Gå til innhold

ASI

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  418
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om ASI

 • Bursdag 20. juni 1982

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Nødvendigvis ikke bare ved nytt utstyr. Som hovedansvarlig for 11 rovere og 2 ledere på 10 dagers kanotur fra Sulitjelma til Ørnvik fikk jeg passet solid påskrevet ved første middag, 12 km fra vei i den ene retningen og 90 km i andre retningen, da det viste seg at det blant gassboksene til Trangias utmerkede brenner med gjenger, var 2 tilsynelatende helt like bokser fra Campinggaz, fra samme skap på Jula der de andre boksene sto, som overhodet ikke hadde gjenger. At jeg i tillegg fra avstand, uten å ha sett på boksen, mente at "rovere burde da vitterlig klare å koble på en gassboks", gjorde selvfølgelig ikke saken bedre.
 2. Jeg har brukt 16,5 siden 2008, med to personer og strihåret vorsther, av lange turer har kanoen blitt brukt i Femundsmarka og 3 turer i øvre halvdel av Pitevassdraget. På den ene turen var vi rovere og ledere i Salten speiderkrets på tur, to Ally og 4 Pelican 15,5. I den ene Allyen satt det da 3 personer og en hund (type labradorblanding). Til dels rufsete vær på Pieskehaure, men det gikk greit. Hunder sitter bakerst, min forrige vosther insiterte riktignok på å sitte forrest uansett, noe som også inkluderte å prøve å balansere sittende på fordekket på en Inkas glassfiberkano... han ble våt. Det må de bare lære. Sammenliknet med f.eks. Pelican og Hasle er det mye mer effektiv pakkeplass i en Ally. Hund bakerst, bakpadler, åpent skott til beina, stor sekk, stor sekk, stor sekk, frampadler, åpent skott til bein, framskott (evt med plass til hundekløv). En fullpakket Bergans 130 Alpinist med ca 30 -35 kg vekt går på tvers når lokket tas opp i de tre midtre skottene. Jeg vil tippe en 18 fot har et skott mer, dvs muligens plass til en stor sekk til. I Pelican og Hasle skal man være fornøyd om det går inn 3 sekker på ca 80 liter og da er det trangt.
 3. ASI

  Sinte skigåere på fjellet.

  Kriterier bør bestemmes av gjeldene kommune, da har innbyggerne mulighet til å bidra og evt. kreve endringer gjennom valg. Grunneiers tillatelse er en forutsetning uansett. Så kan evt. kommunen bruke planverket til å lage soner med forskjellige kriterier ut fra naturverdi, artsdatabank osv. (Og mtp. at jeg har erfaring med å søke tillatelse, så er ikke dispensasjoner pr i dag gjort med et ja eller nei, det ligger både forskrifter, oppslag i artsbank og vurdering av naturverdier til grunn for å tillate kjøring.) Hardangervidda - se forrige svar. Hytteeiere - se forrige svar.
 4. ASI

  Sinte skigåere på fjellet.

  Hvorfor skal er det et mål å søke lik praksis når kommuene er forskjellig? Det er jo nettopp derfor vi har lokalt selvstyre. Det vil f.eks. være stor forskjell på om det gis dispensasjon for en snøscooter i bynære strøk med mye folk ute på ski og om det gis en tillatelse i et område hvor det knapt beveger seg folk - med unntak av de som har gjort det i alle år. Jeg har en far som nærmer seg 80, helsa gjør at skiturene ikke blir like lange og noen ganger kan det være greit å kjøre snøscooteren et stykke før man starter turen - for variasjonens skyld. De fleste dager i året finnes det ikke et menneske i det området (forøvrig utkanten av det største uverna INON-området sør for Nordland). Med 1-2 meter snø på marka, og god terrengkunnskap er det absolutt ikke et skadepotensial der. Det er blitt kjørt snøscooter i det området av både bønder og samer siden snøscooterne kom, jeg har aldri sett en terrengskade. Det er fullstendig meningsløst at man da skal praktisere et regelverk beregnet på overbefolka deler av landet. ATV er forøvrig styggedom uansett - de lager spor. (Og forøvrig, at jeg brukte betegnelsen ferielandskap var nettopp fordi det er sånn distriktsnorge til tider fremstilles fra hovedstaden, det skal, spesielt ikke med dagens ubrukelig regjering, være mulig å bo der, men det skal omgjøres til et sted folk fra byene har hytte og alt av regler skal tilpasses denne gruppen. Og det er en lite bærekraftig utvikling på flere måter.)
 5. ASI

  Sinte skigåere på fjellet.

  Men hvor bor og dermed hvilken hverdag lever de fleste i departementene? Det er de som forbereder sakene i mengde betydelig flere enn 20 regjeringsmedlemmer, hvorav de færreste fra det kan kalle distrikt. Tilogmed i fylker som Nordland er det stor forskjell på opplevd hverdag i Bodø og små kommunene. Jeg har tilbrakt de siste ca 33 påskene i Lierne og i forhold til situasjonen for 10-15 år siden er det betraktelig mindre trafikk nå - i tillegg til betydelig lavere støynivå. Vi ser bare snøscooterene som kjører på løypa 397 meter fra hytta. Fristende å spørre hvor i Lierne, tross alt er det plass til både Vestfold fylke og Oslo innenfor kommunegrensa, så situasjonen kan variere. Den lengste turen jeg gikk i påska var Ingelsvatnet - Havdalsvatnet , videre langs sørøstsida av Blåfjelltoppene langs Klingervassklumpen til Blåmuren, med retur over fjellet mellom Blåfjelltoppene og Havdalsfjellet over Havdalsvatnet og mellom Løysmundklumpen og Storfjellet i strålende solskinn, og selv med bortimot en mil i scooterløyper så vi bare en snøscooter, og ingen spor utover den lovlige løypa. Men det er nå sikkert noen som trekker bredden av løypa litt ut her og der. Rasting er tillatt intill 30 m fra løypa i terreng og inntil 100 meter på vann når løypa er definert som isfiskeløype. Forøvrig: http://namdalsavisa.alda.no/bestillpluss?1&artRefId=15395859&aviskode=NAM&targetUrl=https%253A%252F%252Fwww.namdalsavisa.no%252F%253Fservice%253DpaywallRedirect%2526articleUrl%253Dhttps%253A%252F%252Fwww.namdalsavisa.no%252Fartikkel%252Farticle15395859.ece https://www.t-a.no/nyheter/2016/02/08/Innbyggerne-reagerer-sterkt-%E2%80%93-De-sjikanerer-hele-bygda-12132812.ece
 6. ASI

  Sinte skigåere på fjellet.

  Så du mener at de som bor på steder der naturen allerede er borte er kompentente til å styre naturen som er igjen? Eller er målet at resten av Norge (dvs. alt utenfor Oslo) skal være urørt ferielandskap som skal bidra til rekreasjon for byboerne så de henter krefter for å fortsette å bo i byene? Kommunene er fratatt nok lokal handlingskraft, hvis dere vil påvirke "feriekommunene" er det bare å flytte dit og delta i valg. Tipper verdenssynet endres temmelig kjapt når man opplever hvordan Oslomakta herjer med distriktene. Skjermbildet under ble forøvrig funnet hos Lierne Snøskoterklubb i dag, legg merke til hva det står om skigåere - de bruker scooterløypene flittig, og er nok særdeles fornøyd med å slippe å bakse i løssnøen. (Og enda bedre, vi som fremdeles går utenom slipper tilogmed unna andre på ski, fordi de er i løypene.)
 7. ASI

  Sinte skigåere på fjellet.

  Dette er så absolutt viktig; en snøscooter som sitter fast er ikke noe å handtere om man er handikappet. (Skulle selv kjøre ned ved i påsken (jepp, jeg har tillatelse) og kjørte først et spor opp i vedfeltet for å komme greit til, snur scooteren og henger på kjelken, kommer 10 meter opp i bakken, topplaget brister og det er en meter sukkersnø under. Kom verken frem eller tilbak før etter et omfattende gravearbeid ispedd bruk av wirejekk. Vil tippe en person med dårlig rygg eller andre skavanker fort måtte ha gitt opp. På Svalbard er det vel mer eller mindre en uskreven regel at man aldri kjører alene utenfor bebyggelse. (Og det blir neppe mer bråk av to scootere fremfor en, snarere tvert i mot - en scooter som står fast er noe av det som bråker mest.) (Og et annet moment; hvorfor skulle en handikappet være nødt til å dra på tur alene, når vi som går på ski kan dra flere på tur...)
 8. ASI

  Sveising av stålkant

  Reparasjonen min holdt ukesturen, men ikke mer (og det var strengt tatt målet siden muligheten for nye ski grytidlig første dag etter påske var minimal), og da hun kom tilbake var det tilsvarende skade på den andre. (Nå er det fullt mulig at noen som kan å bruke et sveiseapparat hadde hatt større sjanse, jeg vil tro at om man hadde fjernet en del av sålen og sveist hele stålkanten innover i 5 mm burde det holdt. For deretter å legge på p-tex i såret, men spørsmålet er jo igjen hvor lenge det holder.)
 9. Min bedre halvdel oppdaget i påsken at stålkanten på et par 5-6 år gamle Åsnes Nansen hadde sprukket ca på midten og bakre del sto ca en cm ut fra skia, og skrådde innover til den lå på plass etter ca 10 min. Dette var jo uheldig. Casco grønn (polyueretanlim - i mangel av tokomponent) ble forsøkt og stålkanten var på plass, men etter neste tur var den ute igjen. Siden hun skulle ut på tur umiddelbart etter påske, før en eneste butikk åpnet, og ikke hadde særlig lyst til å verken ta mine noe lengre ski, treski eller gamle fjellski måtte jo dette løses. (I parentes bemerket ble nye bestilt, men kommer neppe før neste uke.) Så; løsningen var en ny runde med casco grønn, tuslet en tur bort i naustet og fant vinkelsliper og slipte en liten forsenking i kanten, fant sveiseapparatet (noen av oss har hytte i mangel av småbruk) og slo på en liten punktsveis akkurat i bruddet. Slipte ned så det så noenlunde jevnt ut. Denne så ut til å holde. Vel hjemme ble sålen også fikset med noe smeltegreier slik at sålen som fikk en liten "varmeskade" ble jevnet ut. Så nu er det spennende å se hvor lenge det holder. Rapport vil følge når hun er tilbake etter en uke på tur. Kjenner jeg er litt bekymret.
 10. ASI

  Bukse som tåler mye

  http://www.plusminusnoll.se/sv/produkter/vara-produkter/skal/minus-3l-pants Har brukt denne i 4 år nå, knapt slitt, er lagd av folk som vet hva de driver med. Store lommer på lår, store stikklommer og ei lita lomme i brysthøyde (passe til telefon for holdes varm). Utfordringen er at man bør ha ei lang jakke som dekker ned til det vanntette stoffet begynner. (Og at du ikke før den før i november...)
 11. Til mitt forsvar vil jeg bare si at jeg anså ikke forsøket med salongrifla for å ha et snev av vitenskaplig formål eller metode:-) Kun en observasjon at Biltemaboksene ikke gikk over i gassform selv når de var gjennomhullet.
 12. Jeg har hatt en liten hobby; hver høst før jeg drar på jakt har jeg plukket med meg alle nesten tomme gassbokser fra speiderhuset (opprydding - lettere å kaste metall (vakre unnskyldninger for moro)) - dvs. de som ikke gir noen nevneverdig effekt, vi har hatt både Primus, Axley (Jula) og Biltemabokser. Disse blir plassert i en sirkel rundt et kubbelys på myra bak hytta (langt fra naboer og vått nok til at det ikke skaper problemer) + salongrifle på 30 meter. Forskjellene i hva som skjer er ganske store, temperatur som oftest rundt 0 - punktet. Primusgassen tar alltid fyr etter at kula har gått gjennom og brenner raskt opp. Axley brenner lengre og saktere. Men Biltema kan finne på å ikke ta fyr, men det er væske igjen som ikke koker og den kan bli liggende lenge i boksen før den er borte. Men sommerstid fungerer Biltemagassen fint. Nå er dog denne hobbyen erstattet av en nett liten sak til å overføre gass fra en boks til en annen ved hjelp av fryseboks og varmtvann; selv om det ser ut til å gå bortimot 10 "tomme" for å lage en halvfull... (Det er tross alt en viss begrensing i hvor moro det er å se en boks ta fyr... og det er jo mer tilfredsstillende å få brukt mest mulig av gassen) Vi prøvde forøvrig Colemans Performance gass på jakta i høst - det ble høyfjellbål på einerkvist og vier for å lage kaffe. Fullstendig ubrukelig, og det var ikke så kaldt.
 13. Et lite apropos: Yngve Ryd skriver i boka "Eld" om samenes båltradisjoner ihvertfall 2 ting som kan relateres til dette. At samene sjelden så noen grunn til å legge stein rundt bål i friluft, og at steinringer som hørte til gamme eller teltkåte pr definisjon hørte til den familien som hadde samlet de, og at det følgelig ikke var skikk og bruk å andvende noen annens steinring:-)
 14. Kan man finne stein til bålet når det er snø - er det åpenbart for lite snø....
 15. ASI

  Tentipi Safir 9 BP - LAVVO

  Får tro at Tentipi sin passer rett inn, men den koster også det dobbelte av en G-stove, for den prisen får du full pakke fra G - stove med vannvarmer, ekstra rør, oppheng, vifte og bakerovn mm - om det er interessant. Gulv: gulv er fint om du ligger på våt mark, men det blir fort grapsete (men husk at referansepunktet mitt er hard bruk av speidere i 10 - 16 års alderen.) Vinterstid er gulvet mindre nyttig, spesielt om du får lagt bjørkeris på gulvet.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.