å utsette på.
   Takk for innspill.
  • Av Kuolseie
   Hei lurer på om det er noen her som har noen tips til gode tur muligheter  i Agder. 
   Skal noen dager til Setesdal vesthei i sommer, men kunne gjerne hatt noen tips til andre plasser. Gjerne i lavlandet. 
   Helt topp vis det er fiskemuligheter også 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.