Gå til innhold
  • Bli medlem

Henrik

+Støttemedlem
  • Innlegg

    773
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    8

Alt skrevet av Henrik

  1. Tråden er gammel, men fremdeles relevant. Er det noen vann som er bedre enn andre?
  2. Det er jeg fullt klar over ja Men forutenom dette, er det ingen som har noen svar på spørsmålet som jeg kom med?
  3. Jeg har forstått det slik at Statens kartverk har sluttet med å trykke plastkart. Igjen står vi med Norges-serien fra Nordeca. Er det noen andre enn Nordeca som trykker og leverer plastkart nå?
  4. Da begynner vi å snakke samme språk! Det er jo likevel ikke rent sjelden at NRK og forsåvidt andre medier forhører seg med fagpersoner på et fagfelt når det gjelder ulike problemstillinger som dukker opp. Men du har også rett! Det er ikke alltid de innhenter kommentarer fra fagpersoner (i det du nevner - kanskje påtalemyndighetene (ØKOKRIM) eller andre). Samtidig så har mediene et veldig sterkt kildevern. Det kan man jo bare se i Rolfsen saken som var oppe i Høyesterett på slutten av fjoråret (uten å gå mer off-topic enn det).
  5. Hva mener du med at de ikke kommenterer det? Det er jo ikke NRK sin oppgave å sette seg til doms i saken. Det at de tar opp kritikkverdige forhold akualiserer jo bare problemet. Så må det være opp til andre aktører å om de vil gå inn i den aktuelle saken. Det at NRK tar opp saken om eggrøveri er jo for å opplyse folk om hva som skjer i det norske samfunnet.
  6. Noen som kjenner mer til denne saken, hvor det ulovlig sankes egg fra truede fuglearter i stor stil? http://www.nrk.no/trondelag/xl/eggroverne-1.12933735
  7. [gallery600x480] [album]457[/album] [/gallery] Produkt Klättermusen Mysse 2.0 Levert av Klättermusen Veiledende pris kr. 700 Fakta fra leverandør 100% Polyester (ytre lag) 91% Polyester (indre lag) 9 % Elastane (indre lag) Membran: 3-lags Cutan Fakta fra Fjellforum Fjellforumvekt: 89 g Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Beskrivelse av produktet Luas brem kan ikke festes på lua med en knapp. Istedenfor kan bremen skyves opp og ned avhengig av hvordan man ønsker at bremen skal stå. Lua kan strammes slik at man kan velge hvor stramt den skal sitte rundt hodet ved å benytte en spenne som er festet på baksiden av lua. Den har også en snor som går under haka. Testforhold Lua har tilsammen hatt fem testdøgn hvor et testdøgn strekker seg fra fire til seks timer i døgnet. Det har også vært sol, snødrev og en del vind under testdøgnene. Temperaturen har variert mellom 5 °C og -15 °C. Vurdering Strammefunksjonen på lua kan gjøres med en hånd. Med eller uten votter. Dette gjør den svært funksjonell slik at man ikke behøver å ta av seg noen av vottene eller hanskene. Snora som går under haka er også enkel å justere med eller uten votter. Lua rekker godt nedover ørene, panna og nakken. Dette er svært fordelaktig sammenlignet med andre luer som gjør at man må velge om panna skal dekkes, eller om det er nakken som skal dekkes. Det er også uproblematisk å kombinere snøbriller og hodelykt med lua. På snøbrillene passer bremen perfekt over brillene og rekker litt over brilleglasset som er fordelaktig når bremen skal dekke for sol. Lua er også godt fôret med et mykt og fleksibelt innerstoff. Konklusjon Alt i alt er dette en meget god lue og prisen på kr. 700 kan uproblematisk forsvares. Luas detaljer er også godt gjennomtenkt og det er ikke gjort noen kompromisser som svekker luas egenskaper. Dette skjedde med produktene etter endt test Lua sendes tilbake til leverandør.
  8. [gallery280x280] [album]454[/album] [/gallery] Produkt Sealskinz Winter Hat Levert av Wenaas Nordic Veiledende pris kr. 449 Fakta fra leverandør 100% Polyester (ytre lag) 100% Nylon (indre lag) Membran: Micro-porous Fakta fra Fjellforum Fjellforumvekt: 64 g Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Beskrivelse av produktet Bremen kan festes til fronten på lua med knapper, og har strammefunksjon i bakhodet med borrelås. I nakken har den også en solid strikk strammer. Testforhold Lua er brukt i kjølige temperaturer mellom -10 °C og -20 °C, på kortere og lengre turer når det har vært vindstille og frisk bris. Den har tilsammen 4 testdøgn hvor et testdøgn omfatter en bruk på mellom fire til seks timer. Vurdering Fleecen gjør at lua sitter godt på hodet. Til tross for at øreflappene trekker godt nedover ørene, sitter de likevel ikke godt nok inntil. Spesielt er nedre del av øreflippene utsatt for kulde uavhengig av om det blåser eller ei. Lua er liten i størrelsen. Undertegnede er 56 cm i omkrets rundt hodet, men må likevel ha størrelse Large (59 cm) slik at den passer. Bremen festes enkelt med en knapp som kan festes med votter. Ved bruk av hodelykt presses knappen på lua mot panna, og skaper et ubehagelig press. Lua har heller ingen mulighet til å feste snor under halsen, men strammemuligheten i bakhodet gjør at den likevel sitter såpass godt på hodet slik at dette ikke er nødvendig likevel om det blåser relativt greit. Konklusjon Lua havner midt på treet. Hva gjelder isoleringsevnen overbevises ikke undertegnede ettersom den ikke dekker til øreflippene tilstrekkelig godt. Veiledende pris på kr. 449 er derimot en meget konkurransedyktig pris på markedet. Dette skjedde med produktene etter endt test Lua skal sendes tilbake til leverandør.
  9. [gallery600x480] [album]452[/album] [/gallery] Produkt Bergans Storen Mountain Hat Levert av Bergans Veiledende pris kr. 500 Fakta fra leverandør 100% Polyamid Membran: 3-lags Dermizax Vekt: 30 g (str. 60) Fakta fra Fjellforum Fjellforumvekt: 32 g Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Beskrivelse av produktet Lua er av 3-lags dermizax og har hverken ekstra innerstoff eller brem. Testforhold Lua er brukt i temperaturer rundt -5 °C på kortere turer når det er vindstille eller lite vind. Den har tre testdøgn og ett testdøgn omfatter bruk av lua fra en til tre timer. Vurdering Dette er en lue som er egnet hvor det er en del vind og høyt aktivitetsnivå. Det at lua ikke er fôret gjør også at en må opprettholde et minimum av aktivitet for å ikke bli helt avkjølt. I hvert fall gjelder dette for undertegnede. Andre kan riktignok oppnå samme varmeproduksjon uten særlig aktivitet, så det må hensyntas. Den kan også fungere godt ved mildere temperaturer uten særlig høyt aktivitetsnivå. Lua er egentlig en størrelse for stor for undertegnede, noe som gjør at den dekker det meste altfor godt. Hadde den vært i riktig størrelse vil jeg likevel velge å tro at den dekker ører og panne meget godt som nå, bare med bedre passform. Strammefunksjonen i nakken er bra konstruert, ettersom strikken går under ørene og drar fronten av lua godt ned i panna. Lua har heller ingen mulighet for å feste en ekstra snor under haka, men dette synes ikke ut som trengs. Strammefunksjonen gjør at lua sitter godt på hodet uten å skape noe ubehag. Det som også legges godt merke til er at lua er påfallende lett. Man merker omtrent ikke at man har den på. Ettersom den ikke har noen brem fungerer den også godt sammen med hodelykt. Når det kommer til bruksområde egner lua seg egentlig til en snever brukergruppe. Ettersom undertegnede ikke produserer så mye varme alene, blir den fort kald ved lavt aktivitetsnivå. For meg fungerer denne best under i milde temperaturer, rundt -5 °C og oppover, men dette kan stille seg annerledes for andre som produsere mer varme. Jeg vil også anta at den fungerer ypperlig på toppturer. Jeg tør å tippe at den ikke uten videre er blitt med i Storen-serien til Bergans uten videre. Konklusjon Alt i alt er dette en god vindlue, men som har et snevert bruksområde. Undertegnede skulle personlig likt å sett den samme lua med innerfôr. Dette skjedde med produktene etter endt test Per i dag er det ikke klart hva som skal skje med lua. Artikkelen vil derfor oppdateres når dette er klargjort.
  10. Produkt Bergans Storen Mountain Hat levert av Bergans Veil pris kr. 500 Härkila Visent Cap levert av Härkila Veil pris kr. 899 Lowe Alpine Mountain Cap levert av Equip Outdoor Technology Veil pris kr. 499 Klättermusen Mysse 2.0 levert av Klättermusen Veil. pris kr. 700 Sealskinz Thermal Waterproof Cap levert av Wenaas Nordic Veil pris. kr. 599 Sealskinz Winter Hat levert av Wenaas Nordic Veil pris kr. 449 Testpersoner @Anders Eriksen @Henrik Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Testforhold Luene er testet under variert friluftsliv på vinterstid, og temperaturen har variert mellom 5 °C og -25 °C. Luene er testet i ulikt omfang hva gjelder temperaturer og vind. Luene er ikke testet (ikke brukt) når det har vært klart at lua ikke kunne brukes under temperatur- og værforholdene. Dette kan være at det har vært for kaldt eller for mye vind, som i værste fall kunne ført til skader. Vurdering Formålet med sammenligningstesten har vært å se i hvilken grad vindluene har oppfylt formålet sitt med vindtetthet og hvor godt de beskytter mot vind. Spesielt kan øre og panne være utsatt for vind og det er derfor viktig at vindlua rekker et godt stykke ned i panna og dekker ørene ved å sitte tett inntil. Et av kriteriene for testen er brukervennligheten på lua, herunder justeringsmulighetene vindluene har. Alle luene i testen unntatt Härkila Visent Cap har en eller annen form for strammemulighet i bakhodet med strikk, borrelås eller spenne. Bergans Storen Mountain Hat Levert av Bergans Veiledende pris kr. 500 Fjellforumvekt: 32 g Les mer om lua her Bergans Storen Mountain Hat kommer i 3-lags Dermizax og er ikke fôret. På grunn av at den ikke har noen form for fôr egner den seg til bruk hvor det er høyt aktivitetsnivå eller under mildere temperaturer. Ettersom den ikke er isolert kan det være en mulighet å bruke denne lua over en annen. På grunn av at lua ikke er fôret kommer det mer luft til rundt ørene når det ikke benyttes lue under denne. Lua rekker relativt langt ned i nakken. På grunn av mangel på fôr i lua vil det være hensiktsmessig å benytte seg av en ekstra hals, eventuelt høy krage på mellombekledningen dersom det ikke benyttes ekstra lue under. Som noen av de andre vindluene i testen, har ikke denne lua brem eller knapp for å feste bremmen. Knapper har ofte en tendens til å skape et ubehagelig press i panna, spesielt i de tilfellene hvor det benyttes hodelykt i kombinasjon med lua. Dette gjør at denne lua egner seg svært godt til å kombinere med hodelykt eller snøbriller. Strikken i bakhodet sørger for at ørene blir godt tildekket. Til tross for at det ikke følger med noen snor som kan festes under haka, sitter den likevel godt på hodet på grunn av den ene strikken. Konklusjon Lua har et snevert anvendelsesområde ettersom den ikke er fôret og passer således godt til personer som er i høy aktivitet og produserer en god del varme, eller der hvor vinden er lav og temperaturen relativt høy. Ved å kombinere vindlua med en annen lue kan vindluas anvendelsesområde økes. Den veiledende prisen på kr. 500 kan nok være passende dersom luas anvendelsesområde oppfyller formålet til det en forbruker ser etter. Härkila Visent Cap Levert av Härkila Veiledende pris kr. 899 Fjellforumvekt: 136 g Les mer om lua her Øreklaffene til Härkila Visent Cap kan trekkes godt rundt ørene og en borrelås sørger for at ørene holdes varme til enhver tid. På dager hvor temperaturen har krøpet ned mot -20 °C har det blitt benyttet balaclava og lua har ikke blitt opplevd som trang. I høyere aktivitet kan lua bli noe varm. Lua vil derfor i det hovedsakelige passe til friluftsliv der hvor aktivitetsnivået er lavt, eller for personer som produserer lite varme. I tilfeller hvor lua blir noe varm er det ingen øvrige justeringsmuligheter for å slippe ut overskuddsvarme med å eksempelvis åpne strammingsmuligheten i bakhodet. Den må derfor tas av hodet eller åpne borrelåsen som sørger for at ørene blir beskyttet. Ved bruk av hodelykt har den fungert tilfredsstillende til tross for at lua har forholdsvis stor brem. Man vil likevel miste noe av lyset i synsfeltet som følge av den store bremmen. Dette fører oss over til sikkerheten. Lua har ingen ekstra snor i tilfelle lua skulle bli tatt av vinden. Bremmen har også stor overflate som gjør at vinden kan få bedre tak. Dette kan være kritisk på vinterstid i kalde omgivelser. Konklusjon Alt i alt beskytter den godt mot vind og varmer godt på de kaldeste dagene under rolig aktivitetsnivå. Den veiledende prisen på kr. 899 kan virke noe i det dyreste laget ettersom dette er en vindlue. Ettersom lua tross alt har en gore-tex membran gjør prisnivået mer forståelig. Lowe Alpine Mountain Cap Levert av Equip Outdoor Technology Veiledende pris kr. 499 Fjellforumvekt: 67 g Les mer om lua her Lowe Alpine Mountain Cap er en gjenganger i flere tester og betegnes av mange som en klassiker. Den kan strammes i bakhodet med borrelås og bremmen kan festes til lua med trykknapp i front. Over den delen av knappen som er festet til lua (ikke bremmen) er det lagt på et stoffstykke i polyamid for å forhindre at snø ikke skal feste seg til knappen og gjøre det vanskelig å feste knappen. Dette er imidlertid et lite problem dersom man faktisk ønsker å feste bremmen i dårlig vær, da stoffstykket må trekkes til side for å kunne feste bremmen og dette krever at man må bruke to hender, og med votter er prosessen vanskeligere. Det skal likevel sies at bremmen er formbar slik at den i noen grad kan løftes opp uten å feste den til lua. I kombinasjon med holdelykt presses bremmens festemekanisme/knappen inn mot panna og skaper ubehag. Lua sitter godt på hodet ved at den rekker godt ned i nakken og dekker panna langt på vei, men den dekker ikke begge deler like godt. Det avhenger imidlertid hvor mye lua trekkes ned i nakken eller over panna. Innerstoffet består av myk fleece, noe som også hjelper til med å sitte godt på hodet. Lua har ingen egen snor for å forhindre at lua kan blåse av, men har istedenfor lagt på to hemper som har gjort dette mulig. Øreflappene dekker godt over ørene, men ikke like godt som Härkila Visent Cap. Dersom man velger å feste på ekstra snor selv, vil man også kunne stramme til ytterligere rundt ørene, slik at ørene blir ytterligere beskyttet for vær og vind. Konklusjon Denne lua er en av tre allroundere i testen, og passer godt for den gjennomsnittlige personen. Den utmerker seg ikke spesielt på noen områder hverken negativt eller positivt, men har flere ulike kompromisser for å øke anvendelsesområdet. Dessuten er den veiledende prisen på kr. 499 også en pris som kan forsvares. Klättermusen Mysse 2.0 Levert av Klättermusen Veiledende pris kr. 700 Fjellforumvekt: 89 g Les mer om lua her Klättermusen Mysse 2.0 er testens andre allrounder. På denne lua har Klättermusen festet på snor som kan strammes under haka og strammemekanismen i bakhodet er en spenne som enkelt kan håndteres med en hånd med eller uten votter. Med påsydd snor som kan strammes under haka trygger dette sikkerheten. Lua har også en brem, men det er ingen knapp eller annen festemekanisme for bremmen. Istedenfor har Klättermusen gjort bremmen stiv slik at den enkelt kan heves eller senkes, og den holder seg på plass slik du selv ønsker den skal være. Det er også uproblematisk å kombinere snøbriller og hodelykt. Her skiller den seg positivt ut sammenlignet med Lowe Alpine Mountain Cap og Sealskinz Winter Hat som har knapp til festemekanisme på bremmen som kan skape ubehag i panna når det blir lagt presses på knappen. Ettersom denne lua ikke har knapp som presses inn og bremmen er enkel å håndtere, økes også brukervennligheten og komforten. Innerfôret består av myk og tøyelig fleece, noe som gjør lua behagelig å ha på hodet. Den skiller seg også positivt ut sammenlignet med de øvrige luene i testen ved at den trekker meget godt over ørene og isolerer dertil bedre. Riktignok ikke like godt som Härkila Visent Cap. Den trekker også godt ned i nakken uten at det går på bekostning av å beskytte panna mot vind. Konklusjon Den veiledende prisen til kr. 700 er ikke en urimelig pris ut fra hva du får. Lua hever seg flere hakk over de andre luene til tross for at det er gjort flere kompromisser. Alle de små ekstra detaljene som hever luas brukervennlighet, funksjonalitet og sikkerhet gjør det uproblematisk å forsvare prisen. Sealskinz Thermal Waterproof Cap Levert av Wenaas Nordic Veiledende pris kr. 599 Fjellforumvekt: 95 g Les mer om lua her Sealskinz Thermal Waterproof Cap har på samme måte som Härkila Visent Cap en hard og stor brem og innerfôret består av myk fleece. Den kan enkelt med en hånd strammes med en strikk i bakhodet. Når strikken strammes opplever undertegnede at det oppstår et ubehagelig press rundt hodet der hvor strikken går. Luas konstruksjon oppleves som at den er konstruert som en helt alminnelig caps der det er lagt på ekstra stoff utenpå som skal dekke over ører og nakke. Stoffet som er lagt over capsen og skal beskytte utsatte steder folder seg riktignok over ørene, men sitter ikke inntil ørene. Dette innebærer at kald luft kommer til og isolering av ørene praktisk talt er fraværende. Det er heller ikke noen snor som kan tjene som sikkerhet eller ha den funksjonen at stoffet som er lagt utenpå kan komme tettere inntil ørene ved å stramme. Lua egner seg ikke særlig til bruk på vinterstid, men kan muligens ha et bruksområde sent på høsten hvor temperaturen begynner å krype ned mot 0 °C på natt og plussgrader på dagtid. Konklusjon Lua faller tvers igjennom testen ved bruk på vinterstid og er en gjennomgående skuffelse. En veiledende pris på kr. 599 vil være altfor ut høy fra denne luas egenskaper. Sealskinz Winter Hat Levert av Wenaas Nordic Veiledende pris kr. 449 Fjellforumvekt: 64 g Les mer om lua her Sealskinz Winter Hat er den tredje allrounderen i testen. De to øvrige er Lowe Alpine Mountain Cap og Klättermusen Mysse 2.0. På samme måte som Lowe Alpine Mountain Cap har lua en brem som kan festes med en knapp, noe som kan gi et press i panna ved bruk av hodelykt. De samme betraktningene om knapp som festemekanisme til bremmen som ble gjort om Lowe Alpine Mountain Cap kan også gjøres her. På denne lua er det borrelås som brukes for å velge hvor hardt lua skal sitte på hodet sammenlignet med Lowe Alpine Mountain Cap, og har ingen betydning når luene sammenlignes. I motsetning til de to andre allrounderne (Lowe Alpine og Klättermusen Mysse 2.0) har ikke denne lua snor eller mulighet til å feste på ei snor. Dette kunne vært nyttig, spesielt når det gjelder sikkerhet, men også muligheten for å få dekket til ørene ytterligere. Luas innerstoff består av myk fleece og gjør at den er behagelig å ha på hodet. Lua dekker godt over ørene og sitter relativt godt inntil, spesielt om man sammenligner den med Sealskinz Thermal Waterproof Cap. Sammenligner man lua med Lowe Alpine Mountain Cap og Klättermusen Mysse 2.0 isolerer og dekker denne lua hakket mindre enn Lowe Alpine Mountain Cap, men i liten grad. Som allerede nevnt ville det vært hensiktsmessig å ha ei snor under haka slik at sikkerheten styrkes, og at isolasjonsevnen er bedre. Konklusjon Denne lua er et godt alternativ til Lowe Alpine Mountain Cap, men kommer likevel litt svakere ut. Dette er fordi sikkerheten og isolasjonsevnen over ørene kunne vært bedre. Det fordelaktige er at Sealskinz Winter Hat har en veiledende pris på kr. 449 sammenlignet med Lowe Alpine Mountain Cap som har en pris på kr. 499. Hovedkonklusjon Det er Lowe Alpine Mountain Cap, Klättermusen Mysse 2.0 og Sealskinz Winter Hat som kan kalles for allroundere og dermed har størst bruksområde til ulike aktiviteter. Bergans Storen Mountain Hat har et relativt snevert bruksområde og passer best i bruk hvor aktivitetsnivået er høyt. Härkila Visent Cap skiller seg ut ved at den passer best til aktiviteter som har et lavt aktivitetsnivå i kalde omgivelser. Sealskinz Thermal Waterproof Cap har lite å gjøre på fjellet vinterstid under kalde omgivelser med mye vind og kulde, men den kan muligens være et greit hodeplagg på høsten. Det er Klättermusen Mysse 2.0 som trekker det lengste strået i denne testen. Lua er definitivt den mest allsidige og har de beste egenskapene som en vindlue bør ha på vinterstid i fjellet. Dette skjedde med produktene etter endt test Luene har forskjellige leverandører og det står derfor hva som skjer med de enkelte luene i hver enkeltartikkel om de enkelte luene.
  11. [gallery600x480] [album]456[/album] [/gallery] Produkt Lowe Alpine Mountain Cap Levert av Equip Outdoor Technology Veiledende pris kr. 499 Fakta fra leverandør Fakta fra Fjellforum Fjellforumvekt: 67 g Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Beskrivelse av produktet Lua har vendbar brem som kan festes med en knapp i front. Den kan strammes bak med borrelås og har en løkke til hver øreflapp for å montere snor. Sistnevnte følger ikke med. Innerfôret består av aleutian fleece mens ytterstoffet består av 100% polyamid og polyuretan belegg. Testforhold Lua er brukt i kjølige temperaturer mellom -10 °C og -15 °C, på kortere og lengre turer når det er vindstille og frisk bris og har til sammen fem bruksdøgn. Ett bruksdøgn innebærer en bruk av lua på mellom tre til fem timer i løpet av et døgn. Vurdering Bremen festes på hodet med ene delen av knappen på bremen og den andre i fronten på hodet. Riktignok er det lagt på et stykke med stoff av polyamid, slik at denne må trekkes til siden for å få festet bremen. Dette gjør at det ikke er så enkelt å få bremen, spesielt ikke med votter. Derimot er funksjonen som undertegnede kan se at den forhindrer at snø dekker over festemekanismen, slik at det ikke blir umulig å feste bremen når det trengs. Strammefunksjonen på den bakre delen av lua kan enkelt justeres selv med votter på, og er således et pluss. Når lua brukes i kombinasjon med hodelykt kjenner man fort at hodelykta presser på festemekanismen som er festet i fronten på lua. Likevel er det ikke problematisk, bare litt ubehagelig. Lua sitter som støpt på hodet selv uten snor. Fleecen er nok også delaktig i den gode passformen. Den kanskje viktigste er at den sitter godt rundt ørene for å sørge for at de ikke blir kalde. Undertegnede kunne likevel tenke seg at øreklaffene var 1-2 cm lengre for å dekke ørene ytterligere. Lua isolerer jevnt over godt på hodet og rundt ørene. Spesielt når det blåser en del kjenner man at den med fordel kunne vært noe lengre. På den andre siden kan lua bli litt kort i front og på baksiden for undertegnede. Trekkes lua godt ned i nakken eksponeres panna i større grad, og motsatt. Dette er riktignok personavhengig vil jeg tro da de fleste har forskjellig hodeform. Det at Lowe Alpine har valgt å ikke sende med en snor som enkelt kunne monteres selv eller tas av trekker noe ned, men ikke altfor mye ettersom det er muliggjort å feste på egen snor selv. Konklusjon Lua er jevnt over god ved at den blant annet oppfyller i stor grad formålet sitt med å isolere godt rundt ørene. Dens svakhet er at det er gjort et kompromiss knyttet til å dekke til panne og nakke. Den kunne med fordel strukket seg slik at man ikke har behov for å velge om det er panne eller nakke som skal beskyttes mot vind. Ut fra dens egenskaper gjør luas pris den utrolig konkurransedyktig på markedet. Dette skjedde med produktene etter endt test Per i dag er det ikke klart hva som skal skje med lua. Artikkelen vil derfor oppdateres når dette er klargjort.
  12. [gallery600x480] [album]455[/album] [/gallery] Produkt Sealskinz Waterproof Thermal Cap Levert av Wenaas Nordic Veiledende pris kr. 599 Fakta fra leverandør 100% Polyester (ytre lag) 100% Polyester (indre lag) Membran: Micro-porous Fakta fra Fjellforum Fjellforumvekt: 95 g Fakta om testperson Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Sikkerhet Pris Beskrivelse av produktet Bremen er hard og kan ikke festes. Den fungerer i stor grad som en ordinær caps med stoff som er lagt på rundt lua. Start og slutt er ved tinningen. Stoffet kan brettes opp på siden dersom det blir for varmt. Helt nederst på det ekstra stoffet er det riktignok en strikk. Lua har også en strammefunksjon bak, men strammefunksjonen omfatter ikke stoffet som er lagt rundt lua. Testforhold Lua er brukt i temperaturer rundt -5 °C og under relativt vindstille forhold. Den er kun blitt brukt over kortere tidsrom på alt fra en halvtime til noen få timer med ujevne mellomrom. Det at lua ikke har blitt brukt under kaldere temperaturer og krevende vinforhold er fordi den ikke har kunnet sørge for optimal isolasjon for undertegnede. Det ville derfor ikke vært lite hensiktsmessig å forsøke å kroppens signaler om at det er kaldt. Vurdering Undertegnede burde vært en cm større i hodet for at den skulle passet godt på hodet, men dette er noe strammefunksjonen avhjelper med. Når jeg likevel bruker strammefunksjonen oppstår det et ekstra og ubehagelig press rundt hele hodet. Ettersom bremen er hard og ikke kan festes, burde det som et minimum vært lagt opp til muligheten for å feste ei snor. En stor brem har stor overflate og vinden kan fort ta tak i lua. I bruk sammen med hodelykt fungerer den greit, og den gir eksempelvis ikke noe spesielt press mot en knapp, slik andre luer har. Stoffet som er lagt på ekstra rundt hele har en strikk nederst i nakken som ikke har noen særlig funksjon. Stoffet har ingen varmende funksjon. Ikke engang når det er vindstille. Stoffet burdet vært montert slik at det satt tett inntil ørene. Slik stoffet er montert nå fremstår lua som en helt ordinær caps med bare ekstra stoff som er lagt på. Den oppfyller ikke funksjonen den burde: å isolere og varme ørene. Det blir for mye luft mellom ører og stoffet som er lagt på. Konklusjon Dette er en lue som egentlig er en caps med ekstra stoff rundt hodet som ikke har noen særlig god funksjon til å oppfylle formålet som vindlue. Riktignok kan ikke Sealskinz klandres for at den ikke passer hodet mitt slik den burde, men strammefunksjonen skulle ikke gjort det ubehagelig å ha lua på hodet. Når den ikke varmer slik den burde og ikke har noen sikkerhetsfunksjoner er ikke dette en lue for vinterfjellet. Dette skjedde med produktene etter endt test Lua sendes tilbake til leverandør.
  13. Vi setter for øvrig pris på innspill fra forbrukere om det er noe sammenligningsartikkelen mangler, eller om det er noen som vurderer produktene annerledes enn det vi har gjort. Leverandørene inviteres også til å kommentere under forutsetning av at kommentarene knytter seg til saksopplysninger om produktet eller noe som mangler. I disse tilfellene må det tydelig fremgå hvilken leverandør som uttaler seg. Vi ser i hvert fall at vi med fordel kunne tatt flere bilder av produktene i bruk og er noe vi uansett tar med oss videre. Kommentarer om tester vi foretar vil også bidra til at vi kan utvikle oss og at vi leverer enda bedre kvalitet på testene i tiden fremover.
  14. Denne dressen kjøpte jeg for et par år siden av to grunner. Jeg skulle kunne bruke den hele året, og den skulle spesielt være anvendelig på jakt. Dessverre må jeg nesten si at den ikke holder mål til den prisen. Innerstoffet i jakka slites fort/blir ødelagt, spesielt når det ligger press og bevegelse på utsatte punkter. Eksempelvis hoftebelte på sekk/pulk. Dessuten nupper den etter kort tid. Dressen burde vært bedre etter min mening.
  15. [gallery280x280] [album]440[/album] [/gallery] Produkt Aclima Woolnet polo w/zip og long pants Levert av Aclima Veiledende pris kr. 649 og 599 for over- og underdel. Fakta fra leverandør 91% Merinoull 7% Polyamid 2% Elastane Fiber: 20 Mikron Vekt: 120 g/m² Fakta fra Fjellforum 261 gram (Overdel Medium) 187 gram (Underdel Medium) Testpersoner @Henrik @Mørkeblå @Þróndeimr Testkriterier Passform Komfort Temperaturregulering Fukttransport Slitestyrke Vekt Pris Beskrivelse av produktet Nettingen består av forholdsvis store masker. Overdelen har høy hals med glidelås. På innsiden mellom kroppen og armene er det lagt til stoff som er ekstra elastisk. Sannsynligvis fordi nettingen ikke er like elastisk. Istedenfor netting på skuldrene er det lagt til forsterkning. En slik forsterkning er også plassert på albuene, knærne og innsiden av skrittet. Plaggene har også flere solide sømmer. Testforhold Produktene er testet på vinterturer i temperaturer mellom +3 C° og -25 C°. Det har vært alt fra svak til sterk vind over en tid på kortere helgeturer til en uke utendørs i telt på toppturer og langturer med pulk. Vurdering Formålet med testen har vært å undersøke hvordan produktene oppfyller kriteriene som er satt. I tillegg undersøker vi om ullundertøyet også oppfyller egenskapene Aclima beskriver. Aclima peker på at nettingundertøyet primært er egnet fra middels høy til høy aktivitet. Det skal også være kløfritt. Nettingen er noe elastistisk, men stoffet blir dødt når stoffet blir tøyd til sine yttergrenser. Nettingen kan derfor oppleves som litt slapp, og former seg ikke helt og fullt ut etter kroppens fasonger. Det skal riktignok sies at de som har testet nettingen har vært høye og slanke, og dette kan kanskje være annerledes for personer som har større kroppsmasse. Nettingen har puter eller er beskyttet med ekstra stoff på albuer og knær og sitter forsåvidt greit, men spesielt på knærne går disse putene noe langt ned på leggen. De burde istedenfor vært plassert noen centimeter høyere opp, slik at det ekstra stoffet treffer knærne bedre. Ettersom halsen er såpass høy som den er kan man også folde den dobbelt, slik at behovet for ekstra buff eller hals kan unnværes. Halsen vil derfor bli relativt tykk, og glidelåsen åpnes derfor gjerne tidlig på en tur. Glidelåsen kunne med fordel strekt seg lengre ned på brystet enn den gjør for å tilføre ekstra lufting. Det oppleves også at stoffet irriterer skjegget ved at det fester seg til stoffet. Glidelåsen er riktignok dekket av ekstra stoff, så problemet er ikke knyttet til denne. Dessuten har Aclima lagt inn ekstra stoff over skuldre og huden blir ikke irritert og det blir ikke ubehagelig å ha på seg andre klær og sekk over skuldrene. Vi har også opplevd noen individuelle forskjeller fra person til person når det gjelder hvordan temperaturreguleringen og fukttransporten fungerer, men vi er enig om at plagget passer godt til et høyt aktivitetsnivå. Ved et høyt aktivitetsnivå kunne @Þróndeimr oppleve høy grad av fuktighet i plagget og det kunne fort bli for varmt. @Henrik opplevde at plagget ikke var varmt nok til tross for høyt aktivitetsnivå, og måtte benytte ekstra ullundertøy over. I begge tilfellene er det tatt hensyn til temperaturer og dette sier noe om de individuelle forskjellene for hvor mye varme hver enkelt av oss produserer. Nettingen kan oppleves noe tung av fukt, og trenger ekstra lufting for å tørke. Ettersom overdelen er forsterket rundt albuene, skuldene og at det er lagt til ribbefelt på begge sidene fra armhulene og ned til hofta, gir dette igjen mindre netting som igjen betyr mindre lufting. Aclima sin netting oppleves robust og vi har ikke klart å se noe særlig til slitasje på produktene. Dessuten er sømmene noe av det bedre vi har sett hvor vi ikke har opplevd av sømmene har raknet i tiden vi har testet Aclimas woolnet. Konklusjon Det mest positive med Aclimas Woolnet er konstruksjonen og robustheten mot slitasje, samt forsterkningene på skulderne. Det som i hovedsak trekker ned på Aclimas Woolnet er passformen. Denne virker noe 'pløsete' og kunne med fordel blitt konstruert slik at den sitter tettere inntil kroppen ved at veven i seg selv er elastisk, ikke bare de elastisk påsydde ribbefeltene fra armhulen og ned til hofta. Dette skjedde med produktene etter endt test Testen er ikke over enda, ettersom vi ønsker å se nærmere på nettingenes slitestyrke. Siden nettingen er undertøy kan heller ikke denne selges på nytt, og det er av praktiske årsaker i forbindelse med postgang enklest om hver av testerne beholder dette etter fullendt testing. Dette er gjort i samråd med Aclima.
  16. [gallery280x280] [album]449[/album] [/gallery] Produkt Aclima Woolnet levert av Aclima Veil. kr. 649 og 599 for over- og underdel. Brynje Wool Thermo levert av Brynje Veil. kr. 799 og 599 for over- og underdel. Devold Wool Mesh levert av Devold Veil. kr. 599 og 499 for over- og underdel. Testpersoner @Mørkeblå @Þróndeimr @Henrik Testkriterier Passform Komfort Temperaturregulering Fukttransport Slitestyrke Vekt Pris Testforhold Produktene er testet i temperaturer fra +3 C° til -25 C° på toppturer, ski og overnattingsturer på vinterstid. Tilsammen har all nettingen som har vært gjenstand for testing tilsammen hatt ca. 70-80 bruksdøgn. Bruken av nettingen innenfor et testdøgn har vart i alt fra to timer til et helt døgn. Vurdering Formålet med sammenligningstesten har vært å undersøke i hvilken grad nettingene oppfyller de ulike testkriteriene som er satt, sett i lys av produsentenes beskrivelser av produktene. Passform og komfort Nettingen fra Aclima, Brynje og Devold har alle relativt høy hals, men halsen til Devolds netting er noe kortere enn halsen til de to førstnevnte. Dette innebærer at det ikke er like enkelt å legge halsen til Devolds netting dobbelt slik at halsen kan bli ekstra isolert. Dette innebærer at behovet for en buff eller hals kan bli større sammenlignet med Aclimas og Brynjes netting, spesielt når det trekker kjølig. Viktig med god glidelås Nettingen fra alle tre merkene kommer også med glidelås og skiller seg fra hverandre. Devolds glidelås rekker godt ned på brystet, noe som gir mulighet for ekstra god lufting ved behov. Her kunne glidelåsen til Aclima strekt seg lengre ned på brystet ettersom det ekstra stoffet som er lagt rundt hals og skuldre gjør stoffet blir relativt kompakt hvor luftingsmulighetene er noe redusert. Brynjes glidelås rekker omtrent like langt ned på brystet som Aclima sin, men mengden tettvevd stoff som ligger rundt hals og skuldre er mindre og luftingen rundt halsen oppleves bedre. Dette gjør Brynjes glidelås har bedre luftingsmuligheter enn det Aclima har. Dette er også grunnen til at vi ikke har gjort noen særlige bemerkninger på Brynjes glidelås når det gjelder lufting. Ettersom nettingen fra Aclima, Brynje og Devold har glidelås er det også viktig at glidelåsen ikke fester seg til eventuelt skjegg og andre klesplagg. Glidelåsene fra samtlige merker har påsydd ekstra stoff for å forhindre nettopp dette, men det er kun Devold og Aclima som har tilstrekkelig god hakebeskytter som er plassert øverst på glidelåsen. For Brynjes netting innebærer det at skjegg kan hekte seg i glidelåsen, noe som naturligvis er ubehagelig når skjegg blir nappet ut. Elastisk netting Nettingen fra merkene har alle ulik elastisitet. Devold sin Wool Mesh har ikke noe såkalt 'dødt stoff'. Med dødt stoff siktes det til her at stoffet ikke lengre er responsivt når det tøyes og trekkes i stoffet. Derimot har Aclima og Brynje mer dødt stoff, men ikke i absolutt forstand. Aclimas netting har påsydde ribbefelt som strekker seg fra armhulen og ned til hofta og er i 100% ull. Disse ribbefeltene er svært elastiske og hjelper til med å bedre passformen. Selve maskene til Aclimas netting er elastisk i den grad de trekkes i den ene eller andre retningen. Det virker som at det er maskene som setter begrensningen for hvor langt det er mulig å tøye maskene. Det virker som at nettingen ikke er responsiv i større grad enn hva maskene tillater. Dette innebærer at stoffet i maskene ikke er responsive i seg selv, slik som Devolds netting er. Brynjes netting er noe på vei en hybrid mellom Devolds og Aclimas netting når det kommer til elastisitet. Maskene til Brynjes Wool Thermo sørger for at nettingen har god passform, men stoffet i nettingen er også noe elastisk sammenlignet med Aclimas Woolnet. Når det gjelder passformen for disse tre nettingene må man også se i lys av noen av faktorene til komforten på nettingen som er bedre beskrevet lengre ned. En av faktorene for komforten er de ulike nettingenes pålagte puter eller tettvevd stoff. Beskyttelse og forsterkning på skuldre, albuer og knær Aclima har påsydd tettvevd stoff på skuldre, albuer og knær for å redusere ubehag når nettingen står i press mellom hud og en annen ekstern påvirkning. Dette kan eksempelvis være en sekk som legger press på skuldrene eller at man av en eller annen grunn står på alle fire i et telt for eksempel. Der hvor det er påsydd ekstra stoff hos Aclima har vi ingenting å bemerke når det gjelder overdelen. Når det kommer til underdelen er det ekstra stoffet som er lagt på knærne ikke helt godt plassert, men tanken har vært god. Puta eller stoffet starter omtrent øverst på kneskåla, og rekker et godt stykke ned på leggen. Det at stoffet rekker såpass langt ned på leggen har gode grunner for seg dersom man sitter på kne. Tanken er nok at nettingen skal stramme seg og bli heist opp langs beinet slik at hele kneskåla blir dekket når man eksempelvis sitter på kne. Mange kjenner nok til at fotenden i ei vanlig bukse blir hevet dersom man sammenligner en sittestilling med å være i oppreist posisjon. Men på grunn av elastisiteten til Aclimas netting skjer det ingenting. Det blir ingen fullgod omslutning av kneskåla slik at nettingen blir heist opp. Puta blir værende nede på leggen og virker noe pløsete, men det er likevel viktig å påpeke at den er funksjonabel. Brynje har lagt på slike puter eller ekstra stoff på skuldre og knær, men ikke albuer. Det at det ikke er lagt noe ekstra stoff på albuene har vi ikke bemerket noe problem knyttet til dette. Vi har ikke opplevd at huden er blitt irritert eller at det har vært ubehagelig å legge press på nettingen. Dessuten har putene eller stoffet til kneskålene bedre passform sammenlignet med Aclimas puter eller stoff på knærne. Fra Aclima og Brynje har ikke Devold egne puter eller ekstra stoff på utsatte plasser som skuldre, albuer og knær. Hva gjelder skuldrene oppleves det ingen ubehag når det blir lagt press på disse. Derimot kan huden bli noe irritert og sår på albuer og knær når nettingen står i press mellom hud og et eksternt element. Hva gjelder komforten henger den som allerede nevnt sammen med passformen. Det oppleves ingen kløe ved bruk av de forskjellige nettingene. Dette kan riktignok være individuelt, spesielt dersom noen har allergi. Felles for alle nettingtypene er at alle benytter seg av merinoull, men det er kun Devolds Wool Mesh som består av 100% merinoull. Aclima og Brynje benytter blant annet polyamid og elestane for bedre slitestyrke. Aclima fremhever at plaggene skal ha gått gjennom Total Easy Care (TEC) for å sørge for at nettingen er kløfri og at de ikke krymper ved vask. Vi har testet Aclimas over- og underdel i størrelsen Medium. Det kan tenkes at denne fremdeles er noe stor i størrelsen sammenlignet med Devold (Medium) og Brynje (Large). Slik sett burde det heller vært slik at nettingen krympet noe ved vask, og at den deretter kan utvide seg når den tas i bruk. For @Henrik og @Þróndeimr var Aclimas Woolnet fremdeles noe pløsete til tross for vask på ullprogram. Devolds Wool Mesh og Brynjes Wool Thermo satt derimot som et skudd på oss. Det kan tenkes at denne nettingen vil passe bedre for mennesker som har mer kroppsmasse enn oss. På innsiden av leggen har Devolds Wool Mesh en annen vev enn nettingen ellers. Dette er for at det ikke skal oppstå ubehag der hvor hud og støvler presser mot nettingen. Dette har ikke Brynje i sin netting, og man kan oppleve at hår på leggen blir avrevet. En slik problematikk har vi ikke merket oss ved Aclimas Woolnet. Temperaturregulering, fukttransport og vekt Temperaturreguleringen henger nært sammen med plaggets evne til å transportere fuktighet. Er man våt og befinner seg i kalde omgivelser leder fuktigheten varme fortere enn dersom plagget er tørt. Samtidig må plagget være godt egnet for å holde på varmen. Devold opplyser ikke noe spesifikt i hvilket aktivitetsnivå plagget er egnet for. Aclima viser til at deres Woolnet er egnet til bruksområde fra middels til høy aktivitet. Brynje fremhever at plagget sikrer god isolasjon ved lav aktivitet og sørger for at overskuddsvarmen transporteres ved høy aktivitet. Dette må ses i lys av hvilke temperaturer man befinner seg i og hvilke individuelle forskjeller hver enkelt person har. Noen personer utvikler mye varme og svette mens andre utvikler ikke like mye varme og svette, og er derfor avhengig av at varmen beholdes i plagget så langt det lar seg gjøre.Veven fra nettingen til Devold skiller seg i sørst grad fra Aclimas og Brynjes netting. Maskene til nettingen fra Devold har større tetthet sammenlignet med de to andre. Det er Brynjes Wool Thermo som har de største maskene og har de beste fukttransportegenskapene ved at fuktigheten transporteres raskest. Likevel om nettingen er tørr gjør størrelsen på maskene det vanskelig å holde særlig godt på varmen sammenlignet med nettingen fra Aclima og Devold ved lavere aktivitet. Nettingen fra Brynje har også mindre tettvevd stoff sammenlignet med Aclima og Devold. Dette innebærer at Brynjes netting også har lavest vekt i testen. I kjøligere temperaturer kan denne nettingen virke noe kald, og nettingen er nok primært egnet for personer med et høyt aktivitetsnivå og/eller for personer som produserer rikelig med varme på vinterstid. Aclimas Woolnet har derimot mer tettvevd stoff rundt skuldre og hals samt en påsydd ribbstrikk fra armhulen og ned. Maskene i denne nettingen er de nest største i testen og gir relativt god og grei fukttransport, men som nevnt ovenfor burde glidelåsen vært lengre ned slik at det er enklere å slippe ut overskuddsvarme ved behov. Devolds Wool Mesh opplever vi som en veldig tilpasningsdyktig netting i varmere, men også kjøligere temperaturer. I lav aktivitet holder nettingen godt på varmen, noe som også kan gjenspeiles i at maskene til Devolds netting også er de mest tettvevde. Den bruker noe lengre tid å transportere vekk fuktighet sammenlignet med Aclimas og Brynjes netting, men den holder likevel godt på varmen. Dette kan nok skyldes flere faktorer, men det at nettingen fra Devold er i 100% ull og at maskene har den største tettheten blant nettingene antar vi har de største innvirkningene på evnen til fukttransport. I høyere aktivitet tar nettingen godt vare på varmen og det er derfor en stor fordel at glidelåsen går så langt ned på brystet som den gjør slik at man i noen grad kan tilpasse temperatur- og fukttransporten noe. Slitestyrke I løpet av månedene vi har testet netting fra Aclima, Brynje og Devold har vi ikke hatt anledning til å sjekket slitestyrken på plaggene i den grad vi skulle ønske. For dette trenger vi mer tid. Denne testen vil derfor være en foreløpig test for det som gjelder slitestyrken. Vi i vil undersøke slitestyrken som knytter seg til produktets passform, sømmer og annet. Det eneste vi kan si noe spesielt om per i dag er at Devolds Wool Mesh har antydninger til å nuppe noe. Avsluttende bemerkninger Vi som har testet netting fra Aclima, Brynje og Devold er alle lange og slanke menn. Det er derfor viktig å ta dette i betraktning når testen leses. Eksempelvis kan personer med større kroppsmasse ha bedre passform til Aclimas Woolnet enn den gjorde for oss. Eller det kan være at man ikke har et behov for å stå på alle fire i et telt som skaper irritasjon og ubehag ved bruk av Devolds Wool Mesh, eller at du ikke har like spisse knær og albuer som oss. For Brynjes Wool Thermo kan det være at denne nettingen passer godt til personer som produserer mye kroppsvarme sammenlignet med oss. Konklusjon De ulike nettingene fra Aclima, Brynje og Devold har alle ulike og forskjellige positive og negative egenskaper, og vi trekker ingen entydig konklusjon for den beste nettingen. Dette må avgjøres individuelt og konkret ettersom de ulike egenskapene hos de ulike merkene er så forskjellige fra hverandre. Når man skal finne en netting bør denne velges ut fra hvilket formål man har tenkt at plagget skal oppfylle. Aclimas mest positive egenskaper er temperatur og fuktreguleringen til tross for at glidelåsen burde gått lengre ned på brystet. Videre isolerer den spesielt godt i halsen hvor stoffet kan legges dobbelt. Videre er den også behagelig å ha på seg. På den negative siden kommer den dårligst ut når det gjelder dens passform, og er også den tyngste i testen. Alt i alt kommer Aclimas over- og underdel midt på treet hva gjelder veiledene pris på kr. 1.248. Brynjes mest positive egenskaper er den lette vekten og gode passform. Når det kommer til temperatur- og fuktregulering som henger tett sammen, er vurderingen todelt. For personer med høyt aktivitets- og/eller varmeutvikling er den svært effektiv og funksjonell. Evnen til å holde på varme i kjølige miljøer er derimot begrenset. Det som også trekker ned er at over- og underdelen har den høyeste veiledende totalpris på kr. 1.398. Devolds mest positive side er evnen til å regulere temperaturen, samt passform, komfort og pris. Den totale veiledende prisen på Devolds over -og underdel er den rimeligste til kr. 1.098. På den negative siden mangler det ekstra stoff på albuer og knær, slik at huden kan bli sår og irritert. Dette skjedde med produktene etter endt test Testen er ikke over enda, ettersom vi ønsker å se nærmere på nettingenes slitestyrke. Siden nettingen er undertøy kan heller ikke denne selges på nytt, og det er av praktiske årsaker i forbindelse med postgang enklest om hver av testerne beholder dette noe som er gjort i samråd med Aclima, Brynje og Devold. Les mer om de enkelte merkene og modellene vi har testet [gallery280x280] [album]440[/album] [/gallery] Aclima Woolnet Fjellforumekt overdel: 261 g (Medium) Fjellforumvekt underdel: 187 g (Medium) Totalvekt: 448 g Veil. pris overdel: kr. 649 Veil. pris underdel: kr. 599 Totalpris: kr. 1.248 Les testen her [gallery280x280] [album]444[/album] [/gallery] Brynje Wool Thermo Fjellforumvekt overdel: 183 g (Large) Fjellforumvekt underdel: 149 g (Large) Totalvekt: 332 g Veil. pris overdel: kr. 799 Veil. pris underdel: kr. 599 Totalpris: kr. 1.398 Les testen her [gallery280x280] [album]445[/album] [/gallery] Devold Wool Mesh Fjellforumvekt overdel: 249 g (Medium) Fjellforumvekt underdel: 173 g (Medium) Totalvekt: 422 g Veil. pris overdel: kr. 599 Veil. pris underdel: kr. 499 Totalpris: kr. 1.098 Les testen her
  17. Vi kommer til å kjøre test av stavene ut vintersesongen, og sommersesongen. Dette kan være noe vi kan ta med videre når artikkelen oppdateres mot høsten igjen.
  18. [gallery280x280] [album]441[/album] [/gallery] Produkt Vanoise Hiking staver Fra TSL Outdoor Levert av Hekta På Tur Veiledende pris Kr. 1.399 Fakta fra leverandør Vekt: 255 gram per stav Tre-leddet stav i aluminium EVA foam grep Fakta fra Fjellforum (Avvik +/-) Vekt: 267 gram per stav (- 12 g) Testkriterier Trinser og lås Pigg Håndtak og håndstropper Konstruksjon Brukervennlighet Vekt Pris Beskrivelse av produktet Stavene kommer med to ulike trinser. Den ene er beregnet for løssnø mens den andre er beregnet for hardere snø, eller i de tilfellene hvor behovet for store trinser er fraværende. Påmonteringen av trinsene skjer med TSL Outdoors push & pull system. I tillegg følger det med et par med gummiknotter slik at de kan brukes på sommeren uten å slite for mye på spissen. Spissen er av tungsten fra grunnstoffet wolfram. Stavene er to-leddet og har to ytre låser av hard plast som enkelt kan betjenes uten verktøy for å regulere lengden på stavene. Opp langs stavene er de forskjellige lengdene avmerket med centimetermål. For øvrig er stavene laget i aluminium. Håndtakene kommer med et langt EVA foam grep. EVA foam består av etylen og vinylacetat, og skal være støtdempende, isolerende og slitesterkt. Håndstroppene man trer hendene gjennom på stavene justeres kun ved å dra i den indre delen av stroppene eller enden på webbingen, alt etter om løkka til håndstroppene skal gjøre større eller mindre. Webbingen avsluttes bredt slik at den ikke skal falle ut fra festeanordningen. Den er også delvis polstret med fleece. Testforhold Stavene er blitt testet på korte, og lengre turer opp til en sammenhengende uke. De er brukt i løssnø og høyfjell med stor trinse. Vurdering Låsemekanismen på trinsene er enkle i bruk med TSLs push & pull system, men i testperioden har det skjedd en gang at trinsen har falt av under bruk. Om dette er en svakhet i låsesystemet eller en ren tilfeldighet er foreløbig vanskelig å vite, men det vil være ergelig om det samme skulle skje i mye løssnø. Justeringen på lengden av stavene gjøres enkelt ettersom det ikke er behov for verktøy. Vi er imdlertid usikre på holdbarheten av låsene som er laget av hard plast over tid, og i hvilken grad de svekkes. Justeringsintervallene er tydelig oppmerket. Sammen med en svak motstand når låsene er løsnet, gjør dette det uproblematisk å justere slik at begge stavene får lik lengde. Piggen er laget av wolfram, og skal i utgangspunktet sitte godt på is og hardpakket snø. Derimot har vi opplevd at piggen ikke sitter slik den burde. Den glipper ofte på is og hardpakket snø. Dette kan skyldes hvordan piggen er utformet, men det har vi ikke noe grunnlag for å påstå. Håndtaket gir derimot et veldig godt grep. Snø fester seg ikke på håndtaket i motsetning til andre håndtak. Dette gjør at grepet bevares. Det lange grepet muliggjør også å skifte å kjapt skifte mellom å holde hendene høyt eller lavt på staven. Dette er særlig praktisk for å selv kunne regulere temperaturen på hendene. Høyere grep medfører at blodgjennomstrømningen er lavere, og dermed kaldere. Et lavere grep fører til det motsatte. Et slikt grep er også praktisk i stigninger, slik at man ikke blir tvungen til å holde et høyt grep. Stavene er gjort relativt stive vurdert opp mot vekten. De gir således god respons. Ved nedsetting i hard snø gjør vibrasjonene det slik at det ikke kreves særlig mye kraft for å ta de opp igjen til neste stavtak. Undertegnede har riktignok ikke kjent vibrasjoner i håndtaket, noe som tyder på at håndtakene faktisk har en støtdempende evne. I løssnø er det ikke noe spesielt å anmerke. Med store trinser flyter de godt som andre staver med store trinser. I motsetning til mange andre staver, er justeringen av lengden på håndstroppene lekende lett. Man slipper å måtte trekke og dra i forskjellige løkker. Det eneste som trengs her er å dra håndstroppen i en eller annen retning, avhengig av om man skal stramme eller gjøre håndstroppene løsere. Det at enden på håndstroppene er avsluttet med bred webbing, gjør også at man slipper å knote med å måtte tre håndstroppene på nytt igjen. Vekten som Fjellforum har målt på stavene har et relativt lite avvik sammenlignet med oppgitte mål. Prisen på kr. 1.399 mener vi kan forsvares ut fra de ulike egenskapene til stavene. Konklusjon Alt i alt er dette et par gode staver, som kan anbefales under vinterforhold, og prisen kan forsvares. Det vi har mest å nedsette på stavene er usikkerheten knyttet til om trinsene holder seg på stavene over lengre tid, men det skal presiseres at dette har skjedd kun én gang under testperioden. Det andre er at piggene ikke sitter slik de burde sammenlignet med andre staver som også benytter wolfram som pigg. Dette skjedde med produktet etter endt test Hva som skal skje med stavene nå er ikke endelig avklart med leverandøren. Vi ønsker også å teste stavene i sommer på fjellet. Vi oppdaterer dette punktet når vi har avklart dette med leverandøren.
  19. For å gjøre grunnlovsendringer ved å innlemme allemannsretten, eller å senere oppheve den kreves det fremdeles mer enn 2/3 flertall, i to etterfølgende stortingsperioder. Men ja, det hadde vært alfa omega!
  20. Etter å ha tatt en prat på bakrommet åpner vi tråden igjen for diskusjonen er veldig interessant. Vi har fjernet noe som er off-topic i noen poster, så ikke ta det personlig for vi setter pris på deres engasjement, men noe av innholdet hører hjemme på et annet sted enn fjellforum. For min egen del må jeg virkelig si at jeg setter pris på å høste fruktene av allemannsretten til den norske fjellheimen, og det er ikke en selvfølge i verden i dag. SV vil blant annet grunnlovsfeste allemannsretten, se på det som en seier mot privatisering av den norske fjellheimen og andre hindere som setter begrensninger i vår frihet til å ferdes hvor vi vil. Grunnlovsforslaget: https://www.stortinget.no/globalassets/pdf/grunnlovsforslag/2015-2016/grunnlovsforslag-12-002-2016.pdf
  21. Vi stenger emnet inntil vi har snakket litt på bakrommet om dette. Trådstarter har forsøkt på å dra tråden over til en diskusjon om naturen om hvor heldige vi er som har denne, men jeg kan ikke se at så mange innlegg her handler om fjellforums grunnemner, fjell- og friluftsliv.
  22. Fremstillingen 24. januar publiserte Opdalingen.no med overskriften "Fotografer gikk manngard etter moskus-flokkene". I dag, 25. januar, publiserte NRK.no/trondelag en lignende artikkel med overskriften "Fotografer gikk manngard etter Moskusen", senere redigert til "Fotografer avviser at de forfulgte moskusen" og igjen endret til "Turgåere avviser at de forfulgte moskusen". På forsiden til NRK.no er overskriften i skrivende stund: "Moskus-manngard skaper sinne". Vi på Fjellforum og som deltok på turen til Hjerkinn har reagert på fremstillingen om hvordan vi tilsynelatende skulle ha gått manngard, omringet og overfalt moskusen som lå på østsiden av et skar opp mot Vålåsjøhø. På vei til topps Planen for lørdagen besto av å komme seg på en av toppene i nærområdet. Turen skulle gå til Vålåsjøhø (1375 moh.). Tidlig på ettermiddagen tok de fleste skiene fatt for å følge skaret som går opp fra Tverrfjellet, hvor også Viewpoint Snøhetta ligger, og opp til Vålåsjøhø. Skaret er forsåvidt lettgått, men som bildet til Ove Karlsvik viser er skaret avblåst flere steder. Samtidig var det skare flere steder og det var derfor nødvendig å traversere der hvor det fantes tilstrekkelig med snø. Bildet viser imidlertid ikke godt hvordan terrenget er utformet, ei heller bildet som NRK har zoomet inn på. Tar man utgangspunkt i bildene, skulle man tro at skaret opp til Vålåsjøhø er tilnærmet flatt, og det er vanskelig å se hvordan terrenget faktisk er. Terrenget består av ulike forhøyninger som kan være alt fra en meter til flere meter. Når man kommer fra undersiden og skal gå opp vil det være vanskelig å forutse hva som ligger bak neste forhøyning før man faktisk står og ser hva som befinner seg der. Foto: Ove Karlsvik Etter hvert som vi beveget oss opp skaret begynte gruppen å bli noe oppdelt. En del valgte å snu for å forberede aktiviteter til kvelden, mens resten fortsatte videre oppover skaret. De som valgte å fortsette til topps så ikke moskusen før terrenget gjorde dette mulig. Som Ove Karlsvik sier til Opdalingen.no begynte moskusen å flytte på beina, og vi ble like overrasket som det den ble. Når moskusen oppdaget gruppa som var på vei oppover var avstanden til dyrene ca 250 meter i følge GPS spor. I samme øyeblikk endret gruppa kursen vekk fra moskusen for å ikke forstyrre mer enn det som allerede hadde blitt gjort. Gruppa fortsatte videre Vålåsjøhø som var målet med turen. Der fikk alle sammen 360 graders panoramautsikt mot Folldal- og Alvdal-fjellene, Rondane og nedover den sørlige del av Rondane, og så klart videre innover mot Dovrefjell. Bildet viser moskusen på østsiden av skaret, og når gruppa skulle ned fra toppen igjen sørget alle for å holde seg på vestsiden av skaret for å ikke forstyrre moskusen. Uttalelser Utsagnene som kommer frem i opdalingen.no og nrk.no at det var ufint, uklokt og mangel på respekt av dyrene kan vi forstå ut fra deres forutsetninger til å uttale seg, men når alle fakta ikke er på bordet kan vi heller ikke la dette gli forbi. Utsikten fra Viewpoint Snøhetta på Tverrfjellet er annerledes enn ved foten av Tverrfjellet, slik at fotografen er ikke å bebreide ut fra hans forutsetninger til å uttale seg. Hadde det vært mulig å se moskusen i bunnen av skaret ville vi såklart ha vurdert turen annerledes. Enten ved å gå på en av de andre toppene som er lengre vest, eller gjøre noe helt annerledes. Skjermdump fra NRK.no / Ove Karlsvik Når det gjelder det at gruppa skal ha gått manngard, omringet og overfalt moskusen faller på sin egen urimelighet. Alle som var med på turen ønsker såklart ikke å forstyrre moskusen, og vi skulle gjerne vært hendelsen foruten. Spesielt når den lever under så marginale forhold som den gjør, og i tillegg er ekstra utsatt på grunn av sykdom. Samtidig har det vært gledelig å se moskusen i vinterlige omgivelser.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.