Gå til innhold
  • Bli medlem

Det var en gang et menneske


Myriameter

Anbefalte innlegg

https://www.nrk.no/innlandet/dovre-arbeiderparti-vil-teste-ut-om-villrein-turister-bor-palegges-a-ha-guide-1.16573327 

Hårreisende lesning. Her snakker vi om politikk som umyndiggjør mennesket i naturen. Infantil tilnærming til problemet, med smale tanker om hva friluftsliv er. Ikke meg, men disse karene jeg traff på i fjor i Rondane, som sprang i fjellet fra topp til topp...skal de ha guide? De som lander et sted i fjellheimen, slår opp telt og blir der noen dager...skal de ha guide? Eller kommer fra Vestlandet over fjella og skal ta toget fra Hjerkinn...skal de ha guide? Jeg er stor tilhenger av ytringsfrihet, men her burde Dovre Ap få en skikkelig bot, styret oppløst og aller nådigst gjenoppstå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er dessverre slik at økt ferdsel av mennesker stresser rein. De flykter unna, mister beitetid, må flykte fra bedre til dårligere beite og unngår sine faste ferdselsruter. Vekta blir mindre og flere dør. Alle som ferdes i naturen burde lese seg opp på emnet og ta valg ut fra kunnskap. Ferdsel har konsekvens for villrein. Det er desverre slik at ikke alle vet hvor de beste beitene er, hvor trekkrutene er. Hvis vi skal ha en levende reinstamme så kan vi ikke behandle naturen som en fri lekeplass til evig tid. Da bli naturen borte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Argumentene ovenfor kan brukes for å hindre ferdsel i all utmark, for ikke å snakke om strandsonen . Vipen og Gravanden er sterkt truet også, og dette er arter det ikke jaktes på. Villreinen jaktes på. I dårlige rypeår, som det er år om annet, kan man kanskje oppheve allemannsretten for en stund? I dont think so. Ett dårlig forslag som bare bør glemmes og begraves som en malplassert kuriositet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Robinson skrev (4 timer siden):

Argumentene ovenfor kan brukes for å hindre ferdsel i all utmark, for ikke å snakke om strandsonen . Vipen og Gravanden er sterkt truet også, og dette er arter det ikke jaktes på. 

Verneområder med ferdselforbud. Nesten alle områder er knyttet til strandsone/kyst/våtmark. Unntaket er kalvingsområder i Setesdal Vesthei. 

image.thumb.png.245ea0d4ae445d8487fbc5ba945429be.png
Kartet er hentet fra Naturbase

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I et helt annet villreinområde blir hytteplaner ofte stoppet med begrunnelse hensyn til villrein. Beiter, kalvingsområde og trekkruter hensyntas. 

Før tvungen guiding vurderes bør alle bilveger inn i utsatt området graves bort. Forbud mot alle typer sykler både på sti og ellers i høyfjellet.  

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 hours ago, Hammer said:

Guide til fjellfolk er viktig, men å legge ut masse hyttetomter, bygge ned randsonen, vindindustri ++ har ikke så mye påvirkning på viltet og naturen.... 

Godt vi har politikere.. 

Dette er et viktig poeng. Det er arealene som er avgjørende, ikke enkeltarter. FNs ressurspanel sier at over 90% av tapet av biomangfold skyldes vårt alltid økende ressursuttak og prosessering av naturressurser. Også i Norge er 90% av alle arter og naturtyper som er truet av utryddelse, truet pga arealforandringer. Den største synderen her hjemme er skognæringen og flatehogstskogbruket.

Mange av våre toppolitikere, gjerne med hjelp fra sine lokkallag, ønsker å avlede oppmerksomheten fra det virkelige problemet, som er arealendringer. Grunnen til avledningsmanøveren er selvfølgelig penger; arealer er veldig verdifulle, mens arter kan flyttes rundt, overleve i en koloni/biotop, kultiveres for å holde antall oppe osv. Det som koster aller minst, er å nekte folk flest å ferdes i nærheten av viss arter, eller i visse områder. Da fremstår man som miljøvennlig, uten at det koster noe som helst. Det går utover folk flest, mens bedriftene, ikke minst storkapitalen fra utlandet, får fritt leide i å bygge ned det vi har igjen av arealer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Villreinen er en art som Norge har påtatt seg en internasjonal forpliktelse for. Den er utryddet nesten over alt, og det som en gang var store områder for to villreinstammer i Sør-Norge er nå splittet i over 20 ulike populasjoner. Det betyr at dyrene ikke får migrert mellom områder med gode vinter- og sommerbeiter. Rondane og Dovrefjell har dessuten de siste stammene av opprinnelige dyr som ikke er utblandet med tamrein. Ja det jaktes, og det er nødvendig fordi dyrene nå står sperret inne på mange små områder. Uten jakt, slik situasjonen er nå, ville føre til overbeiting med påfølgende utsulting og massedød. Det er masse forskning på dette lett tilgjengelig. For eksempel hos Norsk Villreinsenter. 

Å reagere på et slikt forslag med «jeg vil ikke ha min frihet innskrenket» vitner i beste fall om mangel på kunnskap om temaet. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.