Gå til innhold
  • Bli medlem

qwer993

Aktiv medlem
  • Innlegg

    1 790
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    15

Alt skrevet av qwer993

  1. Hvordan får man til å bruke Allak med lang pulkpose så man slipper å løsne noen av klipsene/krokene fra stengene? Skjære hull i sokken og montere stangkopp? Andre forslag til effektiv bruk av pulkpose med Hilleberg sine klips-/krokbaserte telt?
  2. Jo, men når villreinens område blir mindre og mindre som følge av økonomisk "utvikling", så blir det til slutt ferdselsforbud hele året. Dersom villreinen skal har prioritet. Og satt på spissen. Interessene som bygger ut randsonene, er ikke blitt forhindret av jussen. Men når vanlige folk skal på fjellet, så er vilreinens leveområder blitt så små, at vanlige folk rammes av jussen. Villreinens problemer skylles antagelig i betydelig grad også overnevnte viltforvaltning. Arealtapet i randsonene er permanent, men naturen kan forhåpentlig rette opp etter naturforvaltningen. Kanskje juridiske restriksjoner lettes da? Men frykter de blir stående.
  3. Jo det er en innskrenkning av alle-manns-rett til å ferdes. I fremtiden skal det være byråkrati og fagfolk som får ferdes i området. Hvilket ord man setter på det er ikke så viktig, poenget er at ødeleggelse av reinens leveområder for økonomisk "utvikling", rammer mange. I tillegg har vi sett en antagelig feilslått, teknokratisk viltforvaltning med utskyting av store deler av reinstammen. Jeg har ikke sett noen nøytral evaluering av dette tiltaket.
  4. Det mest naturvennlige partiet, er det minst næringsvennlige. Den altoverskyggende majoritet vil ha vekst, derfor fortsetter alt som før. 3 prosent vekst, som er målet, dobler forbruk og produksjon på 23år (2046). Så dobles dette igjen på 23 år (2069). Det kalles eksponensiell vekst, og naturressurser, naturarealer og energi forbrukes i takt med dette. Samtidig skal dominerende politikere ha oss til å tro at vi skal kutte utslippene med 55% innen 2030. Derfor må vi bygge ut masse fornybar energi, som bare slukes av veksten. Og som ødelegger det siste vi har av større uberørte naturområder.
  5. Opplever det samme på mange ulltrøyer. Lurer på om det er fordi det ikke er ny ull/"pure new wool", men resirkulert ull med brutte/korte fiber.
  6. Den jevne fjellvandrer må lide for myndighetenes mislykkede viltforvaltning, kommunenes hyttebygging og statlig vei- og kraftutbygging. https://www.fjellforum.no/topic/61721-tiltak-for-villreinen-forslag-om-å-stenge-turisthytter-hardangervidda/
  7. Det er jo nettopp det som er saken, det er ingen avsporing. Sterke grupper (sterkere enn oss fjellturister) bygger ned fjellheimen. Det er bedrifter som lever av å bygge ned randsonene i høyfjellet. Det er staten, som bygger samfunnsøkonomisk ulønnsom infrastruktur som riksvei 7 over Hardangervidda. Og mye annet. Dette har bidratt til å ødelegge leveområdene til villreinen. I tillegg så har staten skutt tusenvis av villrein, halve reinstammen på Hardangervidda pga skrantesjuke. Naturen skulle ikke få ordne opp selv, i alle fall ikke når det var den upopulære jerven som skulle gjøre det. Noen taler for at masseslakten ble presset igjennom av EU. Dannede fjellturister på Fjellforum viser seg forståelsesfulle overfor Statsforvalterens i Oslo og Vikens svært dårlige, usosiale, diskriminerende og uproposjonale forslag til tiltak. Dannede fjellturister tenker at de må ta sin del av belastningen for å redde symbol-arten villrein, en såkalt "europeisk ansvarsart". Må de det? Nei det må de ikke. Det første som må skje er at riksvei 7, som er samfunnsøkonomisk ulønnsom, tilbakeføres til naturen for å bedre forholdene for villreinen. Så må vi ta det derfra, målrettet tiltak for tiltak, uten å legge belastningen på fjellturistene, men ved å begrense, og om nødvendig reversere, økonomisk aktivitet i høyfjellsområdene, inklusive energiproduksjon. Og fjellturistene må selvfølgelig opptre varsomt overfor villreinen, som de pleier. Ja forholdene må legges til rette for villreinen, ved å begrense økonomisk aktivitet i høyfjellsområdene. I dette inngår forbud mot all jakt, ikke bare villreinjakt, i alle nasjonalparker. Dannede fjellturister må forstå at villrein-spørsmålet i bunn og grunn er et økonomisk motivert politisk spørsmål, der svake står mot sterke grupper. Fjellturistene må stå sammen for sine rettigheter og beskjedne behov, og be andre sterke grupper bære belastningen.
  8. Når entrepenørene og staten (feks rv7) bygger ned randsoner/vidda, så blir det mindre plass til reinen. Hvorfor skal det gå utover oss? Er ikke dette undertrykking av allmenheten?
  9. Ble hull i bunnduken på mitt kaitum på den måten.
  10. Dette er et viktig poeng. Det er arealene som er avgjørende, ikke enkeltarter. FNs ressurspanel sier at over 90% av tapet av biomangfold skyldes vårt alltid økende ressursuttak og prosessering av naturressurser. Også i Norge er 90% av alle arter og naturtyper som er truet av utryddelse, truet pga arealforandringer. Den største synderen her hjemme er skognæringen og flatehogstskogbruket. Mange av våre toppolitikere, gjerne med hjelp fra sine lokkallag, ønsker å avlede oppmerksomheten fra det virkelige problemet, som er arealendringer. Grunnen til avledningsmanøveren er selvfølgelig penger; arealer er veldig verdifulle, mens arter kan flyttes rundt, overleve i en koloni/biotop, kultiveres for å holde antall oppe osv. Det som koster aller minst, er å nekte folk flest å ferdes i nærheten av viss arter, eller i visse områder. Da fremstår man som miljøvennlig, uten at det koster noe som helst. Det går utover folk flest, mens bedriftene, ikke minst storkapitalen fra utlandet, får fritt leide i å bygge ned det vi har igjen av arealer.
  11. Jeg har brukt dampsperre noen ganger på ukesturer for å unngå at posen mister isolasjonsevne etter de første dagenes bruk. Ligger da i ullundertøy som blir veldig fuktig i løpet av natten, så jeg føler meg ganske gjennomvåt om morgenen. Gjennomtrekk i teltet flytter vanndampen ut om morgenen mens jeg fyrer og tørker. Både dampsperre og ikke-dampsperre gir komforttap vil jeg si.
  12. Er ikke brystlommene på kayobajakken feil laget?
  13. Ja. Er vel minimalt med vekt å spare, men å ligge på dunet er jo heller ikke mye vits. Kom akkurat hjem fra Rauland-Haukeliseter og det var så varmt at posen ble brukt som dyne nesten hver natt.
  14. Det med vekt på dunet i posen gir ikke alltid helt bildet, fordelingen har også noe å si. Noen poser har åpne tversgående kammer som går hele veien rundt. Da kan mesteparten av dunet ristes dit det gjør mest nytte for seg, på oversiden. Jeg har en marmot helium som er sånn. Den kan brukes som dyne når det er varmt, ved å fordele dunet jevnt igjen.
  15. Med bc kan du lage en varmekalosje av neoprene knevarmer/-støtte. Fungerer fint og trekker ikke vann.
  16. Ja stemmer, jeg mente reinsfjell👍
  17. Mye fint men savner vinterversjonen av Stetind 2, dvs et kuppeltelt for vinterbruk for en person (120cm innerteltbredde). Helsport hadde et sånt (Ringstind) som de droppet. Telt kolleksjon 2023.pdf
  18. Åsnes fjellski med feller har dårligere gli enn de fleste andre, de kan kanskje være en mulighet om du er på fjellet. Eller så trenger du kanskje bare litt tilvenning? Hvis du blir redd nedover bakker blir du kanskje ikke noe stødigere av det.
  19. Ja blir ventilene mindre og mindre? Synes ikke skjørtventilasjon er noen god erstatning.
  20. Kom fra Imingfjell søndag etter en rundtur, fine forhold.
  21. Smeltelim er veldig enkelt, raskt, solid og billig ift mye annet lim
  22. Taudrag er klønete når det er utforkjøringer med litt fart der det faktisk er behov for å svinge endel. Blir mye surr og heftelser, for pulken vil alltid en annen vei enn det du vil. På Hardangervidda er det mindre av den type terreng eller det er forholdsvis lett å unngå.
  23. Har vært skuffet over sg880mk og vil ikke prøve flere av "den typen", så har kjøpt denne https://m.reolink.com/product/reolink-go-plus/ men ikke fått prøvd den ennå. 2g nettet stenger ned om ikke så lenge, så 4g kamera kan være lurt
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.