Gå til innhold

qwer993

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  1 744
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  15

qwer993 vant dagen sist Desember 6 2017

qwer993 hadde mest likt innhold!

Om qwer993

Nylige profilbesøk

2 619 profilvisninger
 1. Multiløsning - vanntett beddding!

  i regnvær snur jeg beddingen opp/ned med tettede sømmer på undersiden av beddingen. Heldigvis aldri fått testet det skikkelig.
 2. Dunposer i norske (fuktige) forhold

  Jeg tror den største kilden til fuktighet i posen ved telting, er kroppen som ligger inni. Derfor foretrekker jeg de pustende, ultralette ytterstoffene på en 3-sesongpose. Vår, sommer, høst er det vanlighvis tørkemuligheter innimellom som det uansett er lurt å benytte seg av. Pusteevnen til ytterstoffet vil være veldig avhengig av omgivelsestemperatur og luftfuktighet så disse må med i spesifikasjonen. Når produsenter slår om seg med "Excellent breathability" for membraner, så må referansen være et vanntett stoff. Et diffusjonsåpent ytterstoff vil uansett puste bedre enn alle disse "Excellent breathability"-membranene.
 3. Enduks telt i fjellet?

  Det kommer nok an på hvordan været blir på turen. Får du temperaturer nær null eller lite vind og ønsker å holde teltet lukket, så blir det kondesering. Det største problemet er vel at soveposen absorberer fuktighet og isolasjonsevnen reduserers. Dette er jo generelle problemer ved telting, men de blir større når ventilene er så små som i dette teltet.
 4. Feller eller smøring avhenger veldig av temperatur. For noen dager siden var jeg på Finse med ukestung pulk og 15 ned mot 30 minus, og hadde ingen behov for feller, og det ville ikke du heller hatt tror jeg. Amundsen med blå swix satt som et skudd i oppoverbakkene. Faktisk var gliden så dårlig at jeg med pulken kunne stå bom fast i opptråkket slak nedoverbakke med pulken bak. Sålen med glider (kanskje lite igjen av den) ga i seg selv betydelig feste. Og det er sikkert flere forhold som påvirker feste og glid, som snøens beskaffenhet og korning, pulkens materiale osv. Tror det er ganske komplekst egentlig.
 5. Tråd for tapt villmark

  Tror turstøvlene står ganske langt inni skapet hos endel av våre toppolitikere ja.
 6. Nettbrett til turbruk

  Ja og du får bedre dekning. Kan henge telefonen i et tre og gi nettbrettet Wi-Fi. Selv i regnvær om tlf er av den stadig vanligere vanntette typen.
 7. Svenskene er verst i verden på snauhogst så det der gir lite mening.
 8. Rødspritkoker på vinteren?

  En liten butanlighter fyrer effektivt opp spritbrenneren, men det er ikke oppfyringen som er hovedproblemet, men temperaturen i spritkoppen. Spritkoppen er av metall og kjøles effektivt ned i kulda slik at spriten ikke forgasser og da blir effekten dårlig. Varmer du spritkoppen først blir det enklere å få fyr.
 9. Jeg har brukt Spot siden 2010 eller 11, og de gangene en melding ikke har kommet frem har det vært min feil. Usikkerheten du nevner skyldes mer folk og brukerfeil enn Spot og teknologien, tror jeg.
 10. Feller til markabruk?

  Hvis det er til markabruk utenom løyper, altså inne blant trærne i kupert terreng så syntes jeg kortfeller gir for dårlig feste. Ville brukt langfeller eller helst store truger, det er mye snø nå. Men det glir jo dårlig da.
 11. Endelig ferdig med Real turmat!

  Posene på bildet over er laget av "100% ny polyetylen LLDPE". Jeg søkte på vakuumpose (kalles også kokepose) og de ser ut til å være laget av samme materiale, polyetylen+polyamid. Disse rommer omtrent 2 liter: https://www.lava-scandinavia.no/produkt/poser-tilbehor/vakuum-poser/vakuum-kokeposer-taler-115c/lava-vakuum-kokepose-20x30cm Her skilles det mellom å putte posen i kokende vann og det å helle kokende vann i posen: https://backpackinglight.com/forums/topic/28970/
 12. Endelig ferdig med Real turmat!

  Titan? Skjeen jeg kjøpte ser helt lik ut i formen men er laget av aluminium.
 13. Forlenger kabel Led Lenser H14

  Finnes på ebay.
 14. Endelig ferdig med Real turmat!

  Takk! Jeg har brukt disse posene fra Rema, de ser ikke ut til å ta skade av varmen. Brødposene på Rema er 6 liter og transparente, har ikke prøv dem.
 15. Ferdig med Real? Neida så ille er det ikke. Jeg har alltid syntes Real har smak greit og bruker det en god del, selv om posene er blitt mindre enn de var. Blander inn tørket kjøttdeig, smør og kanskje potetmospulver så blir det en bra turmiddag synes jeg. Så jeg ble litt overrasket da sønnen min ikke ville ha Real på tur. At han spiser lite av realposene har vært et problem på en lang fjelltur. Valgt blant de mange ting som matcher farens kokkekunnskaper, så ville han ha toroposer som alternativ til Real. Selv brukte jeg endel toroposer på tur før, men har sluttet med det fordi det gir høyere brennselforbruk/vekt (pga småkokingen) og mer oppvask. Så jeg laget noe jeg har tenkt på lenge, en “matkoker” for supper og grøt. Den har fungert fint til toroposer, og ikke minst når det gjelder morgengrøten om vinteren er den veldig grei synes jeg. Matkokeren er bare et oppskåret liggeunderlag som er limt sammen. Den rommer 1 liter og veier 27 gram. En oppbevaringspose for mat fra Rema på 2 liter passer fint oppi. Under transport passer en halvliters brenselflaske inni, sammen med lokket. Bildet over viser størrelsen på en pose Real turmat, sammenlignet med (fra venstre): 1/2 pose (90g) Toro pasta bolognese, 1/2 pose (140g) Toro meksikansk gryte familipakning, 1 pose Toro kjøttsuppe inkl. 1 pose nudler. Alt ferdig til bruk ved tilsetning av vann i posen + feks. tørket kjøttdeig mm. Da jeg gikk på Hardangervidda i sommer bidro nok det lavere pakkvolumet til at jeg greide å pakke meg ned i en mindre og lettere sekk enn vanlig. En litt lengre skje er en fordel, den på bildet til høyre har ganske skarpe hjørner som passer godt nede i matkokeren. Jeg blander inn 60g tørket kjøttdeig eller karbonadedeig i toroposene. I den mexikanske gryten er det også godt å bruke biter av sterk spekepølse. “Koke”tider? Det tar lengre tid enn med Real. Koketidene varierer mellom posene. Meksikansk gryte tar lengst tid på å trekke, rundt 30 minutter. Pasta bolognese 20 minutter og kjøttsuppe med nudler kortere, kanskje under 15 minutter. Etter 10 minutter har den tørkede kjøttdeigen fått en konsistens omtrent som stekt kjøttdeig, etter 20 minutter er den myk. Felles for alle toroposene er at ris, pasta, grønnsaker osv. fremdeles har en viss tyggemotstand etter overnevnte tidsforløp. Dette synes jeg gjør posene bedre enn ellers, feks har grønnsakene i kjøttsuppen mer smak enn jeg ellers har merket. Når det gjelder havregrynsgrøten så er havregrynene av lettkokt type og blir til normal grøt, tar antagelig mindre enn 10 minutter. Tørkingen av kjøttdeig-/karbonadedeig gir redusert vekt og lang holdbarhet. Vekteksempel: 400g rå karbonadedeig ->260g stekt->120g tørket. Etter endt måltid er det bare å kaste posen. For meg som ikke bedriver mer avansert kokekunst på tur så er variasjon i posematen kjærkomment, og det gjør heller ingenting at toroposene koster mindre enn Real turmat.
×