Jump to content

Recommended Posts

Annonse
Posted (edited)

Bra innlegg, takk takk. Er selv en ivrig bruker av spritbrennere. Trangia sin og andre som Evernew sin i titan (titan mindre god om vinteren).  Montert i Trangia kjøkkenet eller i en kvistbrenner.  Trives med de langsomme opplevelsene, særlig når jeg våkner i teltet om morgenen og bare vil nyte livet, utsikten, været og de naturlige lydene rundt meg. Da fyres det i spritbrenneren ... og livet er bare godt. :)

Edited by zimwalker
  • Like 5
Posted
1 time siden, Blaser skrev:

Fin tråd dette !

Anbefaler å bruke dette mediet som fuel:

https://www.biltema.no/hjem/innredning/drivstoff/peisbrensel-2000034955

Vintertilsatsen/forvarmingen er konge.    

Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. :)

  • Like 1
Posted
14 minutter siden, Freebird skrev:

Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. :)

kokte nettopp nå opp kaldt vann i 27 kjellen med peisbrenselet. Brukte 10 min blank.  Tror ikke at jeg greier det på 66% av 10 min, som blir ca 6 min 40.

tangia x2 med 28 dyse og stillebrenner bruker 5 min og 15 sek. 

Posted

@eer - Nansen brukte spritbrenner. Men han visste jo ikke at det ikke fungerte om vinteren - så han bare brukte det 😊

Lar Monsen brukte det vel når han gikk Norge på langs også?

Ang. fyring i telt, så er vel spritbrenner en CO produsent av dimensjoner, og lufting blir enda viktigere enn med alle andre brennere?

 

Jeg har hatt èn Trangiabrenner. Både på bioethanol, rødsprit og rødsprit med vann kokte den drivstoffet.

Det vil si at den brant fint i ett par minutter, så begynte det å komme voldsomme store flammer. En halvmeter i motsatt retning av der trekket kommer fra. Etter 7 minutter er den brent ut, og vannet akkurat ikke kokt opp.

Derfor ble jeg aldri venn med Trangia, og sendte tilbake til forhandler. Hadde sett fram til å kunne ha en totalt lydløs brenner, og så enkel, men den gang ei... :( 

  • Like 1
Posted
1 hour ago, Freebird said:

Jeg har gjort noen tester. Bioetanol har ca. 66 % effekten av rødsprit, men soter mye mindre. Isopropanol har samme effekt som rødsprit, men soter som ingenting annet. Både brenner og kjele var helt sort etter testen. :)

Hvilken type isopropanol var det? Jeg spør fordi jeg lurer på om det kan ha vært tilsetningsstoffer som gjorde at den sotet. Jeg kjøpte kjemsik ren isopropanol på apoteket, i såkalt laboratoriekvalitet. Nå har jeg ikke prøvd å fyre med den, men det kunne vært interessant å se om den også forårsaket så mye soting.

Posted
1 minutt siden, Bjørn J skrev:

Hvilken type isopropanol var det? Jeg spør fordi jeg lurer på om det kan ha vært tilsetningsstoffer som gjorde at den sotet. Jeg kjøpte kjemsik ren isopropanol på apoteket, i såkalt laboratoriekvalitet. Nå har jeg ikke prøvd å fyre med den, men det kunne vært interessant å se om den også forårsaket så mye soting.

Dette var ren isopropanol 99,5 % uten tilsetningsstoffer. https://www.kjell.com/no/produkter/hjem-kontor-fritid/kontorstilbehor/kjemi-spray-lim/spray-olje-isopropanol/luxorparts-ipaclean-isopropanol-250-ml-p18358

Men når det er sagt så skader det ikke gjøre testen selv. Sotet var ikke fastbrent, så det gikk helt fint å rengjøre kjelen etterpå. 😊

  • Like 1
Posted

Tusen takk for deres inkluderende opptreden ovenfor en som har tatt steget og «kommet ut av skapet» :)

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Nansen brukte spritbrenner. Men han visste jo ikke at det ikke fungerte om vinteren - så han bare brukte det 😊

@Marius Engelsen He he :) Nå hadde, meg bekjent, ikke Nansen tilgang til et system med så effektiv utnyttelse av varmen som et Trangia stormkjøkken kan tilby.

Med et slik system så fungerer jo sprit helt utmerket om vinteren – alt annet er feilinformasjon! Mener jeg.


Når det er sagt, er jeg veldig ydmyk til alle der ute som har mye mer erfaring og kunnskap enn meg. Både med brennere, ekspedisjoner og friluftsliv generelt. Tilnærmet alle bruker jo en type brenner under samlebegrepet primus, spesielt om vinteren – så jeg sier ikke at det ikke fungerer og sikkert kan være beste løsning for mange i flere tilfeller.

 
Men etter å ha hørt på flere av deres påstander i mange år, gått runden selv, og gjort meg mine dyrebare erfaringer, så dukker det opp en del kritiske spørsmål i mitt hode;


En vanlig mann som meg, får noe til å fungere særdeles utmerket, i alle situasjoner over lang tid, uten noe black-magic, tross at «ingen andre» får dette til? Hva skjer? 
Noe merkelig er det ved dette! 


Selv om jeg er helt unik som menneske, så kan vi ikke regne meg og min type bruk av Trangia Stormkjøkken med spritbrenner som unikt. Jeg vil tro at jeg snarere tvert imot er akkurat den typiske brukeren som stormkjøkkenet er produsert for. Kanskje ligger årsaken i at jeg kun har benyttet dette ned til -32 grader celsius, og at det skjer drastiske endringer når vi bikker under denne temperaturen? Tror ikke det, men kan ikke utelukkes når det ikke er prøvd ut.

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Ang. fyring i telt, så er vel spritbrenner en CO produsent av dimensjoner, og lufting blir enda viktigere enn med alle andre brennere?

Jeg hører folk si det, har aldri målt det selv, men vil anta at T25 og T27 fyrt på sprit produserer CO i samme størrelsesorden som andre brennerløsninger som har en så høy utnyttelsesgrad av varmen. Så lufting er like essensielt her som med andre brennere!


Nå er jo CO en luktfri gass, men jeg synes å kjenne igjen lukten av brennere som produserer mye CO, eller rettere sagt når de produserer mye CO. Det er noe med lukten på avgassene som blir ganske lik, enten jeg fyrer med renset bensin, parafin eller sprit.

Det er tydelig noe av det samme som skjer med forbrenningen uansett brensel synes jeg å oppleve. 


Selv den kvist-fyrte BushBuddy Ultra produserer lik lukt når den blir satt inn i et «system» med vindskjerm etc. som utnytter varmen til det maksimale, og dermed antagelig produserer CO til det maksimale.
Ingen nøyaktig vitenskap fra min side her altså, men timer brukt i snøhule, telt og andre type bivuakker med forskjellig type brennere har gitt meg såpass med erfaringer at jeg synes å se noen klare tendenser.

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Jeg har hatt èn Trangiabrenner. Både på bioethanol, rødsprit og rødsprit med vann kokte den drivstoffet

Dette synes jeg høres merkelig ut? Jeg har aldri opplevd den slags med riktig brensel og oppsett. Men hva er nå riktig brensel og oppsett? :)


Som overskriften i tråden antyder, så er det Trangia Stormkjøkken jeg baserer mine uttalelser på. Og jeg bruker Trangia sin originale brenner (Spritbrännare (602500)) og primært Kemetyl Finfyr brensel. Har aldri prøvd bioethanol, og liker ikke avgassene og smak/lukt som Rødsprit har å tilby. Både ren og utblandet desinfeksjons-sprit har jeg brukt med hell, men har ikke så mye igjen av dette.


Jeg stusser også litt på hvorfor «vi» ser ut til å gi opp og forkaste sprit-brennere etter ett (muligens to,,,) mislykkede forsøk, men kan holde på i det evige med kranglete primuser som forårsaker HV-bål og svidde øyenbryn. Sett fra utsiden er det nok noen som ler rått av slikt😂

 

@Blaser, @Freebird og @Bjørn J supert at dere er i gang å diskutere brensel – veldig interessant! 
Selv er jeg nok blitt både lat og feig etter disse årene; Når jeg endelig har funnet noe som fungerer for meg, under så varierende forhold, så skal det mye til for at jeg endrer på det. Derfor er det veldig behagelig å sitte på gjerdet og nyte testing og utviklings-arbeidet til flinke og kreative folk.👌

@Havørn Tusen takk for deling av nyttige erfaringer og løsninger! Den løsningen for flammeregulering var helt ny for meg, og kanskje det beste jeg har sett! Tror jeg vil ta meg den frihet å prøve ut en tilsvarende løsning. Du skal i så fall krediteres for den :) 



 

  • Like 3
Posted

Kjempefint at vi har fått opp denne tråden, det har aldri vært min beviste hensikt å diskriminere spritbrennerene. 

Hadde et skoleprosjekt hvor vi bygde noe ala pepsi can stove.   vi fant den mest effektiv i kaldt vær når diameteren på hullet i midten var omtrent lik dybden.
 

Soting var avhengig av distansen mellom brenner og kjele, men ikke minst drivstoffet.  Etanol iblandet drøyt 10% metanol var best.

Husker ingen tall, men selv om metanol hadde reduserte effekten så var "mangelen på sot" noe som økte effekten. 

Tror at brenneren vår som lignet veldig på Trangia sin veide ca 15 gram.   Kjelestøtta ble laget av kleshenger, og vindskjermen av trykkeplate (offsett) i aluminium.

Forøvrig så har førsteutgaven av boka til Nansen: fram over polhavet, eller "Farthest North"

Westminster : Constable, 1897  bilder av nansenkjelen som der ble brukt med den nye oppfinnelsen kalt primus.

 

 

  • Like 2
Posted

Leser i boka til Randul Valle "Hvorfor er det så kaldt å være våt" i spørsmål 168 at spritbrenner gir lavest vekt opp til oppkok av 30 liter vann. jfr. gass og multifuel.

Sprit har 65% av energiinnholdet pr. gram sammenlignet med gass, bensin og parafin.

Så da er det bare å kombinere litt for å få et weekendoppsett som er UL :)

 

 

  • Like 3
  • 3 weeks later...
Posted

Jeg var og en spritbrenner før. 

 

Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ?

 

På vinteren bruker jeg den gamle brenneren fra forsvaret... 

  • Like 1
Posted
2 timer siden, klatreminus skrev:

Jeg var og en spritbrenner før. 

 

Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ?

 

På vinteren bruker jeg den gamle brenneren fra forsvaret... 

Da var det nok noe galt, har stekt mye pølser, og fisk, på stormkjøkkenet og det har aldri vært problemer 😊

Posted
7 timer siden, klatreminus skrev:

Men etter å ha prøvd å steke pølser til ungene på et trangia stormkjøkken med rødsprit ga jeg opp. Det ble jo aldri ferdig. Min konklusjon var at avstand fra brenner til stekepanne (som stod på toppen over vindskjermen) ble for lang og det ble nesten ikke lunk i panna. Jeg kjøpte en gassbrenner til stormkjøkkenet og har aldri sett meg tilbake. Mulig det bare er jeg som har gjort noe galt da kanskje, eller dårlig kvalitet på rødspriten ?

Kvaliteten på rødspriten var det neppe, om du da ikke hadde blandet det (kraftig) ut med vann for å unngå soting(?) Tipper det var en smule trekk, litt bris, nok til at varmen fra flammene som skal slikke undersiden av stekpenna forsvant i brisen. 

Posted

Fra "Hva har du kjøpt nå"?

På 14.3.2019 den 17.18, Bendikb skrev:

Fikk ny alkoholovn i posten i dag, en del lettere en den gamle og genialt stativ. Skal teste den opp i mot den gamle
s3.eu-central-1.amazonaws.com/fjellforum/monthly_2019_03/IMG_20190314_162219.thumb.jpg.69f3aad537a924b93a925f5584cb2ede.jpg:)IMG_20190314_162219.thumb.jpg.69f3aad537a924b93a925f5584cb2ede.jpg

Den der spritbrenneren i titanium fra Tomshoo, skiller seg fra den dyrerer fra Evernew ved at det ikke har innebygget vek (som både Evernew og Trangia brennerene har). Fravær av vek gjør at opptenningen går litt tregere, tar mer tid før den "blomstrer" og den  forbrenner litt mindre effektivt. Jeg fortrekker Evernew sin i den varme årstiden. Titanium leder ikke varme særlig godt, krever mer forvarming i forhold til Trangia sin i messing for eksempel, som derfor fungerer bedre om vinteren.  Har to slike fra Evernew. Da har jeg mulighet for ta med begge (de veier jo "ingenting" - 86g stk) for "raskt bytte" om jeg skal lage mat som krever mer enn en fylling. .  (Men nr 2 ble egentlig kjøpt inn som en reserve som har fast plass i bilen om jeg vil koke litt kaffevann og jeg tar meg tid å la gassprimusen kvile. Som på en fin sommerdag og/eller når støyfri kaffekoking ellers er å fortrekke. :-)  )

  • Like 2
Posted
1 time siden, zimwalker skrev:

Fra "Hva har du kjøpt nå"?

Den der spritbrenneren i titanium fra Tomshoo, skiller seg fra den dyrerer fra Evernew ved at det ikke har innebygget vek (som både Evernew og Trangia brennerene har). 

Hadde hvert morsomt å testa evernew opp i mot denne, jeg prøvde den ute i går og ble veldig positivt overasket hvor fort jeg fikk kok på ca 600 ml vann. Jeg tok dessverre ikke tiden, men tror det var under 5 minutter. Men den sluttet å brenne kort tid etter, så den spiser alkoholen fort! PSX_20190319_223523.thumb.jpg.df950f6f6445d6029e5363f4bf27797d.jpgPSX_20190319_223420.thumb.jpg.a1dac12b5657ea78fcc170051bb4d3e2.jpg

  • Like 3
Posted (edited)
11 timer siden, GJM skrev:

Fine de der! Ikke blant de kjappeste (tid til koking), se for eks:  www.youtube.com/watch?v=KPWBnSUjScM ,men sjarmerende saker for oss som liker "shiny objects" og som kan koke kaffe uten å måtte se på klokka hele tiden! :)

Ser ut til at Brasslite modellene har noe  felles med denne hva gjelder simmer ring montert som en "bevegelig skjørte-kant" hvor man kan stenge/åpne for trekk:  dutchwaregear.com/product/batchstovez-1-1-adjustable-flame-stove/

Det finnes veldig mange ulike modeller der ute, ferdig lagde for salg - og mange DIY design man kan prøve å lage selv.  Har selv forsøkt meg på å lage av typen Fancee  Feast, men tålmodigheten strakk ikke til når utfallet ikke ble perfekt.  Har ellers prøvd flere modeller laget av andre, men Evernew sin brenner er den jeg ender opp med når vekten teller og det er mildt ute. Ellers går det i gode gamle Trangia brenneren - som alltid virker og som jo passer perfekt i Trangia kjøkkenet.

For de som vil lage sin egen spritbrenner og trenger inspirasjon på ulike design, titt på denne kanalen "tetkoba's Alcohol Stove Addict"

Edited by zimwalker
Posted

Hei

Jeg har også brukt Trangia siden urtiden. Den gamle (vel ca. 40 år nå) ble påkjørt av bil, men rettet opp med bulkehammer og er nå overdratt til en elgkalv, men med ny spritbrenner. Jeg bruker nå selv et Trangia Ultra Light sett uten kaffekjele. Kaffekjelen anser jeg som unødig. Jeg kan koke kaffe i en gryte - eller drikke sibirisk taiga te. Monsen koker ganske visst ørret i kaffelarsen, men kaffe med ørretsmak? Og så er ørreten vanskelig å få ut gjennom tuten. 😉

Trangia står fjell støtt i motsetning til alle 3-bein brennere og toppmonterte gassbrennere. Den har perfekt vindskydd og har 2 gryter med lokk/(panne) som gir flyt i snøsmelting. Den har samme optimale varmeutnyttelse og -konstruksjon som Nansen tenkte ut til "Nansenkjelen". Jeg har også en primus gass 3-bein brenner, som ligger i bilen. Der kan jeg se hvor mye varme, som går tapt både med og uten vind. Også tross bruk av diverse vinglete oppstillinger av vindskjermer. Spritbrenneren er enkel og grei og driftsikker. Sikkert lurt med 2 spritbrennere, så man ikke skal vente på avkjøling. 

Ganske visst har jeg ikke prøvd vinter-forvarmer, MEN det tar altså lang tid å smelte snø. Der tar vår enighet slutt. Brennverdien i parafin/bensin er så mye større. Jeg hadde primus i båt, som opprinnelig gikk på sprit. Jeg byttet dyser, så den kom på parafin. Og så der ble det mye mer fres på oppvarmingen.

Jeg bruker derfor med stor glede Trangiaen med en Nova Multibrenner - på parafin (dvs. tennveske) selvfølgelig, av hensyn til brann- og eksplosjonsfaren med bensin. I stedet for Multidisken har jeg en ultra tynn finerplate opp i pannen, når sammenpakket. Den fungerer som fot, så Trangiaen ikke smelter sig ned i snøen. Man kan også bruke den som te-lys ovn, se foto.

Lettvekterne vil så mene, at dette er tungt og fyller. Nova brenner med verktøy, gryteklype, et par esker fyrstikker, treplate - alt pakkes inn i Trangiasettet med 2 gryter og panne/lokk, som så veier akkurat litt over 1 kg. (har ikke noen nøyaktig vekt her). Hvis man skal ha tilsvarende "løse"gryter mm. med til snøsmelting og finere matlaging nærmer man sig rask denne vekt uten samme stabilitet og varmeutnyttelse. 

Det er veldig kjedelig på tur bare å leve på oppbløtt frysetørket direkte fra posen. 

Foto: Telys ovn, Alternativ ombygget "revesaks", kan også brukes med spritbrenneren.

1748592992_telysovn.thumb.jpg.c0fcb521a75cacd70b1245913f382291.jpg1615333661_006revesaks.thumb.jpg.b9b18d7a008b9b40bcadce128ea56947.jpg

  • Like 4
Posted
6 timer siden, elgen skrev:

Og så er ørreten vanskelig å få ut gjennom tuten

Bare å koke lenge nok det. Så skal du se den kommer:mrgreen:

For øvrig så var en "revesaksa" en artig konstruksjon:thumbsup:

Posted
På 19.3.2019 den 22.39, Lofoten-Møring skrev:

Har ikke sett den blanke spritbrenneren der før. Settes kjelen bare direkte oppå? Oppleves den ustødig? 

yes, setter rett oppå.

Oppleves ikke ustødig, så lenge man har plant underlag.  

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy