Gå til innhold

ASI

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  446
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om ASI

 • Bursdag 20. juni 1982

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Steinkjer

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg er muligens litt kritisk her nå, men jeg synes det er rart at man monterer BC -binding på så brede ski i utgangspunktet. Jeg har sågar sett Kongsvold med BC bindinger og jeg skjønner ikke hvordan dette kan gi god kjørefølelse. Selv har jeg både Breidablikk og Kongsvold, begge med Voile 3 pin cable 75 mm. Det er mulig det er Åsnes og sportsbutikkene som i mangel av tilgang på skikkelig 75 mm tyr til BC, men optimalt kan det neppe være når skia blir bredere enn Åsnes Nansen. Både Breidablikk og Kongsvold blir begge gode og stabile ski med 75 mm binding og dertilhørende sko. Kongsvold krever igjen enda stivere sko enn Breidablikk for optimal kontroll med pulk og hund...
 2. Eller så kan vi begynne å bruke ironitegnet: https://en.wikipedia.org/wiki/Irony_punctuation
 3. Dette blir mulitens litt OT, men siden diskusjonen kommer opp. I følge Dietz og O'Neill (2014) har man følgende EROEI tall (energy return on energy invested): EROEI for olje borret i USA rundt 1930 var 100:1, i 1970 redusert til 30:1 og i 2005 15:1 Denne artikkelen https://www.researchgate.net/publication/227439252_Energy_Return_on_Investment_for_Norwegian_Oil_and_Gas_from_1991_to_2008 (skal være open access) har noen andre tall for 1970, men har også sett på norske tall og kommer med følgende: Rundt 1990: 44:1 1996: 59:1 Mot slutten av perioden 2001 - 2010: 40:1 Så kan man se på Dietz og O'Neill tall for andre kilder: Vindturbiner: 18: 1 (dvs. høyere enn olje produsert i USA...) Solpanel: 7:1 Biodiesel: 1,3:1 (altså bortkastet bruk av energi, eller kanskje ikke 30% økning i investeringene er jo bra det i finansbransjen...) Denne (https://www.researchgate.net/publication/259850931_Energy_return_on_investment_of_hydroelectric_power_generation_calculated_using_a_standardised_methodology ) antyder forøvrig rundt 110: 1 på vannkraft. Norsk olje produksjon kommer sånn sett ikke så ille ut i forhold til USA, men vannkraft er overlegen alt, så spørsmålet er jo når vind og sol går forbi olje.
 4. Eller flytt fellen over på stålfestet fra de gamle først som sist. (Her tas det for gitt at ingenting kastes av noen.) Det er forøvrig en smal sak, hadde et par hvor Åsnes hadde prestert å feste festet på feil ende. Åpnet festevingene med et skrujern, lagde ny hull på rett side, presset sammen i skrustikka. Sånn sett trenger man vel egentlig ikke å kjøpe nye komplette feller i det hele tatt, men klippe opp langfeller, skjære festehull og presse på plass - meterprisen blir vel noe lavere, enn ved kjøp av komplette (Og sånn sett er det jo også forståelig om Åsnes lager systemet slik at man må kjøpe nye, og ikke bare kan bytte selve fellen... pokkers markedsøkonomi.)
 5. Variocagelås? To sånne stenger med fjærbelastning på midten? Det løses med hardt nok press fra innsiden, så bøyer døra seg tilstrekkelig utover.
 6. Høres ut som typisk fuglehund... Tenke ut pøbel går fint. Vorstheren her i huset har funnet ut hvordan en hyttedør som er låst kan åpnes, samt hvordan døra kan åpnes utenfra så lenge den ikke er låst. At han likevel ikke kommer lenger inn enn løpestrengen tilsier er en annen sak, å gå inn mens resten av familien er ute er sånn sett et merkverdig påfunn. Bur er også fine ting for intelligenstester. Har et Trønderbur i bilen med det jeg trodde var solide låshasper, med treghet. Dyret satt igjen i bilen i bur, jeg var borte en time, hund i baksetet, burdør stengt, begge hasper låst, bur ellers fullstendig helt. Blikket sa: "Nei, jeg satt ikke i buret, dette er fullstendig ukjent" Mitt tiltak, jekkestropp rundt bur. Hundens løsning: bite over jekkestropp, åpne bur, (fremdeles usikkert hvordan i h..... det gikk), lukke bur, sette seg i baksetet."Nei, jeg satt ikke i buret, nå tuller du." Tiltak: burdør i vannfast kryssfiner, ekstra låser....løsning: "Nei, buret er greit det".
 7. 45 er jo ikke stor størrelse... Alfa kan da virkelig ikke mene at det er grunnen - da ville jo alle voksne menn måtte gå med BC.... Hvor kom de hullene? Jeg har størrelse 48, fronten skal være lik uansett, har dog opplevd en dårlig tilpasset St.Andrews såle, men den ble byttet og erstatningen løste problemet.. (Det er godt du sier det er Alfa, for det finnes også en skotype som blant annet Lundhags har som er helt lik 75 mm fronten, men tilpasset 87 - 90 mm Kandahar og liknende, tror ikke Alfa har den, er vel mer en gammel svensk standard.). Nærmeste jeg har kommet et problem er at kablen på gamle Rottefella med kandahar ble liggende under skoa, og det samme skjer med voile fjæra av og til, ellers ligger den jo parallelt med sålen. Nansen er nok sikkert greit, tross alt må bindingen være tilpasset skia. Men det kan hende noen har gode erfaringer med brede ski og BC.
 8. Jeg har brukt treski en del. Kjøpt på Fretex eller Rødekors. De lyse på bildet gikk jeg med i flere år, deriblant lengre tur på Svalbard, helt til de knakk i en bekk i Sulitjelma. Erstatningsparet foran teltet ble jeg aldri helt fornøyd med. De lyse pusset jeg helt ned, lakkerte opp og byttet binding, godt spenn og god gli. Men; det krever stabilt og kaldt vær, fuktig nysnø, kramsnø og annet er generelt ikke morsomt. Krever en del vedlikehold før og etter sesong med tjære og voksing, men som gå ski på rett føre er det lite som slår gode treski.
 9. Brede ski med innsving og lang pulktur i flatt terreng er muligens ikke ønskekombinasjonen. Har i likhet med Borgern et par Breidablikk (bredere enn Ingstad) som har vært i bruk over flere år, mye med pulk og hund foran, uten hund ville jeg trolig gått for Amundsen til den bruken, hadde Nansen (eller de står i garasjen) i en hundefriperiode og det blir litt mye kompromiss for min del, litt vel mye kjøreski til pulk, litt for smale til å kjøre på litt (det siste fant jeg ikke ut før jeg endte opp med Breidablikk og senere Kongsvold.) Hadde et par Åsnes Skarven (stålkantfriversjon av Sondre - som omtrent tilsvarer Amundsen) i flere år og til lengre gåetapper var de fine, i likhet med enhver treski med litt bredde... må egentlig innrømme at til flere dagers pulktur i kaldt vær ville jeg nok valgt et par gode gamle treski. Gjorde det på Svalbard for noen år siden, og hadde bedre feste enn turfølget med halvparten av smøringen, og bedre gli en med feller. Kjøpte i fjor et par Åsnes Kongsvold - da kanten på Breidablikk begynte å se litt herpet ut. Disse er bredere, med hund går det utmerket å få fart og jeg går greit fra fruen på hennes Nansen (så lenge hunden trekker). Uten hundekraft foran tror jeg det ville være tungt, men nedkjøringsegenskapene er enda bedre enn Breidablikk. Jeg har sett noen som setter BC på Kongsvold, og jeg tenker at det må skyldes manglende ønske om å kunne kjøre på litt nedover. Men selv har jeg et hemmelig ønske om en smalere ski med BC til de lange pulkturene... Jeg tror du er nødt til å gå for et kompromiss der du vekter for og i mot på hva du skal gjøre mest. Er det pulktrekking i flatt terreng Amundsen eller Nansen med BC, er det mye opp og ned Nansen eller Ingstad - evt Breidablikk, med 75 mm Voile 3-pin cable eller en gammel Riva. Prioriterer du begge deler, så tror jeg du ender på Nansen, muligens med 75 mm.
 10. Bindingen heter Riva 1, Rottefella har fremdeles wire: https://rottefella.no/bindinger/tilbehor/telemark/wire-riva-1-x-lang - forholdsvis enkelt å bytte. Om du har små sko og x- lang wire er for lang (så ikke ut som det hadde kortere) er det sannsynligvis uproblematisk å "avisolere" og kutte den i den enden som er på venstre side i bildet ditt. De "nye" wirene er forøvrig transparente av farge.
 11. Har brukt Andrew med innersko som kan tas ut i tre sesonger. Var egentlig en "nødløsning" fordi Lundhags var utsolgt og det var sterkt behov for skisko der og da siden Lundhagsskiskoa hadde begynt å skille seg fra sålen, og fruen og jeg skulle til Svalbard. Var det eneste alternativet jeg fant med innersko. I forhold til støtte gruser de Lundhags, er som en ny verden i ft. støtte, men de er også tunge og krever i mitt tilfelle at jeg er nøye med snøringen. Er kjøremessig det beste jeg har hatt, men da er sammenlikningen Lundhags Husky, Crispi Super, et par lave Garmont og et enda lavere par jeg ikke husker merket på. Har stort sett trekkvillig hund i band så jeg går nok på en litt annen måte enn de som kun går for egen kraft og sånn sett vil jeg tippe at man vil mene at de er litt stive og tunge. Men: Bestilte de og fikk de i posten, førsteinntrykket var bra, men sålen var noe grovtilpasset i front og gnisset mye i Voile (dog, jeg bruker str 48, så tilpasning i binding er et kjent problem) etter noe bruk oppdaget jeg at sålen hadde begynt å løsne. Tok kontakt med butikken da jeg tilfeldigvis var på Gjøvik i et møte, og fikk nye på stedet, de har holdt gjennom to sesonger så langt og viser egentlig ikke tegn til slitasje - samt at de passet mye bedre i fotjernet. (Tror sånn sett de jeg fikk først var lagd av en sliten skomaker en mandagsmorgen etter en rangel.)Tar tid å gå inn. Mitt favorittoppsett var 75 mm rottefella med kandahar, den synes ikke Rottefella at det er noe vits i å produsere (det kunne da for svarte ikke være så vanskelig å selge 75 med de ørene istedetfor den uten - de er jo ikke i veien for de som ikke har sett lyset) , så da det siste parret knakk måtte jeg over på Voile. Det gjør nytten, og gir jo noen andre muligheter. Dagens oppsett på hovedskia er voile 3 - pin cable på ei plate på en cm fra Rottefella (plata hentet fra ei ski i kategorien i neste avsnitt), står på Åsnes Kongsvold. Brukes med Andrew eller Lundhags når de har vært til skomakeren. Som aktiv skrotsamler har jeg plukket med meg mange ski med 75 mm bindinger, og har nå tenkt å prøve ut Riva 1 på et par treski, samt har treski med standard Kandahar, det funker greit nok det. Har også et sett Riva 3 som skal testes ut, hovedsakelig som ren gå binding med Lundhagsskoa. Fant også Rottefella Chilli på et par brede toppturski jeg plukket med meg fra gjenbrukscontaineren som skal prøves ut når snøen kommer tilbake. Fruen prøvde voile 3 pin, men endte opp med å få satt på Riva 3 igjen da Voile ble for stivt med fjæra på - Lundhags sko.
 12. 38 kilo er nå ganske så normalt for både alukanoer, glassfiber med litt styrke, polyetylen og annet billig materiale. Hadde fire helt like av utseende og størrelse - hjemmelagde glassfiberkanoer i speidergruppa i sin tid, vekta var svært forskjellig, fra den letteste på rundt 20 til den tyngste på over 40. Den siste kjøpte jeg ut da det ble investert i nye, og den ligger ved et lite fjellvann, året rundt og tåler det meste, så lenge hele relingen ligger på bakken. Men det var et h..... å få den 7 km inn i fjellet, selv om det foregikk på snø.
 13. Njaa... uten hund er det helt greit, å trekke med seg en hund som man har brukt lang tid på å lære at skal være på høyre side rett over ei uoversiktelig skiløype... nei, jeg tar heller noen ukvemsord fra dame 60 + enn stavslag på hunde og eier fra herre 35-50 som kommer ned bakke i fart langt over eget bremsekompetansenivå og går på trynet
 14. Det er vel litt forskjellig grunn her vil jeg tro. Menn i alderen 35 - 50 (hvor jeg selv er) skal vel gjerne fort fram og slippe stopp som ødelegger treningsutbyttet og er sånn sett egoistisk av egeninteresse. Mens damer over 60 får meg til å huske to møter i skiløypa i Bodø, i begge tilfeller er jeg på vei oppover på rett side (dvs høyre) med hund i bånd og helt ute på siden. I det ene tilfellet står den eldre fruen på toppen og vifter meg mot venstre, noe jeg overhodet ikke har det minste planer om å gjøre fordi jeg da må krysse løypa i en en uoversiktlig bakke med sving med hund i band (og følgelig får skylden om mann mellom 35 og 50 kommer ned i et helvetes tempo og treffer badet) - på toppen får jeg høre at hun skulle ha yttersvingen og at jeg var lite hensynsfull mot de eldre... I det andre tilfellet er den eldre fruen på vei nedover på feil side av løypa med full plog i innersving og vil ha meg over på venstre side - jeg fortsetter ufortrødent på rett side da det er 3 meter med god plass på den sida hun skal være og får da høre at høyrekjøring ikke gjelder i bakker... og jeg tenker i mitt stille sinn at jeg håper hun ikke har førerkort. Men i begge disse tilfellene er det ikke fart som gjør at de krever å hensyntas, men antakelig redsel for bakke og fall. Eller tenker jeg for snilt om eldre damer nå? Det er jo enkelt i skiløypa som regel, gå på høyre side, ikke gå mer enn to i bredden, følg med bakover. Går du på skøyteski i kondomdrakt slipp folk med vorsther og anorakk forbi - du har nemlig ikke sjans.
 15. Som tidligere nevnt er Biltema rett sted for både wire, klemmer og strips - men i forhold til bindinger så er det nok mer hensiktsmessig å være føre var og sørge for å ha en originaldel til egen binding før man drar ut, slik at man unngår å måtte stå der. (Nå er det vel uansett ikke mange som bruker de bindingene der lenger, og BC som går i stykker kan man vel omtrent bare gi opp å fikse i felt...)
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.