Jump to content

Chirsbom

Aktiv medlem
 • Posts

  78
 • Joined

 • Last visited

About Chirsbom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Chirsbom's Achievements

 1. Interessant. Har alltid hatt skum underst for å beskytte luftunderlaget mot eventuelle spisser på bakken. Og tenkt at luftlunderlaget følger kroppen mer enn skum. Hva er fordelene med å gjøre det motsatt?
 2. Takk for påminnelse om denne! Hadde helt glemt den. Må innrømme at jeg har en aversjon mot den da jeg sov i en camp hvor det var en person som testet denne for en publikasjon og som frøs i den. Det ble riktignok -24 i løpet av natten og ingen av oss var forbered på det, mulig soveposen til vedkommende i utgangspunktet ikke var tilstrekkelig til at ytterposen gav nok effekt. Men, ca 14 grader økning er en solid effekt, og påstand. Er den reell? Det vil si at min -11 (komfort) dun blir til en -25 ish (komfort?) i kombinasjon. Interessant men også litt skeptisk. Har du erfaring med denne selv?
 3. Hei, Jeg har behov for en varmere sovepose til vinterbruk. Trenger ikke være ekspedisjonstypen da Hardangervidda på tvers er første målsetning, og en sovepose av typen komfort minus 30 nok blir lite brukt ellers. Kikket litt på Svalbard Spitzbergen på varemessa i helgen, og liker denne da den har 2 poser som kan kombineres med også andre mindre varme poser som jeg allerede har. Men jeg fikk også et tips om bruk av et topquilt med stropper som alternativ til sovepose i sovepose konseptet. Dette kunne i såfall bli brukt alene på bakken når det er godt og varmt, i hengekøya sammen med underquilten, og også over en ordinær vinterpose for økt effekt på vinterturer. Det finnes ulike kalkulasjoner her inne for å anslå økt temperatureffekt og det er en annen diskusjon. Men, er det noen "regler" om kombinasjon av materialer for bruk på vinterturer? Bør ytterste pose være syntet grunnet kondens og isoppbygging, eller kan dun + dun fungere like fint i praksis? Tar gjerne imot erfaringer, tips og innspill med dette
 4. Som nevnt over, ikke spar på kvaliteten på underlaget. Det er vel så viktig som soveposen og kan være livsviktig, i tillegg til å være vesentlig for søvnkvaliteten. Jeg har byttet til Sea to Summit Aircell Etherlight XT serien, har både 3 sesong (oransje) og vinter (sort). Disse er lange, brede, tykke og veldig komfortable. Skal du bare ha et luftunderlag så gå for mellomversjonen i temp rating (Sea to Summit Aircell Etherlight XT Insulated) i den lengde som passer deg, og kombinere med et eller to underlag i skum avhengig av sesong. Noe lett til sommeren, Bamse Extreme på vår og høst, og begge på vinteren. Et tips er å ikke fylle underlaget helt, det blir mye luft som skal varmes opp og en ubehagelig flat liggeposisjon. Litt over halvfullt funker for min del, da følger underlaget kroppen min. Men det er personlig preferanse.
 5. En liten digresjon. Toppmonternt brenner kan bli ustabilt. Jeg liker å bruke triangel føtter fra Jetboil, en liten plastikksak som kjøpes løst hvor føttene foldes ut for å gi et videre fottrykk. Veier ingenting, er veldig kjekt.
 6. Vi har tanker om å ta en tur ut kommende helg, gjerne inn fra vest eller østsiden nord i Nordmarka. Jeg er ikke spesielt god venn med det å raske over isen, kjenner litt på det de gangene jeg gjør det. Mangler trening i sikkerhet og isvurdering rett og slett. Men har da ispigger og tusler ut når "alle" andre gjør det. Gikk over Ølja i januar feks. Nå har det vært ganske varierende temperatur over en lengre periode, og jeg merker at det er en ting som bekymrer. Har noen vært i området i det siste, eller vet hvordan forholdene er på vann som Storflåtan og nordover?
 7. Jeg har brukt Norrøna sin service flittig i flere år. Mest for å skifte glidlåser på en 11 år gammel Svalbard soft gore tex jakke og en 10 år gammel Svalbard soft shell bukse. Vet egentlig ikke om det behovet taler til deres fordel, men de fikser nå alt og noen ganger uten å be om penger for det også. Det holder i alle fall liv i plaggene som brukes både på tur året rundt og til hverdags når det passer seg. Er det første jeg griper etter når jeg skal ut. Nå er jeg litt ute av sortimentet deres fordi de sjeldent til aldrig har salg, og det blir for dyrt å kjøpe alt man trenger og vil ha (2 ulike ting det) til full pris. Men hvis Norrøna kommer med en Bib i samme materiale og form som soft shell buksa, og en ny variant av Svalbard jakka så er det ting jeg gladlig betaler for. Har virkelig gjort jobben sin.
 8. Dette kunne vært del 2 av "Størrelse på fottøy er tull i grunn", bare så det er sagt. Det er igjen både en liten rant og et rop om hjelp til noen som har erfaring om størrelsen på kartanker. Jeg skal gå til innkjøp av et par overtrekkssko (burde hete støvel men la oss ikke gå inn på det nå). Utvalget består av enten Alfa eller Mittet, og etter å ha strevd med å tre skistøvelen inn i en Alfa variant hjemme i stua kommer jeg til å gå for Mittet sin type, ene og alene på grunn av muligheten til å åpne opp helt foran og ta overtrekket utenpå skoen. Hvis jeg blir irritert over å streve med Alfa inne i en varm stue så kommer jeg til å bli regelrett forbanna ute i en kald skog, såpass kjenner jeg meg selv. Tanken er å kombinere samme par overtrekkssko med vekselsvis skistøvel, vandrestøvel og et par kartanker avhengig av vær og behov. Jeg har skistøvler i størrelse 45, vandrestøvler 45 og 46, og bør i henhold til Mittets forhandlere ha overtrekkssko i størrelse 47-48. Når de anbefaler å gå opp en størrelse så antar jeg at de mener sine størrelser (som går over flere euro størrelser)? Når det kommer til størrelsen på kartankene så trenger jeg litt råd fra noen som har erfaringer med dette. Det virker til å være 2 hovedprodusenter på markedet, Tova som selges av en rekke forhandlere, og en annen lik type med sort skinnhemp som selges av en rekke andre forhandlere. Jeg har ikke tilgang til direktesalg fra Finnmark eller likende og har forholdt meg til det som jeg finner på nett. Det virker til å være ganske delt mellom forhandlerne om å 1) kjøpe den størrelsen du normal bruker i sko, og 2) gå opp en størrelse i forhold til normalt. Hva er rett her? Jeg testet en Tova størrelse 46, altså en størrelse opp, med en raggsokk i, og da fylte foten min hele kartanken. Helt i tupp og på sidene. Vil kartankene vide seg ut i lengde og bredde? Hvis jeg nå går opp til størrelse 47 i kartank, kan da overtrekksposen i 47-48 begynne å bli litt snau, med tanke på å ha litt luft å varme opp? Si ifra hvis du kan noe om dette, jeg blir smått smågal av fottøy snart..🙃
 9. Dette er et eksempel på det poenget jeg prøver å gjøre, og som endel virker til å dele. Dette er et bilde fra en "godt" utstyrt sportsforretning. Dessverre så hadde jeg ikke med en tommestokk på innerlomma, men hælene er plassert i vater med en skoeske før bildet. Betjeningen lurte litt på hva jeg drev med.. Scarpa Rush Trek øverst og Scarpa Mesqalito mid nederst. Begge i større 45. Begge plassert helt på ytterkant av fottøy sortimentet som de "hardeste/tøffeste/mest solide" og over hverandre vertikalt. Dette er 2 litt men ikke veldig ulike typer lette støvler, hvor den øverste er synlig og merkbart lengre enn den nederste. I samme størrelse, fra samme produsent. I Rush kunne jeg vifte fritt med med alle tærne, noe som er flott mtp at den er designert til "trekking" som jeg forstår som vandring. I Mesqalito kom jeg i tupp og tærne ble omfavnet og samlet sammen av materialet, noe som sikkert passer fint til mer presisjonsrettet klyving eller anmarsj. Det er åpenbart bare en måte å finne ut av hva som passer og det er å prøve, prøve, prøve. Det som da blir frustrerende er det som mer og mer likner om et tilsvarende sortiment hos alle forhandlere, og et snevert utvalg i størrelser grunnet leveranseflaskehalser på alle ledd i kjeden. Et annet dilemma som kanskje fortjener sin egen tråd er dreiningen i utvalg mot primært sydeuropeiske produsenter med klatreprofil kontra fottøy med "nordisk" lest laget for "nordisk" bruk. Du går ikke ut i et myrområde med "støvlene" over, ei heller når det er kaldt, snø osv. Hvis du vet om et sted med et godt utvalg av ren lærstøvler gjerne uten Gore tex så si ifra, også hvis du har erfaring med å bestille skreddersydd fra en leverandør, feks Lundhags. Det finnes fine ting å ha på beina når det er greit vær, god sti og sekken ikke er så tung overalt, og i all verdens farger. Akkurat nå vil jeg ha noe solid som funker lenge..
 10. Har gått til anskaffelse av en kvist brenner! Dvs, dama fikk en av meg til bursdagen denne uken som kommer til å passe perfekt til titankaffekoppen min. Den skal også brukes på dagsture med barna i barnehagen, og gjør det forhåpentligvis like artig med å brenne i den som på et bål. Langt mindre å bære for de voksne aka slippe vedkubber, og tryggere for de små. Ser for meg å kjøpe en selv også, og prøve en helg ute med kun den og nevnte kaffekopp. I skogen vel og merke. Må jo finne noe kvist også.
 11. Kjenner meg veldig igjen i dette! Jeg har gitt opp å måle hjemme selv, dama har stått mye på kne for å få dette til, men vi klarer ikke få samme resultat 2 ganger. Har derfor tydd til 3 ulike butikker og deres målebrett til hard skall støvler. Med 3 ulike resultat der og, til tross for forsøk på kontroll av andre variabler som tid på døgnet, type sokk osv. Sist gang ble jeg veldig lite imponert når betjening etter å ha målt mine føtter på et målebrett til størrelse 44 går og henter et par støvler i størrelse 44. Og deretter ikke skjønner hvorfor jeg kun såvidt klarer å få de på føttene. Jeg gjorde det siste kun for å gjøre et poeng. Feilen er selvfølgelig å ikke legge til feks 10-15 mm i tillegg til størrelsen. Sikkert perfekt for ren klatring, men ikke for vandring. Med fare for å virke som en grinebiter så blir jeg lettere frustrert og egentlig litt bekymret når noen foreslår noe som et par Hooka til fjellbruk, etter at jeg har forklart at jeg ønsker en kombinasjon av støtte, komfort og varighet. Bør det være et krav om å ha gått langt og båret tungt over flere dager selv for å kunne selge til andre, eller har vi havnet i en situasjon liksom på bensinstasjoner hvor få om noen kan noe om selve bil og ikke bare pølsene?
 12. Føtter endrer seg nok gjennom hele livet. De "flater" ut etter hva jeg har blitt fortalt. Jeg har en fot som har blitt mye bredere enn den andre, målt til 7 mm forskjell. Det gjør jo at når den ene støvelen passer så gjør ikke den andre, og motsatt. Jeg prøvde et par Alfa Walk King i skinn og i APS i samme størrelse på samme tid. Mitt inntrykk var at skinnmodellen var bredere enn APS modellen. Betjeningen og jeg kikket nøye på selve sålene, og APS fremstod som klart smalere i bredden enn skinn. Hadde ingenting å måle det med, men hadde vært interessant å vite om Alfa har gjort endringer i overgang mellom materialer. Da kan det bli endel bomkjøp, såfremt ikke APS utvider seg mer enn skinn.
 13. Jeg har og gått over til lengde i form av mm eller cm. Det som også kalles mondo størrelse. Men frustrasjonen stopper ikke der, for selv "korrekt" lengde kan bli feil med feil lest. Lundhags feks fikk jeg ikke på foten pga av øvre del av vrista stanget i "taket". Det burde være mer informasjon fra produsentene om type lest som er brukt, da det også er vesentlig. Men, i henhold til en samtale med en turstøvel selger som virket til å ha litt peiling så kan lester variere veldig innenfor samme merke og modell, avhengig av skomakeren, og at skomakere tar med seg lester mellom produsenter når de bytter jobb.
 14. Dette er både en liten rant, og et håp om litt veiledning. Jeg har i senere tid forsøkt sette meg inn i emnet størrelser på fottøy. Jeg har opp igjennom funnet at jeg er et sted mellom 44,5 og 46 i EU størrelse, avhengig av type fottøy, lest og tiltenkt bruk. Men, dette er lite presist og noe som personlig irriterer meg litt. Dette har da blitt forsterker i og med diverse ufrivillige tvungende opphold i hjemmet, og det faktum at det etter hvert har blitt et ganske skrint utvalg i ulike størrelse i mine lokale butikker. Ser det samme i nettbutikker, og visstnok skal dette skyldes flaskehalser i produksjon og transport. Uansett, for en som må bruke munnbind i det daglige virket så ønsker jeg ikke å vandre målløst fra lokale til lokale i håp om å finne et eller annet som kan passe til akkurat mine rare føtter. Av den grunn så tok jeg en liten undersøkelse på ymse nettsider, og resultatet av det forvirret meg bare enda mer. Det viser seg at oppgitt størrelse, uavhengig av om dette er i EU, UK eller US er tildels ren bingo mellom ulike produsenter. Her er et lite utvalg hentet fra nettsidene til noen kjente og kjære merker: Lundhags Mondo EU UK 293 43 9 299 44 9 2/3 306 45 10 1/2 313 46 11 1/3 Crispi Mondo EU UK 290 44 1/2 10 1/3 295 45 10 1/2 300 45 1/2 11 305 46 11 1/2 ALFA Walk King Mondo EU 286 46 293 47 299 48 306 49 La Sportiva Mondo EU UK 290 45 10 1/2 293 45,5 11 296 46 11 1/3 300 46,5 11 2/3 Notat: Av disse så er det kun Lundhags som oppgir ulik type lester (som jeg har funnet) og den informasjonen var godt gjemt inne på nettsiden, og ALFA som oppgir ulike Mondo størrelser for ulike modeller (noe som kan forklare hvorfor enkelte av deres modeller oppleves veldig ulikt av forskjellige personer. Mondo for de som ikke vet det er faktisk lengde i millimeter og fungerer sånn sett som en stabil variabel imellom ulike produsenter. En hel EU størrelse er ca 6 mm, og en UK eller US størrelse er ca 8 mm. UK og US blir ulike da de har ulikt startpunkt på skalaen. Nå kan dette virke som skikkelig pirk på millimeter presisjonsnivå, og det er det bokstavlig talt. Men i min mening så er dette noe som er vesentlig, da forskjellen på en "perfekt" passform og det å enten ha akkurat litt for lite eller for mye plass i skoen eller støvelen på tur kan på det minste være irriterende, og i det meste forårsake vonde tær og gnagsår med mulig påfallende tap av videre turlyst. Det å bomme på et fottøy kjøp suger rett og slett, og ikke bare pengene ut av lommeboka. Mye avhengig av tiltenkt bruk så er det en ideel passform for hvordan skoene eller støvlene skal sitte på foten. For generell turbruk med vandring mest i det horisontale planet så er det vel et sted mellom 10 til 15 mm lengde lengre enn dine føtter. Sånn at du kan ha på en litt tykkere sokk, føttene kan utvide seg underveis, og at du slipper å krumme tærne i nedoverbakke. Og armert med informasjonen ovenfor så burde det være en lett sak å sikte inn på en korrekt størrelse? Den gang ei, i det minste i min erfaring. Jeg har fått mine føtter målt i butikk på slutten av dagen etter å ha gått mye gjennom dagen, og jeg har fått oppgitt 3 ulike lengder og bredder. Det er like mange ganger som jeg også har målt. Noe kan sikkert tilskrives ulikhet i selve målingsprosessen og jeg har landet på et godt gjennomsnitt i 280 (mm) mondo for den lengste foten. Da blir det veldig snodig at en Crispi Skarven 44,5 (290 mondo) oppleves for trange i tupp, Lundhags Skare Mid II 44 (299 mondo) knapt kommer på foten, Alfa Bever Preform 46 (286 mondo) glipper på hælen, mens en La Sportiva TRK 45 (290 mondo) funker godt men godt kunne vært en halv størrelse lengre. Er det bare meg som føler at det å finne et par gode sko eller støvelpar er en til tider svært frustrerende prosess? Uansett, takk for tiden din. Rant over akkurat nå.
 15. Hei! Jeg vurderer et par overtrekksstøvler til kalde camper. Noe å trekke på når man bare skal tusle litt rundt og primært holde varmen. Har alt forsøkt Helsport-kartanker-tilklipte-liggeunderlag typen og det blir varmt, volumøst og vassete å bruke. Først og fremst, størrelse i overtrekksstøvler kontra støvler som går på innsiden. Har et par overtrekksstøvler i 45-46 hjemme til testing, og de er trange utenpå på et par 45 støvler. Bør mao bytte til 47-48? Jeg tenkte at det naturlige ville være dette er størrelsen som overtrekksstøvlene passer til, men det er kanskje dennes egenstørrelse? Så til produsent, det virker til å være enten Alfa eller Mittet som er alternativene. Alfa har til en viss grad stramming oppover leggen men var noe dritt å trekke på (ja jeg vrengte og rullet ned overtrekksstøvelen). Mittet kan åpnes helt for enkelt innsteg, men kan ikke strammes. De virker rett og slett til å ha motsatte for- og bakdeler. Hva vil være viktigst i bruk? Jeg heller mot enkelt innsteg, men når den først er på så kanskje det å kunne stramme til blir mer vesentlig. På forhånd takk for innspill!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy