Jump to content
IGNORED

Hvor gammel Real ville DU spist?


erlendne
 Share

Recommended Posts

Har noen pakker med Real som det står best før 2008 og en stridsrasjon som gikk ut i 2009. Siden de er forseglet burde de vel være trygge å spise, men vil nødig risikere matforgifting på tur. Tenkte å spise dem til kvelds når jeg ikke er på tur som et eksperiment :-P

Flere som har erfaring med å spise Real som er utgått på dato for årevis siden?

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde nok tatt sjansen på å spise de så lenge de har holdt vakuumet og lukter/smaker normalt. Hvis de fortsatt er knallhard er vakuumet intakt, hvis ikke er de bare å kaste. Har spist Real som var 1-2 år etter utløpsdato, de var helt normale. Har prøvd å spise punktert Real turmat (som ikke var utgått), den smakte ikke godt og jeg tok ikke sjansen på å spise hele.

Link to comment
Share on other sites

Regner med at det er RSP du sikter til med stridsrasjon.... ville ikke vært spesielt bekymret. Var på sykestua (som førstagangstjeneste) under militærtjenesten og militærlegene sa at 10 år over dato er helt greit, men nærmer du deg 20 så bør en være på vakt.... Men selvfølgelig, som kjiver og jeka påpeker om smaken er uvant, "rar" eller pakkningen lekker luft ikke spis. Dette gjelder for all mat.

Real er jeg mer usikker på, men i og med at den er frysetørret og det er en "best før" dato går datoen mest på smaken. Kanskje noe redusert smaksopplevelse etter datoen. Datoer på mat dreier seg mye/mest om å tilfredstille mattilsynets datokrav, som er veeeeldig konservativ i den forstand at den minste forringelse av maten fører til strenge datokrav.

Jeg ville allikevel vært litt forsiktig med gammel hermetikk, i og med at problemet med gamme hermetikk er at tungmetaller kan diffundere over i maten over tid. Teflonlaget (eller hva det nå er) mellom metallet og maten (som bla skal forhindre diffusjon) er ikke 100% tett over år. For en del år siden ble det også brukt tvilsom metallkvalitet i hermetikk (dvs høyt tungmetallinnhold), men det er vel blitt noe bedre nå uten at jeg kan bekrefte det. Trikset er å skrape bort matlaget som ligger nærmest metallet, slik at en ikke spiser maten som har ligget nær metallet.

Link to comment
Share on other sites

Prøvde meg på en Real som hadde gått to år over datoen. Ante uråd da pakken var litt løs, men den var det eneste som jeg hadde med meg til lønsj. Tok en munnfull. Det var det verste som jeg noen gang hadde smakt. Det smakte surt, råttent og syntetiskt på en og samme gang. Spyttet den ut og tømte ut resten bak en maurtue. Selv den dag i dag har jeg et anstrengt forhold til Real sin sweet and sour.

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg riktignok ikke spist Real turmat som har vært utgått på dato, men jeg har spist forsvarets stridsrasjon, og det er vel ikke så utrolig stor forskjell på disse. Både med oksekjøtt, torsk, og vegetar.

I tillegg har jeg spist kjeksene som også har fulgt med, og kakaoen hadde ingen smak lenger, men sjokoladen derimot var like fin. Men kjeksen hadde så å si ingen smak lenger.

Alderen på forsvarets stridsrasjon som jeg har spist har vært mellom 12-15 år gammel, og smakte ikke dårlig, kun litt lite smak. Og jeg ville nok føye meg til resten om å avstå fra vakumposer som det har seget inn luft, og ikke vært tette.

Link to comment
Share on other sites

De første posene fra Real Turmat var ikke vakumpakket. Innholdet lå og skranglet rundt inne i posen som i en vanlig suppepose fra Toro.

Jeg har en av disse et sted, men har ikke tenkt å spise den.

Dagens Real Turmat pakker er vakumpakket og har ikke holdbarhetsstempel. De er stemplet "BEST FØR".

Dette trenger ikke bety noe som helst for holdbarheten, men er bare den tiden produsenten garanterer produktet 100%.

Jeg drev noen år som hobby birøkter, og som kanskje de fleste vet så har honning som oppbevares i lukket container tilnermet ubegrenset holdbarhet. Likevel skal i dag all honning som selges merkes med "Best før" dato. Anbefalt tid er ca 18 måneder, men det er faktisk funnet spiselig honning i gamle egyptiske gravkammer. "Slå den".

Hvis posen er tett og fast ville jeg ikke hatt noen betenkeligheter med å spise gammel Real.

Jeg har også to gamle stridsrasjoner. Den ene er forsvarets SP63 og den endre er en sivil utgave, TP/8. Begge er fra en gang midt på 1970 tallet og det eneste produktet i disse pakkene jeg ville være litt skeptisk til å spise er kjeksen fra Sætre. Resten, RSP, kakeblokker og kraftsuppa burde holde i "hundre år".

En av våre lokale matbutikker solgte nettopp ut alle varene til -50% og kona kom hjem med et lass Eldorado Turmat -Gulasj-

Er det noen som har prøvd denne?

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke godt å si hva som laget sjau, men hvis stridsrasjonen var uåpnet og tett så burde den holde mange ganger den to til tre årene over holdbarhetsdatoen. De er jo laget for å tåle en krig.

Var det denne typen? Den i midten.

stridsrasj.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mat kan forringes selv om den oppbevares mørkt, kjølig og lufttett. Så er det dermed ikke sagt at maten får ubegrenset holbarhet fordet om.

Selvfølgelig kan den det.

Murphys lov gjelder jo over alt.

«Hvis noe kan gå galt, så vil det også gjøre det (og fortrinnsvis på det verst tenkelige tidspunkt)».

Fregatten Lossen (1684) forliste utenfor Hvesterøy, Hvaler; den 4. desember 1717. Vraket ble funnet av dykkere i 1967 og under utgravningen ble det funnet en tønne smør. Dette smøret hadde da ligget på "havets bunn" siden forliset. Noen var så dristige at de smakte på dette smøret og konklusjonen var at det nok fremdeles var smør, men ikke noe mer enn det. Smøret ble ikke spist, naturlig nok, men noe ligger i dag frysetørket i kjelleren på Norsk Sjøfartsmuseum. (Hvis ikke noen har blitt fristet til å gjøre noe annet med det da.)

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke godt å si hva som laget sjau, men hvis stridsrasjonen var uåpnet og tett så burde den holde mange ganger den to til tre årene over holdbarhetsdatoen. De er jo laget for å tåle en krig.

Var det denne typen? Den i midten.

Hehehe, nei, var ingen "katastofeporsjon" eller noe av de andre greiene der. Så ut som en vanlig pakke Real bare grønn embalasje. Luktet normalt når den var ferdigkokt også.

Link to comment
Share on other sites

Har spist real som har vært fleire år forbi siste forbruksdato utan problem men så har eg også vært skulda for å ha jervemage...

Tillegg til REs Murphys lov: Alt som kan gå galt går galt (og fortrinnsvis på det verst tenkjelege tidspunkt) og om det likevel ikkje går galt

vil det i tidas lange løp vise seg at det hadde vært best om det hadde gått galt likevel.

Murphy var forøvrig ein optimist.

Link to comment
Share on other sites

Hadde en gang en gammel realpose som virket litt suspekt, men måtte ha mat. Jeg løste det vet å helle innholdet over i gryta og koke det i 5 min. Det ble grøtete, men gled ned..

Poser som er hele og ikke punkterte kan holde mange år over dato. Det gjelder med disse som for det meste annet: Lagres mørkt og kjølig.

Link to comment
Share on other sites

Har spist feltrasjoner som har vært både ett og to år over dato under feltøvelse. Merket overhodet ingenting etterpå. Så lenge det ser bra ut, og lukter greit ville jeg nok tatt sjansen :)

Er det Real feltrasjoner? Disse vaakumpakkede posene?

Link to comment
Share on other sites

En liten oppklarende opplysning:

Det er et firma i Tromsø som heter Dry Tech som produserer Real Turmat. Dette er også det samme som Forsvaret bruker, kjent som Field Meal. Det eneste forskjellen er posene. Naturlig nok vil ikke en oransje pose "gjøre" seg i "krigen".

Har konsumert mengder med Dry Tech produkter og må si at holdbarheten er lang men du kan være uheldig å få noe som ikke har blitt oppbevart "riktig". Spesielt fiskerettene blir fort dårlig.

Men dette er ikke mat man drar med seg på tur for å kose seg med. Til ekstreme langturer tja.......

Det er for lite næringsinnhold i denne maten iforhold til det du trenger ila en dag med sekk/pulk. Annen mat må man ha i tillegg.

Link to comment
Share on other sites

Off topic: Har själv ätit en konservburk med ertesuppe som min far haft på hytta så länge han minns. Han kunde inte specificera hur gammal den var men han skrattade och sa att den mycket väl kan vara från andra verdenskrig....

Smakade som all ertesuppe gör.

On topic: All konserverad mat, torkad, frystorkad, våtkonserv, blir dålig efter en tid och datummärkningen finns där av en anledning. Men det tar lång tid innan den blir farlig att spise. Men jag vill inte rekommendera någon att äta mat som blivit gammal och dålig, vill bara visa på att dålig inte behöver vara det samma som farlig.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Har selv en mengde real turmat jeg tok med meg da jeg gikk ut av forsvaret for over 5 år tilbake. Brukt noe av det på tur i sommer og ikke blitt dårlig en eneste gang. Har vel nok igjen til en ukes fjelltur i mitt lager. Klarte å få med meg litt "mye" ut fra forsvaret gitt etter endt tjeneste.

Så lenge pakka er tett og det er ikke tegn på forringelse etter åpning så er det jo bare å smake. Smaker det OK er det bare å spise sier nå jeg. Aldri blitt dårlig her.

Link to comment
Share on other sites

Har vel ikke all verdens respekt for holdbarhetsdatoer, men skal innrømme at jeg droppet en boks Surstrømming som var 8-10 år over dato. Det var et studie verdt å finne ut hva som var opp/ned og hit og dit på boksen som var nesten kulerund, så jeg syntes det gikk en slags grense der jeg ikke følte for å eksperimentere med.

Jeg tror (påstår ikke) at de som blir dårlig av tørrmat med utgått "best før" dato er utsatt for tilfeldigheter uten årsak i posematen. Over tid mister de litt av smaken, tar til seg smak fra annet og mister farve, men de skal være drygt gamle før de gir noe annet enn en blek opplevelse. Jeg har ikke peiling på hvor gammel tørrmat jeg har spist fordi det ikke interesserer meg stort, men vet sikkert at jeg har kost meg med v e l d i g gammel årgang og jeg har aldri blitt dårlig på noen måte jeg kan linke til denne maten. Men jeg har ved noen tilfeller spist mat jeg like etterpå har skjønt ikke var helt "etter boka", da kan det være greit å hive innpå litt desinfisernede, men dette er ikke en metode jeg bruker til unnskyldning for sistnevnte ;)

Nå vil mange tro jeg ikke bryr meg om god mat, men det er absolutt ikke tilfelle, derfor er posematen med som backup selv om jeg synes det meste er godt på tur.

:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Tor Magnus
   Formålet med denne tråden er å liste alle merker av dehydrert (fryse- eller lufttørket) mat.

   Hvis du har nye forslag så legg først og frem link til produsenten, men også utsalgssted om du ønsker. Jeg skal prøve å holde denne posten oppdatert med nye tillegg i tråden hvis moderatorene kan hjelpe meg med å ha tilgang til å endre den.

   Produsentene er listet i tilfeldig rekkefølge og man kan gjerne kommentere på hva som er favoritter og hva man burde styre unna.

   Real Turmat
   Fuizion (Tilbake i drift!)
   Adventure Food
   Mountain House
   Blå Band
   Coleman
   Backpackers Pantry
   Expedition Foods
   Farmer's Outdoor
   Lyo Foods
   MX3 (Ikke lenger mat)
   Travellunch
   Trek'n Eat
   Backcountry Eats (Nedlagt)
   HawK VittleS
   Packit Gourmet
   Pack Lite Foods
   Enertia Trail Foods
   Cache Lake
   AlpineAire Foods
   Natural High
   Richmoor
   Eldorado
   Strive Food
   Outdoor Herbivore
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy